10 Eylül 2019 Salı

Akım - Gerilim Korumalı Priz Nedir? Nerelerde Kullanılır?


Akım korumalı priz nedir?

Akım korumalı priz elektronik ve elektirksel cihazları yüksek gerilimden ve yüksek akımdan koruyan özel tipte üretilmiş bir priz tipidir. Akım ve gerilim birbirlerinin bileşkesi olduklarından gerilim korumalı priz olarak da adlandırılabilir.

Akım korumalı priz neden kullanılır?


Gerilim dalgalanmaları ülkemizde sıkça yaşanan şebeke problemlerinin başında gelir. Özellikle evlerde gerilimin düşmesi çok ciddi bir problem olmasa da gerilim yükselmesi ve dolayısıyla akımın yükselmesi evde kullanılan cihazlar için ciddi problemlere yol açar. Her cihazın çalışması gereken bir nominal gerilim ve akım aralığı vardır. Bu aralık aşılırsa cihazlar doğru çalışmayabilir, arızalanabilir ve tamamen kullanılmaz hale gelebilir.

Akım korumalı priz çalışma prensibi?

Bu cihazların içerisinde varistörler vardır. Varistör nominal gerilim koşullarında neredeyse hiç akım çekmeyen ancak gerilim değeri çalışma voltajını geçtiğinde direnci hızlı bir şekilde düşerek akım çekmeye başlayan bir devre elemanıdır. İşte bu tip prizlerde kullanılan varistörler ani gerilim darbelerinde gerilim yükselmesinde akımın yükselmesini engeller.

Bazı akım korumalı prizlerde de küçük bir otomatik elektrik sigortası vardır.
Otomatik sigortalar da sürekli aşırı akım durumunda görev yapar ve devreyi kestirir.

Akım korumalı priz çeşitleri :

3’lü, 4’lü, 5’li gibi çoklu girişliler: Kaç tane çıkış istediğinize göre uygun modeli seçebilirsiniz.

Zaman ayarlı modeller: İçerisinde bir zaman saati mevcuttur. Ayarladığınız süre sonunda çıkışı keser.

USB port içerenler: Cep telefonu, ipad gibi cihazlarınızı şarj edebilirsiniz.

Akıllı modeller: Cep telefonundan prizi kontrol edebilirsiniz.

Akım korumalı priz alırken nelere dikkat edilmeli? 

Fiyat: Akım korumalı prizler normal prizlere göre pahalı olur. Fiyatlarını kıyaslarken göz önünde bulundurun. Çok ucuza bir akım prizi bulmuşsanız aşağıdaki özelliklerin olup olmadığını veya derecelerini kontrol edin.

Kasası: Dış kasasının dayanıklı olmasına özen gösterin. Özellikle çoklu prizlerde aynı anda birden fazla cihaz enerjilendirilebilir. O yüzden kasası ısınacaktır. Kasanın ısı dayanımı mutlaka yüksek olmalıdır. Genelde firmalar kasalarını yangına dayanıklı olarak pazarlarlar. Yangına dayanıklı demek asla yanmaz demek değildir. Isı dayanımı yüksek demektir. Ya da tutuşmaz; ama için için erir demektir. Eridiğinde de zehirli gaz yaymaz.

Maksimum güç değeri: Üzerinde yazar. Akım korumalı prize maksimum güç değerinin üzerinde bir güçte cihaz bağlamayın.

Jule değeri: Akım koruma özelliğinin ömrü gibidir. Ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.

Pik gerilimi: Anlık gerilim yükselmesinin cihazların zarar görmeden maksimum kaç volta çıkabileceğini gösterir. Ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

Led ışıklı modeller: Akım koruması yapıp yapmadığının göstergesidir.

Özellik ve koruma: Elektromanyetik girişimi engelleyen ve çocuk koruması bulunan modeller opsiyonel olarak tercih edilebilir.

Her cihaz akım korumalı prize bağlanır mı?

Elektronik aksamlı bilgisayar, cep telefonu, TV gibi cihazları akım korumalı prizle enerjileyebilirsiniz. Ancak resistans içeren fırın, ütü, saç kurutma makinesi, tos makinesi gibi cihazları akım koruma prizine bağlamamak mantıklıdır çünkü bu cihazlar rezistanslı yapıları dolayısıyla prizleri yanıltabilir ve sigortaların atmasına sebebiyet verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...