12 Mayıs 2018 Cumartesi

Lojik Devrelerde Toplama İşlemi Yapan Entegre Toplayıcı Blok Şeması, Lojik Devresi, Doğruluk Tablosu

Entegre Devre Toplayıcılar

Dört bit paralel toplayıcı devresi lojik kapılarla yapılabildiği gibi, hazır halde lojik entegre olarak da satılmaktadır. Tek yapmamız gereken entegrenin katalog bilgilerinden doğruluk tablosuna bakmak ve entegrenin nasıl çalıştığını öğrenmek.

Entegrenin kataloğunda, bağlantıların nasıl yapılacağı, entegre bacaklarının isimleri ve ne işe yaradıkları, çalışma sıcaklığı, dayanma gerilim ve akımları, çalışma gerilim ve akımları, entegrenin lojik diyagramı, parametreleri, dış görünümü, boyutları, çalışma karakteristikleri gibi birçok bilgi vardır ve bunlar entegrenin çalışması hakkında bizi bilgilendirirler.

Doğruluk tablosu ise entegrenin ne iş yaptığı konusunda fikir verir.

Bir toplayıcı entegresi aslında dört bitlik paralel toplayıcı devresidir, yani içinde dört bitlik paralel toplayıcı devresi barındırmaktadır. Bununla birlikte ek bazı özelliklerde taşıyabilmektedir.

7483 Entegresi
Şeklin solunda entegrenin gerçek görünüşü, sağda ise entegrenin ne iş yaptığını daha iyi anlayabilmek için tasarlanmış temsili bir şekildir. Burada dikkat ederseniz, bacak numaraları sıralı halde gitmemektedir.

NOT: Dijital elektronikte 4 bitlik girişler çok kullanılmaktadır. Bunun geçerli bir sebebi vardır. Bildiğiniz gibi 8 bit 1 bayt yapmaktadır ve 2 adet 4 bit ile 8 bit kolayca elde edilebilir. Yani 2 adet 7483 entegresi kullanarak 8 bitlik paralel toplayıcı elde edebilirsiniz. Ayrıca 4 bitinde ayrı bir önemi vardır. Dijital elektronikte genelde onaltılık sayı sistemi kullanılmaktadır ve her 4 bit, onaltılık sistemde 1 sayıya karşılık gelmektedir. İkilik sayıları sağdan itibaren dörder dörder gruplayıp altlarına onaltılık değerlerini yazarsanız, ikilik sayıyı kolayca onaltılık sayıya çevirmiş olursunuz. Böylece kullanımı zor olan ikilik sayıları daha kısa ve daha kullanışlı hale getirmiş olursunuz.

7483 entegresi doğruluk tablosu

Devre Bağlantı Şeması



Malzeme Listesi
1 x DM74LS83A
5 x 330 ohm direnç
5 x Led
8 x iki konumlu anahtar
5 V DC güç kaynağı

Buradaki devrede sadece çıkışlara led bağlanmıştır. Eğer istersek girişlere de led bağlayarak devremizi daha iyi gözlenebilir hale getirebiliriz ve ayrıca hata yapma riskimizi azaltmış oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...