7 Kasım 2017 Salı

3 Fazlı Asenkron Motorun Kesik ve Sürekli Çalıştırılması Kumanda ve Güç Devresi, Devrenin Çalışması

Devrenin Çalışması:

3 fazlı asenkron motorun hem kesik hem de sürekli olarak çalıştığı devredir.

Kumanda devresinde sürekli çalışma için start butonu kullanılır.

Kesik çalışma için hem açık hem de kapalı konumu bulunan 4 uçlu (3 uçlu da olabilir) jog butonu (iki konumlu buton) kullanılmıştır.

Devrenin enerjisini kesmek için bir tane de stop butonu kullanılmıştır.

Stop butonu, kesik çalışma (jog) butonunun kapalı konumu ve start butonu birbirine seri bağlanmıştır.

Start butonuna bastığımızda açık olan kontağı kapanır ve kontaktör çalışır.

Start butonuna paralel bağlı kontaktörün açık kontağı kapanır ve start butonunu kısa devre eder. Buna mühürleme denir. Böylece start butonuna basıldığında sürekli çalışma sağlanır.

Jog butonuna basıldığında kesik çalışma sağlanır. Kesik çalışma (jog) butonuna elimiz basılı olduğu sürece kontaktör çalışır. Güç devresinde kontaktörün açık olan kontakları kapanır ve asenkron motorun enerjilenerek çalışması sağlanır. Elimizi kesik çalışma (jog) butonundan çektiğimizde kontaktörün enerjisi kesileceği için kapanmış olan kontaklar açılır ve motorun enerjisi kesileceği için motor durur. Sürekli çalışmada asenkron motoru durdurmak için stop butonuna bastığımızda kontaktörün enerjisi kesilir ve kontakları açılırak motorun enerjisini keser, motor durur.

Bu devrenin sakıncası elimizi kesik çalışma (jog) butonundan hızlıca çekersek kontaktör mühürleme kontağı açılamaz ve motor kesik çalışma yerine sürekli çalışmaya devam eder.

Bu sakıncanın ortadan kalkması için yardımcı röleli (kontaktörlü) kesik ve sürekli çalışma devresi kullanılır.

3 yorum:

  1. "Üç fazlı ASM’un butonsal kilitlemeli kesik sürekli çalıştırılabildiği kumanda devresini çiziniz " şeklinde bir ödev verilmişti. Butonsal derken neyi kastediyor bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil
  2. Butonsal kilitleme için tıklayınız... https://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com/2017/11/3-fazl-asenkron-motorun-butonsal.html

    YanıtlaSil
  3. Acaba bunun TSE normuna çevrilmişi var mı?

    YanıtlaSil

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...