thumbnail

Elektrikli Arabaların Elektrik Enerji Tüketimini Batarya Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?



Elektrikli Arabaların Elektrik Enerji Tüketimini Batarya Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

1- Arabanın Modeli: 

Elektrikli araba modelleri farklı enerji verimliliği düzeylerine sahiptir. Daha küçük ve daha hafif elektrikli arabalar daha büyük ve daha ağır olanlara göre daha az eneji tüketirler. Arabanın aerodinamiği ve lastik seçimi enerji tüketimini etkiler.

2- Yol Durumu: 

Engebeli veya dağlık arazide araç kullanmak, tepelere tırmanmak enerji tüketimini artırabilir. Rejeneratif frenleme, yokuş aşağı yollarda enerjinin bir kısmının geri kazanılmasına yardımcı olurak tüketimi azaltabilir.

3- Sürüş Tarzı: 

Elektrikli arabada ani hızlanma, frenleme ve yavaşlama enerji tüketimini artırır. Sakin ve kademeli bir sürüş tarzı ise enerji tüketimini azaltır.

4- Sürüş Hızı: 

Elektrikli arabalarda enerji tüketimi yüksek hızlarda artar. Elektrikli arabalar şehir içi veya dur-kalk trafikde daha az enerji tüketir.

5- Batarya Şarj Durumu: 

Elektrikli arabaların enerji tüketimi, batarya şarj durumuna bağlı olarak değişir. Batarya kapasitesinin % 20 ila % 80’i arasında çalışırken enerji tüketimi daha verimlidir.

6- Hava ve Sıcaklık: 

Soğuk hava batarya verimliliğini azaltır, enerji tüketimi artar. Sıcak hava, klima talebinden dolayı enerji kullanımını artırır.

7- Yardımcı Sistemler: 

Kılima, radyo, ekran gibi yardımcı sistemlerin kullanılması enerji tüketimini arttırmaktadır. 

8- Şarj Verimliliği: 

Şarj işlemi sırasında kayıplar meydana gelebilir. Yüksek şarj hızlarında şarj etmek veya hızlı şarj cihazları kullanmak enerji verimliliğinin düşmesine neden olur.

9- Yükler: 

Araçtaki kişi sayısı, bagaj yükleri, tavan bagajları ve çekici römorklar gibi ekstra yükler elektrikli arabanın ağırlığını etkileyerek enerji tüketimini artırır.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments