thumbnail

Elektrikli Arabaları Güneş Enerjisi Paneli Takılarak Şarj Etmek Ne Kadar Mümkün?



Elektrikli Arabaları Güneş Enerjisi Paneli Takılarak Şarj Etmek Ne Kadar Mümkün?

Güneş enerjisi panelleri; üzerlerinden bulunan fotovoltaik hücreler sayesinde güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten cihazlardır. Bu durumda elektrikli araba sahibi veya almayı düşünen sürücüler, elektrikli araba şarj sorununu çözmek veya daha fazla menzil kazanmak için elektrikli arabaları için güneş enerjisi ile şarj durumunu merak etmektedir.

Bir güneş panelinin üretebileceği elektrik enerjisi miktarı; güneş enerjisi panelinin kalitesine, havanın bulutlu veya güneşli olmasına, panele gelen güneş ışınlarının açısına, panel üzerinde toz-kir gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Piyasada satılan 150cmx70cm ölçülerinde bir güneş enerjisi paneli normal şartlarda bir saatte 205watt elektrik enerjisi üretmektedir.

150cmx70cm ölçülerinde iki adet güneş enerjisi panelini elektrikli arabmızın üzerine monte ettğimizi düşünürsek bir saatte 2×205=410 watt elektrik enerjisi üretiriz.

Kısa menzil TOGG T10X yerli elektrikli arabamızın bataryası 52,4 kwatt kapasiteye sahiptir. Birim olarak k=kilo verilen değerin 1000 katını ifade eder. Bu durumda 52,4 kwatt=52.400 watt yapar.

Elektrikli arabamıza takılı 2 adet güneş enerjisi panelinin 410 watt elektrik enerjisi üretimi 52.400 watt batarya kapasitesine sahip bir elektrikli araba için oldukça az bir şarj imkanı sunmaktadır.

5 saatlik güneş paneli ile elde edilecek enerji miktarı 5×410=2050watt yapar. Yani 5 saat boyunca 2 adet güneş enerjisi paneli elektrikli arabamızın bataryasının ancak %5 gibi bir miktarını ancak şarj etmiş olur.

Mevcut durumda elektrikli arabanın üzerine güneş enerjisi paneli monte edip şarj etmeye çalışmak çok da mantıklı gözükmemektedir.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments