24 Ocak 2017 Salı

Elektrik Enerjisi Tasarrufu İçin Neler Yapılması Gerekir?




Elektrik enerjisi tasarrufu hem aile, işyeri bütçesi ve giderleri açısından, hem elektrik enerjisi üretim yatırımları yapan ülkemiz ekonomisi açısından, hem de doğa ve çevrenin korunması açısından oldukça önemlidir. Basit önlemler alarak ve kullanım alışkanlıklarımızdaki hatalı davranışları ortadan kaldırarak elektrik enerjisi tasarrufu yapabiliriz.

1- Kullanmadığınız elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarınız veya kapama düğmesine basınız. Pek çok cihaz çalışmasa bile bekleme (stand-by) konumunda elektrik harcamaya devam eder.

2- Beyaz eşyaların yüksek tasarruflu A+, A++ gibi yeni nesil modellerini tercih ediniz. Basit bir hesapla evlerimizde fişi çekilip kapatılmayan sürekli çalışan buzdolaplarının tasarruflu modelleri bir saate 100w/h enerji tasarrufu yapsa, ülkemizde evlerde 20.000.000 tane buzdolabı olsa yapılacak tasarruf miktarı 2 gigawatt/saat (2.000.000.000w/h) olmaktadır.

3- Mümkün olduğunca gün ışığından faydalanıp gereksiz yere lambaları yakmamalıyız.

4- Gereksiz yere dekoratif aydınlatma kullanmayın.

5-Kullandığımız lambaların günümüzde LED olmasına dikkat etmeliyiz. Normal tasarruflu ampüller hem LED'lerden fazla enerji harcar, hem yakın mesafede kullanıldığında radyasyon yayar, hem içlerinde kimyasal maddeler olduğu için ev veya iş yerinde kırıldığında zararlı olur, hem de çöpe atıldığında çevreye zarar verir.

6- Buzdolaplarını güneş ışığı görmeyen bir yere koymalıyız.

7- Buzdolaplarının ve fırınların kapaklarını gereksiz yere açmamalıyız. Açmak zorunda kaldığımızda kısa sürede kapaklarını kapatmalıyız.

8- Buzluktan çıkardığımız yiyecekleri fırında çözmek yerine oda sıcaklığında çözünmesini beklemeliyiz.

9- Buzdolabına koyacağımız yemeklerin dışarıda soğumasını beklemeliyiz.

10- Buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın gibi cihazları yerleştirdiğimiz yerlerin sağında, solunda ve arkasında yeterli boşluk kalmasına dikkat etmeliyiz.

11- Buzdolabınızı ocak, fırın, radyatör gibi ısı üreten gereçlerden uzağa yerleştirin.

12- Buzdolabınızda aşırı buzlanma gözlemlediğinizde buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma enerji tüketimini artırır.
13- Buzdolabınızın yaz-kış mevsimsel ayarlarını zamanında yapın.

14- Çamaşır makinasına fazla deterjan koymayınız. Fazla deterjan çok köpüreceği için çamaşır makinasının rahat çalışmasını engeller ve fazla elektrik enerjisi tüketimine neden olur.

15- Kurutmalı çamaşır makinaları fazla enerji tüketimine neden olur. Bunun yerine çamaşırları asmayı tercih etmeliyiz.

16- Çamaşır makinasını, kapasitesini aşmadan dolu bir şekilde çalıştırmalıyız. Az çamaşır için makinayı çalıştıracaksak veya çamaşırlar az kirli ise kısa programları tercih edin.

17- Yıkanan çamaşırlarımızı kurutmak için düzgün bir şekilde asmalıyız. Böylece ütü yapmak kolaylaşacağından elektrik tasarrufu konusunda yardımcı olacaktır.

18- Çamaşır makinanızda düşük su sıcaklığını tercih edin, çamaşırlarınız da yıpranmamış olur.

19- Ütü işleminin son 5 dakikasında ütünün fişi çekebiliriz, var olan sıcaklık yetecektir.

20- Aldığımız ütü yüksek buhar güçlü almak ve ütü işlemini ütünün buhar özelliğini kullanarak yapmak, enerji tasarrufuna olanak sağlayacaktır.

21- Bulaşık makinanıza tabakları koymadan önce peçete yardımı ile temizlenmeye çalışın. Böylelikle daha az elektrik, su ve deterjan kullanırsınız.

22- Bulaşık makinanızı tam dolulukta çalıştırmaya özen gösterin.

23- Fırını toplam pişirme süresinden bir kaç dakika önce kapatarak elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz.

24- Elektrik süpürgesinin torbasını çok dolmadan sık sık boşaltın.

25- Saç kurutma makinasını kullanmadan önce saçınızı havlu ile iyice kurulayınız. Böylece saç kurutma makinasını daha kısa süre kullanmış olacağınız için elektrik tasarrufu sağlamış olursunuz.

26- Saç kurutma makinasını düşük sıcaklıkta kısa süreyle kullanın, enerji tasarrufu yaptığınız gibi saçınıza da zarar vermemiş olursunuz.

27- Cep telefonu, tablet gibi şarj ettiğiniz cihazları akşam yatarken şarja takıp sabaha kadar saatlerce prizde bırakmayınız. Cihazlar şarj olduktan sonra prizden çekiniz.

28- Apartmanın merdivenlerinde aydınlatma için merdiven otomatiği yerine sensörlü lamba kullanınız.

29- Mümkün olduğunca ısınma amaçlı elektrikli cihazlar, elektrikli soba kullanmayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2025 Yılında Elektrikte Tüketiminde Serbest Tüketici Limiti 750 Kilovatsaat Olacak

Elektrikte serbest tüketici limiti, 2025 yılında 750 kilovatsaat olarak uygulanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişk...