2 Ekim 2019 Çarşamba

Eskiden Fakirlik Göstergesi Sayılan ve Horlanan Şimdi ise Kıymeti Anlaşılan ve Zenginlerin Yaptığı Şeyler


Eskilerden fakirlik göstergesi olan veya küçümsenen şeylerin çoğu şu an yeniden moda oldu veya değerleri anlaşıldı.

1. Yırtık kot pantolon


Pantolon yırtıksa o kusuru kapatmak için eskiden yama yapılırdı. Önceden yama yaparak gezen ve hatta yamalı diye fakirlik göstergesi olan pantolonlar artık, yamasıyla da yırtığıyla da favorilerimiz arasına giriyor. Bunu da moda olarak adlandırmaktayız. Şimdi ise yırtık olması cool olmak anlamına geliyor.

2. Samanlı, boklu köy yumurtası

Köy yumurtası için "Köylü müsün ya, yenir mi o?" deniyordu. Ama şimdi köy yumurtası çok değerlendi. Hem az bulunuyor hem de fiyatı market yumurtasına göre çok daha pahalı. Parasını fazlasıyla hak ediyor tabii ki.

3. Tavuk kanadı

Eskiden tavuğun kanatları kesilip çöpe atılırmış, almak isteyenler de utana sıkıla alırmış. Tavuk kanadının tadı mangalda keşfedilince şimdiyse kıymete bindi. Çeşit çeşit soslarla fast food ve mangalın kralı oldu.

4. Müstakil, bahçeli evde oturmak

Bundan 30 yıl kadar önce eskiden apartmanda oturmak açık ara bir zenginlik göstergesiydi. Çok şey değişti artık insanlar apartman dairelerinden kaçıyor, müstakil eve çıkmanın planlarını yapıyor. Artık bahçeli evler şehir içinde ateş pahası oldu.

5. Sakal bırakmak

Bakımsızlık ve varoşluk göstergesi olarak görülürken şimdi erkek imajının vazgeçilmezi oldu. Eskiden daha çok yaşlılar sakal bırakırken artık genç yaşlı pek çok erkek değişik şekillerde sakal bırakıyor.

6. Kına gecesi

"Kınayı getir aney!" sözlerini sosyetede duymak mümkün değilken, artık en zenginler için olmazsa olmaza dönüştü. Sosyal medya zengin fakir her genç kızın kına gecesi fotoğraf ve videoları ile dolu.

7. Tam buğday ekmeği

Eskiden tam buğday ekmeğini fakirler yerdi. francala'yı yani beyaz undan yapılan fırın ekmeğini ise maddi durumu iyi olanlar yerdi. Şimdiyse tam tersi.

8. Mum

Yoksul semtlerinde elektrikler sık sık kesildiği için durumu olmayan ailelerle özdeşleşmişti mum. Şimdiyse mum sadece ortam oluşturmak ve romantizm amacıyla lüks mekanlarda ve evlerde kullanılıyor.

Edison'ın "Elektrik o kadar ucuz olacak ki mum sadece zenginlere ait olacak." sözü gerçekleşti bir bakıma.

9. Ev yemeği


Restorana, lokantaya gidip, ev yemeğinden farklı olan herhangi bir yemeği yemek kalite göstergesiydi. Günümüzde ise ev yemeği yapan yerlerde yemek bir kalite göstergesi haline geldi.

10. Memur olmak

Eskiden memura kız verilmezdi. Günümüzde kız erkek farketmeden herkes memur bir eş bulma derdinde.

11. Ot yemek

Bir ailenin sofrasında ot yemekleri ve sebze varsa o ailenin fakir olduğu algısı vardı. Kasapa gidip et alamadığı düşünülürdü. Oysa şimdi ot yemek sağlıklı bir yaşamın anahtarı olarak gösteriliyor. Alaçatı Ot Festivali için mesela İstanbul'dan kalkıp gidenler var.

12. Kırsal alanda düğün yapmak

Bağı, bahçesi olanlar düğününü, derneğini zaten buralarda yaparlardı ama "Salon tutacak paraları yok" denirdi. Şimdi tersi oldu; bağı, bahçesi olanlar salon tutarken, zengin kesim kır düğünü yapıyor.

13. Kurtlu, delikli elma


2000'ler sonrasında sert bir geçişle değeri anlaşıldı organik gıdaların. Burun kıvrılan kurtlu elma, bir anda kıymete bindi. İlaçlı olduğu düşünülen pırıl pırıl elmalar yerine kurtlu ve doğal görünümlü elmalar tüketilmeye başlandı.

14. Köy kahvaltısı


Kibrit kutusu büyüklüğündeki peynirin olduğu kahvaltı dönemi geride kalalı çok oldu. Bundan sonra kırsal bir yöreye gidip, orada köy kahvaltısı yapmak, köy kahvaltısı veren yerleri arayıp bulmak hafta sonu eğlencesi oldu.

15. Ev baklavası

Pastane baklavasının yerini çoktandır ev baklavası aldı. Hatta tatlıcılar bile ev baklavası satıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Postayla Gelen Deniz Kabuğu (Behiç Ak) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Postayla Gelen Deniz Kabuğu Kitabın Yazarı:  Behiç Ak Kitap Hakkında Bilgi: Dijital dünyanın labirentlerinden çıkış mümkün mü?...