18 Ocak 2019 Cuma

Kalp Pili Olan Hastaların Cep Telefonu Kullanımları ve AVM, Havaalanlarında Metal Dedektörlerinden Geçmesi


Kalp pili olan hastaların cep telefonlarını uzun konuşmalar için kullanmamaları ve pilden mümkün olduğu kadar uzakta taşımaları gerekmektedir.

Hangi durumlarda hastaların hemen doktoruna veya sağlık merkezine başvurmaları gerektiğini de açıklayan Uzm. Dr. Yılmaz, bu durumları ise şu şekilde açıkladı:

Cep telefonlarının kalp pilinden 15 santim uzakta taşındığı ve kullanıldığı durumlarda etkileşim riskinin çok düşük olduğu bildirilmektedir.


Ancak yine de kalp pili olan hastaların cep telefonlarını uzun konuşmalar için kullanmamaları ve pilden mümkün olduğu kadar uzakta taşımaları önerilmektedir.

Metal detektörleri, X-Ray tarama cihazları veya diğer elektronik cihazlar kalp pilini etkileyebilmektedir.

Elle kontrol amaçlı kullanılan metal detektörleri kalp pilinin bulunduğu alana 15 santimden daha fazlar yaklaştırılmamalıdır.

Havaalanları, alışveriş merkezleri, güvenlik birimleri gibi bir çok yerde kullanılan X-Ray tarama cihazlarından geçildiği zaman kalp pili programında değişiklikler olabilmektedir.

Yeni jenerasyon pillerde bu durum çok nadir olsa da hastaların X-Ray cihazından geçmemesi ve pillerinin bulunduğu bölgenin metal detektörü ile taranmaması önerilmektedir.

Bunun yanında MR (manyetik rezonans) çektirecek hastaların kalp pili bulunduğunu mutlaka bildirmeleri gerekmektedir. Kakp pili takılı birinin kontrolsüz bir MR çekimi kalbi durdurma riski taşımaktadır.

Bunların dışındaki diğer elektronik cihazlar kalp pilleri ile etkileşmezler.

İHA'nın haberine göre; Sivas Numune Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Küçük, “Kardiyoloji Kliniğimize son dönemde ilaç tedavisinin artması, hem de teknolojik gelişmelerle birlikte kalp yetmezliği hastalığının tanı ve tedavisinde ciddi adımlar atmış bulunmaktayız. Teknoloji ile birlikte kalp hastalarına kalp pilleri takılmakta. Bu kalp pilleri hem yaşam kalitesini artırmakta, hem de mortaliteye katkısı olan piller takılmaktadır” dedi.

Üç tür kalp pilinin bulunduğunu ifade eden Uzm. Dr. Küçük, “Nabız düşüklüğü olan hastalara taktığımız piller, ani ölümü engellemek için taktığımız piller ve hastanın kalp gücünü artırmak için taktığımız piller olmak üzere 3 tür kalp pili bulunmaktadır” dedi.

KALP PİLİNİN MARKA VE MODELİ BİLİNMELİ

Dr. Uğur Küçük, hastaların takılan kalp pillerinin marka ve modelini bilmesinin faydalı olacağını belirterek, “Takılan kalp piline ait temel bilgileri içeren bir kart hastaya verilmektedir. Bu kart her zaman hastanın yanında muhafaza edilmelidir. Hastaların pillerinin marka ve modellerini bilmeleri faydalarına olacaktır. Mikrodalgalar, telsiz telefonlar, elektrikli battaniyeler, elektrikli tıraş makineleri, ısıtıcı pedler, televizyonlar ve uzaktan kumandalar, bilgisayarlar ve saç kurutma makinaları gibi örnekleri çoğaltmak mümkün olup bu cihazlar kalp pili açısından önemli bir risk değildir. Hastalar bu ve benzeri soruları olduklarında mutlaka doktorunu sormaları gerekir. Örneğin; elektromanyetik dedektörler, özellikle havaalanı ve alışveriş merkezlerinde sık rastlamaktayız. Bu cihazlardan uzak durmaları gerekmektedir. Hastanelerde sıklıklar tanı amaçlı kullanılan röntgen (X) ışınlarının ise sakıncası yoktur” ifadelerini kullandı.

CEP TELEFONU KULLANIRKEN DİKKAT!

Cep telefonu kullanımı ile ilgili bilgiler veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Küçük, “Herkesin merak ettiği diğer bir konu ise cep telefonu kullanımı. Hastalar, etkileşimden sakınmak için, daima cep telefonlarını pil jeneratörlerinden en az 15 cm uzakta tutmalıdır. Hastalarımıza, cep telefonlarını kalp pilinin bulunduğu yerin karşı tarafındaki kulağa tutarak kullanmasını tavsiye ediyoruz. Takip sıklığı pilin takılma zamanına, pilin özelliğine ve hastanın durumuna göre değişmektedir. Genellikle ilk kontrol işlemden 1-2 ay sonra yapılmalıdır. Hastanın durumuna göre belirlenen rutin kontroller mutlaka yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2025 Yılında Elektrikte Tüketiminde Serbest Tüketici Limiti 750 Kilovatsaat Olacak

Elektrikte serbest tüketici limiti, 2025 yılında 750 kilovatsaat olarak uygulanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişk...