31 Mart 2024 Pazar

Karantina (Beyza Alkoç) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Karantina

Kitabın Yazarı: Beyza Alkoç

Kitap Hakkında Bilgi:

Karantina

Genç yazar Beyza Alkoç tarafından kaleme alınan “Karantina” isimli bu roman, gençler arasında şu sıralar oldukça revaçta. Yazarın genç yaşına rağmen gösterdiği bu performans büyük takdir toplarken, gençleri sürükleyici bir maceraya davet ediyor. Gördüğü büyük ilgi karşısında romanını bir seriye dönüştüren genç yazar, serinin bu ilk kitabı “Karantina” ile gizem dolu bir dünyanın kapılarını aralıyor. Dostluk, arkadaşlık, romantizm, sır ve gerilim… Hepsi bu kitapta sizleri karşılıyor.

Mahşerin Dört Atlısı ile Maceraya Hazır mısınız?

Zeynep, yeni başladığı okulunda korkunç olaylar ile karşı karşıya gelir ve bir anda kendini karantinada bulur. Okulun bu ilk gününde salgın bir hastalığın ortaya çıktığı söylentisi yayılmıştır ve öğrenciler bu sebeple okul içerisinde karantinaya alınmıştır. Bu esnada Zeynep, okulun karanlık koridorlarından birinde yerde bir kız cesedi ile karşılaşır. Ne yapacağını bilemeyen kahramanımız, dehşete kapılmıştır.

Tam da o esnada Zeynep, aslında yalnız olmadığını fark eder. Cesedi gören ve bilen bir başkası daha vardır. Ancak Zeynep, o kişinin cesedin katili olduğunu düşündüğü için bir türlü arkasına dönüp bakmaya cesaret edemez. Derken, Onur konuşmaya başlar ve kendini tanıtır. Onur, okul müdürünün oğludur ve cinayeti kimin işlediğini bilmemektedir. Tek bildiği, suçun babasının üzerine atılacağıdır. Bu nedenle o ve iki çocukluk arkadaşı Mert ile Burak, cesedi ortadan kaldırmaya gelmişlerdir. Zeynep’in de kendilerine yardım etmesini beklemektedirler.

Bu andan itibaren bu dört kişi birbirlerine sıkı sıkı bağlanacak ve mükemmel bir dostluk örneği sergileyecektir. Peki, cinayeti işleyen katil aslında kimdir?

Bunları Biliyor muydunuz?

Yazar Beyza Alkoç, aslında bir Wattpad yazarıdır. İlk romanı olan “Karantina”yı bu platform üzerinde yazmaya başlamış, gördüğü yüksek ilgi karşısında ise yayınlama kararı almıştır. Böylece kitap, 2018 yılında basılarak okuyucular ile buluşmuştur.

En Sevilen Kitaplara Hemen Şimdi Sahip Olun!

Gençlik romanlarının en sevilen eserlerini ve kitleleri peşinden sürükleyen serileri keşfetmeye hazır mısınız? Birbirinden farklı konuları ve sürükleyici anlatımlarıyla bu kitaplara sahip olmak için beklemeyin. Avantajlı fiyatlardan yararlanmak için hemen alışverişe başlayın!

(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kitap, dört arkadaşın bir okulda meydana gelen karantina sırasında bulunan cesetin sırrını araştıran dört arkadaşın arasındaki dostluğu gizem dolu bir hikayeyle anlatmaktadır.

Kitabın Özeti:

Zeynep Akay, yeni başladığı okulda belaları üstüne çeken bir kişilikdir. Zeynep kendini bir bela mıknatısı olarak görmektedir. Okula başladığı daha ilk günde başına büyük bir bela gelir. Yeni başladığı okulda salgın olduğu düşünülür ve okul karantina altına alınır. 

Karantina sırasında Zeynep okulun karanlık bir koridorundan geçerken yerde sarışın bir kızın cesediyle karşılaşır. Zeynep şok olmuştur ve bir an önce koridordan uzaklaşmak ister. Ama bir şey onu durduran bir his vardır içinde. Zeynep arkasında birinin olduğunu hisseder. Zeynep, arkasındaki kişinin katil olmasından korkar. 

Arkasındaki kişi Onur Zorlu katilin kendisi olmadığını söyler. Onur okudukları okulun müdürünün babası olduğunu söyler. Onur cesedin bulunmasını istemez, suçun babasına atılacağını düşünmektdir. Onur, Zeynep'e bu cesedi birlikte saklamalarını söyler. 

