14 Mayıs 2018 Pazartesi

Termistörler NTC (Negatif Isı Katsayılı Direnç) Nedir? Tanımı, Sembolü, Kullanım Yerleri, Sağlamlık Kontrolü

NTC (Negatif Isı Katsayılı Termistör)

Ortamdaki ısı değişimini algılamamıza yarayan cihazlara ısı veya sıcaklık sensörleri denir. Birçok maddenin elektriksel direnci sıcaklıkla değişmektedir. Sıcaklığa karşı hassas olan maddeler kullanılarak sıcaklık kontrolü ve sıcaklık ölçümü yapılır.

Sıcaklık ile direnci değişen elektronik malzemelere; term (sıcaklık), rezistör (direnç), kelimelerinin birleşimi olan termistör denir. Termistörler genellikle yarı iletken malzemelerden imal edilmektedir.

Termistör yapımında çoğunlukla oksitlenmiş manganez, nikel, bakır veya kobaltın karışımı kullanılır.

Termistörler;
1- PTC (Pozitif Isı Katsayılı Termistör)
2- NTC (Negatif Isı Katsayılı Termistör) 
olmak üzere ikiye ayrılır.

NTC:
Negatif ısı katsayılı termistörlerdir. Üzerindeki sıcaklık arttıkça direnci azalır, sıcaklık düştükçe direnci artar.


Kullanım Alanları

NTC’ler - 300°C ile +50°C arasındaki sıcaklıklar da kararlı bir şekilde çalışırlar. NTC’ler 0,1 °C’ye kadar duyarlılıkta olanları vardır. Daha çok elektronik termometrelerde, arabaların radyatörlerin de, amplifikatörlerin çıkış güç katlarında, ısı denetimli havyalarda kullanılırlar. Isıya duyarlı çalışmasını istediğimiz elektronik devre ve buna bağlı çalıştırmak istediğimiz yerlerde kullanabiliriz.

NTC’nin Sağlamlık Testi

NTC’yi avometre uçlarına bağladığınızda avometrede gördüğümüz değer NTC’nin oda sıcaklığındaki direnç değeridir. Daha sonra mum, çakmak, havya veya benzeri bir araç ile ısıttığınızda direnci azalıyor ise NTC sağlamdır. Bunun dışında bir durum gerçekleşiyor ise NTC arızalıdır.


1 yorum:

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...