Sayfalar

20 Mart 2017 Pazartesi

Pilsiz El Feneri Yapımı (Proje - Ödev)


Pilsiz el fenerini normal el fenerinden ayıran en önemli özelliği herhangi bir harici enerji kaynağna ihtiyaç duymamasıdır. Özel tasarımı sayesinde hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren bu fener, depoladığı enerji ile belirli bir süre boyunca ışık yaymaktadır. Pilsiz el fenerini çalıştırmak için yaklaşık 30 saniye sallamak yeterlidir.


Pilsiz el fenerinin içinde  0,25 mm çapında bobinaj telinden 1800 spir sarılmış bir bobin vardır. Bu bobinin içinde rahatça hareket edebilen üç tane çapı 2cm ve kalınlığı 1cm olan neodyum mıknatıs bulunur. Mıknatısın bobin içindeki hareketi bobin uçlarında bir gerilim endüklenmesini sağlar. Bu gerilim köprü diyot ile doğrultulur ve kondansatör ile depo edilir. Böylece el fenerinin pilsiz olarak çalışması sağlanır.

Devreden uzun süreli ışık almak için kondansatörün kapasitesinin yüksek olması gerekir bu nedenle 1 faradlık bir kondansatör kullanılması uygun olur. Normalde 1 faradlık bir kondansatör kapasitesi çok büyüktür, günümüzde piyasada küçük boyutluları bulunmaktadır.

Mıknatısın manyetik alanının kuvvetli olması için de özellikle neodyum mıknatıs kullanılmalıdır. Mıknatısın manyetik alanı kevvetli olacağı için el fenerini elektronik cihazlara, manyetik kartlara ve hafıza birimlerine yaklaştırmamak gerekir.

Güçlü ışık vermesi için ışık şiddeti yüksek beyaz LED'ler tercih edilebilir.


Devrede bobinde oluşan gerilimi doğrultmak için köprü tipi diyot, gerilimi sabitlemek için zener diyot kullanılmıştır. Kondansatör gerilimi depo etmeye yaramaktadır. SW1 anahtarı el fenerini açıp kapamak için, SW2 anahtarı lamba parlaklığını ayarlamak için kullanılmaktadır. Lamba parlaklığını ayarlamak istenmezse SW2 anahtarı ve devrenin sonundaki direnç kullanılmaya bilir.

Kaynak; Bilimteknik dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder