thumbnail

Limondan Pil Yapımı Deney, Proje Nasıl Olmaktadır?

Limondan Pil Yapımı

Evdeki limonlarımızdan olduğu kadar portakal, greyfurt, patates ve diğer meyve ve sebzelerden de pil yapabiliriz. Bu şekilde bir kimyasal reaksiyonun nasıl elektrik üreteceğini ve oluşturulan bu pilin ne kadar güç üreteceğini öğrenebiliriz.

Gerekli Malzemeler:

Limon (3-4 adet)
Bakır para, vida veya çubuk (limon sayısı kadar)
Çinkodan yapılmış çivi, çubuk veya vida (limon sayısı kadar)
1 tane LED
Tel yada kablo (kıskaç kablolar kolaylık sağlar)

Deneyin Yapılışı:



Önce her bir limonun bir tarafına çinko diğer tarafına bakır malzemeyi bıçak yardımı ile keserek batırıyoruz. Burada çinko çivi (-) elektrot, bakır para ise (+) elektrot görevi görüyor. 

Daha sonra kablo yardımıyla limonlarımızı birbirine bağlıyoruz. Ama bir limonun (+) kutbu diğer limonun (-) kutbuna gelecek şekilde bakır-çinko arasında olmasına dikkat ediyoruz.  ve limon suyu da elektrolit olarak davranıyor. 

Elektronlar normalde (-) kutuptan (+) kutba doğru akmaya başlar. 3 yada 4 adet limonu bu şekilde birbirlerine bağladığımız zaman Led’i yakmak için yeterli voltajı üretmiş oluruz. Yaklaşık 2,5 - 3,5 Volt arası bir gerilim elde ediyoruz. 

Buradan elektrik enerjisini kimyasal etkiyle elde edebileceğimizi anlıyoruz. Eğer ne kadar voltaj ürettiğinizi öğrenmek istersek avometre ile ölçebiliriz. 

Aşağıdaki linke tıklayarak koladan pil yapımını görebilirsiniz...

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments