14 Mayıs 2018 Pazartesi

Termokupl Nedir? Çalışma Prensibi, Kullanım Alanları ve Sağlamlık Kontrolü


Termokupl ( Isılçift ) :

Termokupl veya ısıl çift, bir tür sıcaklık sensörüdür. Farklı iki iletken malzemeden oluşur. Bu malzemelerin iki ucu birleştirilir ve ısıtılırsa, diğer uçlarda gerilim elde edilir. 1821 yılında Seebeck tarafından bulunmuştur.


Çalışma Prensibi :



Yüksek sıcaklıkların ölçülmesinde termometreler kullanılamaz. Termokupllar eksi -200°'den 2320°C' ye kadar çeşitli sıcaklıklarda yaygın olarak kullanılır.

Termokupullar demir konstantan ve bakır konstantan gibi iki farklı metalin birleşme noktası ısıtıldığında bu iki metal uçları arasında potansiyel bir fark meydana gelmesi prensibine göre çalışır. 

Oluşan potansiyel farkın değeri , iki ayrı metalin ısınma sonucundaki sıcaklık ve soğukluk farkına bağlıdır. İşte oluşan bu potansiyel fark bir milivoltmetre ile ölçülerek  istenilen sıcaklık değerleri ölçülür. Milivoltmetrenin gösterdiği gerilim değerine bağlı olarak sıcaklık değeri ölçülmüş olur.

Kullanım Alanları :

Termokupllar -200 °C ile +2500 °C arasında çalışabildiklerinden endüstride en çok tercih edilen ısı kontrol elemanlarıdır. Yüksek sıcaklıkların ölçülmesinin istenildiği yerlerde, endüstri tesislerindeki yüksek sıcaklıkta çalışan kazanların ısı kontrolünde kullanılırlar.

Sağlamlık Testi :

Termokuplun sağlamlık testi avometre ile yapılır. Avometre milivolt kademesine alınır. Termokuplun uçları avometrenin prop uçlarına tutulur. Termokuplun ucu bir ısı kaynağı ile ısıtılır. Avometrenin ölçtüğü gerilim değerinde değişim olup olmadığı gözlenir. Gerilim değişimi varsa termokupl sağlamdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...