11 Eylül 2019 Çarşamba

Dimmer Nedir? Nasıl Çalışır?

Dimmer nedir?

Aydınlatmada lambalardan geçen akımı böylecede aydınlatmanın ışık miktarını ayarlayan elektrik cihazıdır.

Işık devresinde aydınlatma seviyesini artırıp azaltarak ayarlamayı sağlayan potansiyometredir.

Elektrik akımını düşürüp yükselten devre elemanıdır.

Dimmer nasıl çalışır?

Dimmerleri bir müzik setinin ses düğmesine benzetebiliriz. Bir müzik setinin sesini potansiyometre düğmesi üzerinden nasıl artırıp azaltıyorsak dimmer ile de ışık seviyesini bu şekilde artırıp azaltırız.

Dimmerler triyak bileşenlidir. Triyak’ın tetikleme ucuna gelen gerilimle orantılı olarak direnci değişir ve dolayısıyla alıcının çektiği güç değişir.

Dimmerlerin floresanlar ve bazı LED aydınlatmalar ile kullanıma uygun değildir. Çünkü ışık seviyesi yalnızca maksimum parlaklığın yaklaşık yüzde 20'sine kadar indirilebilir. Ayrıca, bu tür lambaların belirli güç ihtiyaçları vardır ve triyak ile düzgün şekilde çalışamazlar. Dim yapıldığı zaman ışık seviyesini yavaş yavaş azaltmak yerine tamamen kapatırlar. Dimmerler akkor ve halojen lambalarla kullanıma uygundur. Akkor dimmerler %0...%100 aralığında ayarlanabilir. Dimmer alınırken kullanım kılavuzları okunmalı ve hangi lamba tipleriyle çalışmaya uygun olduğu mutlaka kontrol edilmelidir.

Dimmerin avantajları nelerdir?

1- Elektrik tasarrufu sağlar
2- Oda aydınlatması istenen ambiyansa göre ayarlanır
3- Ampullerin ve armatürlerin ömrü uzar

Triyaklı Dimmer Lamba Karatma Elektronik Devresi Şeması için tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...