thumbnail

Dünyanın En Fazla Güneş Enerjisinden Elektrik Üreten Stadı Antalya Stadyumu



Dünyanın en fazla elektrik üreten stadı
23 Eylül 2013 tarihinde temelleri atılan Antalya Arena, Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip. Türkiye’nin en büyük çatı üstü güneş enerjisi sistemini içinde barındıran stad, yaklaşık 6.000 adet fotovoltaik güneş paneli ve 60 adet inverter ünitesinden oluşmaktadır. 13 bin metrekare alana yerleştirilen panellerle 1.4 megawatt güç elde edilebilmekte ve bu özelliğiyle 1 MW güce sahip Tayvan Kaohsiung National Stadium ve 1.3 MW kurulu güce sahip İsviçre Stade de Suisse tesislerini geride bırakarak dünyanın en büyük güneş enerjili stadyumu ünvanını kazanmıştır. Günde ortalama 7 bin 200 kilowatt/saat enerji üreten stat Türkiye'de ilk, dünyada ise kapasitesiyle en fazla enerji üreten spor kompleksi özelliğine sahip.

UEFA kriterlerine uygun şekilde hazırlanan statta 38 tane 20 kişilik, 4 grup, 1 de protokol locası yer alıyor. 8 bin metrekarelik ticari alan ile 1200 araçlık otoparkı bulunan stadın karşılıklı iki skorboardu bulunuyor. Taraftar için farklı yönlere giriş- çıkış alanı ayrılan statta, yüz tanımaya uygun kameraların da yer aldığı üst düzeyde güvenlik önemleri mevcut.

SEİSO ENERJİ A.Ş. tarafından yürütülen proje sonucu daha çok panel yerleştirilebilmesi için 96 dönümlük araziye tam daire şeklinde inşa edilen stadın kapasitesi 33 bin kişiliktir. Stadın 16 bin metrekarelik çatısının 5 bin metrekaresi çimlerin güneş alabilmesi için şeffaf inşa edilmiş, geri kalanı güneş panelleriyle döşenmiştir. Döşenen paneller sayesinde günde ortalama 7 bin 200 kilowatt/saat enerji üretebilen stad, 16 Eylül 2015 tarihinden bu yana şehir şebekesine de elektrik vermektedir. Antalya’nın 1 yılda güneşlenme saati dikkate alınarak yapılan hesaplamalarla ortalama üretim miktarı, 550 konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde hesaplanmıştır.

1 ayda tükettiği enerjiyi 1 günde üretecek

Proje müdürü Yaşar Aydın, stadın elektrik enerjisi üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük, Türkiye'de ilk spor tesisi olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Aydın, Antalya'nın 1 yılda güneşlenme saati dikkate alınarak yapılan hesaplamada, stadın günde ortalama 7 bin 200 kilowatt/saat elektrik ürettiğini kaydetti. Basit bir hesapla bu üretim miktarının 550 konutun günlük elektrik tüketimine eşdeğer olduğuna işaret eden Aydın, "1 ayda 3 maç yapıldığı göz önünde bulundurulursa, stat 1 aylık elektrik tüketiminden fazlasını 1 günde karşılayacak" diye konuştu.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments