4 Nisan 2018 Çarşamba

Diyak Sembolü, Yapısı, Çalışması, Karakteristik Eğrisi Nasıldır?


Yapısı ve Çalışması :
Diyak Sembolü

Her iki yönde akım geçirecek şekilde iki adet diyodun birbirlerine ters yönlü olarak paralel bağlanmasıyla oluşturulmuş tetikleme elemanıdır.

Diyak çift yönde de aynı görevi gören bir zener diyot gibi çalışır.

Diyak’ın kırılma (geçirme) gerilimi 24 – 36 volt aralığındadır. Bu gerilimlerin altında diyak yalıtımdadır. Yani akım geçirmez.

A1 A2 olarak adlandırılan uçlarının devreye bağlanma şekli önemli değildir. Her iki şekilde de bağlanabilir.

Diyaklar, darbe osilatörü olarak, tristör ve triyakların tetiklenmesi işlemlerinde kullanılır.

Diyak üzerinden geçecek maksimum akım değeri Imax = 2 amper dolayındadır. Diyak üzerinden geçecek akım değeri Imin değerinin altına düştüğünde diyak yalıtıma geçer yani akım geçirmez.
Imax = Diyak üzerinden geçirilebilecek maksimum akım 
Imin = Diyak’ı iletimde tutacak en az akım 
Umax = Diyak’ın iletime geçeceği (kırılma ) gerilim 
Umin = Diyak’ın yalıtıma geçeceği gerilim sınırı

Üzerine uygulanan gerilim diyak geriliminin üstüne çıktığında diyak iletime geçer. Diyak iletime geçer geçmez uçlarındaki gerilimde bir düşüş görülür. Bu düşüş değeri diyak geriliminin yaklaşık %20'si kadardır. Diyak’ın üzerine uygulanan gerilim diyak geriliminin altına da düşse diyak yine de iletimde kalır. Fakat diyak’a uygulanan gerilim düşüş anından sonraki gerilim seviyesinin altına düşürüldüğünde diyak yalıtıma geçer. Diyak iki yöndeki uygulanan polarmalarda da aynı tepkiyi verecektir. Diyak’ın bu özellikleri alternatif akımda kullanılabilmesine olanak verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...