Devrenin Çalışması:
3 fazlı asenkron motorun hem kesik hem de sürekli olarak çalıştığı devredir.
Kumanda devresinde sürekli çalışma için start butonu kullanılır.
Kesik çalışma için hem açık hem de kapalı konumu bulunan 4 uçlu (3 uçlu da olabilir) jog butonu (iki konumlu buton) kullanılmıştır.
Devrenin enerjisini kesmek için bir tane de stop butonu kullanılmıştır.
Tek kontaktörlü devrede elimizi kesik çalıştırma jog butonundan hızlıca çekersek kontaktör mühürleme kontağı açılamaz ve motor kesik çalışma yerine sürekli çalışmaya devam eder. Bu sakıncanın ortadan kalkması için yardımcı röleli (kontaktörlü) kesik ve sürekli çalışma devresi kullanılır.
Stop butonu, kesik çalışma (Jog) butonunun kapalı konumu ve start butonu birbirine seri bağlanmıştır. Start butonuna bastığımızda önce yardımcı röle (kontaktör) N enerjilenir ve açık olan kontaklarını kapatır. Mühürleme gerçekleşir ve M kontaktörü enerjilenir. Güç devresindeki M kontaktörünün açık kontakları kapanarak motorun enerjilenerek sürekli çalışması sağlanır. Mühürleme motoru çalıştıran M kontaktörü ile değil yardımcı röle (kontaktör) açık kontağı ile yapılır. Kesik çalışma butonuna basıldığında yardımcı röle (kontaktör) N çalışmaz. Böylece start butonu mühürlenemeyeceği için elimizi hızlıca çeksekte bir sakınca meydana gelmez. Kesik çalışma butonuna elimiz basılı olduğu sürece M kontaktörü çalışır güç devresinde M kontaktörünün açık olan kontakları kapanır ve asenkron motorun enerjilenerek çalışması sağlanır.
Elimizi kesik çalışma jog butonundan çektiğimizde M kontaktörünün enerjisi kesileceği için kapanmış olan kontaklar açılır ve motorun enerjisi kesileceği için motor durur.
Sürekli çalışmada asenkron motoru durdurmak için stop butonuna bastığımızda kontaktörün enerjisi kesilir ve kontakları açılarak motorun enerjisini keser, motor durur.
merhaba bu devrede niçin röle kullanılmıştır??
YanıtlaSilYardımcı röle olmadığı durumda kesik çalışma butınundan elimizi hızlı çekersek motor sürekli çalışmaya devam edebilir. Bu da istenmeyen bir durumdur. Mühürleme motoru çalıştıran M kontaktörü ile değil yardımcı röle (kontaktör) açık kontağı ile yapılır. Kesik çalışma butonuna basıldığında yardımcı röle (kontaktör) N çalışmaz. Böylece start butonu mühürlenemeyeceği için elimizi hızlıca çeksekte bir sakınca meydana gelmez.
YanıtlaSil