Sayfalar

31 Mayıs 2019 Cuma

Üç Fazlı Dengesiz Yüklü Devrelerde Wattmetre İle Güç Ölçme Devresi ve Aron Bağlantı Nasıl Yapılır?

Üç fazlı dengesiz devrelerde güç ölçme 

Üç fazlı dengesiz devrelerde güç ölçme yönteminde bir fazlı üç adet wattmetre ile veya üç fazlı wattmetre ile ölçme yapılabilir. 

Üç fazlı dengesiz devrelerde bir fazlı üç wattmetre ile güç ölçme 

Sistemin gücü veya alıcının gücü dengesiz ise her faza bir adet bir fazlı wattmetre bağlanarak toplam güç bulunur. Toplam güç wattmetrelerden okunan değerlerin aritmetik toplamıdır. 

Üç fazlı dengesiz sistemlerde üç adet bir fazlı wattmetre ile güç ölçme 

PToplam = P1 + P2 + P3 formülü ile bulunur. 

Üç wattmetre metodu bağlantı zorluğu ve üç wattmetre ihtiyacı nedeni ile pek kullanışlı bir yöntem değildir. Diğer yöntemlere göre daha maliyetlidir. 

Üç fazlı bir wattmetre ile güç ölçme 

Üç fazlı wattmetrenin üç akım bobini, ayrı ayrı birer fazlara bağlanır. Gerilim bobinleri ise birer uçları kendi faz girişlerine diğer uçları da birleştirip nötr hattına bağlanır.

Üç fazlı wattmetrenin bağlantı şeması 

Aron bağlantı ile güç ölçme 

Aron bağlı wattmetrelerin iki akım, iki gerilim bobini vardır. Akım bobinleri herhangi iki faza bağlanır. Gerilim bobinleri ise kendi akım bobininin bağlı olduğu faz ile boşta kalan üçüncü faz arasına bağlanır. 

Üç fazlı sistemlerde aron bağlantılı wattmetreler ile güç ölçme 

Aron bağlanacak wattmetrelerin gerilim bobinleri 380 Voltluk olmalıdır. Sistemin güç faktörü (Cosφ) 0,5’ten küçük ise wattmetrelerde ölçülen güçlerin farkı alınarak toplam güç bulunur. Eğer 0,5’ten büyük ise wattmetrelerde ölçülen güçlerin toplamı alınarak sistemin toplam gücü bulunur. Bu şekilde yapılan bağlantıya aron bağlantı denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder