Elektrik elektronik eğitimi ile ilgili bilgiler, kitap özetleri, kitap sınav soruları ve eğitime dair her şey
Sayfalar
▼
19 Temmuz 2019 Cuma
Hayat Denen Oyun (Eric Berne) Kitabın Özeti, Konusu, Tahlili
Kitabın Adı : Hayat Denen Oyun
Kitabın Yazarı : Eric Berne
Kitap Hakkında Bilgi :
Bu eserde klinik çalışmaya konu edilmiş oyunlar bir bakıma kötü oyunlardır. Herkeste Anababa, Yetişkin ve Çocuk benlikleri vardır. Zaman zaman biri diğerine baskın gelir. İyi bir ruh hekimi kişinin kullandığı cümlelerden benlik durumunu tespit edebilir ve ona göre kendisi de oyuna sürüklenmeden hastasına yardım edebilir.
Mesela; “Yeni bir tasarım var zamanında gelebilmekle ilgili.” cümlesi yetişkin cümlesidir. Oysa “Son kez geç kaldım; bir kez daha olmayacak.” ifadesi çocuk cümlesidir ve oyun hazırlığı için bir girişim olabilir. Kısacası, herkeste biraz kaygı vardır. Oyun çözümlemenin amacı bu kaygılı olma durumunu en düşük düzeyde tutabilmektir.
Kitabın Özeti :
Hayata gözlerini açan bebek, kendini karmakarışık oyunların içinde bulur. Anne babalar için de çocuk yetiştirmek, bir bakıma çocuğa oynayacağı oyunları öğretmek demektir. Oyunlar kuşaktan kuşağa geçerek varlıklarını sürdürürler. Herhangi bir kişinin önde gelen oyununu, geriye doğru anababası, büyük anababasıyla ilişkilendirilip, ileri doğru da çocuklarında izlenebilir.
Başarılı bir ruh hekimi işin içine karışmazsa, oyunu öğrenen çocuklar oyunları torunlarına aktaracaklardır. Bu nedenle oyun çözümlemesi, yüz yıllık bir geçmişi ve en az elli yıllık bir geleceği kapsayacak tarihsel bir alan içinde yer almalıdır. Beş ya da daha fazla kuşağı kapsamına alan bu araştırma zinciri, bir yerden kırılırsa geometrik gelişmeyle sonucu etkileyecek durumlar oluşturur.
İnsanlar, kendileriyle aynı oyunu oynayan kişileri arkadaş, dost ve yakın kişiler olarak seçerler. Kitapta günlük yaşamda oynanan oyunlara yer verilmiştir.
Kişisel roller olarak da isimlendirilen benlik durumları, üçe ayrılır: Kişilerarası etkileşimi bu üç benlik durumu yönlendirir:
1) Anne – Baba Benlik Durumu:
Kişiliğin, ebeveyn rolüne girerek diğerlerine nasıl devralmaları konusunda öğüt ve emirler veren kısmıdır.
2) Çocuk Benlik Durumu:
Çocuk benlik durumu, somut bakış açısıyla kişiliğimizin çocuksu, bebeksi ya da gelişmemiş yanı gibi algılanmamalıdır. Hangi yaşta, hangi cinste, hangi eğitim seviyesinde, hangi sosyokültürel yapıda olursa olsun, her bireyin bir çocuk benlik durumu vardır ve bunu yeri geldikçe sergilemelidir. 0-7 yaş arasındaki bir çocuğun davranış ve sözlerini bir insanda görüyorsak, bu kişi çocuk benlik durumuyla hareket etmektedir.
3) Yetişkin Benlik Durumu:
Yetişkin benlik durumu, kişiliğin akılcı, gerçekçi yanıdır. Toplumsal kurallarla kişisel ihtiyaçlarımız arasındaki denge unsurudur. Yargılayıcı ya da duygusal olmadan, doğru ya da sempatik görünme zorunluluğu hissetmeden aklımızın gereğini yapmak yetişkin benlik sayesinde gerçekleşir. İyi bir ruh hekimi karşısındaki kişinin benlik durumuyla konuştuğunu fark edip ona göre hareket ederse, danışmada ilerleme kaydedebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder