8 Kasım 2017 Çarşamba

3 Fazlı Asenkron Motorun Butonsal Kilitlemeli Devir Yönünü Değiştirme Kumanda ve Güç Devresi, Devrenin Çalışması

Devrenin Çalışması:

3 fazlı asenkron motorun ileri ve geri devir yönünün değitirildiği devredir.

Devrede ileri yön ve geri yön için bir tane olmak üzere iki tane çift konumlu jog butonu vardır.

Jog butonlarının hem açık kontağı hem de kapalı kontağı bulunur.

Motoru durdurmak için bir tane stop butonu vardır.

İleri yön butonunun açık kontağı geri yön butonun kapalı kontağına, ileri yön butonunun kapalı kontağı geri yön butonun açık kontağına bağlanmıştır. Böylece bir yönde çalışırken diğer yön butonuna basıldığında stop butonuna basmaya gerek olmadan devir yönü değişikliği yapılabilir.

İleri yön butonunun açık kontağına mühürleme amacıyla I kontaktörünün açık kontağı paralel olarak bağlanmıştır. Geri yön butonunun açık kontağına mühürleme amacıyla G kontaktörünün açık kontağı paralel olarak bağlanmıştır.  Güç devresinde devir yönü değişikliği için ileri yön kontaktörüne fazlar bağlandıktan sonra geri yön kontaktörüne bağlanırken fazlardan biri sabit tutulup diğer ikisi yer değiştirilir.

Asenkron motor bir yönde dönerken diğer yöne döndürmek istersek elektriksel kilitlemeli devrede olduğu gibi önce stop butonuna sonra start butonuna basmaya gerek yoktur. Motor ileri yönde dönerken geri yön start butonuna basarak devir yönünü değiştirebiliriz.

1 yorum:

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...