11 Eylül 2019 Çarşamba

Enerji Analizörü Nedir? Neden Kullanılır? Ne İşe Yarar? Ölçülebilen Değerler ve Bağlantı Şeması


Enerji analizörü nedir?

Şebeke analizörü ya da güç kalitesi analizörü olarak da adlandırılan enerji analizörleri bir sitemdeki akım, gerilim, güç, harmonik, güç faktörü, frekans, gibi değerleri ölçen ve kaydını tutan cihazların genel adıdır. Enerji analizörleri AC gerilimin bir dalga formu şekli boyunca çeşitli noktalarda stratejik olarak örnekleyerek çalışır. Ardından, tüm noktaları veya değerleri sayısallaştırır ve sayısal bir analiz yapmak için bir mikroişlemci kullanırlar. Akımı izleyebilmek için, bir enerji analizörü sistematik olarak ortak güç değerlerini hesaplayabilir, görüntüleyebilir, size sisteminizin nasıl çalıştığını ve nerede başarısız olduğunu gösterir.

Enerji analizörü neden kullanılır?


Makinelerin ve sistemlerin maksimum verimlilikte çalışmasını sağlamak teknisyenler ve fabrika yöneticileri için her zaman birincil öncelik olmuştur. Enerji verimliliği ve enerjinin analizi son yıllarda mühendislik alanlarının en fazla odaklandığı konuların başında gelmektedir. Enerjinin izlenmesi, görüntülenmesi, görüntülenen enerjinin analiz edip yorumlanması elektrik enerjisi kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Bir cihazın, bir evin, bir tesisin ne kadar enerji harcadığını ölçümlemek ve bunların raporunu almak ve bu raporlar doğrultusunda kullanılan enerjiyi optimize etmek enerji maliyetlerinin de düşürmesini sağlamaktadır.

Enerji analizörü ne işe yarar?

Enerji analizörleri elektrikle alakalı değerlerin hemen hemen hepsini ölçer ve hafızasında tutar. Eskiden birkaç farklı cihazla ayrı ayrı görülebilen değerler şimdi enerji analizörleriyle tek bir cihazda görülebilir. Ampermetre, voltmetre, wattmetre, cosfi metre vs.. gibi ölçü aletleriyle, bağlandıkları devreye ait akım, gerilim, güç, güç faktörü gibi değerler ayrı ayrı okunabiliyordu. Enerji analizörlerinin geliştirilmesi ile beraber tüm bu değerler tek cihaz üzerinden görüntülenebilmektedir.

Aynı zamanda enerji analizörleri ölçtükleri değerlerin haberleşme modülleri kullanılarak uzaktan izlenebilmesine de imkan vermektedirler. Röle çıkışları vardır ve sinyalleri uzağa taşınabilirler. Boyutları kompakt olduğu için pano kapağına taşınabilir ve enerji uygulamalarının hemen hepsinde kullanılabilirler. Tek fazdan ölçüm alan ve üç fazdan ölçüm alan modelleri vardır. Yeni nesil enerji analizörleri şık bir görünüşe sahiptir ve ekranları aydınlatmalı ve kolay okunabilirdir.

Lineer olmayan devre elemanlarının kullanımı endüstriyel alanlarda gün geçtikçe artmaktadır. Lineer olmayan bu elemanlar alternatif akımın dalga şeklinde bozulmalara sebebiyet verirler. Harmonikler önlenemez ise kullanılan sistemde geçici ve kalıcı hasarlara neden olurlar. Enerji kalitesini düşüren harmoniklerin farklı seviyeleri enerji analizörü ile rahatlıkla ölçülüp kayıt edilebilir.

Enerji analizöründen ölçülebilen değerler :

Modelden modele ölçülen ve kaydedilen değerler farklılık gösterebilir. Ölçüm almak istediğiniz verileri enerji analizöründen ölçüp ölçemeyeceğinizi anlayabilmek için üretici kataloglarını dikkatlice incelemenizi öneririz. Aşağıda verdiğimiz değerler çoğu şebeke analizöründe ortaktır:

Gerilim
Akım
Şebeke frekansı
Güç faktörü
Aktif/Reaktif/Görünür güç
Gerilim kesintileri
Gerilim yükselme ve çökmeleri
Harmonik bozulma
Transient
Fliker
Olay kaydı

Enerji analizörü bağlantı şeması

1 yorum:

  1. Bu faydalı yazı için teşekkürler.

    https://witteh.com/enerji-analizoru-nedir/

    YanıtlaSil

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...