18 Ocak 2019 Cuma

Kalp Pili Olan Hastaların Cep Telefonu Kullanımları ve AVM, Havaalanlarında Metal Dedektörlerinden Geçmesi


Kalp pili olan hastaların cep telefonlarını uzun konuşmalar için kullanmamaları ve pilden mümkün olduğu kadar uzakta taşımaları gerekmektedir.

Hangi durumlarda hastaların hemen doktoruna veya sağlık merkezine başvurmaları gerektiğini de açıklayan Uzm. Dr. Yılmaz, bu durumları ise şu şekilde açıkladı:

Cep telefonlarının kalp pilinden 15 santim uzakta taşındığı ve kullanıldığı durumlarda etkileşim riskinin çok düşük olduğu bildirilmektedir.


Ancak yine de kalp pili olan hastaların cep telefonlarını uzun konuşmalar için kullanmamaları ve pilden mümkün olduğu kadar uzakta taşımaları önerilmektedir.

Metal detektörleri, X-Ray tarama cihazları veya diğer elektronik cihazlar kalp pilini etkileyebilmektedir.

Elle kontrol amaçlı kullanılan metal detektörleri kalp pilinin bulunduğu alana 15 santimden daha fazlar yaklaştırılmamalıdır.

Havaalanları, alışveriş merkezleri, güvenlik birimleri gibi bir çok yerde kullanılan X-Ray tarama cihazlarından geçildiği zaman kalp pili programında değişiklikler olabilmektedir.

Yeni jenerasyon pillerde bu durum çok nadir olsa da hastaların X-Ray cihazından geçmemesi ve pillerinin bulunduğu bölgenin metal detektörü ile taranmaması önerilmektedir.

Bunun yanında MR (manyetik rezonans) çektirecek hastaların kalp pili bulunduğunu mutlaka bildirmeleri gerekmektedir. Kakp pili takılı birinin kontrolsüz bir MR çekimi kalbi durdurma riski taşımaktadır.

Bunların dışındaki diğer elektronik cihazlar kalp pilleri ile etkileşmezler.

İHA'nın haberine göre; Sivas Numune Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Küçük, “Kardiyoloji Kliniğimize son dönemde ilaç tedavisinin artması, hem de teknolojik gelişmelerle birlikte kalp yetmezliği hastalığının tanı ve tedavisinde ciddi adımlar atmış bulunmaktayız. Teknoloji ile birlikte kalp hastalarına kalp pilleri takılmakta. Bu kalp pilleri hem yaşam kalitesini artırmakta, hem de mortaliteye katkısı olan piller takılmaktadır” dedi.

Üç tür kalp pilinin bulunduğunu ifade eden Uzm. Dr. Küçük, “Nabız düşüklüğü olan hastalara taktığımız piller, ani ölümü engellemek için taktığımız piller ve hastanın kalp gücünü artırmak için taktığımız piller olmak üzere 3 tür kalp pili bulunmaktadır” dedi.

KALP PİLİNİN MARKA VE MODELİ BİLİNMELİ

Dr. Uğur Küçük, hastaların takılan kalp pillerinin marka ve modelini bilmesinin faydalı olacağını belirterek, “Takılan kalp piline ait temel bilgileri içeren bir kart hastaya verilmektedir. Bu kart her zaman hastanın yanında muhafaza edilmelidir. Hastaların pillerinin marka ve modellerini bilmeleri faydalarına olacaktır. Mikrodalgalar, telsiz telefonlar, elektrikli battaniyeler, elektrikli tıraş makineleri, ısıtıcı pedler, televizyonlar ve uzaktan kumandalar, bilgisayarlar ve saç kurutma makinaları gibi örnekleri çoğaltmak mümkün olup bu cihazlar kalp pili açısından önemli bir risk değildir. Hastalar bu ve benzeri soruları olduklarında mutlaka doktorunu sormaları gerekir. Örneğin; elektromanyetik dedektörler, özellikle havaalanı ve alışveriş merkezlerinde sık rastlamaktayız. Bu cihazlardan uzak durmaları gerekmektedir. Hastanelerde sıklıklar tanı amaçlı kullanılan röntgen (X) ışınlarının ise sakıncası yoktur” ifadelerini kullandı.

CEP TELEFONU KULLANIRKEN DİKKAT!

Cep telefonu kullanımı ile ilgili bilgiler veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Küçük, “Herkesin merak ettiği diğer bir konu ise cep telefonu kullanımı. Hastalar, etkileşimden sakınmak için, daima cep telefonlarını pil jeneratörlerinden en az 15 cm uzakta tutmalıdır. Hastalarımıza, cep telefonlarını kalp pilinin bulunduğu yerin karşı tarafındaki kulağa tutarak kullanmasını tavsiye ediyoruz. Takip sıklığı pilin takılma zamanına, pilin özelliğine ve hastanın durumuna göre değişmektedir. Genellikle ilk kontrol işlemden 1-2 ay sonra yapılmalıdır. Hastanın durumuna göre belirlenen rutin kontroller mutlaka yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da 10. Sınıf Öğrencisi MEB e-okul Not Sistemini Hackledi Not ve Devamsızlığını Değiştirdi


Diyarbakır’da 10. sınıf öğrencisi, yaklaşık bir hafta önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) not sistemini hackleyerek kendi notlarını ve devamsızlık durumunu değiştirdi. 

Durumun okul yönetimi tarafından fark edilmesinin ardından öğrenci gözaltına alındı.

Olay, geçtiğimiz hafta Pazartesi Kayapınar ilçesinde bulunan bir okulda yaşandı. 

Edinilen bilgilere göre, yaklaşık 2 ay devamsızlığı bulunan 10. sınıf öğrencisi S. Ş. M., iddiaya göre, MEB’in not sistemini hackledi. 

Burada notlarını 20’şer puan yükselten öğrenci, daha sonra 59 gün olan devamsızlığını da 9 güne indirdi. 

Öğrenciye not veren öğretmenler, sorunun kendilerinden kaynaklandığını düşünerek sistemi düzeltip eski haline getirdi. 

Sonraki gün tekrar sisteme giren S. Ş. M., notları ve devamsızlığı tekrar kendine göre güncelleyince okul yönetiminin dikkatini çekti. 

Polise haber verilmesinin ardından Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, not sistemini takibe aldı. 

Yapılan çalışmaların ardından S. Ş. M.’nin evinde bulunan IP adresinden sisteme girildiğini tespit eden güvenlik güçleri, öğrenciyi gözaltına aldı.

10. sınıf öğrencisi S. Ş. M.'nin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

11 Ocak 2019 Cuma

Giordano Bruno'nun İki (2) Şey Felsefesi ve Kuralları Nelerdir?


İKİ ŞEY 

Kilise tarafından yakılarak öldürülen Giordano Bruno (1548- 1600) Rönesans felsefesini biçimlendiren filozofların en önemlilerinden biridir.

Onun günümüze kadar gelen “İki şey” hakkındaki sözleri, bugün de değerlerinden hiçbir şey kaybetmemiştir.

Evrensel ve zaman mefhumundan uzak “İki Şey” öğretisinden üzerimize düşen dersler alabiliriz.

İki şey ‘Kalitesiz İnsan’ın özelliğidir;

1- Şikâyetçilik

2- Dedikodu

İki şey çözümsüz görünen problemleri bile çözer:

1- Bakış açısını değiştirmek

2- Karşındakinin yerine kendini koyabilmek…

İki şey yanlış yapmanı engeller:

1- Şahıs ve olayları akıl ve kalp süzgecinden geçirmek

2- Hak yememek 

İki şey kişiyi gözden düşürür:

1- Demagoji (laf kalabalığı)

2- Kendini ağıra satmak (övmek, vazgeçilmez göstermek)

İki şey insanı ‘Nitelikli İnsan’ yapar:


1- İradeye hakim olmak

2- Uyumlu Olmak

İki şey gelişmeyi engeller:

1- Aşırılık (mübalağa, abartı, ifrat)

2- Felakete odaklanmış olmak

İki şey çözüm getirir:

1- Tebessüm (gülümseme)

2-Sükut (susmak) 

İki şeyin değeri kaybedilince anlaşılır:

1- Anne

2- Baba

İki şey ‘Ekstra Değer’ katar:

1- Hitabet ve diksiyon eğitimi almak

2- Anlayarak hızlı okumayı öğrenmek

İki şey geri bırakır:


1- Kararsızlık

2- Cesaretsizlik 

İki şey başarının sırrıdır:

1- Ustalardan ustalığı öğrenmek

2- Kendini güncellemek 

İki şey başarıyı mutlulukla beraber yakalamanın sırrıdır:

1- Niyetin saf olması

2- Ruhsal farkındalık 

İki şey milyonlarca insandan ayırır:

1- Sorunun değil, çözümün parçası olmak

2- Hayata ve her şeye yeni (özgün, orijinal, farklı) bakış açısıyla yaklaşabilmek

İki şey geri alınmaz:

1- Geçen zaman

2- Söylenen söz

İki şey ulaşmaya değerdir:


1- Sevgi

2- Bilgi

İki şey “hayatta önemli olan her şey” içindir:


1- Nefes alabilmek

2- Nefes verebilmek..

8 Ocak 2019 Salı

ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kuruluyor


Savunma sanayisinde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile ASELSAN arasında mesleki ve teknik eğitim iş birliği protokolü, şirketin Macunköy'deki tesislerinde imzalandı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da katıldığı törende yaptığı konuşmada, protokolün bir başlangıç olduğunu söyledi.

Mesleki ve teknik eğitimin yıllarca konuşulan ancak önemli başarı sağlanamayan alanlar arasında bulunduğuna işaret eden Demir, eksikleri gündeme getirirken çözüm üretmenin de çok önem taşıdığını belirtti.

Demir, "Mesleki ve teknik eğitimde iş birliğinin sadece ASELSAN'da değil, savunma sanayisinin genelinde hakim olması için başkanlık olarak diğer şirketlerimizi de harekete geçireceğimizi belirtmek istiyorum. Diğer şirketlerimizde de bu yönde bir iştahın, çabanın, gayretin olduğunu biliyorum. Bir hafta içinde inşallah başka neticeler de alacağız." dedi.

Şirketler olarak öğretmenlere de kapılarının açık olacağını dile getiren Demir, şirket çalışanlarından alanını iyi bilen, eğitimde istihdam edilebileceklere yönelik bir geçişkenliği sağlamayı da önemli gördüklerini ifade etti.

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün de, protokol ile savunma sanayisinin ihtiyaçlarına yönelik nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi yönünde mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesi için önemli bir adım attıklarını, açılacak ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde anadolu teknik programını uygulamayı hedeflediklerini söyledi.

Okulda, savunma elektronik sistemleri ve savunma mekanik sistemleri programları açacaklarını dile getiren Görgün, öğretim programlarını savunma sanayisinin ihtiyaçlarına uygun olarak genel müdürlük ile birlikte geliştirip, güncelleyeceklerini belirtti. Görgün, şöyle konuştu:

"Açacağımız okul ve yapacağımız çalışmalarla hem ASELSAN'ın hem de diğer savunma sanayisi firmalarının ve alt yüklenicilerimizin ihtiyacı olan nitelikli iş gücüne katkı sağlamış olacağız. Bu projenin savunma sanayisi ekosisteminin gelişimi için çok önemli bir model olacağı inancı taşıyoruz. Uzun soluklu olan bu çalışmalarla teknik eğitim almak isteyen ülkemiz gençlerine yeni bir yol açarak onların hedeflerine katkı sağlayacak olmak bizi umutlandırıyor.

Milli Eğitim Bakanlığımız ile iş birliği ve yakın koordinasyon sağlayarak bu çalışmayı başarıyla yürüteceğimizden ve ülkemizin gençlerine katkı sağlayacağımızdan hiç şüphemiz yok. Çalışmalarımızın diğer meslek alanlarına ışık tutacağına ve ülke genelinde benzer çalışmaların devam edeceğine inancımız tamdır."

Savunma Sanayisi İçin Milli Mikroişlemci - Çakıl


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilgi güvenliği konusunda yeni teknolojiler üzerine yürütülen çalışmaları, mutfağında inceledi. TÜBİTAK’ın Gebze’deki yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’ne (BİLGEM) bağlı laboratuvarları ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Çakıl” adı verilen milli mikroişlemcinin silah sistemlerinde kullanılan yabancı mikroişlemcilerin yerini alacağını açıkladı.

Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı’nda çalışma hayatına yeni başlayan gençlerle yakından ilgilenen Varank, milli mikroişlemci “Çakıl” hakkında bilgi aldıktan sonra şunları söyledi: 

“Bu proje ile silah sistemlerimizde kullanılan yabancı menşeli mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor. Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından ‘Çakıl’ onaylandı. Bundan sonra ikinci faza geçeceğiz ve Çakıl’ın mobil cihazlarda kullanılabilecek çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarına başlanacak.”

Bakan Varank, BİLGEM’de mikroçip tasarımı konusunda gençlere eğitim vereceklerini ifade ederek, “Burada yetişecek gençler, Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli bir parçası olacak.” dedi.

Merkezde, halen birçok askeri ve kamu IP ağlarında güvenliği sağlayan kripto cihazın 10 Gbit/s veri işleme yeteneğine sahip yeni modelini inceleyen Varank, geliştirilen prototipin performansından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Varank, Yüksek Güçlü Lazer Projesi ile lazer silahlarının yol haritasını oluşturacaklarına değinerek “Bu projenin çıktısı, top, havan roket ve güdümlü füzelere karşı Hava Savunma Lazer Sistemi Geliştirilmesi olacak. Havadan gelen tehditler, lazerle bertaraf edilecek” dedi.

STRATEJİK BAĞIMSIZLIK

Varank, Milli Teknoloji Hamlesi ile amaçlarının platformdan alt ana sistemlere, çip teknolojisinden gelişmiş yazılım algoritmalarına kadar teknolojik derinlik sağlamak olduğunu belirterek, “BİLGEM’de stratejik bağımsızlığımız açısından kritik öneme sahip teknolojiler geliştiriliyor. Burası geniş bir test alt yapısına sahip. Milli Savaş Uçağı’nın gerçek zamanlı işletim sistemi, SİHA’lar ve savaş uçaklarımızın kullandığı akıllı bombaların lazer arayıcı başlık detektörü, gelişmiş haberleşme istihbarat donanımları, milli kripto sistemleri, hava radar sistemlerinin tamamı Ar-Ge mühendislerimiz tarafından burada geliştirilmekte.” dedi.

KRİPTOLU TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

İlk olarak Kripto Cihazları Laboratuvarı’nı ziyaret eden Varank’a Türkiye’nin milli kripto sistemi bulunan 10 ülkeden biri olduğu bilgisi verildi. Bunun üzerine Varank, “Gurur duyduk. Milli güvenliğin en temel ayaklarından biri burası.” diye konuştu. Buradaki bazı sistemlerin ticarileştirilerek, dost ülkelere satılabileceğini ifade eden Varank, teknoloji ihracatının önemine değindi. Varank, BİLGEM’de üretilen kriptolu bir telefonla görüntülü ve sesli görüşme yaptı.

MEMNUNİYET VERİCİ

Varank’a ,askeri ve kamu IP ağlarında güvenliği sağlayan kripto cihazın yeni modeli tanıtıldı. Yeni kripto cihazı inceleyen Varank, “Bu yeni geliştirildi. Dünyada sayılı birkaç ülke bu teknolojiye sahip. 10 Gbit/s veri işleme yeteneği bulunuyor. Geliştirilen prototipinin performansı memnuniyet verici” dedi.

MİLLİ GÜVENLİ VERİ DEPOLAMA

Deniz savunma sistemleri kapsamında yürütülen MÜREN Projeleri hakkında bilgi alan Varank, Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarı’nı gezdi. Burada Varank ve beraberindekilere, Milli Güvenli Veri Depolama Sistemi ile ilgili sunum yapıldı. Varank, proje kapsamında tasarlanan “Safir Büyük Veri”nin kurulumu ve kullanımının kolay olduğunu kaydederek, “Büyük veri depolamak, mimari ve analitik çözümler sunuyor. Bu çözümler, finans, eğitim, sınır güvenliği, kaçakçılık gibi kritik alanlarda beklenmeyen, milli güvenliğe ve milli politikalara tehdit oluşturabilecek durumların tespiti için analitik uygulamalar içeriyor.” dedi.

YÜKSEK GÜÇLÜ LAZER

Varank, daha sonra Haberleşme İstihbaratı Laboratuvarı’nda sinyal istihbaratıyla ilgili cihazları inceledi. Ardından MOPA Lazer Laboratuvarı’nı ziyaret eden Varank’a Yüksek Güçlü Lazer Projesi hakkında bilgi verildi. Varank, lazer teknolojisinin geleceğin silahlarını üreteceğini kaydederek, Türkiye’deki farklı kurum ve kuruluşların bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi.

LAZERİN YOL HARİTASI

BİLGEM’deki proje ile lazer silahlarının yol haritasının oluşturulacağını vurgulayan Varank, “Bu projenin çıktısı, 20 kW (4x5 kW) lazer kaynağı, adaptif odaklayıcı ve hedef takip sisteminin, gemi ve kara platformlarına adaptasyonu ile top, havan roket ve güdümlü füzelere karşı Hava Savunma Lazer Sistemi Geliştirilmesi olacak.” dedi.

ZIRHLI ARACA MONTE

Varank, 20 kW’lık lazer silahının, 1.5 kilometre mesafeden 3 milimetre çeliği delebildiğini bildirerek, hazırlanan 1,25 kW’lık lazer kaynağının zırhlı araca monte edildiğini, 5 kW’lık lazer kaynağın da zırhlı araca monte edileceğini belirtti.

Şanlıurfa'lı Hamalın Elektrik Çarpmasından Sonra Kafası Matematiğe Çalışmaya Başladı ve Sayısalcı Oldu


Sözelciydi sayısalcı oldu: Bana elektrik çarptıktan sonra kafam çalışmaya başladı

Şanlıurfa’da hamal olarak çalıştığı sırada elektrik akımına kapılan 19 yaşındaki genç Abdüsselam Çiçekçi, hayatının tamamen değiştiğini söyledi. Sözelci olduğunu belirten Çiçekçi, "Bana elektrik çarptıktan sonra kafam çalışmaya başladı. Ondan sonra matematiğe yöneldim. Bu sanayi elektriği 38 bin volttur. Bana sahip çıkmalarını istiyorum. Dünyayı alt üst edebilecek bir projem var. 8 yıldır bu projenin üzerinde çalışıyorum" diyerek yetkililerden destek istedi.

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde yaşayan 19 yaşındaki Abdüsselam Çiçekçi, babasına ait tahıl ürünleri işletmesinde hamal olarak çalıştığı sırada yüksek voltajlı elektrik akımına kapıldı. Akıma kapılarak yaralanan Çiçekçi, yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı. 

Yaklaşık bir haftalık tedavisinin ardından normal hayatına devam eden genç, hayatının tamamen değiştiğini belirterek, sözel öğrencisi olmasına rağmen daha önce hiç ilgilenmediği matematikle uğraşmaya başladığını söyledi. 

Matematik aşığı olmaya başladığını aktaran Çiçekçi, matematik teorisi ile ilgili yaptığı çalışmalarının hayata geçirilmesi için yetkililerden destek istedi.

“Hafta sonları günde 17 saat babamın iş yerinde çalışıyorum. 2016 yılının 12 Eylül Pazar günü bana elektrik çarptı. Tam 38 bin volt. Elektrik çarptıktan sonra tamamen matematiğe yöneldim. Hem iş yerinde hamallık yapıyorum hem de matematik teorisiyle uğraşıyorum. 3 yıl boyunca yapmış olduğum çalışmalardan sonra büyük bir matematik teorisi buldum. İspatını da matematik uzmanlarıyla birlikte yaptık, noterde tasdikledik. Daha sonra Gaziantep'e de gittim, oradaki profesörlerle konuştum. Bu teori daha önce bulunmuş mu bulunmamış mı diye soruşturdum. Bulunmamış.

Bana elektrik çarptıktan sonra kafam çalışmaya başladı.

Bu sanayi elektriği 38 bin volttur. Bana çarptıktan sonra benim hayatım tamamen değişti. Ondan sonra matematiğe yöneldim. Ajitasyon yapmak istemiyorum, sadece bana sahip çıkmalarını istiyorum. Benim büyük bir projem daha var. Dünyayı alt üst edebilecek bir projem var. 8 yıldır bu projenin üzerinde çalışıyorum. Bu projeyi benden başka hiçbir insanoğlu bilmiyor. Bu projeyi gerçekleştirmek için devletten yardım istiyorum."

Oğlumun hayatı elektrik çarpmasından sonra değişti

Baba Cezayir Çiçekçi ise oğlunun elektrik akımına kapılmasının ardından matematikle uğraşmaya başladığını belirterek, “Oğlum Abdüsselam Çiçekçi 3 yıl önce elektrik akımına kapıldı. Elektrik çarpmasından sonra bizim hesap makinesi ile yaptığımız hesapları oğlum kafadan yapmaya başladı. Biz makine kullanmadan oğlum hesap bu kadardır, diyor. Elektrik çarpmasından sonra hayatı tamamen değişerek matematiğe yöneldi” şeklinde konuştu.

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...