18 Ekim 2022 Salı

Sista Patina Labirenti (Asuman Portakal) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili


Kitabın Adı: Sista Patina Labirenti

Kitabın Yazarı: Asuman Portakal

Kitap Hakkında Bilgi:

Zor olsa bile dene!

Resim ve edebiyat alanındaki çalışmalarıyla tanınan Asuman Portakal’ın kaleme aldığı Sista Patina Labirenti, ilkgençlik çağının ruhsal gelgitlerinde var olma savaşı veren iki kızın kendini bulma hikâyesini anlatıyor.

Sosyal medya mecralarından Emo kültürüne, gençliği etkisi altına alan pek çok akıma, eğilime ve yaşam tarzına değinen bu sürükleyici roman, aralarında arkadaşlığın a’sı bile olmamasına rağmen sıkı bir rekabet yaşayan Eylül ve Ziba’nın acı, öfke ve intikamla sınanan ilişkisini konu ediniyor.

Sarsıcı bir kimlik arayışı mücadelesini, heyecan verici bir “kaçış evi” deneyimiyle harmanlayan Sista Patina Labirenti, önyargıların ve rekabetin arkadaşlık ve kardeşlik bağlarını ne denli zayıflatabileceğini gözler önüne seriyor.

Öyle yaralar vardır ki karanlık bir labirente hapseder insanı. Çıkışı bulmak için sessiz çığlıklar atan Ziba, namı diğer Sista Patina da, işte o yaralılardan biridir. Çocukluğundan miras kalan acılar Ziba’yı yalnız, sevgisiz ve biraz da acımasız bir gence dönüştürür zamanla. Hayata onu bağlı tutan tek şey rekabet tutkusudur. Her daim balıklama daldığı yarış parkurundaki en dişli rakibi ise hırslı karakteriyle dikkat çeken Eylül’dür. Ne var ki o bile duymakta güçlük çeker Ziba’nın sessiz çığlıklarını. Ve en kötüsü, öyle bir hata yapar ki Eylül de yuvarlanır Ziba’nın labirentine…

Resim sanatına yön veren klasik yapıtları özgün bir roman kurgusunda buluşturarak okurlarının ufkunu genişleten Asuman Portakal, bu kitabıyla, tepkisizlik, yalnızlık, tükenmişlik gibi duygulardan nasibini alan gençlerin dünyasına dikkat çekiyor.

Sıradışı kahramanlarıyla, kendi çıkmazında var olma mücadelesi veren ruhların sesi, ümidi olan Sista Patina Labirenti; kavga yerine barışı, düşmanlık yerine kardeşliği, nefret yerine sevgiyi koymayı önererek, "zor olsa bile dene" diyor!..

#zorolsabiledene

(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kitap, duyarsızlık, yalnızlaşma ve rekabet duygusuyla beraber sevgi, güven ve arkadaşlık kavramlarını sıkı bir rekabet yaşayan Eylül ve Ziba’nın acı, öfke ve intikamla sınanan ilişkisi üzerinden konu ediniyor.

Kitabın Özeti:

Eylül, bilgisayar kodlama konularına çok meraklıdır. En büyük hedefi iyi bir yazılımcı olmaktır. Yaklaşan seçme sınavlarının stresini yaşamaktadır. Annesi hemşire babası vardiya amiri olarak çalışmaktadır. 

Eylül çalışma tempolarından dolayı anne ve babasının yokluğunu hisseder. Üst katlarında oturan ve kendisi gibi tek çocuk olan Can’la arkadaşlık yapar. Aslında abla kardeş gibi büyümektedirler. Can ileri zekalı olan ama dikkat sorunu yaşayan bir çocuktur.

Eylül’ün asıl adı Gizem olan voleybolcu Gizmo ve resimle edebiyata meraklı Müge sınıfındaki yakın arkadaşlarıdır.

Bir gün Eylül’ün sınıfına Ziba adında yeni biri gelir. Ziba, nam-ı diğer Sista Patina. Ziba, kimseyle arkadaşlık etmeyen biridir. Sınıftaki arkadaşları tarafından dışlanan içe dönük bir kızdır. Ziba da tıpkı Eylül gibi zeki ve derslerinde başarılı bir öğrencidir. Eylül ve Ziba arasında bir rekabet oluşur. 

Ziba, çalışkan, hırslı ama saldırgan bir kızdır. Eylül’le yaptığı bir kaç kavga yaparlar. Öfkeli mizacından dolayı Eylül de zamanla Ziba'dan uzaklaşır. Sonunda Ziba, Eylül'ün instagram, e-mail gibi mecralardan rahatsız etmeye başlar. Eylül de Ziba'nın şifrelerini kırarak intikam almaya soyunur.

İkilinin arasında gelişen tatsız rekabet Eylül’ün, Ziba’nın geçmiş travmalarıyla yüzleşmesine yol açar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2025 Yılında Elektrikte Tüketiminde Serbest Tüketici Limiti 750 Kilovatsaat Olacak

Elektrikte serbest tüketici limiti, 2025 yılında 750 kilovatsaat olarak uygulanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişk...