29 Mart 2018 Perşembe

Elektrik Tesisatlarında Kullanılan Prizlerler, Çeşitleri ve Kullanım Alanları


Elektrik cihazlarına, bir elektrik devresinden fiş aracılığı ile enerji alınması için kullanılan araçtır. Dış çerçevesi sert PVC madde, bakalit veya termoplastik malzemeden yapılmıştır, enerjinin bağlanacağı kontak yuvaları düzeneği, yanmaz özellikli PVC veya porselen malzemenin içinde bulunmaktadır.


Kullanım yerlerine göre priz; sıva altı, sıva üstü, etanş (antigron), seyyar prizler olmak üzere üç çeşidi vardır.



Yapıları bakımından prizlerin; normal, topraklı, ups, üç fazlı, telefon, data, müzik yayın, TV prizi gibi çeşitleri vardır.

Uzatma kablosu ve fişle beraber seyyar ve çoklu prizler de vardır. Başka bir prizden fiş ve uzatma kablosu yardımıyla priz olmayan yerlere seyyar olarak priz ulaştırılmasını sağlarlar.

Saatli, zaman ayarlı prizler de vardır. Ayarlanan süre sonunda prizin enerjisi kesilir. Prize takılı cihazın ayarlanan süre sonunda enerjisinin kesilmesi sağlanır.

Anahtarlı prizler de vardır. Takılı fişi çıkarmadan, anahtara basarak prizdeki enerji açılıp kapatılarak takılı cihazın enerjisi kesilebilir veya açılabilir.
Fazla prize ihtiyaç olan yerlerde, bir kasaya şekilde görüldüğü gibi ikili priz takılarak priz sayısı artırılabilir.


Trifaze, üç fazlı prizler görülmektedir.

Televizyon anten prizi.


Telefon prizi.

Cep telefonu, tablet gibi cihazların şarj edilmesinde kullanılabilecek USB'li priz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...