thumbnail

Güneş Enerjisi Paneli, Şarj Kontrol Cihazı, İnverter ve Akü Kurulumu Bağlantıları Nasıl Yapılır?


Güneş Enerjisi Panel Kurulumu

1.Adım:

Güneş enerji sisteminin kurulumuna güneş panelini daha çok güneş görmesi için güneye bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Çatıya yada yere montaj yapılabilir. Eğer çatıya montaj yapacaksak mutlaka sağlam olan bir kısma vidalamalıyız.

2.Adım:

Güneş panelinin arkasındaki 2 adet kablolu MC4 ucundan şarj kontrol cihazına kadar 2 adet kablo çekin. Bu kabloların 1 tanesi + (artı) uçtur, diğeri ise – (eksi) uçtur. Mutlaka artı ve eksi uçlar için ayrı renk kablo kullanın . Böylece artı ve eksileri karıştırmazsınız.

3.Adım:

Güneş panelinden aldığınız kabloların ucunu şarj kontrol cihazının girişine kadar getirin. Bağlantı yapmayın. Çünkü şarj kontrol cihazlarında önce akü bağlantısı yapılmalıdır. Daha sonra güneş panellerinden gelen kablolar bağlanır.

4.Adım:

Solar Şarj Kontrol cihazımızın üzerinde akü bağlantısı için belirtlimiş olan kısımdan 1 adet kırmızı kablo ile akünün + artı kutbuna bağlantı yapalım , aynı işlemi – eksi için siyah kablo kullanarak yapalım . Burada bağlantıların gevşek kalmamasına dikkat etmeliyiz. Eğer gevşek kalırsa ısınır ve yanar. Akünün kutup başı vidalı olduğu için aküye bağlantı yapacağımız kabloların ucuna skp pabuç takmalıyız, böylelikle daha sağlam ve sağlıklı bir bağlantı olur.

2. adımda güneş panellerinden gelen kabloların artık regülatör ve panel bağlantısını yapabiliriz. Akü ve regülatör bağlantısından hemen sonra güneş panelimizin bağlantısını yapalım.

5.Adım:

Daha sonra, inverter’de ki gösterilen artı (genelde kırmızıdır) ve eksi uçları (genelde siyahtır), akünün artı ve eksi kutuplarına bağlayın. Bu işlemi yaparken de önce artı kısmı bağlayın, sonra eksi kısmı bağlayın. İnverter bağlantısını yaparken ters bağlamamaya özen gösterin. Aksi halde inverterimiz bozulur.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

9 Comments

avatar

Bu bağlantı şekliyle, akünün voltajının kritik seviyeye inmesi durumunda, şarj kontrol ünitesi invertere giden akımı kesemez diye düşünüyorum.

Reply Delete
avatar

Önceki yorumuma biraz daha açıklık getirmek istiyorum. Böyle bir bağlantı şekliyle, akşam saatlerinde diyelim ki tv, bilgisayar ve başka cihazlar bağlıyken, akü voltajının kritik seviye düşmesi durumunda, şarj kontrol ünitesi akımı keser mi? Yoksa gözümüz sürekli Akü voltajının üzerinde mi olacak. Teşekkür ediyorum.

Reply Delete
avatar

inverter neden şarj kontrol çıkışına bağlanmıyor. Akü çıkış bağlantısına bağlanması neden gerekli
iyi çalışmalar

Reply Delete
avatar

Kullanacağımız Elektiriği direk aküden mi almak mantıklı yoksa şarj regüetöründen mi?

Reply Delete
avatar

invertör aküden kontrolsüz olarak direk akım çektiği için akünün zarar görmesine neden olmaz mı? invektörü kontrol panelinin lamba çıkışından alsan nasıl olur.

Reply Delete
avatar

Merhaba 300 volt panel için nasıl inverter sarz regülatör ve kaç amper akü kullanmalıyız

Reply Delete
avatar

invertörü lamba çıkışına bağlamak pek mantıklı olmaz oradaki çıkış amperi kullanacağınız cihazları karşılamaz dolayısıyla aküye bağlamak en mantıklısı

Reply Delete
avatar

şarj regületörü mantıksız olur çünkü şarj kontrol cihazından direkt alınsaydı sistemdeki elemeanların çektiği elektrik yükünü karşılayamazdı

Reply Delete
avatar

şarj kontrol ünitesi kritik seviyeye düştüğünde akımı esecektir elbette ünite üstünden bu değerleri ayarlıyorsunuz

Reply Delete