thumbnail

Beyaz ve Mavi Yakadan Sonra Çalışma Hayatında Yeşil Yaka Dönemi


Çalışma hayatında beyaz yaka ve mavi yaka kavramları herkes tarafından bilinmektedir. Beyaz yaka; yönetici ve büro çalışanları olurken, mavi yaka; üretim için makina başında çalışanları ifade etmektedir. Şimdi bir de yeşil yaka kavramı ortaya çıktı.

Çalışanlar beyaz yaka ve mavi yaka olarak iki farklı çalışan sınıfının arasında olmaya çalışırken piyasada yeşil yakalı eleman arayışı başladı. Çevreyle ilgili sektörlerde çalışan eğitimli, tecrübeli personel için yeşil yakalı deniliyor.  Sektör aradığı yeşil yaka personeli bulamıyor. İklim değişikliğiyle mücadele nedeniyle firmalar yeşil ve çevreci teknolojilere yatırım yapıyorlar. Türkiye’nin elektik üretiminde yenilenebilir yeşil enerjinin payı geçen yıl %50’yi aştı. 

HANGİ MESLEKLER YEŞİL YAKA? 

Yeşil yakalılar; atık yönetimi ve geri dönüşüm alanında çalışanlar, yeşil bina mimarları, güneş ve rüzgâr enerjisi mühendisleri, organik çiftçiler, yenilenebilir enerji danışmanlığı, yenilenebilir enerji mühendisliği, rüzgar enerjisi uzmanlığı, rüzgar enerjisi teknikerliği, yeşil pazarlama danışmanlığı, karbon satış uzmanlığı, yeşil insan kaynakları yöneticiliği, çevre ve enerji hukuku uzmanlığı ekoloji eğitmenleri ve sürdürülebilirlik danışmanları gibi meslek sahipleri.

YEŞİL YAKA PERONEL YETİŞTİRMEDE NELER YAPILMALI?

Sanayi, yeşil yaka konusunda nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. Yenilenebilir enerji teknolojileri üniversite lisans müfredatına dahil edilmeli. Meslek liselerinde bölümler açılmalı.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments