Sayfalar

3 Ocak 2021 Pazar

Fırın ve Ocak Kullanımında Enerji Tasarrufu Nasıl Sağlanır?



Fırın ve ocak kullanımı ile enerji tasarrufu nasıl sağlanır? İşte madde madde yapılması gerekenler...

1- Fanlı fırınlarda ısıtılmış hava sürekli fırın içinde dolaşacağı için pişirme süresi ve pişirmek için gereken sıcaklık azalır. Ortalama %20 daha az enerji harcanır. (Pişirme süresi 10-15 dakika, ısıtma 2-3 dakikadır.)

2- Pişireceğiniz malzeme boyutuna göre pişirme cihazınızı seçin. Bir tostu bir fırında pişirmeyin.

3- Ocağın altındaki alevin büyüklüğü tencere altının büyüklüğünü aşmamalıdır. Büyük bir ateşe küçük bir tencere koyarsanız, enerji israfına sebep olursunuz.

4- Altı düz olan tencere ve tava kullanın. Altı eğri olan kaplar %50 daha fazla enerji tüketirler.

5- Fırında cam veya seramik kaplar kullanırsanız, metal kaplara göre daha iyi sonuç alırsınız. Cam ve seramik kaplarda diğerlerine göre 15 derece daha düşük sıcaklıklarda pişirme yapabilirsiniz. Cam ve seramik kaplar metal kaplara göre ısıyı daha uzun süre korurlar.

6- Altı kirlenmiş tencere ve tavalar ısıyı emerler, pişirme verimini azaltır. Pişirme kaplarınızın altını temiz ve parlak tutun.

7- Fırında pişirme yaparken pişme süresi dolmadan fırın kapağını açarsanız %20 oranında enerji kaybına sebep olursunuz.

8- Pişmekte olan yiyecekler kaynar kaynamaz ocağın altını en kısık ayara getirin. Yüksek ateş pişirmeyi hızlandırmaz, sadece enerji kaybına sebep olur.

9- Düdüklü tencere ile yemeklerinizi daha kısa sürede, daha az enerji tüketerek pişirebilirsiniz.

10- Ocakta yemek pişirmek, fırında pişirmekten daha ekonomiktir.

11- Çay demlerken, kaç kişilik çay hazırlıyorsanız, çaydanlığınızda o kadar su kaynatın.

12- Çok gerekli değilse, fırında ön ısıtma yapmayın.

13- Bir tencere yemekten sadece bir kişi için yemek ısıtacaksanız bütün tenceredeki yemeği ısıtmayın, yenecek yemek kadar başka bir ısıtma kabına alıp ısıtma yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder