1 Nisan 2018 Pazar

Elektronikte Kullanılan Lehim Teli Nedir? Çeşitleri Nelerdir?


Elektronik devrelerde bir sistemi oluşturmak için; elamanları ve tellerini birbirine tutturmak amacıyla belirli sıcaklıklarda eriyebilen tellere “lehim” denir.

Elektrik ve elektronik sektöründe kullanılan lehim teli kalay (Sn) ve kurşun (Pb) metallerinin karışımından oluşturulmuştur. Lehim telinin içerisindeki kalay miktarı arttıkça kalite yükselmektedir. Çünkü erime sıcaklığı kalay çoğaldıkça azalmaktadır. Lehimin kalitesi kullanılacağı devrenin hassaslığına göre değişmektedir.



Lehim telini eriterek lehim yapabilmek için havya kullanılır. Yapılan lehim işlemini kolay ve düzgün yapabilmek için lehim pastası kullanılır. İçinde pasta bulunan pastalı lehimler de vardır. Pastalı lehim kullanmak lehim yapma işlemini kolaylaştırır.

Elektrik-elektronik devrelerin bağlantıların birbirine tutturulmasında yumuşak lehimleme kullanılır. Yumuşak lehimlerin kalay (Sn) oranı fazladır. Yumuşak lehimde direnç değerinin çok düşük olması, elektrik akımının iletilmesini önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır.

Lehim telleri kalınlıklarına göre de çeşitlendirilebilir. Buna göre 0,75mm2 - 1mm2 - 1,20mm2 - 1,60mm2 çaplarında üretilebilirler. Tüp veya makara olarak piyasada satılmaktadırlar.

Lehim tellerini elektronik parça satan dükkânlardan satın alırken üzerinde yazan işaretlerin ne anlama geldiğinin bilinmesi gerekir. Ambalaj üzerinde etikette yazılan kotlamalar malzemenin yapısı hakkında bilgi vermektedir. 

Örneğin; RS(RH), 63, 0.75 A  şeklinde olabilir.

Anlamı:

RS(RH): Cinsi (reçine nüveli lehim)

0,75: Lehim telinin dış çapı

63: Tipi ve kalay oranı

A: Özelliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...