30 Aralık 2016 Cuma

Arduino nedir? Arduino İle Neler Yapılabilir? Nasıl Kullanılır?

 
Son yıllarda çok popüler olan Arduino açık kaynak kodlu bir mikrodenetleyici karttır. Yapabilecekleriniz hayal gücünüz ile sınırlıdır.



Arduino ile sensörler vasıtasıyla çevresiyle etkileşim içerisinde olan devreler, robotlar ve sistemler tasarlayabilirsiniz.


Kullanımı için az bir programlama bilgisi ile az bir elektronik bilgisi yeterlidir. Açık kaynak kodlu olduğu için internette yapmak isteyeceğiniz şeylerle ilgili pek çok hazır program ve hazır proje bulabilirsiniz. Bulduklarınızın üzerinde ufak değişikler yaparak özgün devreler ve tasarımlar ortaya çıkarabilirsiniz. Aşağıdaki videolardan ve verilen linklerden detaylı bilgi edinebilirsiniz.




http://arduinom.org/

27 Aralık 2016 Salı

İki Yıllık Meslek Yüksek Okullarına Sınavsız Geçiş Kaldırıldı Mı?




Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunlarının iki yıllık meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakları kaldırılmıştır. İki yıllık meslek yüksek okullarına giriş YGS sınavı ile olacaktır. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri orta öğretim başarı puanlarına ek 0,06 katsayılı ek puan alacaktır. YÖK'ün bu konudaki 21/12/2016 tarihli duyurusu aşağıdadır.

9 Aralık 2016 tarihli 6764 sayılı kanun ile bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirmelerinde sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmış olup, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı Yükseköğretim Kurulu tarafından 0,06 olarak belirlenmiştir.

3 Aralık 2016 Cumartesi

Görüntülü Diyafon Bağlantısı Nasıl Yapılır? Çalışma Sistemi Nasıldır?


Günümüzde binalarda görüntülü ve sesli diyafonlar kullanılmaktadır. Diyafonlar zil ve kapı otomatiğinin yerini almıştır. 

Binanın girişinde dışarıda kameralı, mikrofonlu ve hoparlörlü bir diyafon paneli bulunur.

Dairelerin içinde ise ekranında gelen kişiyi görebileceğiniz mikrofonlu ve hoparlörlü diyafon şubeleri bulunur.

Gelen kişiyi ekrandan gördüğünüz gibi sesli olarak görüşme de yapabilirsiniz. Diyafon ile binanın dış kapısını açabilirsiniz.

Diyafonların bir çok değişik modeli bulunmaktadır.

Günümüzde elektrik elektronik ile ilgilenelerin diyafon tesisat bağlantılarını bilmeleri çok faydalı olacaktır.

Detaylı bilgi ve bağlantıları yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz...

İyi ve Kaliteli Lehim Nasıl Yapılır? Lehim, Havya, Lehim Pompası Kullanımı Videolu Anlatım.



Yukarıdaki videoda lehim yapma konusunda detaylı bilgiler verilmektedir. 

Elektrik ve elektronik ile ilgilenenlerin lehim yapmasını ve havya kullanmasını iyi bilmesi gerekir. 

Yeni bir elektronik devre yaparken veya arızalı bir devrede elektronik malzeme değişimi yaparken lehim yapmak ve lehim pompası ile yapılan lehimi sökmesini bilmek gerekir. 

Videoyu izlediğinizde lehim, havya kullanımı, havya altlığı ve lehim pompası konusunda da bilgi sahibi olacaksınız.

Bilgisayar Güç Kaynağı (Power Supply) İle Adaptör Yapımı Proje - Ödev - Performans


Yukarıdaki videoda bir bilgisayar power supply ile değişik gerilim kademelerinde bir adaptör (güç kaynağı) yapımı anlatılmaktadır.

Elektronik devreler bilindiği gibi doğru akım ile çalışmaktadır. Bu nedenle pil veya adaptör ile çalıştırılmaları gerekmektedir.

Adaptörler alternatif akımın gerilim değerini düşüren ve doğru akıma dönüştüren cihazlardır.

Bilgisayar kasalarında bulunan Power supplydan bir adaptör yapmak iyi bir ödev ve proje konusu olacaktır. Aynı zamanda çeşitli elektronik devrelerin çalıştırılmasında çok faydalı olacaktır.

Şimdiden kolay gelsin...

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...