Sayfalar

11 Eylül 2019 Çarşamba

Termik Manyetik Şalter (TMŞ) Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Atar? Kompakt Şalter


Termik manyetik şalter nedir?

Termik manyetik şalter; özellikle yüksek akımlı elektrik devresini aşırı akımlara karşı koruyan bir devre elemanıdır. Kompanzasyon ve elektrik panolarında, koruma ve devre kesici anahtar olarak kullanılan, termik ve manyetik koruma özelliklerine sahip devre elemanına Termik Manyetik Şalter (TMŞ) denir. Kompakt şalterler, termik ve manyetik koruma özelliklerine sahip alçak gerilim devre kesicilerdir.
Termik manyetik şalter ne işe yarar?

TMŞ termik manyetik şalterin kısaltmasıdır. Diğer bir ismi kompakt şalterdir. Devrelerde yükteki değişimlerden dolayı zaman zaman aşırı akımlar oluşur. Bu aşırı akımların önüne geçilemez ise devre ve devre elemanları büyük zararlar görür. Termik manyetik şalter, devrenin güvenliğini sağlayan ve yükleri aşırı akım ve kısa devre akımlarına karşı koruyan bir devre elemanıdır.

Termik manyetik şalter neden atar?

Termik manyetik şalter fonksiyon olarak otomatik sigortayla aynı işlevdedir. Devredeki akım, şalterin nominal akımını aşınca devreyi açtırır ve yükün aşırı akımlara maruz kalmasını engeller. Yani termik manyetik şalter attığında devrede ya bir aşırı akım ya da bir kısa devre oluşmuştur.

TMŞ Manyetik Koruma : Kısa devre durumunda, akım değerleri işletme akımının çok üzerinde seyir eder. Bu yüksek akım değerleri işletme içerisinde devreye ve alıcılara zarar verebilir bu sebep ile kısa sürede kesime gidilmesi gereklidir. TMŞ üzerinde bulunan manyetik mekanizmada, kısa devre durumunda büyük bir manyetik alan indüklenerek hareketli nüvenin, sabit nüveye doğru hızla çekilmesine yol açar. Bu hareket sonucunda, hareketli nüve açtırma mekanizmasına hızla çarparak sistemi kesime götürür.

TMŞ Termik Koruma : Aşırı yüklenme durumunda devreyi korumak amacı ile tasarlanan termik koruma sistemi, sıcaklık değişimlerine göre hareket eder. Bunu uzama katsayıları birbirinden farklı olan iki metalin bir araya getirilmesi ile oluşturulan bimetaller aracılığı ile yapar. Bimetaller ısıya maruz kaldıklarında, uzama katsayısı fazla olan, uzama katsayısı az olana doğru bükülür. Aşırı yük durumunda, devredeki akım değerleri, nominal akım değerlerinin üzerine çıkar ve buna doğru orantılı olarak da ısı artmaya başlar. Kontaklar ve bimetaller üzerinde ısı artışı bimetallerin genleşerek bükülmesine ve açtırma mekanizmasının devreye girmesini sağlayarak sistemi kesime götürür ve koruma altına alır.

Termik manyetik şalter özellikleri

Termik manyetik şalter, otomatik sigortaya, motor koruma şalterlerine, termik röleye göre daha büyük akımlarda koruma yapabilme kabiliyetindedir. Termik manyetik şalterlerin (markadan markaya değişiklik gösterebilse de) genellikle 1600A’e kadar koruma yapan modelleri mevcuttur. 1600A’den sonrasında açık tip şalter olarak adlandırılır. Otomatik sigortayla kompakt şalter arasında röle kontaktör arasındaki ilişkiye benzer bir ilişki vardır. Kontaktörler nasıl röleye göre daha büyük akımları anahtarlama kabiliyetindeyse, kompakt şalterler de otomatik sigortaya göre daha büyük akımlarda kesme yaparlar.

TMŞ' lerin en önemli parçalarından biri kontaklarıdır. Genel olarak gümüş, wolfram, nikel ve grafit gibi alaşımlı kontaklar kullanılır. Hareketli kontaklarda daha sert olması sebebi ile, gümüş- wolfram alaşımları, sabit kontaklarda ise, daha yumuşak olması sebebi ile, gümüş- grafit alaşımları kullanılır.

TMŞ'lerin üzerinde termik ve manyetik açma sınırlarının ve zamanlarının ayarlanabildiği dip switchler veya elektronik trip üniteleri mevcuttur. Bu açma sınırları sahadaki yükün durumuna göre ve tesisatın ihtiyacına göre ayarlanabilir. Yani şalterin termik hata ve manyetik hata açma sınırlarını değiştirebilir. 100A’lik bir kompakt şalterin termik açma sınırını üzerindeki ayar dip switchlerinden 60A’e ayarlayabilirsiniz. Ya da manyetik ayar switchlerinden nominal akımın 10 katında değil de 5 katında kısa devreye maruz kalındığında manyetik açma yapmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde her iki açmaya da zaman gecikmesi verdirebilirsiniz. Örneğin kısa devre nominal akımın 5 katına ulaştığında 1 saniye bekle sonra aç şeklinde bir ayar yapabilirsiniz.

Buna seçicilik de denir. Zihninizde canlanması için şöyle örnekleyelim:

Diyelim ki ana pano girişinde 1600A’lik, A,B,C diye adlandırdığımız 3 tane farklı tali dağıtım panosu girişlerinde de 630A'lik kompakt şalterler kullandınız. A tali dağıtım panosunuda yük tarafında yüksek bir kısa devre oluştuğunu varsayalım. Bu durumda sadece A panosunun 630A’lik şalterin açması istenir. Burada oluşan kısa devrede yanlışlıkla ana pano girişindeki 1600A'lik şalter açma yaparsa tesisin tümü enerjisiz kalır. İşte bu yüzden 1600A’lik şalterin dip switchlerinden kısa devre zaman gecikmesi ayarı yapılabilir.

Termik manyetik şalterler yüksek kısa devre kesme kapasitelerine sahiptirler. Tiplerine göre 36, 50, 70, 100, 150 kA’lik kompakt şalterler vardır. Bu nedenle olası bir kısa devrenin büyük olacağı trafo gibi kaynaklara yakın konumlandırılabilirler.

Üzerlerine açma bobini, düşük gerilim bobini, hata sinyal kontağı, kapamaya hazır kontağı, motor mekanizması gibi elektriksel aksesuarlar takılarak uzaktan kontrole daha uygun hale getirilebilirler. Ayrıca döner kurma kolu, koruma kapakları, mekanik kilit gibi mekanik parçalarla da kabiliyetleri artırılabilir.

Yeni nesil kompakt şalterler sadece basit dip switchlerle değil elektronik koruma üniteleriyle de donatılmıştır. Bu üniteler şalterlere çok çeşitli koruma özellikleri sağlarlar. Ayrıca haberleşme fonksiyonu ve enerji izleme fonksiyonları da eklenerek şalterler birbirleri arasında haberleştirilip bir enerji analizörü işlevi görebilirler.

Daha öncede belirttiğimiz gibi kompakt şalterin 6300A’e kadar kesme yapabilen modellerine de açık tip şalter denir. Açık tip şalterler isminden de anlaşılabileceği gibi daha açık bir yapıya sahiptir ve kompakt şalterlere göre bakım onarıma daha müsaittir. İçi açılıp bakım ve onarım yapılmaya elverişlidirler. Ayrıca açık tip şalterlerin çekmeceli modelleri de mevcuttur. Çekmeceli şalterler bakım yapılırken ya da arıza yaptıklarında arka baralarından ayrılmadan adeta bir çekmece gibi çekilip, yerinden çıkartılıp tekrar yerlerine takılabilirler.

Termik manyetik şalter seçimi

Nominal akım, çalışma gerilimi, kutup sayısı, kısa devre kesme kapasiteleri, koruma özellikleri, aksesuar gereksinimleri, haberleşme gereklilikleri, selektivite özellikleri mutlak dikkatlice incelenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder