thumbnail

Atomun Yapısına Göre İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Nasıl Tanımlanır?


Atomun yapısında çekirdek etrafında dönem elektronlar vardır. Bu elektronlar çekirdek etrafında çekirdeğe yakın veya uzak yörüngelerde dönmektedir. 

Çekirdeğe uzak son yörüngeye valans bandı denir. Son yörüngedeki (valans bandı) elektronlara serbest elektron denir. 

Serbest elektronlar atomdan koptuğunda elektrik akımını oluştururlar. 

Son yörünge çekirdeğe uzak ve az elektronu varsa serbest elektronların atomdan kopması kolay olur. 

Son yörünge çekirdeğe yakın ve çok elektronu varsa elektronların atomdan kopması zor olur. 

Son yörüngede en fazla 8 elektron bulunur.

İletken: 

Elektrik akımını ileten maddelerdir. Atomunun son yörüngesindeki elektron sayısı 3 veya daha azdır (3-2-1 tane). Atomun son yörüngesindeki elektron sayısı az ise daha iyi iletken olur. Aynı zamanda yörünge sayısı fazla ve son yörünge çekirdeğe uzak ise daha iyi iletken olur. Altın, gümüş, bakır, alüminyum, çinko, demir, kalay, kurşun, civa iletkene örnek olarak verilebilir.

Yalıtkan: 

Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Atomunun son yörüngesindeki elektron sayısı 5 veya daha fazdır (5-6-7-8 tane). Atomun son yörüngesindeki elektron sayısı fazla ise daha iyi yalıtkan olur. Aynı zamanda yörünge sayısı az ve son yörünge çekirdeğe yakın ise daha iyi yalıtkan olur. Plastik, cam, porselen, mika, PVC, tahta, kağıt, yağ, saf su yalıtkana örnek olarak verilebilir.

Yarı İletken: 

Elektrik akımını iletken kadar iyi iletmeyen ve iyi bir yalıtkan olmayan maddelerdir. Atomunu son yörüngesinde 4 elektron bulunur. Silisyum ve germanyum yarı iletken maddelerdir. Silisyum ve germanyuma çeşitli katkı maddleri katılarak elektronik devre elemanları imal edilir. Teknolojinin ilerlemesi yarı iletken maddeler sayesinde olmuştur. Günümüz elektronik cihazları, bilgisayar ve cep telefonları yarı iletkenler ile üretilmektedir.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

3 Comments

avatar

Yarı iletken aynı İstanbul gibidir! Anadolu yakası pozitif (boşluklar); Avrupa yakası bol elektronlu
(hiperaktivite)dir. Bogaz ise elektron akış sahası ( notr) alan. Avrupa üretim ile asya tüketimi ile bir titreşimli alan yaratır. Aslinda yarı iletken bir felsefedir. Üçlü bir alan da hareket vardır. Yer, gök ve atmosferik alan(Hareket alanı) Bu bilginin bilinci ile icatlar anlam bulur! Anlıyorum ve icatlar yapiyorum. Derin ve dürüst çalışmalar nihayet bu bilince taşır insanı. Teşekkürler

Reply Delete
avatar

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...

Reply Delete
avatar

Ben teşekkür ederim. Başarılar diliyorum.

Reply Delete