5 Nisan 2018 Perşembe

Maymun Satıcısı Hikayesi, Borsa ve Kısa Yoldan Para Kazanmak İsterken Dolandırılmak


Köyün ormanlarında çok sayıda maymun varmış. Günün birinde bir adam gelmiş ve tanesi 10 liradan maymun alacağını söylemiş. Köyde çok maymun olduğu için köylüler sevinçle ormana koşup maymunları yakalamaya başlamışlar.

Adam, binlerce maymunu 10 liradan satın alınca ortalıkta maymunlar azalmış. Maymunların yakalanması zorlaşmış. Köylüler tam maymun yakalamaktan vazgeçecekken adam tanesine 20 lira vereceğini söylemiş. Tekrar heveslenen köylüler, tekrar maymunları yakalamaya başlamışlar.

Bir süre sonra da fiyatı 25 liraya çıkarmış. Ancak bırakın yakalamayı, maymuna rastlamak bile çok zorlaşmış. Köyde maymun kalmamış. Bunun üzerine adam fiyatı 50 liraya çıkardığını, ancak kendisinin işi olduğu için şehre gitmesi gerektiğini söylemiş. Yardımcısının onun yerine alım yapacağını da söylemiş.

O yokken yardımcısı köylülere demiş ki; Şu büyük kafesteki maymunlar var ya ben onların tamamını size tanesi 35 liradan satayım, siz de adam gelince ona 50 liradan satarsınız.

Köylüler bütün birikimlerini bir araya toplayarak bütün maymunları satın almışlar...

Sonra ne adamı ne de yardımcısını bir daha gören olmamış.

Günümüzde borsanın çalışma prensibi bazı spekülatif hisseler için de böyle değil midir?

Ya da kısa yoldan para kazanmak isterken bu şekilde birileri bizi dolandırmıyor mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...