thumbnail

UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) Cihazının Önemi, Bakım ve Onarımında Yapılan İşlemler


UPS Cihazının Önemi Nedir?


Çeşitli işyerleri, sanayi tesisleri ve kurumlarda hassas elektronik cihazların ve makinelerin ani elektrik kesintilerinden etkilenmesinin önlemek ve bir müddet daha çalışmasını sağlamak için Kesintisiz Güç Kaynakları yani UPS’ler kullanılır. 

Bilgisayarda bir proje üzerinde çalışırken elektrik kesintisinde yaptığınız çalışmaların kaybolmaması için UPS kullandığınızda verilerinizi kaydetmek ve bir süre daha çalışabilme olanağı olur. UPS ile yatırım maliyeti yüksek ve hassas cihazlarınız şebekedeki elektrik dalgalanmalarından ve elektrik kesintilerinden etkilenmemiş olur.

UPS Cihazlarında Bakım Yapmanın Önemi

UPS’ler pek çok tesiste 7 gün 24 saat devrede kalmaktadır. Tesiste çalışan cihazlarımızın sağlıklı ve kesintisiz çalışması için UPS'lerin bakım ve onarımları da büyük önem arz etmektedir. UPS’ler arızalandıkları veya yapması beklenen işlevi yerine getirmediklerinde büyük mali kayıplara neden olurlar. UPS'ler elektrik kesintisi veya şebeke elektriğinin istenilen kalitede olmaması halinde bağlı cihazlar UPS üzerinden regüle edilmiş, kararlı ve ideale yakın bir gerilim ile çalıştırılmaya devam eder.

UPS bakımı, UPS cihazının çalışması sırasında istenmeyen fonksiyonel bozukluklar yaşamaması ya da tamamen devreden çıkmaması için meydana çıkma ihtimali olan riskleri ortadan kaldıran önceden alınmış bir tedbirdir.

UPS’ler için periyodik bakım, kullanıcılar tarafından genellikle gereksiz veya üzerinde yeterince durulmayan bir durum olarak görülülebilir. UPS cihazı arızalandığında bakım ve onarım harcamasının yapılması düşünülür. Bu düşünce uzun sürebilecek, maliyeti yüksek üretim ve veri kayıplarına neden olarak daha sıkıntılı problemlere yol açabilir.

UPS’lerde Bakım Gerektiren Parçalar

Genel olarak UPS’lerde çıkabilecek sorunlar iki kategoride bulunur.

1- Hareketli bileşenlerde oluşabilecek sorunlar.

2- Hareketsiz bileşenlerde oluşabilecek sorunlar.



1- Hareketli bileşenlerde oluşabilecek sorunlar

UPS’lerde arızalanma riski olan hareketli parçalara sahip parçalar soğutma fanları, güç devre kesicileri, kontaktörler ve rölelerdir.

UPS fanların bir süre sonra dönme hızının azalması veya hiç dönmemesi ısınmış havanın dış ortama etkili bir şekilde transferini önleyecektir. Böyle bir durumda UPS cihazı sürekli aşırı sıcaklık alarmı verecektir. Böylece ayarlanmış bir sürenin sonunda cihazınız UPS yerine bypass kaynağından yani şebekeden beslenmeye başlayacaktır. Fanların bakımı ve gerektiğinde değişimi bu sorunun yaşanma ihtimalini azaltacaktır.

Şebeke, yük ve akü bağlantısını sağlayan güç devre kesicileri, kontaktörler ile genellikle kontrol ve izleme amacıyla kullanılan röleler hareketli kontaklara sahiptir. Hareketli kontakların sürekli açma kapama yapmaları zamanla aşınmalarına ve artan temas direnci nedeniyle, üzerlerinden akım geçtiğinde arkların oluşmasına neden olur. Bu problemler yangın ve can güvenliği riskleri meydana getirir.

2- Hareketsiz bileşenlerde oluşabilecek sorunlar

Aküler, elektronik kartlar, kondansatörler, endüktans, transformatörler ve diyot, tristör ve transistor gibi devre elemanlarıdır.

Akü bağlantılarının sağlam olması, akü kutup başlarının temiz olması gerekir. Seri bağlı akülerin oluşturduğu akü grubu içindeki arızalı tek bir akü bile tüm akü sistemini olumsuz etkileyecektir. Bu durum bir grup akünün dengesiz şarj seviyelerin oluşması nedeniyle bozulmasına ve UPS’e bağlı akülerin tamamının yenilenmesini gerekebilir.

UPS'ler tozlu ve nemli ortamlarda çalıştığında elektronik kartların üzerinde yer alan devre elemanlarında oksitlenmeler ve kısa devreler meydana gelebilir. Toz, elemanların üstünü kaplayarak aşırı ısınmasına, katalog değerinin değişmesine ve nihayetinde zarar görmesine neden olabilir. İletken yolların iletkenliğini ve devre elemanlarının değerini olumsuz yönde etkileyecek nem ve toz gibi unsurlar bakım esnasında tespit edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.
 

Yarıiletken elemanların güç ve kontrol kablo bağlantılarının gevşek olması bu elemanların beklenmedik şekilde çalışmalarına veya hiç çalışamamalarına yol açabilir. Bakım esnasında, cihaza fonksiyonel testler uygulanmadan önce güç ve kontrol kablo bağlantıları dikkatle kontrol edilmeli, bağlantıların sağlamlığından ve doğruluğundan emin olduktan sonra cihaza enerji verilmelidir.

UPS cihazının kendisi dışında çevresel koşullar, şebeke ve yük özellikleri de bakım sürecinde incelenir. UPS'inperformansını etkileyebilecek çevresel koşullar, şebeke ve yük uyumsuzluğu varsa kullanıcı bu konularda uyarılır.

UPS Bakımında Yapılan İşlemler

1- UPS'in çalışma ortamının kontrolü,
2- UPS'in dış ve iç bölgesinde hasar kontrolüne bakılması
3- UPS'in tozlanma ve kirlenmeye karşı bakım kontrolü
4- UPS'in hava akışının ve fanlarının kontrol edilmesi
5- UPS'in elektriksel bağlantı noktalarının ve elemanlarının kontrolünün yapılması
6- UPS'in kablo ve devre kesicilerinin kontrolünün yapılması
7- UPS'in alarm kayıtlarının incelenmesi
8- UPS'in dahili ve harici akü bağlantı noktalarının kontrolünün yapılması
9- UPS'in akü sıcaklıklarının kontrolünün yapılması
10- UPS ekranındaki değerlerin kontrolü ve kalibrasyonunun yapılması
11- UPS'in akü performans testlerinin yapılması
12- UPS'in akü şarj devresinin gerilim ve akım kontrolünün sağlanması
13- UPS'in dahili statik Bypass Testinin yapılması
14- UPS'in elektrolitik kondansatörlerin kontrolünün yapılması
15- UPS’in tüm çalışma modlarında Giriş, Çıkış ve Akü Voltajlarının kontrolünün yapılması
16- UPS'in ömrünü tamamlamış veya tamamlamak üzere olan parçaların değiştirilmesi
17- UPS'in yeni yazılım güncellemelerinin yapılması
18- UPS'in bakım ve onarım kayıtlarının tutulması

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments