31 Aralık 2023 Pazar

Menekşe İstasyonu (Ömer Açık) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Menekşe İstasyonu

Kitabın Yazarı: Ömer Açık

Kitap Hakkında Bilgi:

Ömer Açık'tan dayanışmayı yücelten, birbirinden ilginç karakterlerin buluştuğu bir ilk roman.

Bir mahalle, istasyonunu savunuyor!

Öğretmenlik görevini sürdüren genç yazar Ömer Açık, zengin dil kullanımıyla okumayı keyfe dönüştürmeyi başardığı ilk çocuk romanında okuru, özlenen bir mahalleye davet ediyor. Hayatlarının merkezindeki tren istasyonuyla ilgili kötü bir haber alan mahallelinin çabasını ve umut öyküsünü anlatıyor. Yediden yetmişe bütün mahallelinin bir amaç etrafında birleştiği romanda yazar, çocukların heyecanını ve yaşamı biçimlendirme gücünü, kendi deneyimlerinden süzerek hissettirmeyi başarıyor. Kitap, kentsel dönüşümün sonuçları ve etkileri üzerine düşündürüyor ve dayanışmayı yüceltiyor. Bir yandan da, yok olmaya yüz tutan meslekleri hatırlatıyor. Gün geçtikçe hızlanan ve sorumsuzca şekillendirilen bir dünyada, tren istasyonunda kitap okumak ve vagon penceresinden farklı yaşam kareleri görmek isteyen küçükler ve büyükler için umut sözcükleriyle yazılmış bir roman.

Menekşe renginde, buz gibi suları olan Küçükçekmece Gölü'nün kenarında kendilerine bir yaşam kurmayı başaran Menekşeliler... Kuşaktan kuşağa evlerini, yollarını, okullarını ve hatta onları işlerine, okullarına ve gezmeye götüren istasyonlarını emek emek kuran Menekşeliler, günün birinde istasyonun geleceğiyle ilgili bir haber alırlar. Büfecisinden dişçisine, muhtarından mahallenin afacan çocuklarına kadar tüm mahalle toplanır. Geçmişlerini ve geleceklerini nasıl kurtaracaklardır?..
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kitap, aynı mahallede yaşayan insanların belediyenin Menekşe İstasyonu’nu kapatma kararı alması üzerine, kendilerine danışılmadan alınan bu karara karşı birleşip mücadele etmesi ve dayanışmasını anlatmaktadır.

Kitabın Özeti:

Yekta Baba ve onunla beraber toplamda on sekiz kişi Küçükçekmece Gölü’nün kıyısında bir düzlüğü kendilerine yurt edinmişlerdir. Bu topluluk birlik içinde hareket ederek her aileye ev yaparlar. 

Çevrede nüfus gittikçe kalabalıklaşır. Hep beraber mahallenin kenarına bir tren istasyonu yapılır. Tren istasyonu işe gidenler, okula gidenler tarafından kullanılmakta ve ulaşım ihtiyacını karşılamaktadır. Zaman geçtikçe Menekşe Mahallesi’nin etrafında büyük binalar yapılır. Menekşe Mahallesi binalar arasında sıkışık ve küçük kalır. 

Menekşe Mahallesi muhtarı hastalandığı için yaklaşık üç ay işleri yürütemez. Bu süre zarfında belediyeden istasyonu kapatacaklarına dair bir yazı gelir. Muhtar yazıyı hastalığı nedeniyle geç fark eder. Muhtar mahalleliyi toplar ve istasyonun kapatılacağını söyler. İstasyonun kapatılmasına bir ay vardır. Herkes bir çare aramaktadır. 

Karabatak Murat ve Karakalem Adem önderliğinde çocuklar ortaya bir fikir atarlar. Çocuklar, kendilerine sorulmadan alınan bu kararı haksız bulmaktadır. Tüm şehre bunu duyurmak için bir kampanya yapmayı düşünürler. Bu fikir kabul edilir. Gogo Teyze’nin ifadesiyle bu kumpanya için herkes  hazırlık yapar. 

Mahalleli, çarşaflara istasyonun kapatılacağına dair sloganlar yazar ve istasyona asar. Mahaleli, imza kampanyası başlatır ve trende seyahat eden yolculardan yardım ister. Çevredeki diğer mahallelerle irtibata geçilir. Gazeteci Zeynep imza kampanyasını duyar ve mahalleye gelerek Menekşelilerle röportaj yapar. 

Kampanya genişler belediyeye yürüyüş düzenlenir. Belediyeye telefon ve e-posta yoluyla itirazlar yapılır. İstasyonun kapatılacağı belirtilen tarihte mahalleli istasyonda bir araya gelir. İstasyona haberciler, mahalleliye destek verenler ve birkaç belediye görevlisi gelir. 

Menekşeliler gelen tren istasyonda durmadan geçerse başka tren gelmeden raylara inmeye karar verirler. Gelen tren istasyonda durmadan geçince herkes şaşırmış beklerken raylara çocuklar atlar. Ardından da herkes raylara atlamaya başlar. 

İstasyon görevlisi Ali Amca istasyona doğru gelen başka trenin makinistine telsizle haber vermeye çalışır. Raylardaki insanların kaza geçirmesini önlenmeye çalışmaktadır. Ali Amca makinistle iletişim kuramaz ve Yekta Baba heyecanına yenik düşüp kalp krizi geçirir. Gelen tren kazasız belasız durur ve istasyonun kapatılmasından vazgeçilir.

30 Aralık 2023 Cumartesi

Süper Gazeteciler 1 - Serüven (Aytül Akal) Kitabının Özet, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Süper Gazeteciler 1 - Serüven

Kitabın Yazarı: Aytül Akal

Kitap Hakkında Bilgi:

Süper Gazeteciler, on üç yaşında dört çocuğun kendi çabalarıyla hazırlayıp dağıttıkları gazeteleri için
röpartaj yaparken karıştıkları heyecan dolu serüveni anlatırken, arkadaşlıklarını, okul ve aile ilişkilerini
genç okurlarıyla, içtenlikle paylaşıyor.

10-14 yaş çocukların ilkgençliğe girişte yaşadıkları sorunların da yansıtıldığı roman, sürükleyici dili ve
heyecanlı öyküsüyle, okurlarını daha ilk sayfalardan serüvene katıyor.

Kitabın Konusu:

Kitap, Evren ve Yener isimli iki yakın arkadaş tarafından kendi imkanları ile çıkarılan Süper Gazete’yi hazırlarken yaşadıkları maceraları anlatmaktadır.

Kitabın Özeti:

Evren ve Yener, Süper Gazete’i on beş günde bir çıkarmaktadırlar. Gazateye olan ilgiyi ve satış miktarını artırmak için ünlü kişilerle röportaj yapmaya karar verirler. İlk röportajlarını ünlü pop şarkıcısı Altay Şen’e çok benzeyen ve tarih öğretmenlerinin yeğeni olan Oğuzcan Selimoğlu ile yapmak isterler. 

Oğuzcan Selimoğlu, Evren ve Yener'i evine davet eder. Selin’in de kendilerine katılmasıyla üç kişi olarak Oğuzcan Selimoğlu’na giderler. Oğuzcan Selimoğlu haydutlar tarafından kaçırılır. Evren, Yener ve Selin korkudan kimseye bir şey söylemezler. 

Gençler ertesi gün okula giderler. Tarih öğretmenleri röportajı sorar ve yeğeninin  kaçırıldığından haberi yok gibidir. Bu durum çocukları kuşkulandırır. Olayın sırrını çözmek için Altay Şen’in kendisi ile görüşmeye karar verirler. Tarih öğretmenlerine göre Altay Şen, yeğenini ölümle tehdit etmektedir. 

Çocuklardan Yener’in annesi bankada çalışmaktadır. Bir müşterisinin hesabındaki parayı çekmek istemesi canını sıkar. Yener müşterinin Altay Şen olduğunu öğrenir. Çocuklar, sınıf arkadaşları Elif’ten, Altay Şen’in telefon numarasını ve adresini alırlar. Röportaj için randevulaşırlar.

Röportaj için randevu saatinde Altay Şen'in evinde olurlar. Röportaj esnasında Altay Şen de kaçırılır. Altay Şen kaçırıldıktan hemen sonra yanlarında getirmedikleri arkadaşları Elif kapıda belirir. Çocuklar mecburen her şeyi Elif’e anlatırlar. 

Evren, Yener, Selin ve Elif dört kişi birden bu işin sırrını çözmeye çalışırlar. Bu sırada Altay Şen’in ev telefonu çalar. Arayan Yener’in bankacı annesidir. Hesaptaki paranın bankadaki adama verilmesi konusunda onay verip vermediğini sorar. Evren sesini değiştirerek onaylamadığını söyler. 

Çocuklar ne yapacakları konusunda bir kafede oturup çözüm ararlar. Bu sırada bir taksinin içinde Altay Şen’i veya benzeri Oğuzcan Selimoğlu’nu görürler. Hep beraber hemen taksinin peşine düşerler. Taksi Oğuzcan Selimoğlu’nun kaldığı apartmanın önünde durur. Çocuklar daha önce röportaj için geldikleri daireye giderler ancak kapıyı açan olmaz. 

Evren, ertesi gün okuldan erken çıkarak Oğuzcan Selimoğlu’nun kaldığı apartmana gider. Tarih öğretmeninin kaldığı dairenin önündeyken içeriden gelen konuşmaları dinlemeye başlar. Evren yakalanıp kaçırılır. 

Yener, Elif, Selin ve Selin’in babasının şoförü Sedat Amca apartmana gelerek Evren’i ve Altay Şen’i kurtarırlar. Oğuzcan Selimoğlu ve arkadaşları tutuklanır. Altay Şen, çocukları ve ailelerini kendi evine davet eder ve mutlu bir akşam geçirirler. 

Pera Günlükleri 1 - Körler Ülkesi (Delal Arya) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Pera Günlükleri 1 - Körler Ülkesi

Kitabın Yazarı: Delal Arya

Kitap Hakkında Bilgi:

Körler Ülkesi Nerede?

12 yaşındaki Ran unutulmaya yüz tutmuş bir kulenin dibinde gizli bir oda keşfediyor. İçerisi paha biçilmez hazinelerle dolu ama dahası da var: Bir papirüs, bir piramit resmi, bir mumya ve bir yer adı: Körler Ülkesi. Ran ve ikiz kardeşi Lusin, onları İstanbul'da tarihin en büyük sırrının beklediğinden habersizler. Devamı serinin ikinci kitabı Sırlar Oteli'nde.

Kitabın Konusu:

Kitap, görünüş ve kişilik olarak birbirinden tamamen farklı olan Ran ve Lusin Eltanin adlı çift yumurta ikizi kardeşlerin yaşadıkları gizem dolu olayları anlatmaktadır. 

Kitabın Özeti:

Kitabımızın kahramanları Ran ve Lusin Eltanin on iki yaşında olan çift ikizi kardeşlerdir. İkizlerin anne ve babaları macera tutkunu, gezgin, arkeolog ve araştırmacı birer bilim insanıdır. 

Ran ve Lusin'in anne ve babası çocuklarını Venedik’te yalnızca aristokrat çocuklarının gidebildiği bir yatılı okula verir. Anne ve baba her zamanki gibi yaşamlarını farklı diyarlarda geçirirler. 

İkizlerden Ran Eltanin, maceracı ve araştırmacı bir kişiliğe sahiptir Ran Eltanin, babası gibi gizem çözmeyi seven, hareketli bir çocuktur. 

Lusin Eltanin ise ikiz kardeşine göre daha sakin bir kişiliğe sahiptir. Bale tutkunu, eski şeyleri seven bir kızdır. Lusin, annesinden kalma üç başlı küçük bir yılan fosilini saklamaktadır. 

Ran, kütüphaneden edindiği ünlü kaşif Marco Polo’nun günlüğü okur. Günlükten okulun yanındaki tarihi kulenin altında gizli bir oda olduğunu öğrenir ve o odaya girer. Girdiği odadan eski bir sandığın içinde bulduğu mühürlü bir parşömen kağıdı yanına alır. 

Ran'ın bulduğu parşömen eski Grek dilinde yazılmıştır. Ran, Grekçe bilmesine rağmen, kelimelerin ne anlama geldiğini tam olarak çözemez. Parşömenden tek anladığı Körler Ülkesi ve bir piramit resmidir. 

Bir gün, ikizler anne ve babalarının çölde kaybolduğu bilgisi okula ulaşır. Kolul müdürü, ikizlere artık Venedik’te kalamayacağını söyler. İkizleri uzaktan akrabaları olan bir denizcinin yanına İstanbul’a gönderir. 

Ran, yeni maceralar yaşayacağı için mutludur, Lusin ise bale ve okuldan uzak kalacağı için üzüntülüdür. İkizler trenle İstanbul’a trenle giderler. Trende Lusin’in sakladığıannesinden kalma yılan fosil ile ilgili tuhaf ve tehlikeli olaylar yaşarlar. 

Trene sonradan bağlanan bir vagonda bulunan Kaşmir adlı çingene reisinden Körler Ülkesi’nin İstanbul’da olduğunu öğrenirler. Kaşmir trenden ayrılmadan Ran’ı olacaklarla baş etmesi için lanetler.

İkizler İstanbul’da kalacakları Pera Palas Otel'e giderler. Orada büyük amcaları tarafından hoş karşılanmazlar. Amcaları Barnekas ile otelin aşçısı Cahit arasında geçen konuşmalardan kötü ve tehlikeli şeyler olacağını anlarlar. 

28 Aralık 2023 Perşembe

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) Resmi Gazete'de Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi


Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) Resmi Gazete'de Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) "Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), yazılım, donanım ve iletişim altyapısıyla elektrik dağıtım sistemindeki verilerin doğrulanması, saklanması, işlenmesi ve son kullanıcı dahil ilgili taraflara sunulmasına imkan sağlayacak.

Yönetmelik kapsamında, elektrik piyasasında lisanslı ve lisanssız üretim faaliyetleri ile tüketim amaçlı kullanılan ölçüm sistemleri kapsamında yer alan sayaçlar dahil olmak üzere tüm ölçüm sistemlerinin belirlenmesi, kurulumu ve işletilmesine ilişkin hususlar belirlendi.

Buna göre, elektrik piyasası faaliyetlerinde, Uluslararası Tip Onay belgesi ve reaktif enerji ölçme özelliği için ilave olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tip ve Sistem Onay belgesine sahip olan ve gerekli şartlara uygun üretilen ölçüm sistemi bileşenleri kullanılacak.

Ölçüm sistemi bileşenlerine ilişkin asgari ve isteğe bağlı özellikler Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) veya Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) tarafından hazırlanan teknik şartnamelerle belirlenecek.
Kullanıcı mobil uygulaması ve internet sitesi kurulacak

MASS ile elektrik dağıtım sisteminde kullanılan sayaç veya uç birim ile merkezi haberleşme yazılımı arasında haberleşme protokolü çerçevesinde uzaktan iki yönlü veri haberleşmesini mümkün kılacak.

Sistem, yazılım, donanım ve iletişim altyapısı ile de verilerin doğrulanması, saklanması, işlenmesi ve son kullanıcı dahil ilgili taraflara sunulmasına imkan sağlayacak.

MASS ana bileşenleri ise akıllı sayaçlar, modem, merkezi haberleşme yazılımı, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulaması donanım ve yazılımlarından oluşacak.

Ana bileşenlere ilişkin asgari teknik özellikler, ölçüm doğruluğu sınıfları, MASS'a dahil edilecek sayaçlar, uzaktan haberleşme donanımı ile merkezi haberleşme yazılımı arasında uzaktan iki yönlü veri alışverişinin gerçekleştirilebilmesi için altyapının sahip olması gereken asgari teknik özellikler ile diğer kriterler, TEDAŞ tarafından hazırlanan ilgili teknik şartnameler ile belirlenecek.

MASS kapsamındaki farklı marka sayaç, modem, merkezi haberleşme yazılımı ve veri yoğunlaştırıcı birimleri TEDAŞ tarafından onaylanan birlikte çalışabilirlik test prosedürlerine göre TEDAŞ ya da Türk Akreditasyon Kurumu tarafından yetkilendirilmiş test kurumlarınca yapılan birlikte çalışabilirlik testleriyle onaylanacak.

Dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, iletişim kurulması için gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı ve mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olacak.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından, kullanıcıların bazı bilgilerini takip edebilmeleri, geçmişe dönük verileri üzerinden belirli analizleri görebilmeleri ve geri bildirimde bulunmalarını sağlamak amacıyla Kullanıcı Mobil Uygulaması ve internet sitesi kurulacak. Mobil uygulamanın kullanıcıların kullanımına sunulması, işletilmesi ve veri güvenliğinin sağlanması EPİAŞ'ın sorumluluğunda olacak.

Lisanssız elektrik üretim tesislerinde kullanılan sayaçlara ilişkin hususların da belirlendiği yönetmelik, 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kapiland'ın Karanlık Yüzü (Miyase Sertbarut) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitap Adı: Kapiland'ın Karanlık Yüzü

Kitabın Yazarı: Miyase Sertbarut

Kitap Hakkında Bilgi:

Kapiland’a iki bilet lütfen!

Kemerlerinizi sıkı bağlayın: Dünyanın “en güçlü”, “en saygın”, “en çok turist çeken” ülkesi Kapiland’a yolculuğumuz başlıyor…

Çocuk ve gençlik edebiyatımıza başyapıt değerinde sayısız eser kazandıran Miyase Sertbarut’un, yayımlandığı günden bu yana çok satanlar listesinde yer alan ödüllü romanı Kapiland’ın Kobayları, maceraya kaldığı yerden devam ediyor!..

İlk kitapta; sözde şiddet önleyici olarak sunulan anti-row şurubunun gençler üzerindeki olumsuz etkilerini açığa çıkararak dünya devi Kapiland’a meydan okuyan cesur kahramanlarımız Marjinal ve Mehtap’ın başları yine belada. Hileli bir sınavla Kapiland’a davet edilen ikilimiz, Kapiland’ın yeni bir oyunu ile karşı karşıya… Üstelik Kapiland’ın başkanı bu kez gözünü karartmış durumda. Kapiland gerçekten bir fırsatlar ülkesi mi? Yoksa iki kafadarımız tuzaklarla dolu bu gezinin sonunda her şeyden memnuniyet duyan ve hiçbir şeyi sorgulamayan aptal birer zombi olarak mı dönecekler ülkelerine?..

Kapiland serisinde; kapitalist ülkelerin ticaret adı altında gelişmekte olan ülkeleri içten içe sömürmeye çalıştıkları bir siyasi düzeni eleştiren Miyase Sertbarut, okurlarını, gerçeğin peşine düşen iki öncü gencin izinde, yaşadıkları dünyanın görmekten vazgeçemediği pembe rüyadan uyandırmaya davet ediyor…
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kapiland’ın Kobayları kitabının devamı olan kitap, şüpheci ve sorgulayıcı özellikleri ile büyük bir projenin sonlanmasına sebep olan iki liseli gencin beynini yıkayarak, onları güçlü olanın tarafına geçirmeye çalışan kötü güçleri anlatmaktadır. 

Kitap, günümüzde güçlü devletlerin zayıf devletler üzerinde yaptıkları plan ve projeleri, insani yardım, sağlık yardımı gibi çeşitli maskelemelerle yaptıklarını anlatmaktadır. 

Kitabın Özeti:

Mehtap ve Marjinal lakaplı Hayri, bir lisede aynı sınıfta okumaktadır. Mehtap ve Marjinal Hayri iki yakın arkadaş ve sevgilidir. Mehtap derslerinde oldukça başarılıdır. Marjinal ise daha çok siyasi ve sosyal olaylarla ilgilidir. 

Kapiland, dünyanın en güçlü devletidir. Kapiland Küresel Güven Kurumunun, Türkiye’de gerçekleştirmek istediği proje, Marjinal önderliğinde birkaç liseli yüzünden iptal edilir. Kapiland yetkilileri de Mehtap ve Marjinal’i kendi taraflarına geçirmek için bir plan yaparlar. Planları dahilinde sonucu önceden belli olan liseler arası bir bilgi sınavı yaparlar. Mehtap ve Marjinal yarışmayı kazanır. Ödül olarak yaz tatilinde iki ay Kapiland’da misafir edilirler. 

Mehtap ve Marjinal Kapiland'da oldukarı süre boyunca onlara Kailand’ın özgürlükler ve hayaller ülkesi olduğu anlatılmaya çalışılır. Mehtap ve Marjinal beklenenin aksine, her şeye şüphe ve önyargı ile yaklaşırlar.

Kapiland'lı yetkililer Mehtap ve Marjinal’in Kapiland’a karşı olumsuz düşüncelerinin değişmediğini görerek gençleri tıbbi bir operasyonla değiştirmeyi planlarlar. Bu plan için yardım aldıkları Profesör Baha, çocukların zarar görmesini istemez. Mehtap ve Marjinal'e gerçekleri anlatarak onları uyarır. Gerçek bir operasyon yapmayacağını ve bundan sonra çok iyi rol yapmaları gerektiğini söyler.

Mehtap ve Marjinal operasyon sonrası her şeye mutlu bakan, eğlence düşkünü gibi davranmaya başlarlar. Türkiye’ye döndükten sonra bir basın toplantısı düzenleyerek herşeyi anlatmak isterler. Toplantının önce basın tarafından ilgi görmez. Sosyal medya aracılığı ile yaptıkları yayın etkili olur ve herkesin dikkatini çekerler. 

Mehtap ve Marjinal bu toplantıda hileli sınavdan başlamak üzere, Kapiland yetkililerinin göz boyamak için yaptıkları her şeyi anlatırlar. Toplantı sona ermeden, salon polislerce basılır. Mehtap ve Marjinal gözaltına alınır. Gençlerin söylediklerini yalanlarlar. 

Mehtap ve Marjinal birkaç gün sonra okul arkadaşlarının yaptıkları eylemler ve yeterli kanıt olmaması sonucu serbest bırakılır. Mehtap ve Marjinal yaptıkları her şeyin boşa gittiğini düşünürler. Marjinal Hayri’nin dedesi Nuri Baba bu topraklarda yapılan her iyi şeyin bir gün karşılık bulacağını ifade eder. 

Geçmişten Gelen Konuklar - Zaman Bisikleti 2 (Bilgin Adalı) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Geçmişten Gelen Konuklar

Kitabın Yazarı: Bilgin Adalı

Kitap Hakkında Bilgi:

Bu dizinin ilk kitabı olan Zaman Bisikleti'nde, Yağmur ile Damla, babalarıyla birlikte günümüzden tam yüz bin yıl öncesine gidiyorlar, Karain Mağarası'ndaki bir kabilenin yaşadıklarına, Çuka ile Anin'in ilginç buluşlar yapmalarına tanık oluyorlardı. Geçmişten Gelen Konuklar'da iki kardeşle babalarının bu heyecan verici yolculukları sürüyor. Ama bu kez, zaman yolculuğuna çıkan Çuka ile Anin de katılıp günümüze geliyorlar. Sonrası mı? Kimi zaman gülünç, kimi zaman çok şaşırtıcı bir dizi yaşantı... Geçmişten Gelen Konuklar'da Yağmur ile Damla'nın serüvenlerini ilgiyle okuyacak, zaman içinde dolaşırken yaşadıklarını heyecanla paylaşacaksınız. Bilgin Adalı'nın yine bu dizide yayınlanan Zaman Bisikleti ve Dünyamızın İlk Şafağı kitaplarını okuyup sevdiyseniz, Geçmişten Gelen Konuklar'ı da severek okuyacaksınız. Bu kitapta da heyecan ve zaman içinde gizemli bir yolculuk sizi bekliyor.

Kitabın Konusu:

Kitap, zamanda yolculuk yapan bir bisiklet yardımıyla, yüzyıllar öncesinde yaşayan iki kardeşin günümüze getirilip konuk edilmesinin anlatılmaktadır.

Kitabın Özeti:

Yağmur ve Damla babalarıyla birlikte daha önce zamanda yolculuk yapmışlardır. Tekrar zaman bisikletini kullanarak zamanda yolculuk yapmak isterler. Günümüzden yüz bin yıl öncesine giderler. Karain Mağarası’nda ilk çağlarda yaşayan bir kabileyle karşılaşırlar. Ateşi henüz yeni keşfetmiş olan kabileden iki genç Çuka ve Anin adındaki kardeşleri günümüze getirirler. 

Yağmur ve Damla'nın amacı çağlar öncesinden gelen kardeşlerin, günümüz dünyasıyla karşılaştıklarında nasıl etkileneceklerini görmektir. Yağmur, Damla ve ailesi Anin ile Çuka’yı evlerinde on gün misafir ederler. 

Çok eski bir çağdan gelen bu konuklar günümüz dünyasında gördükleri ve şaşırdıkları her şeyi büyü zannederler. Ateş büyüsü, su büyüsü, ışık büyüsü gibi adlar verirler. Önceleri aynada kendilerini gördüklerinde, televizyon seyrettiklerinde, yolda arabalarla karşılaştıklarında korkar ve dehşete düşerler. 

Anin ile Çuka zaman içinde yavaş yavaş alışmaya başlarlar. Misafirlik sona erer ve gitme vakti gelir. Çuka, bu çağda gördüğü bazı şeyleri kabilesine faydası olabileceğini düşünerek yanında kendi çağına götürmek ister. Ancak baba günümüz dünyasında insanlara faydası olan bu gelişmelerin Çuka’nın halkı için zararlı olabileceğini açıklar. 

Yağmur, Damla ve ailesi, Anin ve Çuka ile zaman bisikletine binerek tekrar Karain Mağarası’na giderler. Orada vedalaşıp ayrılırlar. Ancak dönüş yolunda bazı sıkıntılar yaşayarak bir türlü günümüze dönemezler. 

Geri dönememelerinin nedeni Çuka’nın dönerken yanına gizlice aldığı bir el aynasıdır. El aynası zamanın akışını bozmuştur. Ayna sayesinde birbirleriyle haberleşmeye başlayan ilk çağ insanları zamanla bunu diğer kabileleri ele geçirmek amacıyla kullanmaya başlarlar. Binlerce yıl sonra başlaması gereken savaşlar erkenden başlamış olur. 

İnsanlar gelişmeler yerine savaşa hazırlanmaya ve savaştan korunmaya çalışır. Böylece tarihin akışı değişir. Baba tarihin akışının değiştiğini fark ederek zaman bisikleti ile tekrar geçmişe giderek Çuka’dan aynayı alır. 

Kendi zamanlarına dönerken zaman bisikletinin güç kaynağını tükenir. Pedal çevirerek zaman yolculuğunu tamamlamaya çalışırlar. Dönüş yolunda Hititler, Selçuklular ve Osmanlılar'ı görerek tarih bilgisi sahibi olurlar. 

Sonunda evlerine dönen Yağmur, Damla ve ailesi meraklarının nelere sebep olduğunu anlarlar. Artık zaman bisikletini bir süre görmek dahi istemezler.

27 Aralık 2023 Çarşamba

Barış Odaları-Küçük Cadı Şeroks 3 (Aslı Der) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Barış Odaları-Küçük Cadı Şeroks 3

Kitabın Yazarı: Aslı Der

Kitap Hakkında Bilgi:

Felsefenin derinliğini fantastik çocuk romanlarına taşıyan ödüllü yazar Aslı Der, Küçük Cadı Şeroks’un üçüncü macerasıyla okurla buluşuyor. Dizinin ikinci kitabı Büyük Tuzak’la Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2007 Yılı En İyi Çocuk Romanı ödülüne değer görülen ve 2010 yılında Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu (IBBY) Onur Listesi’ne giren yazar, dizinin bu üçüncü kitabında barış ve uzlaşma üzerine düşündürüyor. Sorunlara konuşarak ve tartışarak çözüm aramanın, barışı birlikte kurmanın önemine değinen roman, fantastik unsurlarla iç içe felsefi metni, tempolu kurgusu ve siyah-beyaz desenleriyle keyifli bir okuma vaat ediyor. Birlikte yaşamanın evrensel sorunlarını ve deneyimlerini hassasiyetle öyküleştirirken, çocuklara, eğitimcilere ve ailelere keyifli bir okuma ve tartışma olanağı sunuyor.

Prens Hortim’in aniden ortadan kaybolduğu Masallar Ülkesi’nde uğursuz bir sis hızla yayılmaktadır. Halkın sorunlarını, anlaşmazlıkları tartışıp konuşarak çözümlemek için kurulan Barış Odaları’nın yerini uzun süredir prens almıştır. Halk her derdini ona anlatmaya, çözümü de doğrudan ondan öğrenmeye alıştığından, prens ortada olmayınca huzursuzluk tırmanır. Sarayda işleri ele alan Prenses Foreri’nin prensi bulmakla görevlendirdiği Küçük Cadı Şeroks, hain bir oyunu bozabilecek midir?..
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kitapta, insanlar arasında uzlaşı ve barışın sağlanmasında karşılıklı anlayış ve özeleştirinin gerekliliği, hayali Masal Ülkesi'nde arkadaşlık, güven, barış, sevgi temaları üzerinden anlatılmıştır.

Kitabın Özeti:

Prens Hortim, Masal Ülkesi’ni ele geçirmek isteyen düşmanı Poturas tarafından kaçırılır ve bir yer altı mağarasına hapsedilir. Poturas, Masal Ülkesi'ni ele geçirmek için Prens Hortim’i halkın gözünden düşürmek istemektedir. Poturas, yıllar önce Prens Hortim tarafından lanetli olduğuna inanılıp kapatılan kuyuyu açar ve yaptığı bir büyü ile kuyudan çıkan bir sisin Masal Ülkesi'ni sarmasını sağlar. 

Masal Ülkesi'nde sis yayıldıkça ve nedeni anlaşılamadıkça ülkede yaşayanlar gerilir. Zor durumda olduklarında  Prens Hortim ile görüşmeye alışan onun kayıp olduğunu bilmemektedir. Prens Hortim’in eşi Prenses Foreri bu süre içerisinde bir yandan ülkeyi yönetmeye çalışırken bir yandan da eşini bulunmaya çalışır. 

Prenses Foreri küçük cadı Şeroks’tan yardım ister. Prenses Foreri, Masal Ülkesi'ndekilere söz geçirebilmek için kraliçe olduğunu ilan eder. Şeroks, saray büyücüsü tarafından verilen büyü ile Prens Hortim’i kurtarır. 

Poturas bir fırsatını bulup saraya gitmiş ve krallığını ilan etmek için hazırlıklara başlamıştır. Prens Hortim, mağaradan kurtulsa da halkının karşısına çıkmak istememektedir. Çünkü Poturas onu kaçırdığında vicdanı ile yüzleşmesini sağlamıştır. Prens Hortim yıllar önce insanların aralarındaki problemlerini çözmeleri için Barış Odaları’nı kurmuştur. 

Barış Odaları'nda, herhangi bir sebeple araları bozulan insanlar birbirlerini anlamaya çalışarak uzlaşırlar. Ancak Prens Hortim’in Barış Odaları’nı kullanan insanlara arabuluculuk yapması, Barış Odaları’nın işlevsiz kalıp kapanmasına sebep olur. Halk artık sorgulamadan Prens Hortim’in kararlarına göre yaşamaya başlar ve sorgulama özelliklerini kaybeder. 

Prens Hortim, Barış Odaları’nın kapanmasına sebep olarak halkına bilmeden kötülük yapmıştır. Poturas, her şeye Prens Hortim’in sebep olduğunu söyleyerek halkı kandırır ve krallığını ilan eder. Poturas, ülkeyi yönetmeye başlamadan önce halka konuşma yapmak ve gücünü göstermek ister.

Poturas'ın konuşma yapacağı sabah Şeroks’un planıyla her tarafı sis kaplar. Bunun üzerine, halk yeni kral hakkında şüpheye düşer. Halkın sorularından kurtulamayan Poturas saraya kaçar. 

Prens Hortim bütün içtenliği ve ile halkının karşısına çıkar ve her şeyi anlatır. Barış Odaları’nın tekrar açılacağını söyler. Halkı arkasına alan Prens Hortim tekrar kral olur. Masal Ülkesi eski huzurlu hayatına geri döner.

Sınıftaki Gizemli Saat - Faruk (Caner Sarıoğlu) Kitabının Konusu, Özeti ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Sınıftaki Gizemli Saat - Faruk

Kitabın Yazarı: Caner Sarıoğlu

Kitap Hakkında Bilgi:

Faruk - Şehirdeki Gizemli Sinyal kitabıyla on binlerce okura ulaşan Yeni Nesil Öğretmen Caner
Sarıoğlu’ndan yepyeni bir macera!
Bir şaka sizi nereye götürebilir?
Faruk ve arkadaşları için okulda sıradan bir gündü. Onlara sürekli şakalar yapan öğretmenlerine şaka yapma sırası kendilerindeydi. Amaçları saati geri alıp öğretmenlerini erken geldiğine inandırmakken bir anda işler karıştı ve kendilerini zaman yolculuğu yaparken buldular.
Faruk, saatin gizemini çözüp süper kahraman olmaya devam edebilecek mi?
Ödüllü öğretmen Caner Sarıoğlu’ndan zamanın önemine dair soluk kesen bir hikâye!
Tanıtım Bülteninden

Kitabın Konusu:

Kitapta şakacı öğretmenlerine sınıftaki saati geri alarak şaka yapan Faruk ve arkadaşlarının zamanda yolculuk yaparak zamnın önemini anlamaları anlatılmaktadır.

Kitabın Özeti:

Annesi Faruk'u okula gitmesi için uyandırır. Tatilden sonra okulun ilk günüdür. Faruk sınıfa girince cam kenarında kümelenen arkadaşlarının yanına gider. Herkes birbirine tatil anılarını anlatmaktadır. Köylerine gidenler yaşadıkları yer Sevgi Şehrinde kalanlar tatilini anlatmaktadır. 

Öğretmenleri sınıfın kapısından içeri girer. Her zamanki gibi şık, enerjik ve şakacı bir hali vardır. Gözünde güneş gözlükleri vardır. Çocuklar neden güneş gözlüğü taktığını sorduğunda öğretmenleri henüz tatil havasında çıkamadığı için güneş gözlüğü taktığını söyler. Öğretmenin sormasıyla herkes tatilini anlatmaya başlar.

Okulun açılmasından bir hafta geçmiştir. Faruk ve arkadaşları öğretmenin şakalarına karşılık vermek için bir araya gelirler. Aralarında konuştuktan sonra sınıftaki saati geri almaya karar verirler. Bu sırada öğrenciler sıraların altına saklanacaktır. Öğretmen de sınıfta kimseyi göremeyince saate baktığında erken geldiğini zannedip sınıftan çıkacaktır. 

Faruk ve arkadaşları planladıkları gibi saati geri alırlar ve saklanırlar. Ancak olaylar bekledikleri gibi gelişmez ve kendilerini bir zaman yolculuğunun içinde bulurlar.


Kıl Niyazi (Hatice Kübra Tongar) Kitabın Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Kıl Niyazi

Kitabın Yazarı: Hatice Kübra Tongar

Kitabın Konusu:

Kitap manga okumayı seven çocuklar için milli ve manevi değerlere uygun içeriği ile namaz konusunu ele almaktadır.

Kitap Hakkında Bilgi:

Namaz kılmanın önemini eğlenceli bir şekilde keşfetmek ister misiniz?
O zaman “Kıl Niyazi” tam da aradığınız çizgi roman!
Bu eşsiz eser, herkesin içinde devam eden nefs ve vicdan savaşını eğlenceli bir dille okuruna sunuyor. Kahramanımız Niyazi, kendisine sürekli “Namaz kıl” diyen herkese kıl olduğu bir çocukluktan sağlam bir “kul” olduğu gençliğe yürürken yanından ayrılmayan iki kişi var: Nefsi ve Vicdanı! Bakalım Niyazi kimin sözünü dinleyecek ve kıyamete kadar devam edecek bu savaşın galibi kim olacak?
Tanıtım Bülteninden


Namazın bize kazandırdıkları

Elinde bembeyaz bir kağıt olsa... Ve sen üzerine bir şeyler yazsan... her hata yaptığın yeri karalasan ... Sonunda böyle bir kağıt olur! Kalbimizde beyaz bir sayfa gibidir. Onu hatalarımız kirletir. Kopya çektiğinde... Yalan söylediğinde... İstemeden yaptığın her yanlış davranışta... Kalbin biraz daha kirlenir! Sayfanı temizlemek için... Silgi gerekir! Kalbin silgisi de... Namazdır!

Çocukların severek okuyacağı, gündemdeki gündelik savaş ve mücadelelerden sıyrılıp nefis mücadelesine odaklanacağı bir eser.

Şehirdeki Gizemli Sinyal - Faruk (Caner Sarıoğlu) Kitabının Özeti, Konusu ve Tahlili


Kitabın Adı: Şehirdeki Gizemli Sinyal - Faruk

Kitabın Yazarı: Caner Sarıoğlu

Kitap Hakkında Bilgi:

O sabah hiçbir şey normalde olduğu gibi değildi. Faruk annesini televizyon karşısında, babasını da telefon başında buldu. Kimse kahvaltıyı hazırlamamıştı. Aynı tuhaflıklar dışarıda da devam ediyordu. Faruk’un hiçbir arkadaşı onunla bahçede oynamak istemiyordu. Anne babalar, çocuklar, gençler, yaşlılar ve hatta kedi köpekler… Şehirdeki herkes kendini teknolojik aletlere kaptırmıştı. Hepsi teknoloji bağımlısı olmuşken Faruk neden olmamıştı? Peki, bu sorunu tek başına nasıl çözecekti?
İşte Faruk’un süper kahraman olma hikâyesi böyle başlıyordu… (Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kitap, günümüzde gençlerin ve çoğu yetişkinin yakalandığı teknoloji bağımlılığına çocuk gözünden bakarak anlatmaktadır.

Kitabın Özeti:

Faruk, ailesi ve çok sevdiği arkadaşlarıyla birlikte Sevgi Şehri’nde yaşamaktadır. Faruk'un mahaleli ile arası çok iyiydir. Faruk komşularına, esnafa hatta mahallenin kedisine, köpeğine selam vermeden geçmeyen bir çocuktur. Mahalleli de Faruk'u çok sevmektedir. 

Bu bir “yaşam biçimi” Faruk için. Aynı zamanda o bir süper kahraman. Henüz adı duyulmamış olabilir ama yakında icraatlarıyla herkes ondan söz edecek. Havalı bir kostümü, duvarların arkasını gören gözleri, uçağı serçe parmağıyla çekecek “süper” güçleri yok belki ama çok keskin bir zekâsı var. Bu da onun süper gücü. Ve Faruk bir süper kahraman olduğunu vahim bir olayla keşfediyor.

Faruk bir sabah uyandığında bir tuhaflık sezer. Annesi okula gitmesi için kendisini uyandırmamıştır. Kahvaltı hazır değildir. Babası da ortalıkta gözükmemektedir. Annesinin kahvaltı hazırlamaması ve babasının kahvaltı yapmadan çıkması mümkün değildir.

Faruk evde anne ve babasını ararken annesini televizyon karşısında, babasını ise telefonun başında oyun oynarken bulur. Olur şey değildir. Genellikle evde kahvaltı sofrasına hep beraber oturulur. 

Anne ve babası Faruk’a sanki hiç yokmuş gibi davranmaktadır. Faruk durumdan şüphelenmiştir. Okula gitmek için dışarı çıktığında herkesi telefonunda bir şeyler yapıyor görür. Herkes kendi halindedir. 

Faruk okula varır. Okuldaki durumda evdeki ve dışarıdakilerden farklı değildir. 

Faruk birşeyler yapması gerektiğine karar verir. İnsanlara ulaşmak için herkese bir e-posta gönderir. Kimse e-postaya geri dönüş yapmaz. Faruk ailesiyle birlikte kullandıkları sosyal medya hesabından bir paylaşım yapar. Buna karşılık olarak dalga geçen mesajlar alır. Faruk bir video çekip paylaşmak ister ancak kamera sorun çıkarır. 

Bütün şehrin teknoloji bağımlısı olduğunu öğrenen haber kanalları şehre gelir. Bu haberler sayesinde sorunu çözmek için yeni süper kahramanlar gelir. Aslında süper kahramanlar gibi doğaüstü güçleri yoktur. Kahramanlardan biri tıp öğrencisi, diğeri astrofizikçi, öbürü sibernetikçi. Güçlerini birleştirip soruna çözüm ararlar. Şehrin sakinlerini teknoloji hastalığından kurtulur ve eski, güzel günlerine geri döner.

25 Aralık 2023 Pazartesi

Sille - Bilumum Canavarlara Osmanlı Tokadı (Hüma Çalışkan) Kitabının Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Sille - Bilumum Canavarlara Osmanlı Tokadı

Kitabın Yazarı: Hüma Çalışkan

Kitabın Konusu: 

Milli ve manevi değerlerimize uygun kahramanımız Cemil Sille'nin kötülerle macerası bol resimli bir manga olarak anlatılmaktadır.

Kitap Hakkında Bilgi: 

Efsaneleri ve aksiyon dolu maceraları sevenler!
İşte size muhteşem bir manga!
Bilumum Canavarlara Osmanlı Tokadı atan Cemil Sille geliyor!
Bu eser, dedesi yeniçeri Tokatçı Paşa’nın dillere destan sillesini miras alan torun Cemil Sille’nin epik hikayesini anlatıyor. Heyecan dolu manga dizisi hepimizi, kendini istemeden masalsı bir macerada bu- lan Cemil Sille’nin mizahi öyküsüne davet ediyor. Ayasofya Camii’ni yeniden kilise yapma aşkıyla yanan Papaz Martin, büyülü bir kitap buluyor ve bu kitabın içinden çıkan destansı canavarları İstanbul sokak- larına salıyor. Bu tuhaf canavarlarla savaşmak ise Cemil’in dede yadigârı sillesine kalıyor! Eğer epik, aksi- yonu yüksek ve eğlenceli maceraları seviyorsanız, “Sille” tam size göre! Papaz Martin’e karşı mücadele eden Cemil Sille’nin kahramanlık dolu serüvenine katılın, Ayasofya’yı koruma mücadelesine sizler de tanıklık edin!

İçinde tesettürlü bir savaşçı kadın kahramanında bulunduğu kitap, çocuklarımızı eğlendirirken şuur kazandıracak bir eser.

Aile yayınlarından çıkan kitabın merakla bekleyenler için kitabın ikincisinin de okurlarıyla buluşması planlanıyor.

13 Aralık 2023 Çarşamba

Avrupanın En Büyük Kömürle Çalışan Elektrik Santrali Polonya Belchatow Termik Santrali


Avrupanın En Büyük Kömürle Çalışan Elektrik Santrali Polonya Belchatow Termik Santrali

Polonya'da elektrik enerjisi üretiminin %80'i kömürden sağlanmaktadır. 

Avruapa!nın en büyük kömür santrali olan Belchatow'un yakınında bir kömür madeni bulunmaktadır.

Çevreyi kirleten santralin önümüzdeki yıllarda temiz enerjiye geçmesi beklenmektedir.

Belchatow kömür satralinin kurulu gücü 5.298 MW'dır.

Belchatow kömür satrali tek başına Polonya'nın elektrik enerjisi ihtiyacının %20'sini karşılamaktadır.

11 Aralık 2023 Pazartesi

UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) Cihazının Önemi, Bakım ve Onarımında Yapılan İşlemler


UPS Cihazının Önemi Nedir?


Çeşitli işyerleri, sanayi tesisleri ve kurumlarda hassas elektronik cihazların ve makinelerin ani elektrik kesintilerinden etkilenmesinin önlemek ve bir müddet daha çalışmasını sağlamak için Kesintisiz Güç Kaynakları yani UPS’ler kullanılır. 

Bilgisayarda bir proje üzerinde çalışırken elektrik kesintisinde yaptığınız çalışmaların kaybolmaması için UPS kullandığınızda verilerinizi kaydetmek ve bir süre daha çalışabilme olanağı olur. UPS ile yatırım maliyeti yüksek ve hassas cihazlarınız şebekedeki elektrik dalgalanmalarından ve elektrik kesintilerinden etkilenmemiş olur.

UPS Cihazlarında Bakım Yapmanın Önemi

UPS’ler pek çok tesiste 7 gün 24 saat devrede kalmaktadır. Tesiste çalışan cihazlarımızın sağlıklı ve kesintisiz çalışması için UPS'lerin bakım ve onarımları da büyük önem arz etmektedir. UPS’ler arızalandıkları veya yapması beklenen işlevi yerine getirmediklerinde büyük mali kayıplara neden olurlar. UPS'ler elektrik kesintisi veya şebeke elektriğinin istenilen kalitede olmaması halinde bağlı cihazlar UPS üzerinden regüle edilmiş, kararlı ve ideale yakın bir gerilim ile çalıştırılmaya devam eder.

UPS bakımı, UPS cihazının çalışması sırasında istenmeyen fonksiyonel bozukluklar yaşamaması ya da tamamen devreden çıkmaması için meydana çıkma ihtimali olan riskleri ortadan kaldıran önceden alınmış bir tedbirdir.

UPS’ler için periyodik bakım, kullanıcılar tarafından genellikle gereksiz veya üzerinde yeterince durulmayan bir durum olarak görülülebilir. UPS cihazı arızalandığında bakım ve onarım harcamasının yapılması düşünülür. Bu düşünce uzun sürebilecek, maliyeti yüksek üretim ve veri kayıplarına neden olarak daha sıkıntılı problemlere yol açabilir.

UPS’lerde Bakım Gerektiren Parçalar

Genel olarak UPS’lerde çıkabilecek sorunlar iki kategoride bulunur.

1- Hareketli bileşenlerde oluşabilecek sorunlar.

2- Hareketsiz bileşenlerde oluşabilecek sorunlar.



1- Hareketli bileşenlerde oluşabilecek sorunlar

UPS’lerde arızalanma riski olan hareketli parçalara sahip parçalar soğutma fanları, güç devre kesicileri, kontaktörler ve rölelerdir.

UPS fanların bir süre sonra dönme hızının azalması veya hiç dönmemesi ısınmış havanın dış ortama etkili bir şekilde transferini önleyecektir. Böyle bir durumda UPS cihazı sürekli aşırı sıcaklık alarmı verecektir. Böylece ayarlanmış bir sürenin sonunda cihazınız UPS yerine bypass kaynağından yani şebekeden beslenmeye başlayacaktır. Fanların bakımı ve gerektiğinde değişimi bu sorunun yaşanma ihtimalini azaltacaktır.

Şebeke, yük ve akü bağlantısını sağlayan güç devre kesicileri, kontaktörler ile genellikle kontrol ve izleme amacıyla kullanılan röleler hareketli kontaklara sahiptir. Hareketli kontakların sürekli açma kapama yapmaları zamanla aşınmalarına ve artan temas direnci nedeniyle, üzerlerinden akım geçtiğinde arkların oluşmasına neden olur. Bu problemler yangın ve can güvenliği riskleri meydana getirir.

2- Hareketsiz bileşenlerde oluşabilecek sorunlar

Aküler, elektronik kartlar, kondansatörler, endüktans, transformatörler ve diyot, tristör ve transistor gibi devre elemanlarıdır.

Akü bağlantılarının sağlam olması, akü kutup başlarının temiz olması gerekir. Seri bağlı akülerin oluşturduğu akü grubu içindeki arızalı tek bir akü bile tüm akü sistemini olumsuz etkileyecektir. Bu durum bir grup akünün dengesiz şarj seviyelerin oluşması nedeniyle bozulmasına ve UPS’e bağlı akülerin tamamının yenilenmesini gerekebilir.

UPS'ler tozlu ve nemli ortamlarda çalıştığında elektronik kartların üzerinde yer alan devre elemanlarında oksitlenmeler ve kısa devreler meydana gelebilir. Toz, elemanların üstünü kaplayarak aşırı ısınmasına, katalog değerinin değişmesine ve nihayetinde zarar görmesine neden olabilir. İletken yolların iletkenliğini ve devre elemanlarının değerini olumsuz yönde etkileyecek nem ve toz gibi unsurlar bakım esnasında tespit edilerek gerekli önlemler alınmalıdır.
 

Yarıiletken elemanların güç ve kontrol kablo bağlantılarının gevşek olması bu elemanların beklenmedik şekilde çalışmalarına veya hiç çalışamamalarına yol açabilir. Bakım esnasında, cihaza fonksiyonel testler uygulanmadan önce güç ve kontrol kablo bağlantıları dikkatle kontrol edilmeli, bağlantıların sağlamlığından ve doğruluğundan emin olduktan sonra cihaza enerji verilmelidir.

UPS cihazının kendisi dışında çevresel koşullar, şebeke ve yük özellikleri de bakım sürecinde incelenir. UPS'inperformansını etkileyebilecek çevresel koşullar, şebeke ve yük uyumsuzluğu varsa kullanıcı bu konularda uyarılır.

UPS Bakımında Yapılan İşlemler

1- UPS'in çalışma ortamının kontrolü,
2- UPS'in dış ve iç bölgesinde hasar kontrolüne bakılması
3- UPS'in tozlanma ve kirlenmeye karşı bakım kontrolü
4- UPS'in hava akışının ve fanlarının kontrol edilmesi
5- UPS'in elektriksel bağlantı noktalarının ve elemanlarının kontrolünün yapılması
6- UPS'in kablo ve devre kesicilerinin kontrolünün yapılması
7- UPS'in alarm kayıtlarının incelenmesi
8- UPS'in dahili ve harici akü bağlantı noktalarının kontrolünün yapılması
9- UPS'in akü sıcaklıklarının kontrolünün yapılması
10- UPS ekranındaki değerlerin kontrolü ve kalibrasyonunun yapılması
11- UPS'in akü performans testlerinin yapılması
12- UPS'in akü şarj devresinin gerilim ve akım kontrolünün sağlanması
13- UPS'in dahili statik Bypass Testinin yapılması
14- UPS'in elektrolitik kondansatörlerin kontrolünün yapılması
15- UPS’in tüm çalışma modlarında Giriş, Çıkış ve Akü Voltajlarının kontrolünün yapılması
16- UPS'in ömrünü tamamlamış veya tamamlamak üzere olan parçaların değiştirilmesi
17- UPS'in yeni yazılım güncellemelerinin yapılması
18- UPS'in bakım ve onarım kayıtlarının tutulması

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...