12 Mart 2018 Pazartesi

P Tipi ve N Tipi Yarı İletken Maddeler Nelerdir? Nasıl Oluşur? Niçin Kullanılır?

Silisyum ve germanyum yarı iletken maddelerinden elektronikte kullanılan devre elemanlarını üretebilmek için önce P tipi ve N tipi yarı iletken maddelerin elde edilmesi gerekir. P tipi ve N tipi maddelerin çeşitli şekillerde bir araya getirilmesiyle çeşitli elektronik devre elemanları yapılır.

P Tipi Yarı İletken Madde
Silisyum atomunun son yörüngesinde 4 adet elektron bulunmaktadır. Son yörüngesinde 3 elektron bulunan bor, alüminyum gibi bir madde silisyum maddesine eklendiğinde atomların kurduğu kovalent bağlarda bir elektronluk eksiklik kalır. Bu eksikliğe oyuk adı verilir. P tipi maddelerde elektron eksikliği vardır. Bu elektron eksikliği pozitif madde özelliği kazandırır. P tipi maddeye bir gerilim kaynağı bağlandığında; kaynağın negatif kutbundaki elektronlar p tipi maddedeki oyukları doldurarak kaynağın pozitif kutbuna doğru ilerler. Elektronlar pozitif kutba doğru ilerlerken oyuklarda elektronların ters yönünde hareket etmiş olur. Bu kaynağın pozitif kutbundan negatif kutbuna doğru bir oyuk hareketi sağlar.

N Tipi Yarı İletken Madde
Son yörüngesinde 5 elektron bulunan arsenik, bizmut, antimon, fosfor gibi bir madde silisyuma katılarak elde edilir. Bunun sonucundaoluşan kovalent bağdan 1 elektron açıkta kalır. Bu sayede birleşimde milyonlarca elektron serbest kalmış olur. Bu da negatif madde özelliği kazandırır. N tipi maddelerde elektron fazlalığı vardır. N tipi madde bir gerilim kaynağına bağlandığında üzerindeki serbest elektronlar kaynağın negatif kutbundan itilip pozitif kutbundan çekilirler ve gerilim kaynağının negatif kutbundan pozitif kutbuna doğru bir elektron akışı başlar.

1 yorum:

2025 Yılında Elektrikte Tüketiminde Serbest Tüketici Limiti 750 Kilovatsaat Olacak

Elektrikte serbest tüketici limiti, 2025 yılında 750 kilovatsaat olarak uygulanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişk...