24 Ocak 2017 Salı

Elektrik Enerjisi Tasarrufu İçin Neler Yapılması Gerekir?




Elektrik enerjisi tasarrufu hem aile, işyeri bütçesi ve giderleri açısından, hem elektrik enerjisi üretim yatırımları yapan ülkemiz ekonomisi açısından, hem de doğa ve çevrenin korunması açısından oldukça önemlidir. Basit önlemler alarak ve kullanım alışkanlıklarımızdaki hatalı davranışları ortadan kaldırarak elektrik enerjisi tasarrufu yapabiliriz.

1- Kullanmadığınız elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarınız veya kapama düğmesine basınız. Pek çok cihaz çalışmasa bile bekleme (stand-by) konumunda elektrik harcamaya devam eder.

2- Beyaz eşyaların yüksek tasarruflu A+, A++ gibi yeni nesil modellerini tercih ediniz. Basit bir hesapla evlerimizde fişi çekilip kapatılmayan sürekli çalışan buzdolaplarının tasarruflu modelleri bir saate 100w/h enerji tasarrufu yapsa, ülkemizde evlerde 20.000.000 tane buzdolabı olsa yapılacak tasarruf miktarı 2 gigawatt/saat (2.000.000.000w/h) olmaktadır.

3- Mümkün olduğunca gün ışığından faydalanıp gereksiz yere lambaları yakmamalıyız.

4- Gereksiz yere dekoratif aydınlatma kullanmayın.

5-Kullandığımız lambaların günümüzde LED olmasına dikkat etmeliyiz. Normal tasarruflu ampüller hem LED'lerden fazla enerji harcar, hem yakın mesafede kullanıldığında radyasyon yayar, hem içlerinde kimyasal maddeler olduğu için ev veya iş yerinde kırıldığında zararlı olur, hem de çöpe atıldığında çevreye zarar verir.

6- Buzdolaplarını güneş ışığı görmeyen bir yere koymalıyız.

7- Buzdolaplarının ve fırınların kapaklarını gereksiz yere açmamalıyız. Açmak zorunda kaldığımızda kısa sürede kapaklarını kapatmalıyız.

8- Buzluktan çıkardığımız yiyecekleri fırında çözmek yerine oda sıcaklığında çözünmesini beklemeliyiz.

9- Buzdolabına koyacağımız yemeklerin dışarıda soğumasını beklemeliyiz.

10- Buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın gibi cihazları yerleştirdiğimiz yerlerin sağında, solunda ve arkasında yeterli boşluk kalmasına dikkat etmeliyiz.

11- Buzdolabınızı ocak, fırın, radyatör gibi ısı üreten gereçlerden uzağa yerleştirin.

12- Buzdolabınızda aşırı buzlanma gözlemlediğinizde buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma enerji tüketimini artırır.
13- Buzdolabınızın yaz-kış mevsimsel ayarlarını zamanında yapın.

14- Çamaşır makinasına fazla deterjan koymayınız. Fazla deterjan çok köpüreceği için çamaşır makinasının rahat çalışmasını engeller ve fazla elektrik enerjisi tüketimine neden olur.

15- Kurutmalı çamaşır makinaları fazla enerji tüketimine neden olur. Bunun yerine çamaşırları asmayı tercih etmeliyiz.

16- Çamaşır makinasını, kapasitesini aşmadan dolu bir şekilde çalıştırmalıyız. Az çamaşır için makinayı çalıştıracaksak veya çamaşırlar az kirli ise kısa programları tercih edin.

17- Yıkanan çamaşırlarımızı kurutmak için düzgün bir şekilde asmalıyız. Böylece ütü yapmak kolaylaşacağından elektrik tasarrufu konusunda yardımcı olacaktır.

18- Çamaşır makinanızda düşük su sıcaklığını tercih edin, çamaşırlarınız da yıpranmamış olur.

19- Ütü işleminin son 5 dakikasında ütünün fişi çekebiliriz, var olan sıcaklık yetecektir.

20- Aldığımız ütü yüksek buhar güçlü almak ve ütü işlemini ütünün buhar özelliğini kullanarak yapmak, enerji tasarrufuna olanak sağlayacaktır.

21- Bulaşık makinanıza tabakları koymadan önce peçete yardımı ile temizlenmeye çalışın. Böylelikle daha az elektrik, su ve deterjan kullanırsınız.

22- Bulaşık makinanızı tam dolulukta çalıştırmaya özen gösterin.

23- Fırını toplam pişirme süresinden bir kaç dakika önce kapatarak elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz.

24- Elektrik süpürgesinin torbasını çok dolmadan sık sık boşaltın.

25- Saç kurutma makinasını kullanmadan önce saçınızı havlu ile iyice kurulayınız. Böylece saç kurutma makinasını daha kısa süre kullanmış olacağınız için elektrik tasarrufu sağlamış olursunuz.

26- Saç kurutma makinasını düşük sıcaklıkta kısa süreyle kullanın, enerji tasarrufu yaptığınız gibi saçınıza da zarar vermemiş olursunuz.

27- Cep telefonu, tablet gibi şarj ettiğiniz cihazları akşam yatarken şarja takıp sabaha kadar saatlerce prizde bırakmayınız. Cihazlar şarj olduktan sonra prizden çekiniz.

28- Apartmanın merdivenlerinde aydınlatma için merdiven otomatiği yerine sensörlü lamba kullanınız.

29- Mümkün olduğunca ısınma amaçlı elektrikli cihazlar, elektrikli soba kullanmayınız.

19 Ocak 2017 Perşembe

İslam Dünyasında Müslüman Bilim Adamlarının Yaptığı Buluşlar ve Bilime Katkıları



Batı dünyası ortaçağı yaşarken İslam dünyası bilim, sanat ve kültürde dünyada öncü konumdaydı. Avrupa rönesansının ve bilimsel gelişmelerin arkasında Endülüs kütüphanelerinde bulunan yakılmaktan kurtulan kitapların, doğu dünyasından gelen eserlerin ve haçlı seferleri ile İslam dünyasını tanıyan haçlıların büyük katkısı vardır. İslam dünyasındaki alimlerin bir çok buluşu batılılar tarfından kendi tespitleri gibi gösterilmişitir. Aşağıda İslam alimlerinin çalışmaları ve bilim dünyasına katkıları bulunmaktadır.


İbni Sina : ( 980 - 1037 ) Doktorların sultanı. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, pastör' e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, botanik ve zooloji ile ilgilendi, Fizikle ilgilendi, jeoloji ilminin babası.

Ahmed Bin Musa : ( 10 yüzyıl ) Sistem mühendisliğinin Öncüsü. Astronom ve Mekanikçi.

Akşemseddin : ( 1389 - 1459 ) Pasteur önce Mikrobu bulan ilk bilim adamı. İstanbulun fethinin manevi babasıdır. Fatih sultan Mehmet' in Hocasıdır.

Ali Bin Abbas : ( ? - 994 ) 1000 sene önce ilk kanser ameliyatını yapan bilim adamı. Kılcal damar sitemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır. Eski çağın en büyük hekimlerinden olan hipokratesin (Hipokrat) Doğum olayı görüşünü kökünden yıktı.

Ali Bin İsa : ( 11 yüzyıl ) İlk defa göz hastalıkları hakkında eser veren müslüman bilim adamı. Ali Bin

Rıdvan : ( ? - 1067 ) Batıya tedavi metodlarını öğreten islam alimi.

Ali Kuşçu : ( ? - 1474 ) Ünlü Bir türk astronomi ve matematik bilginidir.

Ammar : ( 11 yüzyıl ) İlk katarak ameliyatını kendine has biçimde yapan müslüman bilim adamı.

Battani : ( 858 - 929 ) Dünyanın en meşhur 20 astrononumdan biri trigonometrinin mucidi, sinus ve kosinüs tabirlerini kullanan ilk bilgin.

Beyruni : ( 973 - 1051 ) Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı Ümit Burnu, Amerika ve Japonya'nın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Beyruni Amerika kıtasının varlığını kristof colomb'un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, Jeoloji, Coğrafya, Tıp, Felsefe, Fizik, Astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağının en büyük alimidir.

Bitruci : ( 13 yüzyıl ) Kopernik'e yol açan öncülük eden astronom bilim adamı.

Cabir Bin Eflah : ( 12 yüzyıl ) Ortaçağın büyük matematik ve astronom bilginidir . Çubuklu güneş saatini bulan ilk bilim adamıdır.

Cabir Bin Hayyan : ( 721 - 805 ) Atom bombası fikrinin ilk mucidi ve kimyanın babası sayılır. Maddenin en Küçük parçası atomun parçalana bileciğini bundan 1200 sene önce söylemiştir.

Cahiz : ( 776 - 869 ) Zooloji ilminin öncülerindendir. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir.

Cezeri : ( 1136 - 1206 ) İlk sistem mühendisi ve ilk sibernetikçi ve elektronikçi Bilgisayarın babası; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak ingiliz matematikçisi Charles Babbage olarak bilinir..

Demiri : ( 1349 - 1405 ) Avrupalılardan 400 yıl önce ilk zooloji ansiklopedisini yazan alimdir ... Hayatül hayavan isimli kitabı yazmıştır.

Dinaveri : ( 815 - 895 ) Botanikçi ve astronom bir alim olarak bilinir.

Ebu Kamil Şuca : ( ? - 951 ) Avrupaya matematiği öğreten islam bilgini.

Ebu'l Fida : ( 1271 - 1331 ) Büyük bir bilgin tarihçi ve coğrafyacıdır.

Ebu'l Vefa : ( 940 - 998 ) Matematik ve Astronomi bilginidir trigonometriye tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandıran matematik bilginidir.

Ebu Maşer : ( 785 - 886 ) Med-cezir olayını (gel-git) ilk keşfeden bilgindir.

Evliya Çelebi : ( 1611 - 1682 ) Büyük Türk seyyahı ve meşhur seyahatnamenin yazarıdır.

Farabi : ( 870 - 950 ) Ses olayını ilk defa fiziki yönden ele alıp açıklayıp izah getiren ilk bilgindir.

Fatih Sultan Mehmet : ( 1432 - 1481 ) İstanbulu feth eden ve Havan topunu icad eden yivli topları döktüren padişahtır fatihin kendi icadı olan ve adı "şahi" olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1.5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atabiliyordu bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu..

Fergani : ( 9 yüzyıl ) Ekliptik meyli ilk defa tesbit eden astronomi alimi.

Gıyasüddin Cemşid : ( ? - 1429 ) Matematik alimi. Ondalık kesir sistemini bulan çemşid cebir ve astronomi alimi.

Harizmi : ( 780 - 850 ) İlk cebir kitabını yazan ve batıya cebiri öğreten bilgin. Adı algoritmaya isim oldu rakamları Avrupa' ya öğreten bilgin. Cebiri sistemleştiren bilgin.

Hasan Bin Musa : ( - ) Dünyanın çevresini ölçen, üç kardeşler olarak bilinen üç kardeşten biri..

Hazini : ( 6 - 7 yüzyıl ) Yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlarda bulunan bilgin.

Hazerfen Ahmed Çelebi : ( 17 yüzyıl ) Havada uçan ilk Türk. Planörcülüğün öncüsü.

Huneyn Bin İshak :
( 809 - 873 ) Göz doktorlarına öncülük yapan bilgin.

İbni Avvam : ( 8 yüzyıl ) Tarım alanında ortaçağ boyunca kendini kabul ettiren bilgin.

İbni Battuta : ( 1304 - 1369 ) Ülke ülke , kıta kıta dolaşan büyük bir seyyah.

İbni Baytar : ( 1190 - 1248 ) Ortaçağın en büyük botanikçisi ve eczacısıdır.

İbni Cessar : ( ? - 1009 ) Cüzzam hastalığının sebeb ve tedavilerini 900 sene önce açıklayan müslüman doktor.

İbni Ebi Useybia : ( 1203 - 1270 ) Tıp Tarihi hakkında eşsiz bir eser veren doktor.

İbni Fazıl : ( 739 - 805 ) 12 asır önce ilk kağıt fabrikasını kuran vezir.

İbni Firnas : ( ? - 888 ) Wright kardeşlerden önce 1000 sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştiren alim.

İbni Haldun : ( 1332 - 1406 ) Tarihi ilim haline getiren sosyolojiyi kuran mütefekkir. Psikolojiyi tarihe uygulamış, ilk defa tarih felsefesi yapan büyük bir islam tarihçisidir. Sosyolog ve şehircilik uzmanı.

İbni Hatip : ( 1313 - 1374 ) Vebanın bulaşıcı hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklayan doktor.

İbni Havkal : ( 10 yüzyıl ) 10 asır önce ilmi değeri yüksek bir coğrafya kitabı yazan alim.

İbni Heysem : ( 965 - 1051 ) Optik ilminin kurucusu büyük fizikçi. İslam dünyasının en büyük fizikçisi, batılı bilginlerin öncüsü, göz ve görme sistemlerine açıklık kazandıran alim. Galile teleskopunun arkasındaki isim.

İbni Karaka : ( ? - 1100 ) Dokuzyüz yıl önce torna tezgahı yapan bilgin.

İbni Macit : ( 15 yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek Hindistan'a ulaştı.

İbni Rüşd : ( 1126 - 1198 ) Büyük bir felsefeci, doktor, astronom ve matematikçidir.

İbni Sina : ( 980 - 1037 ) Doktorların sultanı. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, pastör' e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, botanik ve zooloji ile ilgilendi, Fizikle ilgilendi, jeoloji ilminin babası.

İbni Türk : ( 9 yüzyıl ) Cebirin temelini atan islam bilgini.

İbni Yunus : ( ? - 1009 ) Galile'den önce sarkacı bulan astronom.

İbni Zuhr : ( 1091 - 1162 ) Endülüsün en büyük müslüman doktorlarından asırlarca Avrupa'da eserleri ders kitabı olarak okutuldu.

İbnünnefis : ( 1210 - 1288 ) Küçük kan dolaşımını bulan ünlü islam alimi.

İbrahim Efendi : ( 18 yüzyıl )Osmanlılarda ilk denizaltıyı gerçekleştiren mühendis.

İbrahim Hakkı : ( 1703 - 1780 ) Büyük bir sosyolog, psikolog, astronom ve fen adamı. En ünlü eseri marifetnâme, Burçlardan, insan fizyoloji ve anatomisinden bahsetmiştir.

İdrisi : ( 1100 - 1166 ) Yedi asır önce bügünküne çok benzeyen dünya haritasını çizen coğrafyacı.

İhvanü-s Safa :
( 10 yüzyıl ) çeşitli ilim dallarını içine alan 52 kitaptan meydana gelen bir ansiklopedi yazan ilim adamı. Astronomi , Coğrafya, Musiki, Ahlâk, Felfese kitapları yazmıştır.

İsmail Gelenbevi : ( 1730 - 1791 ) 18 yüzyılda osmanlıların en güçlü matematikçilerinden.

İstahri : ( 10 yüzyıl ) Minyatürlü coğrafya kitabı yazan bilgin.

Kadızade Rumi : ( 1337 - 1430 ) Çağını aşan büyük bir matematikçi ve astronomi bilgini. Osmanlının ve Türklerin ilk astronomudur.

Kambur Vesim : ( ? - 1761 ) Verem mikrobunu Robert Koch'dan 150 sene önce keşfeden ünlü doktor.

Katip Çelebi : ( 1609 - 1657 ) Osmalılarda rönesansın müjdecisi coğrafyacı ve fikir adamı.

Kazvini : ( 1203 - 1283 ) Ortaçağın Herodot'u müslümanların Plinius'u , astronom ve coğrafyacı bilgin.

Kemaleddin Farisi : ( ? - 1320 ) İbni Heysem ayarında büyük islam matematikçisi, fizikçi ve astronom.

Kerhi : ( ? - 1029 ) İslam Matematikçilerinden.

Kindi : ( 803 - 872 ) İbni Heysem'e kadar optikle ilgili eserleri kaynak olan bilgin. Fizik, felsefe ve matematik alanında yaptığı hizmetleri ile tanınmıştır.

Kurşunoğlu Behram : ( 1922 - ? ) Genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan beyin güçlerimizden. Halen prof. Behram Kurşunoğlu Amerika da florida üniversitesinde teorik fizik merkezinde başkanlık yapmaktadır

Lagarî Hasan Çelebi : ( 17 yüzyıl ) Füzeciliğin atası, osmanlılarda ilk defa füze ile uçan bilgin.

Macriti : ( ? - 1007 ) Matematikte başkan kabul edilen Endülüslü Matematikçi ve astronom.

Mağribi : ( 16 yüzyıl ) Çağının en büyük matematikçilerinden . Mağribinin eseri olan Tuhfetü'l Ada isimli kitabında üçgen, dörtgen, daire ve diğer geometrik şekillerinin yüz ölçümlerini bulmak için metodlar gösterilmiştir.

Maaşallah : ( 72? - 815 ) Meşhur islam astronomlarındandır. Usturlabla İlgili ilk eseri veren bilgindir.

Mes'ûdi : ( ? - 956 ) Kıymeti ancak 18. 19. Yüzyıllarda anlaşılan büyük tarihçi ve coğrafyacı. Mesudi günümüzden 1000 sene önce depremlerin oluş sebebini açıklamıştır. Mesûdinin eserlerinden yel değirmenlerinin de müslümanların icadı olduğu anlaşılmıştır.

Mimar Sinan : ( 1489 - 1588 ) Seviyesine bugün dahi ulaşılamayan dahi mimar. Mimar Sinan tam manası ile bir sanat dahisidir.

Muhammed Bin Musa : ( 9 yüzyıl ) Dünyanın Çevresini ölçen 3 kardeşten biri. Matematikçi ve astronom.

Mürsiyeli İbrahim : ( 15 yüzyıl ) Piri reisten 52 sene önce bugünkü uygun Akdeniz haritasını çizen haritacı. Günümüzden 500 sene önce kadar önce yaşamıştır.

Nasirüddin Tusi : ( 1201 - 1274 ) Trigonometri sahasında ilk defa eser veren, Merağa rasathanesini kuran, matematikçi ve astronom. Necmeddinü-l Mısri : ( 13 yüzyıl ) Çağının ünlü astronomlarından.

Ömer Hayyam : ( ? - 1123 ) Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin. Newton veya binom formülünün keşfi Ömer Hayyam'a aittir.

Piri Reis : ( 1465 - 1554 ) 400 sene önce bu günküne çok yakın dünya haritasını çizen büyük coğrafyacı. Amerika kıtasının varlığını kristof kolomb 'dan önce bilen ünlü denizci.

Razi : ( 864 - 925 ) Keşifleri ile ün salan asırlar boyunca Avrupa'ya ders veren kimyager doktor ünlü klinikçi. Devrinin en büyük bilgini İbni Sina ile aynı ayarda bir bilgin.

Sabit Bin Kurra : ( ? - 901 ) Newton' dan çok önce diferansiyel hesabını keşfeden bilgin. Dünyanın çapını doğru olarak hesaplayan ilk islam bilgini. Matemetik ve astronomi alimi.

Sabuncu Oğlu Şerefeddin : ( 1386 - 1470 ) Fatih devrinin ünlü doktor ve cerrahlarındandır. Deneysel fizyolojinin öncülerindendir.

Seydi Ali Reis : ( ?-1562 ) Ünlü bir denizci, matematik ve astronomi alimidir.

Şemsettin Halili : ( ?-1397 ) Büyük bir astronomi bilginidir.

Şihabettin Karafi : ( ? - 1285 ) orta çağın en büyük fizikçi ve hukukçularından. biz türkler gercekten zeki insanlarız ancak kendimizi tanımıyoruz.örneğin; okadar çok bilim adamı yetiştirmişiz fakat biz onların kim olduklarını bilmiyoruz.avrupa ibn-i sina'nın tıp kitaplarını okuturken biz tıp kitapları arıyorduk çünkü ibn-i sina'yı yeni öğreniyorduk.mikrobu yıllarca pasteur'un bulduğunu sandık ama ondan 400 yıl önce fatih sultan mehmet'in hocası akşemsettin mikrobu tanımlamıştı.size bazı türklerden örnekler;

Takiyyüddin Er Rasit : ( 1521 - 1585 ) İstanbul rasathanesi ilk kuran çağından çok ileride asrın önde gelen astronomi alimidir.

Uluğ Bey : ( 1394 -1449 ) Çağının en büyük astronomu ve trigonometride yeni çığır açan ünlü bir alim ve hükümdar.

Zehravi : ( 936 -1013 ) 1000 sene önce ilk çağdaş ameliyatı yapan böbrek taşlarının nasıl çıkarılacağını ve ilk böbrek ameliyatını gerçekleştiren bilim adamı..

Zerkali : ( 1029 - 1087 ) Keşif ve hizmetleri ile ün salmış astronomi alimidir.


Batı dünyasının bilime katkıları için aşağıdaki linke tıklayınız.

18 Ocak 2017 Çarşamba

Akıllı Cep Telefonlarının Yerini Aldığı Teknolojik Cihazlar Nelerdir?




Cep telefonları teknolojideki gelişmeler ile birlikte bir çok cihazın yerini aldı.

Öyleki eskiden piyasada satılan bir çok cihazın artık üretimine gerek kalmadı veya satışları düştü.

Akıllı telefonlar sahip oldukları sensörler ve içine yüklenen programlar ile pek çok şeyi yapabilmektedir.

 Bunları alt alta yazmaya çalışacak olursak;

1- Fotoğraf makinesi

2- Hesap makinesi

3- Kamera

4- Radyo

5- MP3 Player

6- MP4 Player

7- E-Kitap okuyucu

8- Ses kayıt cihazı

9- Navigasyon cihazı

10- Pusula

11- El feneri

12- Su terazisi

13- Scanner, tarayıcı

14- Atari, oyun cihazı

15- Barkot okuyucu

16- Çalar saat

17- Kol saati

18- Kronometre

19- Zamanlayıcı

20- Takvim

21- Notdefteri

22- Gazete

23- Fotoğraf albümü

24- Telefon fihristi

25- Kredi kartı

26- Uzaktan kumanda

27- Televizyon

28- Bilgisayar

29- Adım ölçer

30- Mesafe ölçer

31- Telsiz

32- Telefon :)


Eksik bıraktıklarımızı siz tamamlayabilirisiniz.

Bilimin, Teknoloji ve Buluşların Kronolojik Tarihsel Gelişimi Nasıl Olmuştur?


1- M.Ö. 4200'lerde İlk duyarlı takvim Mısır'da yapıldı.

2- M.Ö. 3200'lerde Tekerlek Mezopotamya ve Orta Avrupa ilk kez kullanıldı.

3- M.Ö. 3200'lerde Yazı Mezopotamya'da Sümerler tarafından ilk kez kullandı.

4- M.Ö. 3000'lerde Mısır'da hiyeroglif denen yazı sistemi kullanıldı.

5- M.Ö. 1300'lerde Mezopotamya Ugaritilk ilk alfabe kullanıldı.

6- M.Ö. 700'lerde Anadolu'da Lidyalılar ilk para sikkesini kullandı.

7- M.S. 1023 Çin’de ilk defa kağıt para basıldı.

8- M.S. 1045 Bi Sheng tarafından Çin’de hareketli bir baskı makinesi geliştirildi.

9- M.S. 1050 Fransa arbaleti icat etti. (Arbalet nedir ? Arbalet ortaçağ döneminde kullanılan yaylı ve ok fırlatan bir silahtır. Yaydan farkı bir defa gerilip ok yerleştirildikten sonra üzerindeki oku bir tetik yardımı ile fırlatabilmesi idi. Özellikle kalın zırhların delinmesinde yeterli bir savaş aracıydı.)

10- M.S. 1079 Bugün “Celali Takvimi” olarak bilinen takvim Ömer Hayyam tarafından yapılmıştır.

11- M.S. 1182 Manyetik pusula icat edildi.

12- M.S. 1200: Elbise düğmeleri icat edildi.

13- M.S.1202: Hindu-Arapça numaralandırma sistemi, Fibonacci isimli İtalyan matematikçi tarafından batıda tanıtıldı.

13- M.S. 1249: Rodger Bacon barutun formülünü yazdı.

14- M.S. 1250: İlk ateşli silah Çin’de icat edildi.

15- M.S. 1268 – 1289: Gözlüğün keşfi. (Optik anlamında büyük bir devrimdi.)

16- M.S. 1280: Mekanik saatler icat edildi. (İlk saatler elektrikle değil yayın gerilmesine dayanan kurmalı sistemlerle çalışıyordu.)

17- M.S. 1285 – 1290: Yel değirmenleri icat edildi.

18- M.S. 1295: Modern camcılık İtalya’da başladı.

19- M.S. 1326: İlk tabanca üretildi.

20- M.S. 1328: İlk testere değirmeni yapıldı. Testere değirmenleri genellikle dere kenarlarına kurulur. Su bir değirmeni döndürür ve dönen değirmen ağaç tomruklarını bir yatakta ilerletip yine değirmen tarafından hareket ettirilen bir testereye doğru sürükler. Testere tomruğu keser ve arkasına ikiye bölünmüş olarak atar.

21- M.S. 1366: Terazilerde kullanılmak üzere ilk ağırlıklar üretildi.

22- M.S. 1400: İlk golf topları üretildi.

23- M.S. 1400: İlk küçük tip piyano üretildi.

24- M.S. 1411: Tetik icat edildi.

25- M.S. 1420: İlk yağlı boya icat edildi.

26- M.S. 1421: Floransa’da, ilk kaldırma çıkrığı üretildi.

27- M.S. 1450: Nicholas Cusa miyop kişiler için gözlük camı üretti.

28- M.S. 1455: Johannes Gutenberg metal hareketli matbaayı üretti.

29- M.S. 1475: İtalya ve Almanya’da ilk mermi yüklü tüfek üretildi. Bu tüfekler üretim esnasında mermilerle dolduruluyor ve kullanıldıktan sonra tekrar doldurulması için üretim yerine gitmesi gerekiyordu.

30- M.S. 1486: Venedik’te, bilinen ilk telif hakkı verildi.

31- M.S. 1485: Leonardo Da Vinci, ilk paraşütü tasarladı.

32- M.S. 1487: Kiliselerde ve evlerde kullanılan çanlar ilk defa üretildi. Evlerde kapı zili olarak kullanıldı.

33- M.S. 1492: Leonardo da Vinci ilk defa uçan makineler hakkında ciddi teoriler üretti.

34- M.S. 1500: Tekerlek kilitli misket tüfeği icat edildi.

35- M.S. 1500: Avrupa’da tuvalet ilk defa üretildi.

36- M.S. 1510: Leonardo Da Vinci, yatay eksenli bir su çarkı tasarladı.

37- M.S. 1565: Grafit kalem, Conrad Gesner tarafından icat edildi.

38- M.S. 1569: Gerard Mercator, harita projektörünü üretti.

39- M.S. 1590: Hollandalı Zacharias Janssen bileşik mikroskobu icat etti.

40- M.S. 1593: Galileo Galilei, bir su termometresi icat etti.

41- M.S. 1608: Hans Lippershey, ilk refraktif teleskopu icat etti.

42- M.S. 1620: Cornelis Drebbel tarafından ilk denizaltı üretildi. Denizaltı hareket enerjisini sürücüsünün bir pedalı çevirmesi vasıtasıyla alıyordu.

43- M.S. 1624: William Oughtred, bir sürgülü hesap cetveli icat etti.

44- M.S. 1625: Jean-Baptiste Denys, kan nakli için bir yöntem buldu.

45- M.S. 1629: Giovanni Branca, bir buhar türbini icat etti.

46- M.S. 1636: W. Gascoigne, mikrometreyi icat etti.

47- M.S. 1643: Evangelista Torricelli, barometreyi icat etti.

48- M.S. 1650: Otto von Guericke, bir hava pompası icat etti.

49- M.S. 1656: Christian Huygens, bir sarkaç saati üretti.

50- M.S. 1660: İlk guguklu saatler “Kara Orman” bölgesinde, Furtwangen tarafından Almanya’da üretildi.

51- M.S. 1663: James Gregory, ilk yansıtıcı teleskopu icat etti.

52- M.S. 1670: Şeker kamışından şeker üretildi.

53- M.S. 1671: Gottfried Wilhelm Leibniz bir hesap makinesi üretti.

54- M.S. 1674: Anton Van Leeuwenhoek, ilk defa mikroskop ile bakteri gördü ve tanımladı.

55- M.S. 1675: Christian Huygens, cep saatini patentledi.

56- M.S. 1679: Denis Papin düdüklü tencereyi icat etti.

57- MS 1682: Edmond Halley, kendi adıyla anılan kuyrukluyıldızın yörüngesini çizip betimledi.

57- M.S. 1698: Thomas Savery, buhar pompasını icat etti.

58- M.S. 1701: Jethro Tull, ilk tohum makinesini üretti.

59- M.S. 1709: Bartolomeo Cristofori, piyanoyu icat etti.

60- M.S. 1711: John Shore, diyapozonu (ses dalgası belirleme aracı) icat etti.

61- M.S. 1712: Thomas Newcomen, atmosferik buhar motorunun telifini aldı.

62- M.S. 1722: French C. Hopffer, yangın söndürücünün patentini aldı.

63- M.S. 1724: Gabriel Fahrenheit, ilk cıvalı termometreyi üretti.

64- M.S. 1745: E. G. von Kleist, ilk elektrikli kondansatörü icat etti.

65- M.S. 1752: Benjamin Franklin, paratoneri icat etti. Benjamin Franklin, bir uçurtma yardımıyla yıldırımın elektrikten kaynaklandığını kanıtladı.

66- M.S. 1755: Samuel Johnson, 15 Nisan tarihinde ilk İngilizce sözlüğü yayınladı.

67- M.S. 1758: Dolland, bir kromatik lens icat etti.

68- M.S. 1761: John Harrison, boylam ölçmek için seyir saatini ölçen bir deniz kronometresi icat etti.

69- M.S. 1764: James Hargreaves, çıkrığı icat etti.

70- M.S. 1767: Joseph Priestley, karbonatlı ve sodalı suyu buldu.

71- M.S. 1769: James Watt, gelişmiş bir buhar motoru üretti.

72- M.S. 1774: Georges Louis Lesage, elektrikli telgrafın patentini aldı.

73- M.S. 1775: Jacques Perrier, buhar motorlu bir gemi (vapur) üretti.

74- M.S. 1780: Benjamin Franklin, iki odaklı gözlük icat etti.

75- M.S. 1780: Gervinus, bir testere icat etti.

76- M.S. 1783: Louis Sebastien, ilk paraşüt gösterisini yaptı.

77- M.S. 1783: Benjamin Hanks, kendi kendini kuran kurmalı saati icat etti.

78- M.S. 1783: Montgolfier kardeşler, sıcak hava balonunu icat etti.

79- M.S. 1783 Henry Cort, çelik üretimi için çelik ruloyu üretti.

80- M.S. 1784: Andrew Meikle, harman makinesini üretti.

81- M.S. 1784: Joseph Bramah ilk emniyet kilidini üretti.

82- M.S. 1785: Jean Pierre Blanchard, çalışan bir paraşüt icat etti.

83- M.S. 1792: İlk ambulans üretildi.

84- M.S. 1795: Francois Appert, gıda koruma amaçlı ilk kavanozu üretti.

85- M.S. 1796: Edward Jenner, çiçek aşısı üretti.

86- M.S. 1797: Henry Maudslay, hassas torna tezgahını üretti.

87- MS 1800: Alessandro Volta, voltaik pil denilen kimyasal pili icat etti.

88- MS 1801: Jules Verne in kitabından ismini alan ilk deniz altılardan olan Nautilus ilk yolculuğunu tamamladı.

89- MS 1804: Richard Trevithick raylar üzerinde giden ilk buharlı lokomotifi yaptı.

90- M.S. 1804: Friedrich Winzer (Winsor), gaz aydınlatmasında patent alan ilk kişi oldu.

91- M.S. 1809: Humphry Davy, ilk ark lambasını üretti.

92- M.S. 1814: Joseph Nicéphore Niépce, ilk fotoğraf çeken kişi oldu. Ürettiği aracın fotoğraf çekmesi 8 saat sürdü.

93- M.S. 1819: René Laënnec, stetoskobu üretti.

94- M.S. 1824: Michael Faraday, ilk oyuncak balonu üretti.

95- M.S. 1825: William Sturgeon, elektromıknatısı icat etti.

96- M.S. MS 1826: Fizikçi Joseph Niepce tarihteki ilk fotoğrafı çekti.

97- MS 1826: Georg Ohm, elektrikte direnç denilen özelliği ortaya koyarak üç değişkenli ohm kanunu açıkladı.

98- M.S. 1830: Barthelemy Thimonnier, dikiş makinesini icat etti.

99- M.S. 1831: Cyrus McCormick, ilk başarılı biçerdöveri icat etti.

100- M.S. 1831: Michael Faraday, elektrikli dinamoyu icat etti.

101- M.S. 1834: Henry Blair, bir mısır ekme makinesinin patentini aldı.

102- M.S. 1834: Jacob Perkins, bir buz makinesi icat etti.

103- M.S. 1835: Charles Babbage, mekanik bir hesap makinesi icat etti.

104- MS 1836: Samuel Colt, yaptığı hızlı ateş eden tabanca “altıpatlar”ın patentini aldı.

105- M.S. 1838: Samual Morse, mors alfabesini yazdı.

106- M.S. 1839: Kirkpatrick Macmillan, bir bisiklet icat etti.

107- MS 1839: Antoine-Cesar Becquerel, güneş enerjisi panellerini icat etti.

108- MS 1843: Samuel Morse, telgraf mesajlarında kullanılmak üzere nokta ve çizgilerden oluşan ünlü mors alfabesini icat etti.

109- M.S. 1845: Robert William Thomson, ilk vulkanize edilmiş kauçuktan havalı lastiği üretti.

110- M.S. 1846: Dr William Morton, diş çekimi için anestezi kullandı.

111- MS 1848 : İlk yürüyen merdiven, New York a turist çekmek için kuruldu.

112- M.S. 1851: Isaac Singer, kullanılabilen ilk dikiş makinesini icat etti.

113- M.S. 1852: Jean Bernard Léon Foucault, jiroskopu icat etti.

114- MS 1853: Charles Pravaz, şırıngayı icat etti.

115- M.S. 1856: Louis Pasteur, pastörizasyonu buldu.

116- M.S. 1858: Jean Lenoir, içten yanmalı motoru icat etti.

117- M.S. 1861: Elisha Otis, asansör emniyet frenlerini patentledi.

118- M.S. 1862: Richard Gatling, makineli tüfeği patentledi.

119- M.S. 1862: Alexander Parkes, ilk plastiği üretti.

120- MS 1863: İlk metro hattı Londra’ da işletmeye açıldı.

121- M.S. 1866: Alfred Nobel, dinamiti icat etti.

122- M.S. 1868: J P Knight, trafik ışıklarını üretti.

123- M.S. 1872: Dünyanın ilk araba vapuru “Suhulet” Türkler tarafından, Şirket-i Hayriye Müdürü Hüseyin Haki Efendi, Umum Müfettişi İskender Bey ve Hasköy Tersanesinin baş mimarı Mehmet Bey tarafından tasarlandı.

124- M.S. 1876: Alexander Graham Bell, telefonun patentini aldı.

125- M.S. 1876: Nicolaus August Otto, ilk dört zamanlı içten yanmalı motoru üretti.

126- M.S. MS 1877: Edison fonografı icat etti.

127- M.S. 1881:Alexander Graham Bell, ilk ham metal dedektörünü üretti.

128- M.S. 1881: David Houston, kameralar için rulo filme patent aldı.

129- M.S. 1884: Lewis Edson Waterman, ilk pratik dolma kalemi üretti.

130- M.S. 1885: Karl Benz, içten yanmalı motorla desteklenen ilk otomobili üretti.

131- MS 1885: Louis Pasteur, bir dizi aşı yaparak, kuduz bir köpek tarafından ısırılmış bir çocuğun yaşamını kurtardı.

132- MS 1885: Fizikçi Heinrich Hertz elektromanyetik dalgaların varlığını gösterdi.

133- MS 1885: Avusturyalı kimyacı Carl Auer, muma göre daha kullanışlı ve güvenli olan bir havagazı lambası icat etti.

134- M.S. 1887: Emile Berliner, gramofonu icat etti.

135- M.S. 1887: F.E. Muller ve Adolph Fick, kontakt lensleri üretti.

136- M.S. 1888: Nikola Tesla, AC motor ve trafo icat etti.

137- M.S. 1891: Jesse W. Reno, yürüyen merdiveni icat etti.

138- M.S. 1892: Rudolf Diesel, dizel yakıt kullanan içten yanmalı bir motor üretti.

139- M.S. 1893: W.L. Judson, fermuarı icat etti.

140- M.S. MS 1893: Makasın patenti, Louis Austin tarafından Amerika’ da alındı.

141- M.S. 1895: Lumiere Kardeşler, taşınabilir bir kamera üretti.

142- M.S. 1895: John Thurman, motorlu süpürgenin patentini aldı.

143- MS 1895: Wilhelm Röntgen, X-ışınlarını buldu.

144- MS 1898: Marie Curie uranyumun radyoaktif bozunmasından ortaya çıkan polonyumu bulduklarını duyurdu.

145- M.S. 1900: Zeplin, Kont Ferdinand von Zeppelin tarafından icat edildi.

146- M.S. 1901: İlk radyo dalgası başarıyla nakledildi.

147- MS 1901: İlk radyo transistörünü Marconi geliştirdi.

148- M.S. 1902: Willis Carrier, klimayı icat etti.

149- M.S. 1902: George Claude, neon lambasını üretti.

150- MS 1903: Amerikalı Wright Kardeşler ilk motorlu uçağın uçuşunu gerçekleştirdi.

151- M.S. 1904: Benjamin Holt, bir traktör üretti.

152- MS 1904: John Fleming’in geliştirdiği cam diyotlar radyo cihazlarının vazgeçilmez parçası oldu.

153- M.S. 1905: Albert Einstein, görelilik teorisini ve ünlü denklemi E = mc2 yi yayınladı.

154- M.S. 1906: William Kellogg, ilk mısır gevreğini üretti.

155- M.S. 1907: Auguste ve Louis Lumiere tarafından renkli fotoğraf icat edildi..

156- M.S. 1907: Fransız Paul Cornu ilk helikopter üretildi.

157- MS 1908: Adını mucidinin adından alan Geiger sayacı radyasyonu saptamak ve ölçmek için kullanılmaya başlandı.

158- M.S. 1911: Charles Franklin Kettering, motorlar için ilk elektrikli ateşleme sistemini üretti.

159- MS 1911: Marie Curie radyum ve polonyumu keşfinden dolayı Nobel Kimya ödülü aldı. Böylelikle iki Nobel ödülü alan ilk kişi oldu.

160- MS 1911: Ernest Rutherford, kendi adıyla anılan Rutherford atom modelini geliştirdi. Atomun merkezinde bir çekirdek olduğunu gösterdi.

161- M.S. 1914: Garrett A. Morgan, gaz maskesini üretti.

162- M.S. 1916: Paslanmaz çelik Brearly Henry tarafından icat edildi.

163- M.S. 1919: Kısa radyo dalgası ve flip-flop icat edildi.

164- MS 1919: Albert Einstein, “Genel Görelilik” konusundaki yazısını yayımladı.

165- MS 1921: Philip Drinker, hastaların solunum yapmasına yardım etmek için “demir ciğer”i icat etti.

166- MS1922: İlk mikrofilm tanıtıldı.

167- MS 1922: Sir Frederick Banting, J.J.R. Mac Leod, Charles Best ve J.B. Collip insülini geliştirdi.

168- M.S. 1922: Sir Frederick Grant Banting, insülini icat etti.

169- M.S. 1926: Robert H. Goddard, sıvı yakıtlı roket icat etti.

170- MS 1926: John Logie Baird ilk televizyon görüntüsünü başarıyla iletti.

171- MS 1926: Fransız Ramon et Zoeller, tetanos aşısını geliştirdi.

172- M.S. 1928: İskoç biyolog Alexander Fleming, penisilini keşfetti.

173- M.S. 1931: Max Knott ve Ernst Ruska, elektron mikroskobunu icat etti.

174- M.S. 1932: Karl Jansky, radyo teleskopu icat etti.

175- M.S. 1933: Frekans modülasyonu (FM radyo), Edwin Howard Armstrong tarafından icat edildi.

176- MS 1933: İki Alman bilim adamı Max Kroll ve Ernst Ruska elektron mikroskobunu yaptı.

177- MS 1935: Percy Lavon Julian, kortizonu geliştirdi.

178- MS 1935: Alman şirketi AEG, sesi kaydetmek için plastik manyetik teyp bandını geliştirdi.

179- MS 1935: Behçet hastalığı ilk olarak 1937 yılında Türk dermatolog Dr Hulusi Behçet tarafından tanımlandı.

180- M.S. 1937: Chester F. Carlson, fotokopi makinesini icat etti.

181- M.S. 1937: İlk jet motoru inşa edilmiştir.

182- M.S. 1937-1946 : Cahit Arf, soyadını taşıyan teoremini buldu.

183- MS 1938: Macar mucit Lazlo Biro, bıro da denilen bilye uçlu tükenmez kalemi icat etti.

184- MS 1938: Amerikalı Chester Carlson ilk fotokopi makinesini icat etti.

185- M.S. 1939: Igor Sikorsky, ilk başarılı helikopteri üretti.

185- M.S. 1940: Dr William Reich Orgon, akümülatörü icat etti.

186- M.S. 1942: John Atanasoff ve Clifford Berry ilk elektronik dijital bilgisayarı inşa etti.

187- MS 1942: Enrico Fermi, ABD’nin Chicago kentinde, nükleer enerjinin denetim altına alınabildiği bir nükleer reaktör yaptı.

188- MS 1942: Robert R. Williams, vitamin haplarını geliştirdi ve patentini aldı.

189- MS 1943: Jacques-Yves Cousteau ve Emile Gagnan, ilk dalış tüpünü tasarladılar.

190- M.S. 1944: Willem Kolff böbrek görevi yapan bir diyaliz makinesi icat etti.

191- M.S. 1945: Atom bombası icat edildi.

192- M.S. 1946: Percy Spencer, mikrodalga fırını icat etti.

193-MS 1946: John Mauchy ve John Eckert’in geliştirdiği, Amerika’nın ilk elektronik bilgisayarı ENIAC halka gösterildi.

194- M.S. 1947: İlk cep telefonu icat edildi. (Taşınabilir boyutlarda değildi.)

195- M.S. 1947: Bardeen, Brattain ve Shockley transistörü icat etti.

196- MS 1950: Eugene Polley, ilk uzaktan kumanda cihazını icat etti.

197- M.S. 1951: Süper yapıştırıcı icat edildi.

198- M.S. 1951: Charles Ginsburg, ilk video kaset kaydediciyi (VTR) icat etti.

199- M.S. 1952: Edward Teller ve ekibi, hidrojen bombası inşa etti.

200- M.S. 1953: Texas Instruments tarafından transistörlü radyo üretildi.

201- MS 1953: Francis Crick ile James Watson DNA molekülünün yapısını keşfetti.

202- MS 1953: Remington-Rand, geliştirdiği yüksek hızlı bilgisayar yazıcısını “univac” adlı bir bilgisayara bağlayarak kullanmaya başladı.

203- MS 1954: Dee Horton ve Lew Hewitt, otomatik kapıyı icat etti.

204- M.S. 1955: Fiber optik kablosu üretildi ve kullanıma başlandı.

205- M.S. 1956: İlk defa bir bilgisayarda sabit disk kullanıldı.

206- M.S. MS 1957: Sovyetler Birliği uzay yarışında öne geçti. Dünyanın çevresinde dönen insan yapımı ilk cisim Sputnik I fırlatıldı.

207- M.S. MS 1957: İlk çocuk felci aşısını Dr. Albert Sabin geliştirdi.

208- M.S. 1959: İç kalp pili Wilson Greatbatch tarafından icat edildi.

209- M.S. 1959: Jack Kilby ve Robert Noyce mikroçip üretti.

210- M.S. MS 1960: Theodore Maiman ilk lazeri yaptı.

211- MS 1962: Telefon konuşmalarının yanında canlı televizyon görüntülerini de ileten Telstar adlı uydusu fırlatıldı.

212- M.S. 1964: BASIC programlama dili, John George Kemeny ve Tom Kurtz tarafından üretildi.

213- M.S. 1967: İlk dijital el hesap makinesi icat edildi.

214- M.S. 1968: Bilgisayar faresi Douglas Engelbart tarafından icat edildi.