Onur cesedi saklayarak babasının adı lekelenmesini önlemek istemektedir. Zeynep ve Onur bu cesetten kimseye bahsetmeyecektir. Bu sırada Onur’un iki çocukluk arkadaşı Mert ve Burak da cesedi görür. Böylece bir gizemi ortadan kaldırmak için kaderin bir araya getirdiği dört genç birlikte bu ceset sorununu çözmeye çalışırlar.

28 Mart 2024 Perşembe

Yalnızız (Peyami Safa) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Yalnızız

Kitabın Yazarı: Peyami Safa

Kitap Hakkında Bilgi:

Peyami Safa'nın son romanı Yalnızız, engin ruh tahlilleri ve kendi türünde açtığı çığırla onu yalnızca Türk edebiyatının değil, Dünya edebiyatının zirvelerine taşımış şaheseridir. Peyami Safa'nın diğer bütün romanlarında olduğu gibi Yalnızız romanında da doğu-batı, madde-mânâ, ruh-beden, idealizm-materyalizm gibi ikilemler üzerinde durularak, aynı evde yaşadıkları hâlde birbirlerinden oldukça farklı mizaç, düşünce ve insan ilişkilerine sahip aile fertleri üzerinden ruhunu arayan bir toplum resmedilir. Bireysel ve toplumsal kimliklerimiz arasında, bilhassa Batılılaşma hareketlerinden sonra ortaya çıkan uyumsuzluğun yarattığı sıkıntılar, kalabalıklar içinde milyonlarca "yalnız"ın peyda olmasına sebep olmuştur. Yalnızız; sıra dışı kurgusu ve bir üst kurmaca metin olarak romanda kendine yer bulan ütopya ülkesi Simeranya ile yarım asırdır Türk edebiyatının en çok okunan ve sevilen romanlarının başında geliyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kitap, insanoğlunun zaman zaman kendini yalnız bulmasından dolayı duyduğu acıyı derinliklerine inerek işleyen ve madde, mana, ruh gibi kavramlara değinen bir romandır. 

Kitabın Özeti:

Selmin ve Aydın, Besim ile Mefaret’in çocuklarıdır. Samim ile birlikte yaşamaktadır. Samim, orta yaşlı ve okumuş, kültürlü biridir. Samim, Simerayna adlı kitabını yazmaktadır. Kitapta gelecekte olmasını istediği, tasarladığı şeyler bulunmaktadır.

Samim'in çevresi yalanlarla doludur. Samim doğruyu bulmaya çabalarken bu durum onu şüpheci ve araştırmacı yapar. 

Samim’in Meral adında bir sevgilisi vardır. Meral, kararsız biridir. Maddiyata çok düşkündür ve bağımlılıkları olan birisidir. Meral bir yönüyle Samim’e ve onun değerlerine sahip çıkar. Meral'in diğer yönü özenti ve eğlenceye koşar. Meral özenti ve eğlenceye yönünü bir türlü kontrol altında tutamaz. Meral, Samim’e yalanlar söyler ve onun sevgisini ve saygısını kaybeder. 

Meral'in bu durumu onu çıkmaza sürükler. Meral herkesi kandırsa bile kendisini kandıramamaktadır. İç huzursuzluğu onu yalnızlığa iter ve hayattan yaşama isteği azalır. Sonuçta amacı intihar etmek olmasa da kazara hayatını kaybeder.

27 Mart 2024 Çarşamba

Esir Şehrin Mahpusu (Kemal Tahir) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Esir Şehrin Mahpusu

Kitabın Yazarı: Kemal Tahir

Kitabın Hakkında Bilgi:

“Büyük tarih romanları, bizi milletimizin ve toplumumuzun gelişmesindeki belli çatışma çağlarının doğrularında ve gerçeklerinde yeniden yaşatma gücünü taşıyan eserlerdir.”

İnsanın esareti ve toplumun esareti birbiriyle bağlantılı, birbirinin sebep ve sonucu sayılan haller midir?

“Esir Şehir” üçlemesinde Kemal Tahir, kurucu unsur olarak tarihî malzemeleri ve insan doğasına dair şaşırtıcı doğruluktaki gözlemlerini kullanır. Tarih nehrinin yoğun, hareketli ve gerilimi yüksek sularında yol alırken bireysel gerçekliği toplumsal gerçekliğe feda etmeksizin gündelik hayatın temel dinamiklerini soyutlar. Bu soyutlama, onu sıradan insanın ya da kahramanın, bir mahpusun ya da kent soylu asilzadenin ahlaki sefalet ve asalete aynı mesafede durduğu tedirgin edici bir ara yere sıçratır.

“Esir Şehir” üçlemesinin ikinci kitabı Esir Şehrin Mahpusu, Kemal Tahir’in “dar yer” dediği hapishanede geçer. İşgal altındaki şehrin mahpusları; esaretin bütün eziciliğini yaşamış, hürriyet duygusuyla kalbi burulan bu insanlar, dışarıdaki işgal ve esaret atmosferini anlamak için adeta birer laboratuvar görevi görürler.

Tanıtım Bülteninden
   
Kitabın Konusu: 

Esir Şehrin İnsanları adlı ilk kitabın devamı niteliğinde olan roman, başkahramanı Kamil Bey İstanbul’a geldikten sonra yaşadığı ruhsal, düşünsel değişimleri ve Türk Kurtuluş Savaşı’nın insanlar üzerindeki etkisini anlatır. 

Kitabın Özeti:

Kamil Bey, İstanbul'da Bekir Ağa Koğuşunda kalmaktadır. Kamil bey, bir bayram günü Sultanahmet’teki gözaltı merkezine gönderilir. Gözaltı merkezinde cinayet, bıçaklama, kumar ve uyuşturucu gibi suçları olan insanlarla bir arada  yaşamaya başlar. 

Kamil Bey, gözaltı merkezinin ikinci bölümünde kalmaktadır. Kamil Bey, kaldığı yeni yerinine alışamayacağını düşünmektedir. Zekeriya Hoca, Kamil bey ile ilgilenmeye başlar. Zekeriya Hoca’nın desteğiyle hayatta kalmaya çalışır. İkinci bölümünde arabacı Osman Ağa da yardım etmektedir. 

Osman Ağa’nın yaptığı yardımın bir sahtekarlık olduğu bayramı kutlamak için geçen üç günün sonunda ortaya çıkar. Osman Ağa, bir gün önce Kamil Bey’in kendisine ödünç verdiği parayla kumar oynar. Osman Ağa, Kamil Bey’e bu paranın bir daha asla geri ödenmeyeceğini belirterek bu paranın borç değil ortaklık olduğunu söyler. Osman Ağa, kendisinin bugüne kadar yaptığı yardımların karşılıklı olduğunu söyler ve Kamil Bey’den para ister.

Hiç parası kalmayan Kamil Bey, Osman Ağa'ya bu parayı babasından kalan saati ile öder. Kamil Bey, kendisine umut veren birkaç kişiden biri olan Fatma Hanım’ın getirdiği kurabiyeler çalınınca sinirlenir. Osman Ağa da dahil olmak üzere birçok kişiyi koğuşta toplar. 

Kamil Bey, bu olaydan sonra Milli Mücadele’yi desteklediğini ve bir paşa oğlu olduğunu söyler. Sonrasında Kamil Bey başka bir şubeye götürülür. Burada kendisine benzer bir adam olan Binbaşı Arif Bey’in yanında kalmaya başlar. 

Müdirenin saygılı tavrı ve onu koruyan nüfuzlu kişilerin varlığıyla daha rahat koşullarda yaşamaya başlayan Kamil Bey'i eşi Nermin de ziyarete başlar. Ancak Nermin ailesinin de etkisiyle Milli Mücadele’ye karşı çıkmaya devam etmektedir. Bu durum Kamil Bey ileNermin'in arasının açılmasına neden olur. 

Anadolu’da savaşın kötü gittiği ve Yunanlıların yakında savaşı kazanıp İstanbul’a bile asker göndereceği söylentileri yayılmaktadır. Gözaltı merkezinde İstanbul’dan Milli Mücadele’ye destek veren herkesin öldürüleceği söylentileri yayılmaktadır. Kamil Bey, bu söylentilere karşı silahlı  mücadeleye hazırlanırken eşi Nermin’in Fransa’nın resmi tatili olan 14 Temmuz’da baloya gittiğini ve eve sabah döndüğünü öğrenir. Bunun üzerine Kamil Bey’in eşi Nermin'e boşanma mektubu yazar.

20 Mart 2024 Çarşamba

Samsun Ladik'te Kurulan Türkiy'nin En Büyük Güneş Enerjisi Santrali Üretime Başladı


Samsun Ladik'te Kurulan Türkiy'nin En Büyük Güneş Enerjisi Santrali Üretime Başladı

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, kamu eliyle orta gerilim seviyesinde sisteme bağlanmış Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali (GES) projesinin yapımı tamamlanarak elektrik üretmeye başladı. 

Üretime geçen güneş enerji santrali  (GES), 45 KW üretim gücüne sahip. Samsun Ladik'te bulunan GES projesi güneş enerjisinden yılda 90 milyon kilovatsaat elektrik üretecek.

GES projesi 850 dönüm alan üzerine kuruldu. GES projesi kapsamında alana 121 enerji nakil hattı direği dikildi.

GES projesi kapsamında alana 6.600 metre uzunluğunda orta gerilim kablosu çekildi. 850 dönümlük alana toplam 125.901 adet güneş paneli monte edildi. 

Yapımı tamamlanan GES, geçtiğimiz hafta elektrik üretimine başladı. Üretilen elektrik, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin ana sistemine aktarılmaya başlandı. 

45 KW üretim gücüne sahip GES güneş enerjisinden yılda 90 milyon kilovatsaat elektrik üretecek.

19 Mart 2024 Salı

Karşı Evin Annesi - Deniz İnan



2019 yılında Avrupa’da en iyi Türk Şiiri ödülünü alan Şair Deniz İnan’ın Karşı Evin Annesi isimli şiiri... okurken ağlamak yok!

Karşı Evin Annesi

Sen iki ters bir düz kırgınlıklar örerken beş numara şişle
Yumuşacık kakaolu kekler yapardı karşı evin annesi
İmrenirdim
Mutfağındaki eksik malzemeden bihaber
Tepeleme dolu kızgınlıklar yüklerdim dişlerimin arasına
Bilmezdim anne
Karşı evin babasında bitermiş iş
Bunu görmezdim
Hep başın ağrırdı
Başın, hep ağrırdı
Sırf bu yüzden bile bazı zamanlar
Seni sevmezdim

Küçüktüm anne
Bilseydim evinde su faturası ödenmemiş
Çeşmeden akmayan suya
İsyan etmezdim
Sen iki kere ikinin dört ettiğini ekmek hesabından bilirken
Mis kokulu çamaşırlar asardı karşı evin annesi
Özenirdim
Ellerindeki çamaşır suyu kokusundan rahatsız
Çocukça bir küskünlük eklerdim gecelerime
Oysa ellerin ruhuma akarmış saçlarımdan
Ömrümü tararmış titreyen parmakların
Bilmezdim anne
Büyümek denen illet dayanıncaya dek kapıma
Ellerinin ne muhteşem olduğunu bilmezdim

Küçüktüm anne
Yoksa
Gün aşırı patlayan sarı ampulü
Mumla yamayacak yüce gönlünü
Ezecek kadar ezilmezdim
Sen çalı süpürgesiyle süpürürken dış kapının ağzını
Taze boyalı saçlarını savurarak süzülürdü karşı evin annesi
Ayağında yüksek topuklu bir isyan
Düşündüm de şimdi
Ne iğreti dururdu o topukların üstünde dursan
Senin çatlamış ayakların vardı anne
Hacı Şakir kokardın en beyazından
İncecik bir yemeniyle gizlerdin
Ölünce her bir teli yılan olacak sandığın sırma saçlarını
Çok yeni anladım anne
Ağaran her saç telinden üstüme düşen payımı

Çocuktum anne
Bir bisikletim olsa bütün mutluluklar benimdi
Babam eve sarhoş gelmiş geç gelmiş
Hepsi sabah sokağa çıktığımda biterdi

Bilmezdim anne
Karşı evden arta kalan çantalar dolusu giysi
Üstümüze cuk otururken
Ruhuna azap olur akarmış
Bilmezdim benim annem gözünün yaşıyla
Her bayram arifesi
Vitrinlere bakarmış
Sen ilkokul fişlerimi kardeşimle hecelerken
Telefonu keşfetmiş karşı evin annesi
Bilsen ne cahildin ne görgüsüzdün gözümde
Yak deseler yakacağım o dakika dünyayı
Yık deseler
Ne şu eski divan kalacak
Ne çiçekli perdeler

Şimdiki aklımla ah bir sorsalar bana
Desem
O tertemiz günlerim
Hani şimdi neredeler
Ben ay sonunu nasıl getireceğim diye
Hesaplar yaparken bir gün
Oğlum nefes nefese yararak ortalığı girdi içeri
Yumuşacık kakaolu kekler yapmış dedi karşı evin annesi
Çok geç anlıyor insan anne
İlle de kendi annesi
İlle de kendi annesi

Deniz İnan

15 Mart 2024 Cuma

Şeker Kız Candy Konusu ve Özeti


ŞEKER KIZ CANDY 

Her şey Kuzey Amerika'da Michigan gölünün güneyindeki bir yetimhaneye iki bebek bırakılması ile başlar. Bir gün yetimhaneden sorumlu Bayan Pony ve Rahibe Maria yetimhanenin önüne bırakılmış iki bebek bulurlar. Bu bebekler Candy ve Annie'dir. 

Aradan yıllar geçer ve Annie varlıklı bir aile olan Brighton'lar tarafından evlat edinilir. Bir süre sonra Annie, Candy ile görüşmek istemez. Bir mektup yazarak artık onunla görüşemeyeceğini yazar. Çünkü Annie kimsenin onun bir yetimhanede büyüdüğünü bilmesini istememektedir. Candy bu duruma çok üzülür. Aynı gün İskoçya'nın yerel kıyafetlerini giyinmiş, gayda çalan ve kendisinden birkaç yaş büyük bir çocukla karşılaşır. Candy bu çocukla kısa bir süre konuşur ve çocuk birden gözden kaybolur. Bu Candy'nin ilk aşkıdır. Candy onun kim olduğunu bilmemektedir ve ondan geriye sadece bir çeşit madalyon kalmıştır. Onu "tepedeki prens" olarak adlandırır.

Varlıklı Andrey ailesinin bir üyesi olan Bay Leagon kızı Elisa'ya arkadaşlık etsin diye Candy'yi Pony'nin evinden aldırır ve evlerine getirtir. Ancak Elisa ve ağabeyi Neil onu istemezler ve ona daha ilk günden kötü davranmaya başlarlar. Bir süre sonra Candy'nin hizmetçilerle iyi anlaştığını gören Bayan Leagon, Candy'yi Elisa ve Neil'ın hizmetçisi yapar. Bu arada Candy, Elisa'nın kuzenleri Stear ve kardeşi Archie'yle ve prensine çok benzeyen Anthony'yle tanışır. Anthony'yle arasında çok güzel bir aşk başlar fakat Elisa'da Anthony'ye aşıktır ve Anthony'nin Candy'ye ilgi göstermesinden hiç hoşlanmaz. Ayrıca Candy Albert adında hayvanları çok seven, kimsesiz ve evi olmayan bir yabancıyla karşılaşır ve onunla iyi arkadaş olurlar.

Bir zaman sonra yeğenleri Stear, Archie ve Anthony'nin isteği üzerine ailenin "şef"i Bay William Candy'yi evlat edinmeye karar verir. Candy de artık Andrey'lerin bir üyesidir, üstelik Elisa'dan daha üstün bir durumdadır. Anthony, Stear ve Archie ile çok güzel günler geçirir. Bir gün, Candy'nin şerefine bütün Andrey'lerin toplandığı bir av partisi düzenlenir. Anthony'nin atı tilkiler için hazırlanmış bir av tuzağına basar ve Anthony attan düşüp ölür. Candy bu olayın şokunu bir türlü üzerinden atamaz ve Pony'nin evine dönmeye karar verir.

Günler sonra Bay William'ın emriyle, Candy Londra'ya gönderilir. Orada Stear, Archie, Elisa ve Neil'la birlikte Saint-Paul okulunda okumak zorundadır. Yolda, kendisiyle aynı gemide bulunan Dük Grandchester'ın oğlu Terry'yle tanışır. Bir süre sonra, onunla aynı okulda okuyacağını öğrenir. Başlangıçta ondan hiç hoşlanmaz fakat zamanla onun iyi bir insan olduğunu anlar ve birbirlerine aşık olurlar. Bu arada, Annie'nin Pony'nin evinde büyüdüğünü herkes öğrenir ve Annie Candy'den özür diler. Böylece, okulda tanıştıkları Patty'yle birlikte iyi bir üçlü kız grubu olurlar. Archie ile Annie ve Stear'la Patty'de güzel iki çift oluştururlar. Ayrıca, Candy Londra'da bir hayvanat bahçesinde çalışan Albert'la karşılaşır. Bir süre sonra Albert, Afrika'ya gider ve oradaki insanlar ve hayvanlarla ilgilenmeye karar verir.

Böylece Candy, Terry ve diğer arkadaşıyla güzel günler geçirir. Ancak Elisa'da Terry'ye aşık olmuştur ve Candy'yi okuldan uzaklaştırmak için bir tuzak hazırlar: Candy'ye ve Terry'ye birbirlerinin ağzından mektup yazar ve her ikisini de bir akşam ahıra çağırır. Candy Terry'nin kendisini çağırdığını sanarak ahıra gider. Aynı şekilde Terry'de oradadır. Bu sırada Elisa, okulun rahibelerini toplayarak oraya gelir ve onlara Terry ile Candy'nin sık sık orada buluştuklarını söyler. Candy'nin okuldan atılmasına karar verilir ama Terry buna izin vermez ve Candy'nin okulda kalabilmesi için kendisi okulu terk edip Amerika'ya gider. Bir süre sonra, Candy'de okuldan kaçar ve Terry'nin peşinden Amerika'ya gider.

Orada bir süre Pony'nin evinde kalır ve daha sonra hemşire olmaya karar verir. Hemşirelik okuluna gider ve sonra Chicago'ya yerleşir. Orada 1. dünya savaşının başlaması nedeniyle Amerika'ya dönen Stear, Archie, Annie, Patty, ve daha sonra Elisa ve Neil ile karşılaşır. Bu arada, Terry'nin de tıpkı annesi gibi çok başarılı bir tiyatro oyuncusu olduğunu öğrenir. Bir turne sırasında Terry ve ekibi Chicago'ya gelirler ancak bir türlü Terry Candy'yle görüşemez. Terry, Stear, Archie ve Annie ile karşılaşır ve Candy'nin hemşire olduğunu ve hangi hastanede çalıştığını öğrenir. Böylece New York'a döndüğü zaman Candy'ye mektup yazar ve mektuplaşmaya başlarlar.

Bir gün hastaneye ağır yaralı bir hasta getirilir. Bu Albert'tır ve hafızasını kaybetmiştir. Afrika'dan ayrılırken bindiği trene koyulan bir bomba patlamış ve O da ağır yaralanmıştır. Candy, ona yardımcı olabilmek için onunla aynı evde yaşamaya başlar. Bu arada Terry, Candy'ye Romeo ve Jüliet oyunu için bilet yollamıştır. Terry Romeo'yu, ona aşık olan Susanna'da Jüliet'i oynayacaklardır. Candy, Terry'yi göreceği için çok heyecanlıdır. Ancak oyunun provaları sırasında bir kaza olur: ışıklardan biri Terry'nin üzerine düşeceği sırada Susanna Terry'nin hayatını kurtarabilmek için onu iter ama kendisini kurtaramaz ve ışığın altında kalır. Tek bacağını kesmek zorunda kalırlar. Candy, New York'a geldiğinde olayı öğrenir ve Terry'yi Susanna'ya bırakıp Chicago'ya döner.

Bu olay Candy'yi çok üzmüştür. Chicago'ya vardığında Stear'ın savaşa gönüllü olarak katıldığını ve bunun için Fransa'ya gittiğini öğrenir. Bu arada, Neil Candy'yi sevmeye başlamıştır ve onu elde etmeyi aklına koymuştur. Elisa ve annesi başlangıçta karşı çıkarlar ancak sonra Andrey'lerin mirasına konup Candy'yi sonra başlarından atacaklarını düşünürler ve Neil'a yardım etmeye karar verirler. Önce Elisa, Candy'nin şehirdeki bütün hastanelerde çalışmasını engeller. Buna rağmen Candy, bir adamın yanında çalışmaya başlar. Bu arada, Albert'ın hafızası yerine gelmiştir fakat bunu Candy'den saklamaya karar verir. Komşular Candy'ye ağabeyi zannettikleri Albert hakkında kötü şeyler söylerler: onun takım elbiseli esrarengiz adamlarla buluştuğunu iddia ederler. Candy onların dediklerine aldırmaz ancak Albert bunları duyunca evi terk eder. Bu arada Stear'ın ölüm haberi gelir. Buna özellikle Patty ve Archie çok üzülürler.

Bir süre sonra Elisa ve annesi Bay William'dan sonra ailenin sözü geçen ikinci kişisi olan Bayan Elroy'la Neil ve Candy hakkında konuşurlar ve onu da ikna ederler. Bayan Elroy Candy'ye Neil'la evlenmek zorunda olduğunu, bunun Bay William'ın emri olduğunu söyler. Candy bunu kabul etmez ve Bay William'la konuşmaya karar verir. Ona en yakın olan adamı Georges'a gider ve ondan Bay William'ın yerini söylemesini ister. Georges başlangıçta ona engel olmaya çalışır fakat sonra fikrini değiştirir ve onu Bay William'a götürür. Candy, Bay William'ı gördüğünde çok şaşırır çünkü O aslında Albert'ın ta kendisidir. Ailenin vaktiyle tek erkeği olduğu için Albert aile reisidir ancak yaşı çok küçük olduğu için Bayan Elroy onu saklama kararı alır ve herkesin onu çok yaşlı ve meşgul bir adam olarak tanımasını sağlar. Albert, Candy'nin iyi bir kız olduğunu görmüş ve yeğenleri Anthony, Stear ve Archie'nin isteği üzerine onu evlat edinmiştir. Daha sonra Anthony ölünce Candy'nin çok üzgün olduğunu görmüş ve onu bu olayın etkisini atabilmesi için Londra'ya yollama kararı almıştır. Candy ona Neil'ın onunla evlenmek istediğini söyleyince Albert çok şaşırır ve böyle bir şeye asla izin vermeyeceğini söyler. Böylece Candy Neil'la evlenmekten kurtulur. Sonunda Candy ve arkadaşları Pony'nin evinde toplanır. Candy prensini gördüğü tepede Albert'ı görür ve onun o prens olduğunu anlar.

14 Mart 2024 Perşembe

ChatGPT 17.000 Evin Kullandığı Elektriği Tüketiyor - Ardahan İli Kadar


ChatGPT kullanıcıların sorularını cevaplarken 17.000 evin kullandığı elektriği tüketiyor.

ChatGPT, bir yapay zeka uygulaması. Üye olup giriş yaptıktan sonta insanlarla iletişim kurarak, yazılım geliştirme, şiir yazdırma, matematik problemi çözdürme gibi kullanıcılardan gelen sorulara cevap veren bir program. Kullanıcılarına birçok konuda bilgiye hızlı erişim sağlayan ve içerik üreten yapay zeka destekli sohbet uygulamasının ciddi bir elektrik sarfiyatı var.

The New Yorker tarafından yayınlanan ChatGPT günlük elektrik tüketimi raporundan elde edilen bilgilere göre, ChatGPT günlük elektrik tüketimi, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki yaklaşık 17.000 evin toplam elektrik enerjisi kullanımına eşit bir sarfiyatı var.

Ortalama bir Amerikan ailesinin günlük 29 kilowatt saat enerji tükettiği varsayılırsa, ChatGPT'nin her gün yaklaşık 493.000 kilowatt saat (kw/h) elektrik tüketimi yaptığı hesaplanıyor.

Bu hesaba göre aylık (30 gün) olarak, 15.006.920 kilowatt saat (kw/h) tüketim ortaya çıkıyor.

ChatGPT‘nin her ay harcadığı elektrik tüketiminin, Türkiye'de Ardahan ili ile neredeyse aynı olması dikkat çekiyor. Yayınlanan güncel verilere göre ChatGPT ve Ardahan’ın yıllık elektrik tüketimi karşılaştırıldığında ortaya çıkıyor.

ChatGPT‘nin her gün harcadığı elektrik tüketiminin günlük yaklaşık 700.000 dolar denk geldiği söyleniyor. OpenAI, ChatGPT‘yi aktif tutabilmek için günlük harcadığı elektrik tüketim için yaklaşık 700.000 dolar para harcıyor.

Hollanda Ulusal Bankası Veri Bilimcisi Alex de Vries, teknoloji devi Google, her hizmetine yapay zekayı entegre ederse, elektrik tüketiminde 20 katlık bir artışa olması bekleniyor.

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...