25 Ocak 2018 Perşembe

Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli Öğrenme Güçlüğü Nedir? Belirtileri, Çeşitleri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Kişinin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen, yaşı, zekası ve verilen eğitim düzeyine göre beklenen düzeyde öğrenememesi Disleksi (özel öğrenme güçlüğü) olarak tanımlanır.

18 Ocak 2018 Perşembe

Gelişen Bilim ve Teknolojinin Çevreye, Canlılara, Doğaya ve İnsanlara Etkileri, Faydaları, Zararları Nelerdir?


Bilimsel ve teknolojik gelişmeler bazen bir ihtiyacı karşılayacak getirinin yanında olumsuz etkileri de beraberinde getirmiştir.

Bilim ve teknolojinin hayatımıza girmesiyle beraber çevre, insan ve diğer canlıların yaşamında olumlu ve olumsuz birçok etkileri olmuştur.

Olumlu Etkileri

1- İnternet sayesinde iletişimin, bilgiye ulaşmanın ve çeşitli hizmetleri zahmetsiz almanın yolu açılmıştır. İnsanlar oturduğu yerden alış veriş yapabilir, bankacılık hizmeti alabilir, dünyanın öbür ucundaki kişilerle (e-mail) mektuplaşabilir, sesli, görüntülü görüşebilir, istediği bilgiyi arayıp bulabilir....

2- Evlerde kullanılan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürge gibi teknolojik ürünler işleri kolayca yapmaya yararlar. Evlerde bulunan teknolojik aletler yardımıyla işler çabuk biteceği veya insana ihtiyaç olmayacağı için kişi kendine ve çevresine daha fazla zaman ayırabilir.

3- Tıp alanındaki biyomedikal cihazlar yardımıyla birçok hastalığın araştırılması, görüntülenmesi, laboratuar olanaklarının artması sayesinde erken teşhis ve tedavi imkanı bulunmuştur.

4-Eğitim alanında akıllı tahtalar, fotokopi makinaları vb. teknolojik aletler sayesinde bilginin çoğaltılması ve görsel hale getirilerek öğrenilmesi sağlanmıştır.

5- Uzay çalışmaları sayesinde insan evreni öğrenmeye çalışırken kendisi ve dünyası hakkında pek çok önemli bilgi elde etmekte ve ufku genişlemektedir.

6- Teknoloji ulaşım alanında eskinin yaya veya atlı ulaşımı ile aylarca süre içerisinde alınabilecek mesafeleri uçak, hızlı tren gibi vasıtalarla saatler içerisinde kat etmektedir. Otomobil, otobüs, tren, metro, tramvay, motorsiklet gibi vasıtalar ile ulaşımı kolaylaştırmaktadır.

7- Sinema, televizyon gibi eğlence araçlarını kullanarak eğlence, bilgilenme, gezmediği yerleri görme, değişik kültürleri tanıma, belgeseller izleme imkanına sahip olmaktadır.

8- Günlük hayatta savunmasız kişiler, kadınlar elektroşok cihazı, köpek kovucu gibi cihazlarla kendilerini savunma imkanına sahip olmaktadırlar.

9- Güvenlik güçlerinin, polislerin çeşitli cihazlar, parmak izi okuma, kameralar, takip cihazları, dinleme cihazları sayesinde suçluları kısa süre içerisinde tespit etmesi ve yakalaması sağlanmaktadır.

10- Çeşitli sanayi tesisleri sayesinde insanların çalışabileceği iş imkanları artmış ve düzenli gelir elde etme imkanına kavuşulmuştur.

11- Mal ve hizmet üretiminin miktarı ve kalitesi artmıştır. Bir çok ürüne bol miktarda ve ucuza ulaşma imkanı elde edilmiştir.


Olumsuz Etkileri

1- Bilgisayar oyunları ve internet üzerinde insanları zamanlarını boşuna harcamaları.

2- İnternet üzerinden gençlerin yanlış ve zararlı bilgiler edinmeleri ve kötü kişiler ile iletişim kurarak zarar görmeleri.

3- Nükleer patlamalar ile çevre ve insanlığın büyük zarar görmeleri. Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları ile Çernobil ve Fujiyama nükleer enerji tesislerindeki kazalar, nükleer yakıt ve atıkların çevreye bulaşması buna örnek olarak verilebilir.

4- Teknoloji sayesinde insan daha az fiziksel aktivite yaptığı için obez şişman bireyler oluşmakta ve buna bağlı çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir.

5- Hormonlu tohumlar, paketlenmiş gıdalar, içecekler insan sağlığını tehdit etmektedir.

6- İnsanların sanayi bölgelerinde çalışmaları sonucu besin kaynakları olan tarım ve hayvancılık gerilemektedir.

7- Gelişen teknoloji pek çok meslek dalını kısa süre içerinde yok etmektedir. Ucuza ayakkabı üretimi ayakkabı tamirciliğini, elbise üretimi terzilik mesleğini yok olma aşamasına getirmiştir.

8- Sanayi tesisleri çevreye zararlı gazlar salmakta, su kaynaklarına atıklarını atmakta ve çevreyi kirletirken insan ve canlı sağlığına zarar vermektedir.

9- Üretime dayalı sanayi tesisleri dünyanın sahip olduğu doğal kaynakları hızla tüketmektedir. Ormanlar hızla yok olmakta, petrol, kömür hızla azalmaktadır.

10- Trafiğe her yıl daha fazla sayıda araç çıkmakta ve bu araçların yaydıkları egsoz dumanları sağlığa zarar vermektedir.

11- Havanın kirlenmesi asit yağmuru olarak inerek toprağa, bitkilere ve su kaynaklarına zarar vermektedir.

12- Tankerler veya borularla taşınan petrolün kaza sonucu çevreye, toprağa, sulara karışması.

13- Teknoloji ürünlerinin neredeyse tamamı elektrikle çalışmaktadır. Elektrikle çalışan her alet bir elektromanyetik alan oluşturur. İnsan beyninin de kendine ait bir elektromanyetik alanı vardır. Bu nedenle günlük hayatta kullandığımız her elektrikli cihaz mutlaka bizi olumsuz etkilerler. 

9 Ocak 2018 Salı

Ergenlik Döneminde Arkadaşlık İlişkileri Nasıl Olmaktadır?


Ergenlik Döneminde Arkadaşlık

Gençlik çağı evden kopma ve topluma açılma çağıdır. Ergenliğe giren bir gence evi dar gelmeye başlar. Ana-babanın öğütlerinden, eleştirilerinden ve karışmalarından usanan genç, kendini dışarı atar. Çünkü soluk alabildiği, özgür davranabildiği tek yer evin dışıdır. Evinde anlaşılamadığını, değer verilmediğini, çocuk gözüyle bakıldığını sanan genç için arkadaş kümesi bir kurtuluş, bir sığınaktır.

3 Ocak 2018 Çarşamba

Doğru Akım Gözlü Elektrik Devresinde Çevre Akımları Yöntemi İle Akımların Bulunması

Çevre akımları yöntemi ile devre çözümü yaparken Kirşof’un Gerilimler Kanunu ile her bir göz için denklemler yazılır. Denklemler yazılırken gerilim kaynaklarının yönüne ve akımların yönüne dikkat edilir. Denklem çözümleri yapılarak çevre akımları (Ia ve Ib) bulunur. Çevre akımlarından yararlanarak kol akımları (I1, I2 ve I3) hesaplanır.

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...