8 Kasım 2017 Çarşamba

3 Fazlı Asenkron Motorun Ters Zaman Rölesi İle Çalıştırılması Kumanda ve Güç Devresi, Devrenin Çalışması

Devrenin Çalışması:

Zaman rölesinin enerjisi kesildikten sonra, ayarlanan süre sonunda kontakları konum değiştiren devre elemanına ters zaman rölesi denir.

Bu devrede stop butonuna basıldığında hemen asenkron motor durmaz, zaman rölesinin ayarlandığı süre kadar asenkron motor çalışmaya devam eder.

Kumanda devresinde start butonuna basıldığında C kontaktörü ve zaman rölesi enerjilenir. C kontaktörünün açık kontağı start butonuna paralel bağlı olduğu için mühürleme gerçekleşir. Zaman rölesinin GA kontağı ve C kontaktörünün açık kontağı kapanır ve M kontaktörü enerjilenir. Güç devresinde asenkron motor M kontaktörünün açık kontaklarına bağlıdır. M kontaktörü çalışınca güç devresindeki açık kontakları kapanır ve motor çalışmaya başlar. Motoru durdurmak için stop butonuna basılır ancak motorun çalışması durmaz, C kontaktörü ve ters zaman rölesinin enerjisi kesilir. C kontaktörünün enerjisi kesildiğinde M kontaktörünün enerjisi kesilmemesi için açık C kontağına M kontaktörünün açık kontağı paralel bağlanmıştır. Ters zaman rölesinin enerjisi kesilince ayarlandığı süre dolduğunda M kontaktörünün önündeki zaman rölesinin açık olan kontağı (gecikmeli açılan kontak) açılır ve M kontaktörünün enerjisi kesilir, asenkron motor durur.

Bu devrede mühürlemeyi C kontaktörü ile yapınız ve güç devresinde M kontaktörü ile motoru çalıştırınız. Kontaktörleri karıştırmamaya dikat ediniz.

1 yorum:

  1. Merhaba bunu normal zaman rölesi ile yapmanın bir yolu var mı

    YanıtlaSil

2025 Yılında Elektrikte Tüketiminde Serbest Tüketici Limiti 750 Kilovatsaat Olacak

Elektrikte serbest tüketici limiti, 2025 yılında 750 kilovatsaat olarak uygulanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişk...