9 Ekim 2022 Pazar

Kullandığımız İnternete Bağlanabilen Akıllı Cihazlar Her Yerde Bizi Gözetliyor Olabilir



Kullanıdığımız ve/veya çevremizdeki başkalarına ait akıllı cihazlar bizi gözetliyorlar. Elde ettikleri bilgileri ve verilerimizi bize karşı kullanıyorlar.

Akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar, bilgisayarlar, buzdolapları, temizlik robotları, ev güvenliği ile ilgili cihazlar, akıllı ev sistemleri nesnelerin interneti ile birlikte hayatımıza girmiş durumdadır. Akıllı cihazlar tarafından bizim hakkımızda toplanan veriler cihaz üreticilerin ve üçüncü taraf başka kişilerin maddi çıkarları için depolanabilir ve sonrasında kullanılabilir.

Hiç, birinin sizi izlediğine dair ürpertici bir his hissettiniz mi?

Her gün sizin yaptıklarınızı takip eden pekçok şey var. Her yerdeler, TV’nizin, buzdolabınızın, arabanızın ve ofisinizin içinde kolayca görülebilecek şekilde saklanıyorlar. Bu şeyler bizim hakkımızda hayal edebileceğimizden daha fazlasını biliyor ve birçoğu bu bilgiyi internet üzerinden iletiyor.

Amazon şirketi, ağustos ayında akıllı süpürge şirketi iRobot’u 1,7 milyar dolar karşılığında satın almak için anlaşma imzaladı. Avustralya Gizlilik Vakfı’ndan David Vaile, anlaşmaya dair “Her şey verilerle ilgili” açıklamasını yaptı. Gizlilik Vakfı, elektrikli robot süpürgelerin, haritalama özelliklerini kullanarak Amazon’un kullanıcıların evlerinin kat planlarına erişeceğinden endişe duyuyor. Gizlilik Vakfı’na göre şirketler insanları bir kez gözetledikten ve verilerini kullandıktan sonra onları tüketim konusunda manipüle edebilir.

Akıllı cihazlar tarafından toplanan veriler, üreticiler tarafından ürünlerini nasıl daha etkili bir şekilde satacaklarını bulmak için kullanılabilir. 

Uzmanlar veri gizliliği açısından bakıldığında, en akıllı ev, aptal bir evdir uyarısında bulunuyor. 

Günlük hayatımızın bir parçası olan ürünlerin önemli bir kısmı sürekli veri üretiyor. Cep telefonları ve onlar üzerinde hayatı kolaylaştıran uygulamalar, dolaşılan yerlerden yapılan alışverişe, sağlıktan sosyal medya aktivitelerine, yiyip içtiklerimizden çeşitli alışkanlıklarımıza kadar her şeyi veriye dönüştürerek kaydediyor ve daha öenmlisi yayınlıyorlar.

Veri yönetimi ve mahremiyet üzerine çalışan bilgisayar bilimcileri olarak, evlerde, ofislerde ve şehirlerdeki cihazlara yayılan internet bağlantısıyla mahremiyetin her zamankinden daha fazla tehlikede olduğunu görüyoruz.

Ancak internet üzerinden iletişim kuran sadece evimizdeki eşyalar değildir. İş yerleri, alışveriş merkezleri ve şehirler de daha akıllı hale geliyor. Bu mekanlardaki akıllı cihazlarda bizi gözetliyor.

Aslında, Nesnelerin İnterneti (IoT), ulaşım ve lojistik, tarım ve çiftçilik ve endüstri otomasyonunda halihazırda yaygın olarak kullanılmaktadır. 2018’de dünya çapında yaklaşık 22 milyar internet bağlantılı cihaz kullanılıyordu ve bu sayının 2030’a kadar 50 milyarı geçmesi bekleniyor.

Peki, bu akıllı araçlar bizim hakkınızda neler biliyor?

Akıllı cihazlar, kullanıcıları hakkında çok çeşitli veriler toplar. Akıllı güvenlik kameraları ve akıllı asistanlar, nihayetinde, evinizdeki varlığınız ve etkinlikleriniz hakkında video ve ses bilgileri toplayan kameralar ve mikrofonlardır.

Spektrumun daha az belirgin olan ucunda, akıllı TV’ler kullanıcıları gözetlemek için kameralar ve mikrofonlar kullanır, akıllı ampuller uykunuzu ve kalp atış hızınızı takip eder ve akıllı elektrikli süpürgeler evinizdeki nesneleri tanır ve her santimini haritalandırır.

Bazen bu gözetim bir özellik olarak pazarlanmaktadır. Örneğin, bazı Wi-Fi yönlendiriciler, kullanıcıların evde nerede oldukları hakkında bilgi toplayabilir ve hatta hareketi algılamak için diğer akıllı cihazlarla koordine edebilir.

Üreticiler genellikle verilerinizi insanların değil, yalnızca otomatik karar verme sistemlerinin göreceğine söz verir. Ama bu her zaman böyle değildir. 

İnternet üzerinden paylaşılan herhangi bir özel veri, dünyanın herhangi bir yerindeki bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız olabilir.

Güvenlik açıklarımızı kapatmanın yolları:

1- Akıllı cihaz kullanımına kısıtlama koymak,
2- İnternet üzerinden alışveriş yapmamak,
3- Akıllı cep telefonumuzun normal zamanlarda internet bağlantısını kapatmak,
4- Akıllı cep telefonumuza pek çok erişim izni isteyen uygulamaları yüklememek,
5- Hayatı daha doğal, teknolojik aletlerden uzak yaşamayı alışkınlık edinmek,
6- Evlerimizde akıllı ev sistemlerini kullanmamak,
7- İnternet üzerinden ve kredi kartı ile yapılan alış-verişleri sınırlamak,
8- Mümkün olduğunca nakit para kullanmak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İyi Geceler Bay Tom (Michelle Magorian) Kitap Sınavı Yazılı Soruları ve Cevap Anahtarı

Kitabın Adı: İyi Geceler Bay Tom Kitabın Yazarı: Michelle Magorian Kitap Sınavı Soruları ve Cevap Anahtarı 1. Will'in kollarındaki morlu...