29 Eylül 2017 Cuma

Bilgisayar, Cep Telefonu, Elektronik Cihazların ve Mavi Işığın Sağlığa Zararları Nelerdir?


Elektronik cihazların göz problemleri, obezite, enfeksiyon, depresyon gibi bir çok sağlık sorununa neden olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, özellikle elektronik cihazların ekranından yansıyan mavi ışığın ciddi göz, hafıza, öğrenme problemleri ve depresyona sebep olabileceğini söyledi.

İHA'nın haberine göre; elektronik cihazların insan sağlığı üzerine etkisi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Üyesi Prof. Dr. Bektaş, elektronik cihazların kullanımı noktasında insanların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çocukların belli bir yaşa kadar elektronik cihaz kullanımının sınırlandırılması gerektiğini belirten Yalçın, 3 yaşına kadar çocukların elektronik cihaz kullanmaması gerektiğini söyledi. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın telefonun çocuklar için kanser riski taşıyabileceğini açıkladığını ifade eden Yalçın, dünyadaki çoğu otoritenin çocukların cep telefonu kullanma yaşını 14 olarak açıkladığını söyledi.

"FAZLA ELEKTROMANYETİK ENERJİ GEREKTİREN BODRUM ASANSÖR GİBİ YERLERDE KONUŞULMAMALI"

Cep telefonu kullanımına karşı önerilerde buluna Yalçın, "Cep telefonun hayatımızdan çıkartamayacaksak ne yapmamız gerekir. Yapılacak en önemli şeylerden bir tanesi vücudunuza cep telefonunun temas etmemesi. Bir çantanın içerisinde taşıma ile daha emniyetli olabilir. Eğer konuşacaksanız, kulağınıza dayayarak konuşmayın. Hopörlerle konuşun. Konuşmanızın süresini kısaltın. Süreyi uzattıkça vücudunuzun maruz kalacağı enerji miktarı artıyor. Fazla elektro manyetik enerji gerektiren bodrum asansör gibi yerlerde konuşulmasından kaçınılması gerekir" dedi.

BAZ İSTASYONLARI VE MİKRODALGA ENERJİ

Elektronik cihazların sağlık üzerine etkisinin merak edilen bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, "Ülkemizde 73 milyondan fazla abone var. Akıllı telefon kullananların sayısı ise 40 milyonun üzerinde. İnsanlar, bu kadar çok kullanılan bir aracın insan sağlığına olan etkilerini merak ediyor. Bu konuyla ilgili tartışılması gereken ilk konu baz istasyonları. Yüksek gerilim hatları ilk yapıldığında, insan sağlığına etkisinin olmadığı söylenmişti. Daha sonra yüksek gerilim hatlarının altında oturan insanlarda lösemi hastalığı görüldüğü tespit edildi. Baz istasyonlarının da sağlık üzerine bir etkisinin olmadığını söylüyorlar. Baz istasyonları iletişim kurabilmek için mikro dalga enerjisi kullanıyor. Mikro dalga enerjinin iki tipi var. Bunlardan bir tanesi termal enerji. Bu hepimizin bildiği mikro dalga fırında her hangi bir yiyeceği ısıtan ısı. Diğer bir tipi ise mikrodalga enerjisi. Asıl kimyasal olan enerji bu. Bu enerjinin etkilerinden biri, hücrenin iç kimyasını bozabiliyor olması. Hücre zarı ve hücre DNA'sı üzerine etkileri var. BTK bunun için belli koruyucu önlemler almaya çalışıyor. Ama bu ülkeden ülkeye çok değişiyor. Dünyada baz istasyonları enerji seviyesi en düşük olan İsviçre'dir. Ülkemiz biraz daha orta sıralarda yer alıyor. Baz istasyonu yakınında yaşayan insanlarda baz istasyonlarından kaynaklı ortaya çıkan hastalıklarla ilgili şimdiye kadar ortaya konan bilimsel bir veri yok. Ama baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi bazı durumlarda artış olduğuna dair veriler var" dedi.

"3 YAŞINA KADAR 'SIFIR' EKRAN"

Cep telefonun vücuda az temas etmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, "Cep telefonunu uzun bir şekilde vücudunuza dayalı olarak kullandığınızda buradan gelen enerji yüzünüze ve kafatasınıza yansıyor. Bundan en fazla etkilenenler ise çocuklar oluyor. Çünkü çocukların kafa tasındaki kemik kalınlığı bir erişkine göre 1/4'dür. Erişkinler bu durumdan daha az etkilenirken çocuklar bundan daha fazla etkilenir. