26 Şubat 2017 Pazar

Trafikte Uyulması Gereken Adab-ı Muaşeret Kuralları Nelerdir?




Sürücü veya yaya olarak evden dışarı adımımızı attığımız andan itibaren tarfikle karşı karşıyayız. Çoğumuz yaya iken sürücülere, sürücü iken yayalara kızıyoruz. Çoğu kişi direksiyon başına geçtiğinde eğitim durumu, yaşı, kariyeri ne olursa olsun trafik canavarına dönüşüyor. Trafikte meydana gelen tartışma veya kavgalar bazen istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarıyor. Mevcut trafik kurallarının yanında sürücü ve yaya olarak uyulması gereken adab-ı muaşeret kurallarını bilmekte fayda var.

1- Trafikte bayan sürücüleri sıkıştırmaya yönelik hareketler yapmamak.

2- Trafikte motorsiklet kullanan sürücülere dikkat etmek, onları sıkıştırmamak.

3- Gereksiz yere korna kullanmamak.

4- Gereksiz yere uzun farları çalıştırmamak.

5- Gereksiz yere şerit değiştirmemek.

6- Trafikte makas atmamak.

7- Yol kenarındaki su birikintilerine hızlı girip yayaları ıslatmamak.

8- Araba kullanırken sigara içmemek.

9- Araba kullanırken cep telefonu kullanmamak.

10- Arabadan dışarı çöp ve benzeri birşeyler atmamak.

11- Dönüş yaparken sinyal vermek.

12- Arabada çevreyi rahatsız edecek şekilde yüksek sesle müzik dinlememek.

13- Özellikle yaya geçitlerinde yayalara öncelik tanımak.

14- Okul, hastane, cami gibi yayaların, çocuk ve yaşlıların çok olduğu yerlerden yavaş ve dikkatli geçmek.

15- Kavşaklarda geçiş önceliklerini bilmek ve gerektiğinde yol vermek.

16- Dar yolda yol verirken, yokuş inenin yokuş çıkana yol vermesi.

17- Ambulans, itfaiye, polis arabası gibi geçiş önceliği olan araçlara yol vermek.

18- Öndeki arabayla takip mesafesini korumak, çok yaklaşmamak.

19- Yolda kalmış arabalara mümkünse yardımcı olmak.

20- Yolda meydana gelen kazalarda mümkünse yardımcı olmak.

21- Yolda meydana gelen kazaları izlemeye çalışırken bir başka kazaya meydan vermemek.

22- Emniyet şeritlerini amacı dışında kullanmamak.

23- Başkalarının geçişini engelleyecek şekilde park ve duraklama yapmamak.

24- Şerit çizgilerinin üzerinde değil arasında aracı kullanmak.

25- Aracın bakım ve temizliğini zamanında yapmak.

26- Engelli araçları için ayrılan yerlere araba park etmemek.

27- Bisiklet yollarına araba park etmemek.

28- Yayaların kullandığı kaldırımlara araba park etmemek.

29- Kaldırımda yürürken yanımızdaki çocukları yol tarafında yürütmemek.

30- Yolun ortasında yürümemek.

31- Yolda yürürken gerekmedikçe cep telefonu kullanmamak.

32- Toplu taşıma araçlarında yüksek sesle cep telefonu veya birbaşkasıyla konuşmamak.

33- Toplu taşıma araçlarında hamile, çocuklu, yaşlı ve engellilere yer vermek.

34- Toplu taşıma araçlarında başkalarını engelleyecek şekilde kapı önlerinde beklememek.

35- Yoldan geçen araçlara kar topu, taş ve benzeri şeyler atmamak.


Okullarda uyulması gereken adab-ı muaşeret kuralları için aşağıdaki linke tıklayınız...http://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com.tr/2016/10/okullarda-uyulmas-gereken-adab-muaseret.html

Yüksek Gerilim Elektrik Direklerinde Tellerde Bulunan Toplar Ne İşe Yarar?


Önce şunu belirtelimki bu topların kullanımının elektrikle hiçbir ilgisi yoktur. Bu toplar özellikle yüksek gerilim tellerinde bulunmaktadır. Bu toplara ikaz topu ve ya ikaz küresi denir.

Özellikle hava karardığında alçaktan uçan hava taşıtlarının (helikopter, uçak gibi) bu tellere takılmasını önlemek için kullanılmaktadır.

Bu toplar elektrik akımı taşıyan tellerde değil daha yukarıdaki koruma iletkeni üzerinde bulunur.

30 metre aralıklarla dizilirler.

Gündüz ve gece görünmesini kolaylaştırmak için beyaz-turuncu renklerde olurlar.

İkaz kürelerinin kullanılmadığı özellikle şehir dışında bulunan direklerde tellere takılan pek çok helikopter ve uçak olmuştur. Bu tür kazaların sonucunun ölümcül olduğunu düşünmek pek yanlış olmaz. Dolayısıyla basit ve ucuz bir malzemenin eksikliği can ve mal kaybına neden olacak büyük kazların olmasına neden olabilir.


İkaz küreleri ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

elektrikport.com

15 Şubat 2017 Çarşamba

Kullandığımız Türk Liralarının Arkasında Kimlerin Resimleri Vardır? Hayat Hikayeleri Nedir?

Günümüzde kullanığımız kağıt paralar (banknotlar) 5TL, 10TL, 20TL, 50TL, 100TL ve 200TL olmak üzere 6 çeşit paradır. Bu paraların ön yüzünde Atatürk resmi bulunduğunu herkes bilmektedir. Ancak çoğumuz günlük hayatta kullandığımız bu paraların arkasında kimlerin resimleri bulunduğunu bilmiyoruz.

5 TL nin Arkasında Kimin Resmi Bulunmaktadır? Hayat Hikayesi Nedir?



Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı ; Türkiye’de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini sağlamış bilim adamıdır. 1913 İstanbul doğumludur, 15 Ekim 1993'te Ankara'da vefat etmiştir. Ordinaryüs Profesör Doktor unvanı taşır. Seçtiği alanda eğitim görmek istediği ve yapılacak sınavda başarılı olacağı takdirde Harvard Üniversitesinde Prof. Gorge Sarton tarafından eğitim görmeye hak kazanacağı konusunda bilgilendirilmiş ve bu andan itibaren bilim, Sayılı’nın yaşam amacı haline gelmiştir. 1933 yılında yapılan sınavı başarı ile tamamlayan Aydın Sayılı aynı yıl Harvard Üniversitesinde eğitim almaya başladı. Eğitimlerin meyvesini fazlası ile alan Aydın Sayılı 1943 yılında Harvard Üniversitesinden başarı ile mezun olarak Doktora belgesini almıştır. Dünyada bilim tarihi alanında bilinen ilk doktora derecesinin sahibidir.


10 TL nin Arkasında Kimin Resmi Bulunmaktadır? Hayat Hikayesi Nedir?



Prof. Dr. Cahit Arf ; Cahit Arf 1910 yılında, o dönem Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olan Selanik'te doğdu. Matematiğe, Hasse-Arf Teoremi ve Arf değişmezleri olarak bilinen katkılarından dolayı, geniş kitleler tarafından tanınmış bir matematikçidir. Arf, 1963'te TÜBİTAK kurulurken önemli rol oynadı. Kurulduğu dönemden itibaren uzun yıllar, TÜBİTAK' a başkan olarak hizmet etti. 1997'de ölümünden sonra, adı ULAKBİM Bilgi Merkezi'ne verildi. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi" adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır. Cahit Arf, matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür.


20 TL nin Arkasında Kimin Resmi Bulunmaktadır? Hayat Hikayesi Nedir?



Mimar Kemaleddin ; 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar. 1870'te İstanbul'da doğdu, 1927'de Ankara'da vefat etmiştir. Mühendislik eğitimini birincilikle tamamladığı 1891'de, aynı okulda öğretim görevlisi olarak bulunan Alman akademisyen Jachmund'un asistanlığına atandı. Bu görevi dört yıl yürüten Mimar Kemaleddin, bu arada okul dışında özel bürosunu açarak ilk eserlerini tasarlamaya başladı ve Türk mimarının önemli isimleri arasına girdi.Hababam sınıfı filminin çekildiği Çamlıca Kız Lisesi, Mimar Kemaleddin’in eserlerinden biridir. "Zavallı İstanbul!...Son düşüş devrinde imâr adı altında ne câhilane, ne zafimâne yıkıma uğradı..." - Mimar Kemaleddin Bey


50 TL nin Arkasında Kimin Resmi Bulunmaktadır? Hayat Hikayesi Nedir?




Fatma Aliye Hanım ; İlk kadın romancımız, ilk kadın felsefecimiz, edebiyatımızda ilk kez çeviri yapan, kadın haklarından ve kadın-erkek eşitliğinden ilk kez bahseden, hakkında ilk defa monografi yazılan yazardır. 1862'de İstanbul'da doğdu. 13 Temmuz 1936'da yine İstanbul'da yaşamını yitirdi. Tanzimat döneminin ünlü devlet adamı Ahmed Cevdet Paşa ve Adviye Rabia Hanım’ın kızıdır. Gazi Osman Paşa'nın yeğeni Kolağası Faik Bey ile evlenmiş ve dört kızı olmuştur. Romanları: Hayal ve Hakikat (Ahmet Mithat ile 1891), Muhâdarât (1891), Refet (1897), Udi (1899, Fransızca’ya çevrildi), Enin (1912). Nisvan-ı İslam (Tefrika, 1891) en bilinen incelemelerinden biridir.


100 TL nin Arkasında Kimin Resmi Bulunmaktadır? Hayat Hikayesi Nedir?



Buhurizade Mustafa Efendi (Itri) ; 17. yüzyıl büyük Türk bestekârı. Asıl adı Mustafa olup Itri mahlasıdır. Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası almış olduğu söylenir. Çağının kaynakları Mevlevi olduğunu göstermektedir. Mevlevi mukabelesinde okunan bir Segah ayin bestelemiş olduğundan bu rivayetlerde haklılık payı olabileceği düşünülmektedir. Hayatı müddetince birçok padişah ve devlet adamından himaye görmüş olup, bunlardan en önemlileri IV. Mehmet ve Gazi Giray Han'dır. Devlet adamlarına yakınlığı nedeniyle bir dönem esirciler kethüdalığı yapmış, sarayda da musiki dersleri vermiştir.


200 TL nin Arkasında Kimin Resmi Bulunmaktadır? Hayat Hikayesi Nedir?





Yunus Emre ; Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış tasavvuf ve halk şairi, Türk İslam düşünürü. 1991 yılı UNESCO tarafından Yunus Emre'nin doğumunun 750. yılı olarak anılmıştır. 1240 Eskişehir doğumudur, 1321'de vefat etmiştir. Anadolu’da farklı halk ozanlarının, aşığın ve dervişin isminde yer alan Emre sözcüğünün (örneğin, Yunus Emre, Taptuk Emre) Türkçe'de "Âşık" anlamına geldiği dilbilim açısından kesinleşmiş durumdadır.

9 Şubat 2017 Perşembe

USB Kablonun İçindeki Tel Renkleri Nelerdir? Hangi Renk Tel Ne İşe Yarar?


Cep telefonu ve tablet şarj cihazlarında USB kablolarla sık sık karşılaşıyoruz ve kullanıyoruz. Aynı zamanda bu cihazlara ve bilgisayarlara veri transferi (resim, dosya vb.) içinde USB kablolar kullanıyoruz.

Evdeki eski telefonun şarj cihazını basit bir adaptör olarak kullanmak çok pratik bir çözüm olabilir. Aynı zamanda bilgisayarın USB portundan enerji alarak fan, lamba gibi bir şey çalıştırmak da bazen işimize yarayabilir.

Bunun için USB kablo içindeki tellerin renklerini ve ne anlama geldiklerini bilmek gerekir.

Cep telefonu şarj cihazından ve bilgisayarın USB portundan alacağımız gerilim +5v dur.

Standart bir USB kabloda durum aşağıdaki gibidir.

Kırmızı = +5v gerilim ucu

Beyaz = - Data ucu

Yeşil = + Data ucu

Siyah = - gerilim ucu

Yukarıdaki tabloya göre gerilim almak için bizim kullanmamız gereken renkler kırmızı (+) ve siyah (-) uçlardır. Ancak bazı standart dışı USB kablolarda renkler farklı olabilmektedir.

Daha çok ucuz ve kalitesiz USB kablolarda renkler aşağıdaki gibi olabilmektedir.

Turuncu = +5v gerilim ucu

Mavi = - Data ucu

Yeşil = + Data ucu

Beyaz = - gerilim ucu olabilmektedir.

Eğer farklı renkler karşınıza çıkarsa bir avometre yardımı ile doğru akım kademesinde gerilim ölçümü yaparak uçları tespit edebilirsiniz.

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...