Sayfalar

4 Nisan 2018 Çarşamba

Triyak Sembolü, Yapısı, Çalışması, Karakteristik Eğrisi Nasıldır?


Yapısı ve Çalışması :

Alternatif akımda her iki yönde akım geçiren yarı iletken anahtarlama elemanıdır. 

N kapılı ve P kapılı iki adet tristörün ters parelel bağlanmasıyla oluşturulmuştur. İki tristör birbirine ters olarak paralel bağlanmıştır. Triyak alternatif akımda çalışırken pozitif alternasta bir tristör negatif alternasta ise diğer tristör iletime geçer. 

Bağlantı noktaları A2 - A1, kontrol ucu da geyt (G) olarak adlandırılmıştır. 
Triyak’ın karekteristik eğrisinde görüldüğü gibi A1 – A2 uçlarına uygulanan gerilim Vmax değerini aştığında triyak tetiklenmeden kendi kendine iletime geçer, fakat bu durumda triyak iş göremez hale gelir. Triyak grafiğin I. ve III. bölgelerinde kararlı olarak çalışır bu bölgeler 1.ve 2. tristörün iletimde olduğu bölgelerdir. Vmax gerilimi aşılmadığı sürece geyt ucundan bir tetikleme darbesi uygulanmadan triyak yalıtımdadır yani akım geçirmez. Geyt ucuna (eksi) ya da ( artı ) gerilim uygulandığında triyak iletime geçer ve üzerinden akım geçirir. Triyak üzerinden geçecek akım Imax ve Imin değerlerinin dışına çıkmamalıdır. Imax sınırı aşılırsa triyak yırtılır yani iş göremez hale gelir. Imin altına düştüğünde ise triyak yalıtıma geçer. 

Triyak DC akımda da kullanılabilir, DC akımda tristör gibi çalışır. 

Triyak’ın İletim Halleri 
1. hal; I. bölge çalışması A2 (artı) A1 (eksi) G (artı) kararlı iletim 
2. hal; III. bölge çalışması A2 (eksi) A1 (artı) G (artı) kararsız iletim 
3. hal; I. bölge çalışması A2 (artı) A1 (eksi) G (eksi) kararsız iletim 
4. hal; III. bölge çalışması A2 (eksi) A1 (artı) G (eksi) kararlı iletim 

1. ve 3. hallerde A2 ucuna uygulanan gerilimin yönü geyt ucuna uygulanan gerilimin yönüyle aynı olduğu için Triyak kararlı iletimdedir. 

Kararsız iletimin olduğu 2. ve 4. hallerde triyak’ın iletime geçebilmesi için geyte uygulanan gerilim diğer hallerde uygulanan gerilimden daha büyük olmalıdır. 

Alternatif akımda çalıştırılacak triyak’ın kararlı çalışma halinde olabilmesi için A2 ucu ile geyt ucu aynı polariteden beslenmelidir. 

Özellikleri 

Triyaklar genellikle alternatif akım devrelerini kumanda etmede kullanılır. Yüksek akımları küçük akımlarla kontrol edebilir olması kullanım alanlarını artırmıştır. Ayrıca sessiz çalışması bakım gerektirmemesi problemsiz ve rölelere göre oldukça hızlı açma kapama yapması, açma kapama esnasında ark oluşmaması triyakları üstün kılan özellikleridir. Triyaklar, 220 volt altında 10 amper gibi yüksek bir akım geçirirken uçlarında bulunan gerilim 1,5 volt civarındadır. Bu anda triyak üzerindeki harcanan güç 15 wat dolayında iken yük üzerinde harcanan güç 2200 wattır. Triyaklar uygun şekilde soğutulurlarsa üzerlerinde harcanan güç kaybının oluşturacağı ısı dağıtılarak ömürlerinin uzun olması sağlanır. Triyak ile AC akımların DC akımlarla da kontrolü sağlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder