Sayfalar

23 Ekim 2023 Pazartesi

Barış Çocuk - Atatürk'le Kurtuluş Savaşı'nda (Bilgin Adalı) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili

Kitabın Adı: Barış Çocuk - Atatürk'le Kurtuluş Savaşı'nda

Kitabın Yazarı: Bilgin Adalı

Kitap Hakkında Bilgi:

Kurtuluş Savaşı'nı bir de Bilgin Amca'dan dinle!

Çocukların Bilgin Amca'sından hem eğlenceli hem öğretici bir tarih anlatısı: Hazırlayacağı ödev için internette Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları arayan Barış, birdenbire karşısına çıkan bir fotoğrafın içinde bulur kendini: Tarih 16 Mayıs 1919'dur; Barış, Mustafa Kemal'le birlikte Samsun'a doğru yola çıkar. 10 Eylül 1922 günü İzmir'de son bulan bu yolculuk boyunca, Kurtuluş Savaşı'nı adım adım izler, başından geçenleri de Paşa'nın armağanı olan kırmızı deftere yazar.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kitap, Kurtuluş Savaşı'nı çocuklara anlatacak ve sevdirecek bir dille anlatmaktadır.

Kitabın Özeti:

Barış, öğretmeninin verdiği ödevi yapmak için bilgisayarın başına oturur. 19 Mayıs tarihine birkaç gün vardır. Barış, Atatürk hakkında fotoğraflar bulmaya çalışır. Bilgisayarda internette araştırırken Atatürk'ü Yaşamak adlı bir internet sitesine girer. Sitedeki fotoğrafları incelerken Atatürk'le yaşamaya davet eden ışıklı bir yazıya tıklar. Barış'ın yazıya tıklamasıyla bilgisayar ekranında farklı şeyler olmaya başar. Barış bu durum karşısında endişeye kapılır. Bilgisayarı kapatmaya çalışırken ekranda Mustafa Kemal Paşa'nın görüntüsü, Barış'ı Bandırma Vapuru'yla Samsun'a yolculuğa çağırır. Barış bir anda kendisini Mustafa Kemal Paşa'nın yanında bulur.

Barış, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarıyla Bandırma Vapuru'na binip yola çıkmıştır. Mustafa Kemal Paşa, Barış'a çocukluğunu anlatır. Yurdumuzun güzelliklerinden ve birlik olan Türk halkı karşısında hiçbir düşmanın başarılı olamayacağından bahseder. 

Mustafa Kemal Paşa gemi kaptanı İsmail Hakkı Bey'den bir kalemle defter isteyerek Barış'a verir. Barış'tan yolculuk boyunca günlük tutmasını ister. Barış hemen ilk izlenimlerini yazmaya başlar.

Bandırma Vapuru ilk olarak Sinop'ta kısa bir mola verir. Mustafa Kemal Paşa kıyıya gelen halkı selamlar.  Sinop'taki yetkililerle toplantı yapılır. Bandırma Vapuru yeniden yola koyulup Samsun'a varır.

Mustafa Kemal Paşa, Samsun'da çeşitli görüşmeler yapar. Bu sırada Barış, Yusuf adında bir arkadaş edinir ve Samsun'u gezmer. 

Yolculuk Samsun'dan Havza'ya, Havza'dan da Amasya'ya uzanır. Barış, Amasya vardıklarında Kerim adında bir arkadaş edinir. Kerim'in mahallesindeki çocuklarla çetecilik oyunu oynarlar. Barış, günlüğüne oyun sırasında kimsenin düşman askeri olmak istemediğini yazar. Rauf Orbay Bey ile Ali Fuat Cebesoy Paşa'nın Amasya'ya geleceklerini de günlüğüne yazar.

Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler önce Sivas'a gider. Sivas'taki çalışmaları tamamladıktan sonra zor ve uzun bir yolculuk yaparak Erzurum'a varılır. Mustafa Kemal Paşa, Erzurum'dayken Dokuzuncu Kolordu Müfettişliği görevinden alınır. Mustafa Kemal Paşa, askerlik görevinden istifa eder. Barış gelişmeleri günlüğüne yazmaya devam eder ve Erzurum'u gezip şehrin güzelliklerini keşfeder. Erzurum Kongresi 23 Temmuz'da başlar ve 7 Ağustos'ta sona erer. Barış, bu kongrede alınan kararları günlüğüne yazar. 

Yeni bir kongre için Sivas'a geçilir. Sivas Kongresi 4 Eylül'de başlar ve 11 Eylül'de sona erer. Barış, Sivas'ta Cemil adında bir arkadaş edinir.  Cemi'le birlikte Sivas'ı gezerler. 

Sivas'taki çalışmalar bitince Ankara'ya yolculuk başlar. Ankara'ya 27 Aralık'ta tarihinde varılır. Ankara merkez olarak belirlenir ve Millet Meclisi burada kurulur. Meclisin kurulmasının ardından İnönü Meydan Savaşları ve Sakarya Savaşı gibi önemli olay gerçekleşir.

Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler 10 Eylül'de İzmir'e giderler. Barış, İzmir'de Mustafa Kemal Paşa ile konuşurken annesinin sesini duymaya başlar. Bbilgisayar ekranı kararmaya başlar. Barış bir rüya gördüğünü sanmaktadır. Kendi yazdığı anılarla dolu olan kırmızı kaplı defteri masasında görünce fikri değişir. Yaşadıklarını anlatmak üzere heyecanla annesinin yanına koşar. Barış kırmızı kaplı defteri annesinin aldığını öğrenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder