Sayfalar

23 Ekim 2019 Çarşamba

Çağırma ve Bildirim Tesasatlarında Kullanılan Zil Tanımı, Çeşitleri ve Çalışma Prensibi Nasıldır?


Zil Tanımı :

Elektrikli haberleşmenin çağırma ve bildirim devrelerinde genellikle zil kullanılır. Ziller yapı bakımından mekanik ve elektronik olarak ikiye ayrılır. Mekanik zilde elektromıknatısın çekip bıraktığı tokmak çana vurarak ses çıkarır. Elektronik zillerde ise zilden çıkması istenen sese göre bir elektronik devre yapılır ve hoparlörden ses alınır.

Zil Çeşitleri :

1-) Mekanik zil
2-) Elektronik zil
3-) Radyo frekanslı fişli zil

1-) Mekanik Zil : 


Bobin, nüve, palet, tokmak, çan gibi elemanların birleşmesinden oluşmuş devre elemanıdır. Zilin bobin uçlarına 4-8-12 voltluk gerilim uygulandığında bobin etrafında bir manyetik alan oluşarak nüveyi mıknatıslar. Mıknatıslanan demir nüve, paleti çeker ve tokmak çana vurur. Palet çekildiği anda şemada görülen zilin kontağı açıldığından bobinin enerjisi kesilir. Bu durumda demir nüve mıknatıslığını kaybederek paleti bırakır. Palet normal konumuna döndüğünde ise kontak tekrar kapanarak bobine yeniden akım verir. Bobine kesik kesik uygulanan akım sayesinde çanda ses oluşur.

2-) Elektronik Devreli Zil :


Direnç, kondansatör, transistör, entegre, hoparlör gibi elemanlar kullanılarak yapılan zile elektronik devreli zil denir. Melodili zil, kanarya sesi, ding dong, bim bam, müzik, insan sesi gibi sinyaller üreten modelleri vardır. Çok yaygın olarak kullanılan kanarya sesli ziller sönümlü osilatör devresinden meydana gelmiştir. Şemada kanarya sesli zil devresi görülmektedir.

3-) Radyo Frekanslı Fişli Zil :
 

Radyo frekansı ile çalışan bu zil kablosuz olarak üretilmektedir. Zil ile buton arasında kablo bağlantısı yoktur. Zilin iç yapısında bir elektronik devre vardır. Zil evin içerisinde istediğiniz bir prize takabilirsiniz. Zilin üzerinde işitme engelliler için kırmızı renkte flaşör vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder