Elektrik elektronik eğitimi ile ilgili bilgiler, kitap özetleri, kitap sınav soruları ve eğitime dair her şey
29 Eylül 2017 Cuma
Bilgisayar, Cep Telefonu, Elektronik Cihazların ve Mavi Işığın Sağlığa Zararları Nelerdir?
Elektronik cihazların göz problemleri, obezite, enfeksiyon, depresyon gibi bir çok sağlık sorununa neden olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, özellikle elektronik cihazların ekranından yansıyan mavi ışığın ciddi göz, hafıza, öğrenme problemleri ve depresyona sebep olabileceğini söyledi.
İHA'nın haberine göre; elektronik cihazların insan sağlığı üzerine etkisi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Üyesi Prof. Dr. Bektaş, elektronik cihazların kullanımı noktasında insanların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çocukların belli bir yaşa kadar elektronik cihaz kullanımının sınırlandırılması gerektiğini belirten Yalçın, 3 yaşına kadar çocukların elektronik cihaz kullanmaması gerektiğini söyledi. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın telefonun çocuklar için kanser riski taşıyabileceğini açıkladığını ifade eden Yalçın, dünyadaki çoğu otoritenin çocukların cep telefonu kullanma yaşını 14 olarak açıkladığını söyledi.
"FAZLA ELEKTROMANYETİK ENERJİ GEREKTİREN BODRUM ASANSÖR GİBİ YERLERDE KONUŞULMAMALI"
Cep telefonu kullanımına karşı önerilerde buluna Yalçın, "Cep telefonun hayatımızdan çıkartamayacaksak ne yapmamız gerekir. Yapılacak en önemli şeylerden bir tanesi vücudunuza cep telefonunun temas etmemesi. Bir çantanın içerisinde taşıma ile daha emniyetli olabilir. Eğer konuşacaksanız, kulağınıza dayayarak konuşmayın. Hopörlerle konuşun. Konuşmanızın süresini kısaltın. Süreyi uzattıkça vücudunuzun maruz kalacağı enerji miktarı artıyor. Fazla elektro manyetik enerji gerektiren bodrum asansör gibi yerlerde konuşulmasından kaçınılması gerekir" dedi.
BAZ İSTASYONLARI VE MİKRODALGA ENERJİ
Elektronik cihazların sağlık üzerine etkisinin merak edilen bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, "Ülkemizde 73 milyondan fazla abone var. Akıllı telefon kullananların sayısı ise 40 milyonun üzerinde. İnsanlar, bu kadar çok kullanılan bir aracın insan sağlığına olan etkilerini merak ediyor. Bu konuyla ilgili tartışılması gereken ilk konu baz istasyonları. Yüksek gerilim hatları ilk yapıldığında, insan sağlığına etkisinin olmadığı söylenmişti. Daha sonra yüksek gerilim hatlarının altında oturan insanlarda lösemi hastalığı görüldüğü tespit edildi. Baz istasyonlarının da sağlık üzerine bir etkisinin olmadığını söylüyorlar. Baz istasyonları iletişim kurabilmek için mikro dalga enerjisi kullanıyor. Mikro dalga enerjinin iki tipi var. Bunlardan bir tanesi termal enerji. Bu hepimizin bildiği mikro dalga fırında her hangi bir yiyeceği ısıtan ısı. Diğer bir tipi ise mikrodalga enerjisi. Asıl kimyasal olan enerji bu. Bu enerjinin etkilerinden biri, hücrenin iç kimyasını bozabiliyor olması. Hücre zarı ve hücre DNA'sı üzerine etkileri var. BTK bunun için belli koruyucu önlemler almaya çalışıyor. Ama bu ülkeden ülkeye çok değişiyor. Dünyada baz istasyonları enerji seviyesi en düşük olan İsviçre'dir. Ülkemiz biraz daha orta sıralarda yer alıyor. Baz istasyonu yakınında yaşayan insanlarda baz istasyonlarından kaynaklı ortaya çıkan hastalıklarla ilgili şimdiye kadar ortaya konan bilimsel bir veri yok. Ama baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi bazı durumlarda artış olduğuna dair veriler var" dedi.
"3 YAŞINA KADAR 'SIFIR' EKRAN"
Cep telefonun vücuda az temas etmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, "Cep telefonunu uzun bir şekilde vücudunuza dayalı olarak kullandığınızda buradan gelen enerji yüzünüze ve kafatasınıza yansıyor. Bundan en fazla etkilenenler ise çocuklar oluyor. Çünkü çocukların kafa tasındaki kemik kalınlığı bir erişkine göre 1/4'dür. Erişkinler bu durumdan daha az etkilenirken çocuklar bundan daha fazla etkilenir. Özellikle 5 yaş altı çocuklar. Cep telefonu kullanımında en fazla dikkat edilmesi gereken konulardan biri küçük yaştaki çocuklarla cep telefonu görüşmesinin sağlanmaması. Bununla birlikte bizim temel politikamız üç yaşına kadar sıfır ekrandır. Sıfır cep telefonu, sıfır televizyon ve sıfır bilgisayardır" diye konuştu.
"EKRANLA KİŞİNİN ARASINDA EN AZ 30-40 SANTİMLİK BİR MESAFE OLMAK ZORUNDA"
Elektronik cihazların kullanımında en çok karşılaşılan problemin ortopedik problemler olduğunu ifade eden Yalçın, "Üç yaşından sonra bizim en fazla karşılaştığımız problemlerden bir tanesi kullanılan aletin özelliğine bağlı olarak karşılaşılan ortopedik problemlerdir. Özellikle bel, sırt, omuz ve ense ağrıları çok sık olarak görülmekte. Bu durum kullanılan alete uygun mesafeden uygun pozisyonda bakmamaktan kaynaklanıyor. Ekranla kişinin arasında en az 30-40 santimlik bir mesafe olmak zorunda. Mümkün olduğunca ekrana ya dik ya da biraz yukarıdan bakmak gerekir. Aşağıdan bakmamak gerekir. Klavye ile elin paralel olması lazım. İçe dönük olmaması lazım. Mausu tam olarak kavramamız gerekir. Bunlar olmadığı taktirde duruşa bağlı olarak ciddi ortopedik problemler ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.
"EKRANA ODAKLANILDIĞI İÇİN ÇOCUK DOYDUĞUNUN BİLE FARKINA VARMIYOR"
Elektronik alet kullanımının çocuklar açısından en büyük problemlerden bir tanesinin obezite olduğunu vurgulayan Yalçın, "Ülkemizde yapılan çok ciddi bazı çalışmalara göre; bir çocuk ortalama iki saatten fazla bilgisayar ve televizyon karşısında vakit geçiriyorsa obez olma riski çok yüksek. Bir diğer unsur çocuklar ekran başındayken bir şeyler atıştırmak istiyor. Dolayısıyla ne yediklerini bilmiyorlar. Ekrana odaklanıldığı için çocuk doyduğunun bile farkına varmıyor. Çocuklar uyku saatlerini geçiriyor. Kayseri'de çocuklar üzerine yapılan bir araştırmaya göre çocuklar 10 saatten az uyuyorsa obez olma eğilimindedir. Çocuk uykusundan feragat ederek bilgisayarla zaman geçiriyorsa bir şekilde hormonal dengesini engelliyor. Biz gündüz ışık almak gece ise almamak zorundayız. Burada önemli olan melatonin hormonu. Bu hormonda değişiklik veya azalma olursa bu bizim; iştahımızı, insülin dengemizi her şeyimizi etkiliyor. Çocuk obezitesinin ortaya çıkmasındaki önemli etkenlerden biri de bu ritmin bozulmuş olmasıdır. Bu nedenle ebeveynler çocukların uyku saati konusunda biraz hassas olmaları gerekir" dedi.
"BİLGİSAYAR BAŞINDA İKİ SAAT GEÇİREN BİR İNSANIN IQ'SU CİDDİ ŞEKİLDE AZALIYOR"
Çocukların uykusuz kalmaması gerektiğini belirten Yalçın, "Uykusuzluğun getirdiği bazı sorunlar var. Uykusuzluk çocukların akademik başarılarını etkiliyor. Çocuklardaki hafıza bölümünü etkilediği gibi yeni bir şeyler öğrenme de ortadan kalkıyor. İngiltere'deki bir araştırmaya göre bilgisayar başında iki saat geçiren bir insanın IQ'su ciddi şekilde azalıyor. Belli bir süre için bilişsel fonksiyonlarınızı kullanamıyorsunuz. Onun için bu sürelerin ciddi şekilde azaltılması gerekiyor" diye konuştu.
"ELEKTRONİK BİR ALET KULLANIRKEN GÖZÜMÜZÜ KAPATMAYI UNUTUYORUZ"
Çocuklarda karşılaşılan diğer bir sorunun göz problemleri olduğunu dile getiren Yalçın, "Çok aşırı bilgisayar kullanmada göz kuruluğu, göz yorgunlukları ve miyopi gelişebiliyor. Göz kuruluğunun nedeni elektronik bir alet kullanırken gözümüzü kapatmayı biraz unutuyoruz. Aslında bunu çok yapmamız gerekiyor. Normalde yarım saatlik bir bilgisayar kullanımından sonra muhakkak 5 dakikalık bir dinlenme yapmamız lazım. 6 metre civarı bir uzaklığa gözlerimizi odaklayıp bakmamız gerekiyor. Yakını görüp de uzağı görememizin en büyük nedenlerinden bir tanesi elektronik alet kullanımı. Bunun sebebi gözün dışarıda bir şeylere odaklanmayı ihmal etmesidir. Çocuklar dışarı çıkıp başka şeylere baktıklarında miyopi ortadan kalkıyor. Araştırmalara göre yeni nesilde miyopi de çok ciddi bir artış gösterecek" şeklinde konuştu.
"KULAKLIKLAR DİŞ FIRÇASI GİBİ HİJYENİK OLMALI"
Son zamanlarda enfeksiyon sorunu ile karşılaşıldığını söyleyen Yalçın, "Son zamanlarda piyasaya sürülen akıllı telefonların büyük bir kısmı kulaklıkla kullanılıyor. Bunların hijyeni konusunda herhangi bir bilgi yok. Yapılan bir araştırmada, bunlarda ciddi patalojik mikroorganizmalar ürediği belirtiliyor. Bu da kulak enfeksiyonlarına neden oluyor. Gençler arasında bunların değiş tokuşu yapılıyorsa birbirlerine mikrop geçmesi söz konusu olabilir. Bunların diş fırçası gibi hijyenik olarak kabul edilmesi gerekir. Burada diğer bir sorun sesin direk olarak kulağa verilmesidir. Kulak belli bir sese kadar kendini koruyabiliyor. Devamlı olarak verirseniz kulağın işitme seviyesinde ciddi azalma sağlayabilirsiniz. Uzun süre, yüksek seste müzik dinlemek işitme kaybına neden olabiliyor" dedi
MAVİ IŞIK
Mavi ışığın akıllı telefon, bilgisayar ve diğer bazı elektronik cihazların ekranlarından geçen ışık olduğunu belirten Yalçın, "Bu oldukça yüksek enerjili görülebilen bir ışıktır. Bunun bazı olumsuz etkileri var. Bu ışık zaman içerisinde gözün iç kısmındaki sinir tabakasında, retinada, ciddi tahribat yapabiliyor. Daha sonra bunlar yaşa bağlı olarak katarakt dediğimiz bazı göz problemlerine yol açıyor. Bunun için kullanımın sınırlandırılması gerekiyor. Gün içerisinde ihtiyaç olduğu kadar kullanılması gerekir. Akıllı telefon sahibi olan insanın yatmadan önce yaptığı son şey genelde telefonuna bakmak. Çoğu kişinin yataktan kalktıktan sonra yaptığı ilk şey de telefonuna bakmak. Bu ışığa çokça maruz kalıyoruz. Bunu fazla kullanınca ne yapıyor? Öncelikle hafızamızı etkiliyor. Yeni birşeyler öğrenmemizi etkiliyor. Eğer uykusuz kalırsak biriken nörotoksinler bir sonraki günün uykusunu da etkiliyor. Bir süre sonra melatonin seviyesinin aşağıya çekildiğini görüyoruz. Buna bağlı olarak depresyon gelişebiliyor. Aynı şekilde buna bağlı olarak obezite gelişebiliyor. Teknoloji vazgeçilmez bir şey ama bunu dikkatli kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.
KANSER
Bu etkilerin içerisinde en çok konuşulması gereken şeyin kanser olduğunu belirten Yalçın, "Cep telefonun kanser yapıp yapmadığı insanların merak ettiği bir soru. Bu konuda en önemli çalışma 2010 yılında Danimarka'da yapıldı. 360 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışma. Bu araştırmada cep telefonu ile beyin kanseri arasında doğrudan bir bağlantı kurulamamış. Bu çalışmanın kendine göre zayıflıkları var. Araştırmada ne kadar süre cep telefonuna maruz kalındığı çok dikkate alınmamış. Cep telefonu kullanım süresi 13 yıl olarak belirlenmiş ve çalışmaya katılanların büyük bir kısmı erişkin. Yani gençler ve çocuklarda telefon kullanımının etkileri konusunda herhangi bir bilgimiz yok. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı 2011 yılında mobil telefon kullanımının özellikle çocuklar için kanser riski taşıyabileceğini iddia etti. Çoğu otorite çocukların cep telefonu kullanma yaşını 14 olarak açıklıyor. 14 yaşından önce çocukların telefonla tanıştırılmaması gerektiği ve 14 yaşından sonra da belli kurallara dahil olması gerektiği belirtiliyor" şeklinde konuştu.
27 Eylül 2017 Çarşamba
Yenilenebilir Enerji Lisesi Türkiye'de İlk Ankara Eryaman'da Açıldı
Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılış töreninde, "Bu okulumuz yıllık 23,6 kilovatsaat enerji tüketecek. Yüzde 80 enerji verimliliği demek." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Eryaman'daki Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk yenilebilir enerji lisesinin bu yönüyle birçok kuruma örnek oluşturacağını söyledi.
Okulun isminin sibernetik alanında çığır açan buluşlarıyla bilinen El-Cezeri'den geldiğini ifade eden Albayrak, El-Cezeri'nin bu toprakların bilimle, ilimle, fenle, tarihin her alanıyla ne kadar iç içe olduğunun göstergelerinden biri olduğunu dile getirdi.
Okulun yaklaşık 39 bin metrekare alan üzerine bütünleşik bina sistemiyle inşa edildiğini anlatan Albayrak, standart bir okulun yıllık enerji tüketiminin yaklaşık 159 kilovatsaat olduğunu bildirdi. Bakan Albayrak, şöyle devam etti:
"Bu okulumuz yüksek enerji verimliliği sağlayan altyapısı sayesinde yıllık 23,6 kilovatsaat enerji tüketecek. Bu, diğer liselere göre toplamda en az yüzde 80 enerji verimliliği demek. Ayrıca, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma sistemleri için gereken enerji güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinden üretilerek sağlanacak. Gelişmiş arıtma kapasitesine sahip sulama sistemleriyle de atık su ve yağmur suyunun geri dönüşümünden yüzde 70 oranında verimlilik sağlanacak. Standart bir lisede 60 yıllık toplam enerji, su, işletme ve bakım maliyetleri bugünkü değerleriyle yaklaşık 257 milyon lira. Bu okulumuzda bu rakam 71 milyon Türk lirası olacak. Yani 180 milyondan daha fazla bir tasarruf. 26 derslik, 6 laboratuvar, 10 atölye, kapalı spor salonu ve 147 yataklı pansiyona sahip okulumuz yaklaşık 26 milyon liraya mal oldu. Yani aynı özelliklerdeki standart bir liseye göre 1,5 kat daha fazla paraya mal olmasına rağmen, ortaya koyduğu bu tasarrufla bu yatırımı 9,5 yılda amorti edecek. Normal bir liseye göre daha fazla maliyet gerektiren bu ek yatırımları ise yani rüzgar, güneş, verimlilik noktasındaki yatırımların geri dönüşü 3 yılda sağlanacak."
"Türkiye enerji teknolojileri üretiminde merkez olacak"
Albayrak, okulun teknolojik altyapısıyla Türkiye'nin son 15 yılda geçirdiği değişim ve dönüşümü gösteren en önemli örneklerden olduğunu vurgulayarak, artan enerji talebinin dengeli bir enerji sepetiyle karşılanması için Milli Enerji ve Maden Politikası Strateji Belgesi'ni nisan ayında kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı.
Yıllık ortalama 55 milyar dolarlık enerji ve maden ithalatı gerçekleştiren Türkiye için bunun önemli sorunlardan biri olmaya devam ettiğinin altını çizen Albayrak, "Bunun için uzun vadeli, sürdürülebilir ve şeffaf enerji stratejileriyle Türkiye'yi, enerji ve maden alanında dışa bağımlılıktan kurtaracak çok boyutlu bir politikayı uygulamak için adımlar atmaya başladık. Aramacılıktan üretime, alternatif kaynak yatırımlarından, tüketime kadar enerjinin her alanında bütüncül bir süreç oluşturulması için gerekenleri nakış gibi işliyoruz." diye konuştu.
Bakan Albayrak, yenilenebilir teknolojilere yapılan yatırımlarda teknoloji transferini öncelik olarak belirlediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Enerjide atacağımız bu adımlar sadece dışa bağımlılığa, cari açığa, ekonomiye etki etmeyecek. Bu adımlar aynı zamanda Türkiye'yi enerji ticaretinde küresel anlamda önemli bir noktaya taşıyacak. Maliyetleri düşürecek. Sanayicilerimiz, vatandaşlarımız artık enerji maliyetlerine daha az kaynak ayırarak ucuzlaması vesilesiyle daha rahat edecek. Bu da ekonominin büyümesinde, sanayinin büyümesinde ve rekabet etmesinde ülkemize doping etkisi yapacak. Biz biliyoruz ki, bu politikalarımızın başarılı olmasıyla ülkemiz enerji teknolojileri üretiminde aynı zamanda bir merkez haline gelecek."
Mezunlara istihdam sözü
El Cezeri'nin 12'nci yüzyılda tasarladığı 50'den fazla makinayla dünyada robot alanının öncüsü olması gibi, bugün Türk mühendislerin, bilim insanlarının enerji teknolojilerine yapacakları çalışmaların da büyük ve güçlü Türkiye amacına ulaşmak için gerekli olduğuna dikkati çeken Albayrak, "Buradaki öğrenci kardeşlerimizin bizler de yanında olacağız. Bu okulumuzda başarılı olan tüm kardeşlerimize lise ve üniversite sonrası istihdam, master ve doktora süreçlerinde en büyük desteği vermek için buradan söz veriyorum. Sevgili gençler sizlerin içlerindeki dinamizm Türkiyenin en büyük gücüdür." diye konuştu.
Anadolu Ajansı
25 Eylül 2017 Pazartesi
Matematikte İşçi Problemini Elektrik Paralel Devre Eşdeğer Direnç Çözümü Yapar Gibi Çözmek
Matematik problemleri arasında işçi problemleri öğrencilere en karmaşık gelen sorular arasındadır.
Özellikle mesleki ve teknik liselerde elektrik elektronik bölümlerinde okuyan öğrenciler için aslında bu soruları çözmek çok kolay olabilir. Çünkü bu soruların çözümü ile paralel bağlı direnç devrelerinde eşdeğer direnç hesabı aynıdır.
Paralel direnç devrelerinde kullandığımız aşağıdaki formül işçi problemleri için de geçerlidir.
Örnek-1: Bir işi A işçisi tek başına 6 saatte, B işçisi tek başına 12 saatte bitirebilmektedir. İki işçi beraber çalışırsa bu işi kaç saatte bitirir?
Biz soruyu yukarıdaki elektrik devresi gibi düşünüp çözüm yaparsak işçi problemininde sonucunu bulmuş oluruz.
1/Rt=1/6 + 1/12 (paydaları eşitliyoruz)
1/Rt=2/12 + 1/12
1/Rt=3/12 (eşitliğin iki tarafını ters çeviriyoruz)
Rt=12/3
Rt=4 ohm çıktığına göre işçi probleminin cevabı da 4 saattir.
Örnek-2: Bir işi A işçisi tek başına 6 saatte, B işçisi tek başına 9 saatte, C işçisi tek başına 18 saatte bitirebilmektedir. Üç işçi beraber çalışırsa bu işi kaç saatte bitirir?
Bu soruyu da yukarıdaki elektrik devresi gibi düşünüp çözüm yaparsak işçi problemininde sonucunu bulmuş oluruz.
1/Rt=1/6 + 1/9 + 1/18 (paydaları eşitliyoruz)
1/Rt=6/36 + 4/36 + 2/36
1/Rt=12/36 (eşitliğin iki tarafını ters çeviriyoruz)
Rt=36/12
Rt=3 ohm çıktığına göre işçi probleminin cevabı da 3 saattir.
16 Eylül 2017 Cumartesi
Dahi Doğuştan Mı Olunur Yoksa Sonradan Mı? Polgar Kardeşler Bir Başarı Hikayesi
İlginç bir başarı hikayesi: Polgar Kardeşler
Suzan Polgar dünyayı farklı algılıyor. O bir dahinin beynine sahip. Ancak Suzan doğuştan bir deha değil bunu geçirdiği sıradışı çocukluk sayesinde kazandı. O sıradan bir çocuğun bir dahiye dönüştürülebileceğinin canlı bir ispatı aslında. Onun beynini ve düşünüş biçimin anlamak suretiyle kendi beyinlerimizin sınırlarını geliştirebiliriz belki de…
Suzan, her üçü de satranç tarihinin büyük isimleri arasında olan Polgar kardeşlerin en büyüğü. Onların bu inanılmaz başarıları, babaları Laszlo Polgar’ın yaptığı bir deneye dayanıyor aslında.
Macaristan’da yaşayan pedagojik psikolog Laszlo Polgar’ın ilk kızı olan Suzan 1969 yılında doğduğunda babasının bir teorisi vardı. Ona göre “Dahiler doğmaz, yaratılır”dı. Bu tezini savunurken de Mozart’ı örnek gösteriyordu sonuçta Mozart’ın daha 5 yaşında müzik konusunda gösterdiği başarısı Mozart gibi bir müzisyen olan ve oğlunu sistematik olarak yetiştiren babasının eseriydi. Ona göre birçok çocuk kapasitesinin çok altında yetiştiriliyordu ve okula devam ederek bu kapasitenin arttırılması imkanı yoktu. Bir deney yapmaya karar verdi kızı üzerinde. Öncelikle kızını bir matematikçi olarak yetiştirmeyi düşündü ancak Suzan bir gün evde bir satranç tahtası bulup bunun hakkında ailesine sorular sormaya başlayınca baba Polgar satrançta karar kıldı.
Satrancı sadece hobi olarak oynayan baba, bilgisinin bu proje için yeterli olmayacağını düşündüğünden önce kendisini bu konuda yetiştirdi. Susan, henüz daha dört yaşına basmadan babası ile satranç çalışmalarına başladı.
Susan ilk turnuvasına beş yaşında girdi ve dönemin önemli tabularından birini de alt itti. 1970’li yıllarda satranç dünyası erkek egemenliği altındaydı ve bu oyunun kadınlara dönük olmadığına dair yaygın bir inanış vardı. Ancak 10 maçın hepsini kazanarak bu tabunun yıkılması için ilk adımları atmaya başlamıştı aslında. Bu esnada Polgar ailesine 1974 yılında ikinci çocukları Sofya ve 1976’da son kızları Judit katıldı. Baba Polgar onların satranç eğitimlerine beş yaşına kadar başlamasa da Susan ile çalışmalarına devam ederken diğer iki kız kardeş de bu ortamda büyümeye başladı…
Susan, 1991 yılında büyük usta oldu. 1996-1999 yılları arasında ise Dünya Kadınlar Şampiyonu ünvanını elde etti. İkinci kız kardeş Sofya, henüz beş yaşındayken 11 yaş kızlarda Macaristan şampiyonu olarak başlar satranç kariyerine. 1986 yılında 14 Yaş Kızlar Dünya Şampiyonu olan Sofya olimpiyatlarda da birçok madalya sahibi olur. Sofya’nın en büyük başarısı ise Roma’da en iyi erkek satranç sporcuları arasında sekiz oyun üst üste kazanmasıdır.
En küçük kardeş Judit, 1988 yılında Dünya 12 Yaş Genel Kategori Şampiyonu olarak ilk rekorunu kırar. 1989 yılında dünyada en iyi yüz sporcu arasına giren Judit, 1991 yılında da yeni bir rekor kırarak tarihteki en genç büyük usta ünvanını elde eder. 2005 yılında dünyada en iyi sekiz numaralı sporcu olarak kariyerinin en parlak dönemini yaşar.
Peki bu üç satranç dehası kardeşin sırrı nedir? Gerçekten babalarının savunduğu gibi çalışmayla dahi mi olmuşlardı?
Satranç oyunu gibi süregelen bir görev beynin ön kısmında, ön bellek adı verilen bir bölgede işlenmektedir. Buradaki nöronlar gerekli bilgileri bağlantılar oluşturarak kaydederler. Ancak bu bağlantılar kısa sürede kaybolur. Yani ön bellek geçici bir not defteri gibi çalışır ve sadece yaklaşık 7 değişik bilgi saklayabilir. Bu nedenle 7 basamaklı bir telefon numarası aklımızda tutabildiğimiz maksimum bilgidir. Suzan’ın bu inanılmaz hafıza becerisinin temelinde gördüğü taşları akılda gruplayarak tutması yatıyor. Siyahlar, beyazlar, piyonlar vb…
Çocukluğunda itibaren Suzan binlerce kitap okuyup, binlerce hamle incelediği için satranç oyununun tüm ihtimallerini neredeyse beynine kazımıştı. 10 yaşındaki bir çocuk yaklaşık 10 bin kelime bilir, oysa Suzan 10 yaşındayken 100 bin satranç grubunu öğrenmeye çalışıyordu. Bu işlem onun beyninin fiziksel olarak değişmesini sağladı.
Polgar’ların başarısının temelinde örüntü tanıma yatıyordu. Yani herhangi bir satranç oyunu esnasında Polgar’lar rakiplerinin tersine oyunda muhakeme yürütmüyor, sezgisel hareket ediyorlardı. Herkesin dakikalar, bazen saatlerce süren muhakeme sonunda yapabildiği bir hamleyi, Polgar’lar hiç düşünmeden yapabiliyorlardı ve üstelik sonunda oyunu da kazanıyorlardı. Onlar satranç oynarken, beyinlerinde kullanılan kısım, hepimizin yüz tanırken kullandığı kısımla aynıydı. Yani Polgar’lar herkes nasıl tanıdıklarının yüzünü bilebiliyorsa, herhangi bir satranç oyununda karşılarına çıkan durumları “önceden tanıyorlardı”.
Kısacası yıllar süren çalışma Polgar kardeşlerin beyinlerini değiştirmiş. Bu da aslında babasının deha doğulmaz, deha olunur teorisini kanıtlayan bir durum.
21 yaşındayken Suzan satranç ustası ünvanını kazandı. Yaklaşık 600 erkek arasındaki ilk kadın oldu. En küçük kızkardeşi Judit ablasının izini takip etti, şu anda adı dünyanın en iyi 15 erkek oyuncusu ile birlikte anılıyor. Polgar kardeşlerinde etkisi ile günümüzde satranç şampiyonalarında artık kadınlar, erkeklerle eşit şartlar altında yarışıyorlar.
Anlaşılan o ki yaptığımız şey her ne olursa olsun eğer aklımızı tamamen ona verirsek ve gerçekten istersek başarılı olmak mümkün.
Matematiksel
Elektrik Elektronik Mühendisliği Üniversitelerin 2017 Yılı Taban Puanları ve Başarı Sırası
Üniversite | Program Adı | Puan | Taban Puan | Başarı Sırası |
Türü | ||||
Boğaziçi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 532,0234 | 515 |
Koç Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 531,1421 | 567 |
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 529,0693 | 708 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 512,4892 | 2.408 |
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 504,9149 | 3.639 |
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 503,9854 | 3.821 |
Koç Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 501,2707 | 4.383 |
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 484,9968 | 8.357 |
Özyeğin Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 479,8387 | 9.972 |
Abdullah Gül Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 457,6551 | 18.317 |
Hacettepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 456,5672 | 18.786 |
Koç Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 455,6336 | 19.207 |
Bahçeşehir Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 454,6077 | 19.690 |
Yeditepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 450,706 | 21.441 |
Gazi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 447,2279 | 23.048 |
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 440,4075 | 26.322 |
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 439,5737 | 26.733 |
İstanbul Bilgi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 438,9436 | 27.049 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Yerleşkesi) (Tam Burslu) | MF-4 | 438,1124 | 27.420 |
Marmara Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 436,7336 | 28.102 |
İstanbul Şehir Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 436,5158 | 28.203 |
MEF Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 436,0648 | 28.412 |
İzmir Ekonomi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 434,8257 | 29.070 |
Kadir Has Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 430,7046 | 31.268 |
Gazi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.) | MF-4 | 429,1788 | 32.072 |
Ankara Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 428,4537 | 32.474 |
Başkent Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 425,6373 | 34.017 |
Koç Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 424,1583 | 34.828 |
Ege Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 422,0028 | 36.046 |
Işık Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 418,8277 | 37.829 |
Dokuz Eylül Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 417,8863 | 38.347 |
Çankaya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 416,3633 | 39.253 |
MEF Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | 415,1139 | 39.968 |
İstanbul Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 414,8354 | 40.123 |
İstanbul Ticaret Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 414,4741 | 40.321 |
Anadolu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 411,6483 | 41.945 |
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 411,2682 | 42.162 |
Yaşar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 411,1538 | 42.228 |
Marmara Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 410,0422 | 42.895 |
Uluslararası Antalya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 403,5861 | 46.834 |
İstanbul Kültür Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 403,4703 | 46.905 |
Atılım Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 403,3845 | 46.957 |
Okan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 401,921 | 47.855 |
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 401,8039 | 47.927 |
İstanbul Medipol Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 401,6251 | 48.037 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Yerleşkesi) (%75 Burslu) | MF-4 | 397,5487 | 50.555 |
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 394,8243 | 52.306 |
İstanbul Aydın Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 394,4782 | 52.525 |
Maltepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 394,3536 | 52.604 |
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli) | MF-4 | 393,4421 | 53.195 |
Çukurova Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 392,4601 | 53.822 |
KTO Karatay Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 392,0467 | 54.080 |
Gazi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.) | MF-4 | 384,5192 | 59.285 |
Haliç Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 382,5811 | 60.664 |
Akdeniz Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 378,6724 | 63.502 |
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (İÖ) | MF-4 | 377,6078 | 64.310 |
Başkent Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 377,1435 | 64.656 |
İstanbul Medeniyet Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 375,4 | 65.924 |
İstanbul Arel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 372,5784 | 68.034 |
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 372,1408 | 68.371 |
Sakarya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.) | MF-4 | 369,4331 | 70.434 |
Selçuk Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.) | MF-4 | 369,1875 | 70.642 |
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 366,4679 | 72.797 |
Gedik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 364,9137 | 74.018 |
Çukurova Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (İÖ) | MF-4 | 361,8134 | 76.499 |
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 359,9654 | 77.964 |
Karadeniz Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 359,3715 | 78.471 |
İzmir Ekonomi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 359,1607 | 78.650 |
Bursa Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 358,3916 | 79.323 |
İstanbul Kültür Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | 358,2584 | 79.440 |
Yeni Yüzyıl Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 357,9276 | 79.724 |
İstanbul Gelişim Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 356,7763 | 80.627 |
Erciyes Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 356,7399 | 80.657 |
Piri Reis Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 356,3586 | 80.969 |
Gaziantep Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 352,959 | 83.697 |
İstanbul Arel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 352,1579 | 84.372 |
Özyeğin Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 349,5287 | 86.549 |
Akdeniz Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 349,3984 | 86.658 |
Marmara Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 346,1394 | 89.465 |
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 345,615 | 89.942 |
Pamukkale Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 344,2611 | 91.161 |
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 343,6538 | 91.714 |
Ondokuz Mayıs Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 343,0261 | 92.299 |
Adnan Menderes Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 342,0508 | 93.145 |
Çankaya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 339,5792 | 95.477 |
KTO Karatay Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 339,5031 | 95.547 |
Maltepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | 339,1442 | 95.874 |
Sakarya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.) | MF-4 | 338,908 | 96.095 |
Sakarya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.) | MF-4 | 337,3907 | 97.554 |
Abant İzzet Baysal Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 335,6034 | 99.250 |
Celal Bayar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 333,4506 | 101.286 |
İstanbul Esenyurt Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 333,1279 | 101.589 |
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 332,2505 | 102.403 |
Hasan Kalyoncu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 330,4876 | 104.140 |
Gazi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (UOLP – Michigan State Üniversitesi) (Ücretli) | MF-4 | 329,8369 | 104.779 |
Balıkesir Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 329,7414 | 104.874 |
Yaşar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 327,7852 | 106.850 |
Necmettin Erbakan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 327,1438 | 107.480 |
Trakya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 325,5673 | 109.080 |
Selçuk Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.) | MF-4 | 324,546 | 110.156 |
Bahçeşehir Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 323,3633 | 111.430 |
Kırıkkale Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 323,2669 | 111.535 |
Gazi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 322,3618 | 112.485 |
Mersin Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 321,9197 | 112.951 |
Karadeniz Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 321,8468 | 113.034 |
Nişantaşı Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 319,0816 | 116.019 |
Selçuk Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.) | MF-4 | 319,058 | 116.044 |
Erciyes Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 316,9473 | 118.372 |
Toros Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 316,4368 | 118.934 |
Özyeğin Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 316,3618 | 119.017 |
Yeditepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 315,345 | 120.135 |
Pamukkale Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 315,1025 | 120.401 |
Doğu Akdeniz Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 314,2497 | 121.372 |
Sakarya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Teknoloji F.) | MF-4 | 311,8721 | 124.128 |
Gaziantep Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (İÖ) | MF-4 | 309,6709 | 126.582 |
Atılım Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 308,8136 | 127.561 |
Avrasya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 308,2486 | 128.216 |
Işık Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | 307,9944 | 128.511 |
Celal Bayar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 307,5964 | 128.974 |
Başkent Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%25 Burslu) | MF-4 | 307,076 | 129.580 |
Dumlupınar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.) | MF-4 | 306,8326 | 129.869 |
Süleyman Demirel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 305,7377 | 131.164 |
Karabük Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | MF-4 | 305,1824 | 131.791 |
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 301,997 | 135.657 |
Sakarya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 301,8347 | 135.854 |
Balıkesir Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 300,6088 | 137.352 |
Piri Reis Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | 300,461 | 137.535 |
Düzce Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.) | MF-4 | 299,2845 | 138.980 |
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli) | MF-4 | 298,08 | 140.453 |
İstanbul Bilgi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 297,7971 | 140.804 |
İnönü Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 296,7497 | 142.127 |
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 296,5722 | 142.358 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Yerleşkesi) (%50 Burslu) | MF-4 | 295,3644 | 143.902 |
Kırıkkale Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 295,3099 | 143.971 |
Selçuk Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Teknoloji F.) | MF-4 | 293,8915 | 145.781 |
Yakın Doğu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 292,5541 | 147.626 |
Atatürk Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 291,9728 | 148.408 |
Uluslararası Antalya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | 291,7659 | 148.682 |
İstanbul Arel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 290,6135 | 150.220 |
Afyon Kocatepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 289,718 | 151.455 |
Karabük Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 288,5199 | 153.133 |
Bülent Ecevit Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 288,4783 | 153.189 |
Selçuk Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 284,2254 | 159.279 |
Fırat Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.) | MF-4 | 283,92 | 159.731 |
Yeni Yüzyıl Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 283,6231 | 160.171 |
Cumhuriyet Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 282,1511 | 162.314 |
İskenderun Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 280,5338 | 164.642 |
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 279,916 | 165.540 |
Süleyman Demirel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 279,2079 | 166.600 |
Sakarya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ) | MF-4 | 277,6356 | 168.973 |
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 277,6142 | 169.004 |
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 277,5267 | 169.134 |
Başkent Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli) | MF-4 | 277,482 | 169.200 |
Dumlupınar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.) | MF-4 | 277,424 | 169.286 |
Dicle Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 275,9103 | 171.569 |
Düzce Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.) | MF-4 | 275,2036 | 172.626 |
Kırklareli Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 274,0475 | 174.476 |
Aksaray Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 272,7818 | 176.485 |
Selçuk Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ) | MF-4 | 271,9809 | 177.740 |
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 270,7363 | 179.687 |
Niğde Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 269,2318 | 182.131 |
Düzce Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.) | MF-4 | 267,4096 | 185.103 |
İnönü Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 267,1785 | 185.471 |
Amasya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 267,0748 | 185.636 |
Karabük Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 266,9787 | 185.793 |
Afyon Kocatepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 266,0294 | 187.496 |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 265,0919 | 189.038 |
Dumlupınar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Simav Teknoloji F.) | MF-4 | 264,9839 | 189.216 |
İstanbul Arel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 264,6039 | 189.875 |
Yeditepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 264,0174 | 190.891 |
Giresun Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 263,9071 | 191.086 |
Atatürk Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 263,6331 | 191.570 |
KTO Karatay Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 263,1967 | 192.343 |
Okan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 262,6127 | 193.391 |
İstanbul Bilgi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 262,4669 | 193.654 |
Düzce Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 262,4629 | 193.662 |
Çankaya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 262,1939 | 194.148 |
İskenderun Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 262,0587 | 194.392 |
MEF Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 261,9574 | 194.578 |
Erzurum Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 261,5724 | 195.298 |
Yaşar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 260,869 | 196.613 |
Süleyman Demirel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 260,7818 | 196.777 |
Afyon Kocatepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 260,6285 | 197.064 |
Bülent Ecevit Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 260,3421 | 197.602 |
Fırat Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.) | MF-4 | 260,2503 | 197.774 |
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 260,1873 | 197.892 |
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 258,8318 | 200.426 |
İstanbul Kültür Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 257,8259 | 202.255 |
Harran Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 257,6976 | 202.493 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 257,658 | 202.566 |
Gaziosmanpaşa Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 257,2342 | 203.350 |
Haliç Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 256,2556 | 205.138 |
Doğu Akdeniz Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 255,6413 | 206.236 |
Hasan Kalyoncu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 255,1814 | 207.046 |
Düzce Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Teknoloji F.) | MF-4 | 254,8439 | 207.690 |
Aksaray Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 254,3482 | 208.720 |
İstanbul Gelişim Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 253,9398 | 209.564 |
Yakın Doğu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 253,3273 | 210.794 |
Amasya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 253,3126 | 210.824 |
Süleyman Demirel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ) | MF-4 | 253,192 | 211.066 |
Dumlupınar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 252,629 | 212.235 |
Cumhuriyet Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 252,4446 | 212.624 |
Bozok Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 252,0726 | 213.410 |
Yakın Doğu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | 251,7339 | 214.110 |
İstanbul Şehir Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 251,6169 | 214.351 |
Gümüşhane Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 251,3225 | 214.956 |
Erzurum Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 251,2147 | 215.177 |
Adıyaman Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 251,1281 | 215.355 |
Düzce Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ) | MF-4 | 250,6872 | 216.248 |
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 250,1077 | 217.416 |
Haliç Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 249,8408 | 217.961 |
Niğde Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 248,3516 | 221.008 |
Afyon Kocatepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ) | MF-4 | 247,7615 | 222.222 |
Yakın Doğu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 247,6683 | 222.418 |
Hasan Kalyoncu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 247,2509 | 223.294 |
Fırat Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.) | MF-4 | 247,2493 | 223.297 |
Gedik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 247,2223 | 223.354 |
Çankaya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 247,2049 | 223.390 |
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 247,155 | 223.495 |
Uluslararası Antalya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 247,0375 | 223.742 |
Bahçeşehir Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 246,7211 | 224.397 |
Atılım Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 246,5185 | 224.816 |
Dumlupınar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Simav Teknoloji F.) | MF-4 | 246,306 | 225.255 |
Amasya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 246,0376 | 225.810 |
İzmir Ekonomi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 245,7418 | 226.435 |
Yakın Doğu Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 245,7416 | 226.435 |
Dumlupınar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ) | MF-4 | 244,9629 | 228.091 |
Avrasya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 244,9304 | 228.164 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Yerleşkesi) (Ücretli) | MF-4 | 244,9157 | 228.196 |
Kilis 7 Aralık Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 244,4505 | 229.239 |
İstanbul Ticaret Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | 244,044 | 230.150 |
Işık Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 244,0342 | 230.172 |
Lefke Avrupa Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 243,5687 | 231.212 |
Doğu Akdeniz Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 243,4846 | 231.400 |
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%25 Burslu) | MF-4 | 243,201 | 232.034 |
Siirt Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 243,0955 | 232.270 |
Amasya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ) | MF-4 | 242,6244 | 233.295 |
Girne Amerikan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 242,2822 | 234.035 |
Gümüşhane Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 242,2252 | 234.158 |
Maltepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 242,1469 | 234.327 |
İstanbul Gelişim Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 241,3932 | 236.016 |
Bitlis Eren Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 241,3624 | 236.086 |
Yeni Yüzyıl Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | 241,2239 | 236.398 |
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 241,1568 | 236.550 |
Fırat Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) | MF-4 | 241,0685 | 236.750 |
Piri Reis Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 241,0021 | 236.900 |
İzmir Ekonomi Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 240,8965 | 237.134 |
Girne Amerikan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 240,6762 | 237.621 |
Bingöl Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 240,5171 | 237.974 |
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 240,4623 | 238.095 |
Iğdır Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 240,2942 | 238.467 |
İstanbul Aydın Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 240,2227 | 238.625 |
Siirt Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 240,2196 | 238.632 |
Okan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 240,1907 | 238.696 |
Lefke Avrupa Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 240,1708 | 238.740 |
Kadir Has Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 240,1192 | 238.855 |
Yeditepe Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 240,1049 | 238.886 |
Bozok Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 239,9642 | 239.203 |
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu) | MF-4 | 239,9118 | 239.327 |
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) | MF-4 | 239,909 | 239.334 |
Yaşar Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | 239,8628 | 239.444 |
Tunceli Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 239,8179 | 239.550 |
Erzincan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) | MF-4 | 239,8154 | 239.556 |
Fırat Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Teknoloji F.) | MF-4 | 239,8077 | 239.574 |
Toros Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 239,7877 | 239.621 |
Erzincan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 239,7873 | 239.622 |
Batman Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği | MF-4 | 239,7244 | 239.771 |
Fırat Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ) | MF-4 | 239,7134 | 239.798 |
İstanbul Ticaret Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | 239,6686 | 239.904 |
İstanbul Esenyurt Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 239,6316 | 239.991 |
Nişantaşı Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | 239,627 | 240.002 |
Avrasya Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli) | MF-4 | – | – |
İstanbul Arel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | – | – |
İstanbul Arel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | – | – |
İstanbul Arel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli) | MF-4 | – | – |
İstanbul Arel Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%25 Burslu) | MF-4 | – | – |
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) | MF-4 | – | – |
İstanbul Ticaret Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | – | – |
İstanbul Esenyurt Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | – | – |
Girne Amerikan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) | MF-4 | – | – |
Girne Amerikan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | – | – |
Girne Amerikan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | – | – |
Girne Amerikan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli) | MF-4 | – | – |
Girne Amerikan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | – | – |
Girne Amerikan Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%25 Burslu) | MF-4 | – | – |
Lefke Avrupa Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) | MF-4 | – | – |
Lefke Avrupa Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu) | MF-4 | – | – |
Lefke Avrupa Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu) | MF-4 | – | – |
Lefke Avrupa Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | – | – |
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi | Elektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu) | MF-4 | – | – |
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
2025 Yılında Elektrikte Tüketiminde Serbest Tüketici Limiti 750 Kilovatsaat Olacak
Elektrikte serbest tüketici limiti, 2025 yılında 750 kilovatsaat olarak uygulanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişk...
-
Kitabın Adı : Yazıyı Bulan Çocuk Kitabın Yazarı: Sinan Yaşar Kitap Hakkında Bilgi: "Ben Beyaz Bulut! Hiç alçak gönüllülük etmeyeceğim; ...
-
Kitabın Adı : Sisin Sakladıkları Kitabın Yazarı : Miyase Sertbarut Kitap Hakkında Bilgi : Kargaların kaç yıl yaşadığını biliyor musunuz? K...