28 Ekim 2016 Cuma

Doğada Meydana Gelen Elektriksel Olaylar Nelerdir?



Elektrik insanlar tarafından yaklaşık 150-200 senedir üretlip kullanılsa da doğada yaratıldığından beri elektrik kullanılmaktadır. Doğada sürtünme, dokunma veya kimyasal yollarla elektrik üretimi canlı veya cansız varlıklar tarafından sürekli yapılmaktadır.

Bulutlar arasındaki elektrik atlamalarına şimşek, bulut toprak arasındaki elektrik atlamalarına yıldırım diyoruz. Bulutun havada sürtünmesi ile bir milyon volt civarında bir statik elektrik yüklenmesi oluşmaktadır.

İnsanlarda da yünlü kıyafetler giydikleri zamanlarda sürtünme ile 1000 - 2000 volt civarında statik elektrik yüklenmesi oluşabilir. Bu durumda metal yüzeylere veya başka birine dokunduğumuzda bir elektrik atlaması meydana gelir.


Bu olay parklarda plastik kaydıraklardan kayan çocuklarda da olur. Kaydıraktan kayan çocuğa dokunduğunuzda hafifçe çarpılırsınız.

İnsanın üzerindeki bu statik elektrik birikmeleri hassas elektronik cihazlara ve bilgisayarlara zarar verir. Bunların tamirini yapan teknik personelin kendini ve cihazı topraklaması önemlidir. Aksi takdirde bir elektronik entegreye, RAM veya bilgisayar işlemcisine dokunduğunuzda bozulabilir.

Vücut fonksiyonlarının çalışması için bütün canlılar kimyasal yolla kendi elektriklerini üretirler. Bu insan için de diğer canlılar için de geçerlidir. Yılanbalığı gibi bazı canlılar ise avlanma, saldırma veya savunma amaçlı olarak da ürettikleri elektriği kullanırlar.

Elektrik üreten dinamoların çalışma prensibi; bir manyetik alan içindeki iletken telin hareket etmesine dayanır. Dünyanın, pusulaların da çalışmasını sağlayan bir manyetik alanı vardır. Bu manyetik alan hareket halindeki iletken her nesnede az da olsa elektrik üretimine neden olur.

Yılan balığı nasıl elektrik üretir? tıklayınız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...