Kristal diyotlar genellikle doğrultmaç diyotları olarak anılır ve doğrultmaç devrelerinde kullanılır. Piyasada en çok kullanılan diyotlardan biri doğrultmaç diyotlardır. Anot (+) ve katot (-) iki ucu bulunur. Ebatları güçlerine göre değişir. Büyük ebatta yapılanlar büyük güçlüdür. Çok yüksek güçte yapılanların dış muhafazası metal olup soğutucu plakalara monte edilir.
Germanyum güç diyodunun maksimum çalışma sıcaklığı 75 0 C kadardır. Silisyum güç
diyotları yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Bu yüzden üzerinden yüksek akım geçirilebilir.
Silisyum diyotların maksimum dayanma sıcaklığı 175 0 C civarındadır. Bu yüzden güç diyotları soğutucu plaka üzerine monte edilmelidir. Diyotlarda iki şeye dikkat edilmelidir. Aksi takdirde diyot bozulur ve kısa devre olur.
Örneğin 1N4001 diyotu 1 amper 50 volt arası değerlerde kullanılmalıdır.
Ters dayanma geriliminin üzerine çıkılmamalıdır.
Maksimum taşıma akımından daha fazla akım çekilmemelidir.
Aşağıda kristal diyodun karakteristik eğrisi görülmektedir.
Doğrultucu diyotların yüksek akımlı olanlarına güç diyotları denir. Güç diyotlarının
çoğu daha yüksek akım ve sıcaklık değerlerinden dolayı silisyumdan yapılmaktadır. Diyotların akım kapasitesi diyotları paralel bağlayarak ters tepe dayanma gerilimleri ise diyotları seri bağlayarak artırabilir. Güç diyotları oluşan aşırı akım ve ısı nedenlerinden dolayı soğutucu üzerine monte edilmektedir.
Doğrultucu diyotlar 4 adet diyotun bir araya gelmesiyle köprü diyot olarak da imal edilirler. Köprü diyotlar kullanılarak doğrultma devrelerinde pratiklik ve montaj kolaylığı sağlanır. Köprü diyotun 4 adet ucu bulunur, 2 tanesi A.A. girişi için, 2 tanesi + ve - uç olarak doğrultma çıkışıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder