18 Temmuz 2017 Salı

Sıfırlama Nedir? Sıfırlamanın Zararları Nelerdir?


İnsanları tehlikeli temas gerilimlerine karşı korumak için tüketicilerin işletme akım devresine ait olmayan ve fakat bir izolasyon hatası sonucunda gerilim altında kalabilen iletken kısımların, örneğin madenî muhafazaların nötr hattı ile iletken olarak bağlanmasına sıfırlama denir.

Sıfırlama yapılmış tesislerde, koruma topraklamasında olduğu gibi, işletme araçlarında izolasyon hatası nedeniyle meydana gelen yüksek temas gerilimlerinin sürekli olarak kalması önlenir.

Bu sistemde, korunacak işletme aracının gövdesi nötr ile bağlanır.

Sıfırlama sisteminde akımın dönüş yolu koruma iletkeni ve nötr hattı üzerinden olduğundan bunun toplam direnci daha küçük olur. Nötr hattı daha kolay kontrol edilebildiğinden daha güvenilir bir akım devresi oluşturulmuş olur.

Sıfırlamada cihazın metal olan gövdesine bir elektrik kaçağı olduğunda gövde nötr hattına bağlı olduğu için sigorta atar. Böylece cihazı kullanan kişi çarpılmaktan kurtulmuş olur.

Bazı durumlarda sıfırlama zararlı olabilir.

Bir elektrik arızası olduğunda arızayı gideren kişi yanlışlıkla faz ile nötr hattının yerlerini değiştirirse sıfırlama yapılan cihazların gövdelerine faz gider ve dokunan kişiler çarpılır. Ayrıca nötr hattı koparsa cihazdan dolaşan faz cihazın gövdesinde kalır ve cihazı kullanan kişilerin çarpılmasına neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...