215- M.S. 1968: Entegre devreler ile ilk bilgisayar yapıldı.

216- M.S. 1968: Robert Dennard RAM’ ı (random access memory) icat etti.

217- M.S. 1969: Arpanet (ilk internet) icat edildi.

218- M.S. 1969: Yapay kalp icat edildi.

219- M.S. 1969: ATM icat edildi.

220- M.S. MS 1969: Amerika, Apollo11 isimli uzay aracı ile aya ilk başarılı ay yolculuğunu gerçekleştirdi.

221- M.S. 1970: Disket Alan Shugart tarafından icat edildi.

222- M.S. 1971: Nokta vuruşlu yazıcı icat edildi.

223- M.S. 1971: Sıvı kristal ekran (LCD), James Fergason tarafından icat edildi.

224- M.S. 1971: Faggin, Hoff ve Mazor mikroişlemci üretti.

225- MS 1971: Amerikalı Blumberg et Millman, Hepatit-B aşısını geliştirdi.

226- M.S. 1972: Kelime işlemci icat edildi.

227- M.S. 1973: Ethernet (yerel bilgisayar ağı), Robert Metcalfe ve Xerox tarafından icat edildi.

228- M.S. 1975: Lazer yazıcı icat edildi.

229- M.S. 1976: Mürekkep püskürtmeli yazıcı icat edildi.

230- MS 1977: Dünyanın tekrar kullanılabilen ilk uzay gemisi olan Uzay Mekiği, ABD tarafından fırlatıldı.

231- M.S. 1979: Cep telefonları icat edildi.

232- M.S. 1979: Seymour Cray, süper bilgisayarı icat etti.

233- M.S. 1979: Walkman icat edildi.

234- M.S. 1980: Hepatit-B aşısı bulundu.

235- M.S. 1981: MS-DOS icat edildi.

236- M.S. 1981: İlk IBM PC üretildi.

237- MS 1982: Philips ve Sony şirketleri kompakt diski çıkardı.

238- M.S. 1984: CD-ROM icat edildi.

239- M.S. 1984: Apple, Macintosh’ u icat etti.

240- M.S. 1985: Windows işletim sistemi Microsoft tarafından üretildi.

241- M.S. 1987: İlk 3-D video oyunu üretildi.

242- M.S. 1988: Dijital cep telefonları icat edildi.

243- M.S. 1989: Yüksek çözünürlüklü televizyon icat edildi.

244- M.S. 1990: World Wide Web ve Internet protokolü (HTTP), Tim Berners-Lee tarafından oluşturuldu.

245- M.S. MS 1990: Yüksek netlikte televizyon (HDTV) yayını ilk kez yapıldı.

246- M.S. MS 1990: Günümüzün vazgeçilmez aletlerinden çanak anten icat edildi.

247- M.S. 1991: Dijital telesekreter icat edildi.

248- M.S. 1993: Pentium işlemci üretildi.

249- M.S. 1994: HIV proteaz inhibitörü icat edildi.

250- M.S. 1995: Java bilgisayar dili icat edildi.

251- M.S. 1995: DVD (Digital Versatile Disc veya Digital Video Disk) icat edildi.

252- M.S. 1996: Web TV icat edildi.

253- M.S. 1997: Gazla çalışan yakıt hücreli icat edildi.

254- M.S. 2000: Prof. Dr. Tuncay Uluğ, kulak ve kafa tabanı cerrahisi için tasarladığı mikro cerrahi aletleriyle adını tüm dünyaya duyurdu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Uluğ’un 1999’da tasarladığı, 2000 yılında da bir Türk firmasınca üretimini gerçekleştirdiği bu aletler, şimdi dünyaca ünlü Alman Storz firması tarafından ‘Ulug Double Sided Ear Microsurgery Instruments’ (Uluğ Çift Taraflı Kulak Mikro Cerrahi Aletleri) adıyla dünya piyasalarına sunuldu.

255- M.S. 2000: FluidSense infüzyon pompası (otomatik ve standart intravenöz aplikatör) icat edildi.

256- M.S. 2001: ABIOMED tarafından en küçük yapay kalp üretildi.

257- M.S. 2001: Yapay karaciğer Dr. Kenneth Matsumura ve Alin Vakfı tarafından icat edildi.

258- M.S. 2001: Kendi kendini temizleyen pencereler PPG Industries tarafından icat edildi.

259- M.S. 2001: iPod üretildi.

260- M.S. 2002: Sanal klavye Canesta ve Vkb tarafından icat edildi.

261- M.S. 2003: Susumu Taçi, Masahiko Inami ve Naoki Kawakami tarafından “Optik Kamuflaj Sistemi” icat edildi.

262- M.S. 2003: Toyota hibrit otomobil üretti.

263- M.S. 2004: Adidas ne kadar sert veya yumuşak desteğe ihtiyaç olduğunu belirleyen mikroişlemcili bir ayakkabı geliştirdi.

264- M.S. 2004 Yarı saydam beton Macar mimar Aron Losonczi tarafından icat edildi.

265- M.S. 2005: YouTube – Online video paylaşımı ve görüntüleme sitesi, Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından 2005 yılında ilk defa yayına girdi.

266- M.S. 2006: iPhone üretildi.

267- M.S. 2007: Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncel Özel ve Emre Sarı, Edison’un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Çalışma, Nanotechnology isimli dergininin 14 Şubat 2007 tarihli sayısına kapak oldu. Nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleriyle başardıklarını belirten Demir bu buluş ile %95 oranında enerji tasarrufu sağlıyor.

268- M.S. 2008: Biyonik lensler icat edildi.

269- M.S. 2008: Sony şekerden elektrik üreten bir sistem üretti.

270- M.S. 2009: Vücut klavyesi üretildi. Kolunuza yansıttığı ışığı düğme olarak kullandığınızda temas sırasında çıkan sesi dinleyerek hangi tuşa bastığınızı anlayan bir sistem üretildi.

271- MS 2010: Twitter’ın kurucularından Jack Dorsey’in geliştirdiği Square cep telefonunuzu bir pos makinesine çevirerek kredi kartı ile alışveriş yapılmasına imkan veriyor.


İslam dünyasının ve müslüman alimlerin bilime katkıları için aşağıdaki linke tıklayınız.

16 Ocak 2017 Pazartesi

Ders Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?


1 - Tavşan iyi bir koşucuyken kaplumbağa da iyi bir yüzücü olabilir. Çoklu zeka kavramına göre yetenekli ve ilgili olduğunuz alanlara yönelmeye çalışın.

2- Okulda dersi dikkatli dinleyin. Dersi derste halledin. Eve öğrenmek için birşey bırakmamaya çalışın.

3- Ders sırasında öğretmenin üzerinde durduğu önemli konuların altını çizin veya işaretleyin.

4- Ders dinlerken hangi dersi dinlediğinizi aklınızda tutun. Hangi derste olduğunuzun farkında olun. Bu dersin adı neydi diye düşünmeyin.

5- Sırada oturuken başınızı sıraya koymayın, dik oturun. Öğretmen ders anlatırken göz teması kurmaya çalışın. Öğretmen de ders dinlediğinizi görsün.

6- Eve gidince önce dinlenip karnınızı doyurun. Ancak tıka basa ağır yiyeceklerle midenizi doldurmayın.

7- Evde ders çalışacağınız zaman aralığı ve ders çalışacağınız yer belli olsun.

8- Bilginin kalıcı olması için evde ders çalışırken bolca okulda öğrendiklerinizi tekrar edin.

9- Ders çalışmaya başladıktan sonra her 30-45 dakika dersten sonra 10-15 dakika ara verin.

10- Ders çalışırken lazım olacak kitap, defter, cetvel, kalem, silgi hertürlü materyal yakınınızda olsun.

11- Günlük ders tekrarlarının yanında hafta sonları daha kapsamlı genel ders tekrarları yapın.

12- Unuttuğunuz, anlamadığınız konuları okula gidince öğretmeninize sorup tekrar etmesini isteyin.

13- Mümkün olduğunca evden okula hazırlıklı gidin. Evde bir gün sonrasının konularına bir göz gezdirip fikir sahibi olmaya çalışın.

14- Ders çaılışırken müzik dinlemeyin. Televizyon gibi ilginizi dağıtacak şeylerden uzak durun. Sadece derse odaklanın.

15- Sınav zamanı gelmeden önceki günlerde hazırlık yapın. Özellikle bir günde birden fazla sınav varsa sınav akşamı ders çalışmak yerterli olmayacaktır.

16- Kitaplarla ilginiz sadece ders kitaplarından ibaret olmasın.Okuduğunuz edebi, kültürel, bilimsel vb. başka kitaplarda olsun.

17- Ders çalışırken not tutma alışkanlığınız olsun. Önemli gördüğünüz bilgileri not tutun. Sonra bu notları kopye amacıyla kullanmayın.

18- TEOG, YGS, LYS gibi bir sınav ileride karşınıza çıkacaksa günlük sizin belirleyeceğiniz belli sayıda test çözün. Test çözme işine ara vermeyin, tavizsiz hergün soru çözmeye çalışın.

19- Kafa dengi arkadaş veya arkadaşlarınızla çok kalabalık olmamak şartıyla bazı zamanlarda beraber ders çalışın. Aranızda çalışkan, defteri tam birileri bulunsun.

20- Devamsızlık yapmamaya çalışın. Devamsızlık yaptığınız dersleri öğretmennizden ve çalışkan bir arkadaşınızda tekrar etmesini isteyin. Eksikliğinizi en kısa zamanda giderin.

21- Okul hayatınız ile ilgili bir hedefiniz olsun. Sonunda doktor, mühendis, öğretmen gibi sizin belirleyeceğiniz bir hedefin olması motivasyon için faydalı olacaktır.

22- Okuldayken bu bilgiler bizim ne işimize yarayacak diye düşündüğünüz çoğu bilginin ilerde iş ve sosyal hayatınızda gerekli olabileceğini düşünün.

23- Okulu, arkadaşlarınızı ve öğretmenlerinizi sevmeye çalışın. Sevmediğiniz bir yerde ders başarısı elde etmek de zor olacaktır.

24- Bazı zor dersleri ben zaten hiçbir şey anlamıyorum bu dersten başarılı olamam diyerek dışlamayın.

25- Dersleri zayıf öğrencileri kendinize ölçü alıp zaten herkes zayıf alıyor demeyin. Sınıfınızın geneli başarısız bile olsa siz ders çalışıp başarılı olmaya çalışın.

26- Okul hayatı geleceğinizi şekillendiren faktörlerden biridir. Bu nedenle sizi ders çalışmaktan alıkoyan arkadaşlarınıza ve diğer faktörlere hayır demesini öğrenin.

27- İnternette bir çok eğitim sitesi ve videolu anlatımlar bulunmaktadır. Bunlardan faydalanın.

28- Mümkün olduğunca planlı ve programlı olun. Hiçbir şeyi yarına, son güne bırakmayın.

29- Çok televizyon seyrediyorsanız açıköğretimden de televizyon seyretmeye devam edeceğinizi unutmayın.

30- İçinde bulunduğunuz şartlar olumsuz olsa bile mücadele etmeye devam edin.

15 Ocak 2017 Pazar

Üniversite Sınavlarında Çıkmış Elektrik Soruları ve Çözümleri

Soru-1
Cevap-1: Lambaların yanabilmesi için pilin + ucunda çıkan elektrik akımının lambadan geçerek - uca ulaşması gerekir. Bütün anahtarların açık olduğu durumda zaten 3 lamba yanmaktadır. L anahtarı kapatıldığında bütün lambalar yanar.

Diğer anahtarları kapatmaya gerek yoktur. CEVAP B

Soru-2 
Cevap-2 : L ve N anahtarları kapatıldığı zaman aşağıdaki pil üzerinden iki lamba da yanar. Yukarıdaki pil M anahtarı açık olduğu için devre dışıdır. İki anahtardan fazla kapatılması istenseydi başka çözümlerde bulunabilirdi. CEVAP D

Soru-3
Cevap-3 : Şekil-1 de iki pil birbirine ters bağlı olduğu için birbirinin etkisini yok eder. Devrede bir tane pil varmış gibi olur ve bir pil ile i akımı devreden geçmiş olur. Şekil-2 de pillerin yönü aynıdır. Paralel bağlı iki pil bir pil gibi düşünülür, diğer pil seri bağlı olduğu için toplanır ve devrede 2 pil varmış gibi işlem yapılır. Bu durumda bir pilde akım i oluyorsa, iki pilde 2i olur. Akım + dan - ye doğru olacağı için direnç üzerindeki yönü L den K ya doğrudur. CEVAP E

Soru-4

Cevap-4 : K lambası için; Piller paralel bağlı, bir pil varmış gibi işlem yapılır. Lambalar paralel bağlı R olur.  iK=V/R olur.
              L Lambası için; Piller seri bağlı, iki pil varmış gibi işlem yapılır. Lambalar seri bağlı 2R olur. iL= 2V/2R     iL=V/R olur.
              M lambası için; Piller seri bağlı, iki pil varmış gibi işlem yapılır. Lambalar paralel bağlı R olur. iM=2V/R olur.
              N lambası için; Piller paralel bağlı, bir pil varmış gibi işlem yapılır. Lambalar seri bağlı 2R olur. iN= V/2R olur.
Bu durumda iN<iL=iK<iM olur. CEVAP B

Soru-5
Soru-6
Cevap-6 : Bu devrede paralel bağlı lambalar akımları eşit olacağı için aynı parlaklıkta yanar. 4 lambanın parlaklığı aynıdır. Cevap C

Soru-7
Cevap-7 : K ve M anahtarları kapatıldığında üç lamba da ışık verir. L anahtarı kapatılırsa piller birbirine ters bağlı olacağı için birbirinin etkisini yok eder. Cevap C


YGS ve LYS de çıkmış soru ve çözümleri için aşağıdaki linke tıklayın..
http://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com.tr/2017/01/ygs-ve-lysde-ckms-elektrik-sorular-ve.html

11 Ocak 2017 Çarşamba

YGS ve LYS'de Çıkmış Elektrik Soruları ve Cevapları

 
Cevap-1 : L ve M lambalarına seri bağlı üreteçler K lambasına seri bağlı üreteç ile + , - doğru bağlandığı için K lambasına uygulanan toplam gerilim artar ve

K lambası diğer lambalardan daha parlak yanar. Cevap D

Soru-2

 Cevap-2 : X diyotu üretece ters polarma bağlıdır akım geçişine izin vermez. Bu nedenle X diyotunu kısa devre etmek için L anahtarı ve devreyi tamamlamak için M anahtarı birlikte kapatılmalıdır. Cevap E

Soru-3

Cevap -3 :  I1=V/R   I=3/1=3 amper ve  I2=V/R   I=4/2=2 amper olur   3-2= 1 amper lik bir akım 2 yönünde geçer. Cevap A

Soru-4
 Cevap-4 :Sol taraftaki 3 lamba ışık verir, sağ taraftaki 2 lamba ışık vermez. Sağ tarfataki 2 lamba üzerinden üreteçlerin + ucundan - ucuna doğru akım geçişi olmaz. Cevap C

Soru-5
Cevap-5 :

Soru-6
 Cevap-6 :


Soru-7
 Cevap-7 :   P=U.I    550=220.I    I=550/220     I=2,5 amper ütünün çektiği akımdır
                   10-2,5=7,5 amper fırının çektiği akımdır.
                   Bir fırın daha eklendiğinde 7,5 amperlik bir artış olur. 10+7,5=17,5 amper
Cevap C

Soru-8
 Cevap-8: Dirençler bir birine seri bağlı olduğu için iki direçtende aynı akım geçer.
                VKL=I.2R        VML=I.3R  (M L noktaları arasında toplam direnç R+2R=3R dir.)   
                VKL/ VML I.2R / I.3R= 2/3 olur. Cevap D

NOT:Çözülmesini istediğiniz elektrik sorularını sorabilirsiniz.

Üniversite sınavlarında çıkmış başka elektrik soruları için aşağıdaki linke tıklayın...
http://elektrikelektronikegitimi.blogspot.com.tr/2017/01/ygs-ve-lys-de-cikmis-elektrik-sorulari.html

Makro Evren (Uzay) ve Mikro Evren (Atom) Hakkında Kısa Bilgi


8 Dakikada Makro Evren Uzaydan, Mikro Evren Atom Altına Yolculuk Video

Evrenin büyüklüğü

1- Evrende yaklaşık olarak 2.000.000.000.000 (2 trilyon) galaksi vardır.

2- Galaksilerin her birinde de yaklaşık olarak 500.000.000.000 yıldız vardır.

3- Uzayda uzaklıkların ölçümünde ışık yılı denilen birim kullanılır. Işık hızı bilinen en hızlı harekettir. Işık saniyede 300.000 km yol alır. 1 ışık yılı 9.000.000.000.000 km (9 tilyon km)dir. Dünyanın çevresi ekvatorda 40.000km. dir.

4- Güneşin dünyaya uzaklığı 144.000.000 km ‘dir.

5- Güneşin ışığı dünyaya 8 dakikada gelir.

6- Dünyaya güneşten sonra en yakın yıldız olan Alpha Centauri’nin uzaklığı 7000 ışık yılıdır.

7- Güneş sistemininde içinde bulunduğu samanyolu galaksisinin çapı 100.000 ışık yılıdır.

8- Güneş sistemi galaksinin merkezinden 30.000 ışık yılı uzaklıktadır.

9- Güneş samanyolu galaksi merkezi etrafındaki turunu 225.000.000 yılda tamamlar.

10- Uzayın yarı çapının uzunluğunun 11-16 milyar ışık yılı olduğu tahmin ediliyor.


Atom ve atom altı

1- Bir damla suda 33.000.000.000.000.000.000 (milyar defa milyar) molekül vardır.

2- Bu moleküller hidrojen ile oksijen atomlarından yapılmıştır. Her molekülde ikisi hidrojen biri oksijen olmak üzere 3 atom vardır. Öyleyse bir damla su 100 milyar defa milyar atomdan meydana gelmiş demektir.

3- Atomun %99,99999999'u boşluktur.

4- Eğer vücudumuzdaki atomların boşluklarını yok edebilseydik, bir kum tanesine sığabilirdik. Aynı şeyi tüm insanlık için yaparsak, milyarlarca insanı sadece tek bir şeker küpüne sığdırabiliriz.

5- Atom çekirdeği atomun yaklaşık 100.000 de 1'i kadardır.

6- Elektronlar atom çekirdeğinden çok daha küçüktür.


Yukarıdaki videoyu izlediğinizde görsel olarak makro ve mikro evren hakkında biraz daha fikir sahibi olabilirsiniz.
Fiziksel bedenimiz itibariyle değerlendirdiğimizde, evrendeki sayısız galaksi içerisinde yeralan, bir galaksi içerisindeki, milyarlarca yıldızdan sadece biri olan Güneşin çevresinde dönüp duran gezegenlerden, biri üzerinde yaşayan canlı varlık; insan. Aslında çok uzaklara gitmeye gerek yok! Evren, galaksiler veya yıldızların büyüklüğü bir yana, yalnızca gezegenimiz dünya üzerinde bir insanın yerine bakınca, bir bedendeki bir hücre gibi bile değil, belki bir atom nispetinde! Varın, öyleyse, güneşin yanında bir insanın yerini siz düşünün, sonra da düşünebiliyorsanız, Samanyolu galaksisinin yanındaki yerini... Bir insanın dünya üzerindeki yaşam süresini ele alınca ise, evrenin yaşam süresi içerisinde, bir saniye kadar dahi bir değer tutmuyor. Aslında bizim, evren diye isimlendirdiğimiz nesnelerden ibaret olan şu içinde olduğumuz yapı, sadece 5 duyumuzun duyarlılık kapasitesine göre algılayabildiğimiz bir kesittir. Tüm bu nesneler ve tüm bu dünyamız, duyularımızın sınırları içerisinde kalan kesitsel yapıdır. Duyularımızın duyarlılık sınırları dışında kalan yapıdan ise habersiziz. Örneğin gözün algılayabildiği, gözün duyarlılık sınırları içerisinde kalan dalgaboyları, gerçekte varolan sayısız dalgaboyları içerisinde çok çok küçük bir kesittir. Öyle ki, gözün tespit edebildiği ve şu anda görmekte olduğumuz nesneler, aslında, evrende varolan sayısız dalgaboyları, sayısız imajlar içerisinde, çölde bir kum tanesi misali kadardır. Oysa, 5 duyu verilerinden yola çıkmak suretiyle, bilimsel veriler ışığında evrenin gerçek yapısını düşüncemizle keşfetmeye başladığımızda, görüyoruz ki evren, gerçekte içinde boşluğu olmayan tümel bir enerji kütlesi. Orijinal yapıda öylesine bir bütünsellik var ki, gözünüze göre, sizinle, şu anda elinizdeki bu sayfalar (veya ekran) arasında bir boşluk var gibi görünse de, gerçekte böyle bir boşluk yok! Çünkü bu sayfalar da, ekran da, sizin bedeniniz de, aradaki hava da, sırf atomlardan oluşmaktadır ve atomsal düzeyde birbirleri arasında bir sınır, bir ayrılık yoktur... Bilinç, eğer kendi evreninin değerlerini ortaya koyabilirse, sınırsızlıkta her an yeni bir özelliğini gözlemleyerek kendi sonsuzluğunu yaşayabilecektir. İnsan için en büyük felaket ise, beş duyu verileriyle bloke olmuş bir bilinçle, kendisini aynada gördüğü bir bedenden ibaret sanarak dünya yaşamının sona ermesidir...

Kaynak: insanın doğa ve evrendeki yeri | izafet.net
Copyright ©izafet.net
Fiziksel bedenimiz itibariyle değerlendirdiğimizde, evrendeki sayısız galaksi içerisinde yeralan, bir galaksi içerisindeki, milyarlarca yıldızdan sadece biri olan Güneşin çevresinde dönüp duran gezegenlerden, biri üzerinde yaşayan canlı varlık; insan. Aslında çok uzaklara gitmeye gerek yok! Evren, galaksiler veya yıldızların büyüklüğü bir yana, yalnızca gezegenimiz dünya üzerinde bir insanın yerine bakınca, bir bedendeki bir hücre gibi bile değil, belki bir atom nispetinde! Varın, öyleyse, güneşin yanında bir insanın yerini siz düşünün, sonra da düşünebiliyorsanız, Samanyolu galaksisinin yanındaki yerini... Bir insanın dünya üzerindeki yaşam süresini ele alınca ise, evrenin yaşam süresi içerisinde, bir saniye kadar dahi bir değer tutmuyor. Aslında bizim, evren diye isimlendirdiğimiz nesnelerden ibaret olan şu içinde olduğumuz yapı, sadece 5 duyumuzun duyarlılık kapasitesine göre algılayabildiğimiz bir kesittir. Tüm bu nesneler ve tüm bu dünyamız, duyularımızın sınırları içerisinde kalan kesitsel yapıdır. Duyularımızın duyarlılık sınırları dışında kalan yapıdan ise habersiziz. Örneğin gözün algılayabildiği, gözün duyarlılık sınırları içerisinde kalan dalgaboyları, gerçekte varolan sayısız dalgaboyları içerisinde çok çok küçük bir kesittir. Öyle ki, gözün tespit edebildiği ve şu anda görmekte olduğumuz nesneler, aslında, evrende varolan sayısız dalgaboyları, sayısız imajlar içerisinde, çölde bir kum tanesi misali kadardır. Oysa, 5 duyu verilerinden yola çıkmak suretiyle, bilimsel veriler ışığında evrenin gerçek yapısını düşüncemizle keşfetmeye başladığımızda, görüyoruz ki evren, gerçekte içinde boşluğu olmayan tümel bir enerji kütlesi. Orijinal yapıda öylesine bir bütünsellik var ki, gözünüze göre, sizinle, şu anda elinizdeki bu sayfalar (veya ekran) arasında bir boşluk var gibi görünse de, gerçekte böyle bir boşluk yok! Çünkü bu sayfalar da, ekran da, sizin bedeniniz de, aradaki hava da, sırf atomlardan oluşmaktadır ve atomsal düzeyde birbirleri arasında bir sınır, bir ayrılık yoktur..

Kaynak: insanın doğa ve evrendeki yeri | izafet.net
Copyright ©izafet.net
Fiziksel bedenimiz itibariyle değerlendirdiğimizde, evrendeki sayısız galaksi içerisinde yeralan, bir galaksi içerisindeki, milyarlarca yıldızdan sadece biri olan Güneşin çevresinde dönüp duran gezegenlerden, biri üzerinde yaşayan canlı varlık; insan. Aslında çok uzaklara gitmeye gerek yok! Evren, galaksiler veya yıldızların büyüklüğü bir yana, yalnızca gezegenimiz dünya üzerinde bir insanın yerine bakınca, bir bedendeki bir hücre gibi bile değil, belki bir atom nispetinde! Varın, öyleyse, güneşin yanında bir insanın yerini siz düşünün, sonra da düşünebiliyorsanız, Samanyolu galaksisinin yanındaki yerini... Bir insanın dünya üzerindeki yaşam süresini ele alınca ise, evrenin yaşam süresi içerisinde, bir saniye kadar dahi bir değer tutmuyor. Aslında bizim, evren diye isimlendirdiğimiz nesnelerden ibaret olan şu içinde olduğumuz yapı, sadece 5 duyumuzun duyarlılık kapasitesine göre algılayabildiğimiz bir kesittir. Tüm bu nesneler ve tüm bu dünyamız, duyularımızın sınırları içerisinde kalan kesitsel yapıdır. Duyularımızın duyarlılık sınırları dışında kalan yapıdan ise habersiziz. Örneğin gözün algılayabildiği, gözün duyarlılık sınırları içerisinde kalan dalgaboyları, gerçekte varolan sayısız dalgaboyları içerisinde çok çok küçük bir kesittir. Öyle ki, gözün tespit edebildiği ve şu anda görmekte olduğumuz nesneler, aslında, evrende varolan sayısız dalgaboyları, sayısız imajlar içerisinde, çölde bir kum tanesi misali kadardır. Oysa, 5 duyu verilerinden yola çıkmak suretiyle, bilimsel veriler ışığında evrenin gerçek yapısını düşüncemizle keşfetmeye başladığımızda, görüyoruz ki evren, gerçekte içinde boşluğu olmayan tümel bir enerji kütlesi. Orijinal yapıda öylesine bir bütünsellik var ki, gözünüze göre, sizinle, şu anda elinizdeki bu sayfalar (veya ekran) arasında bir boşluk var gibi görünse de, gerçekte böyle bir boşluk yok! Çünkü bu sayfalar da, ekran da, sizin bedeniniz de, aradaki hava da, sırf atomlardan oluşmaktadır ve atomsal düzeyde birbirleri arasında bir sınır, bir ayrılık yoktur..

Kaynak: insanın doğa ve evrendeki yeri | izafet.net
Copyright ©izafet.net

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...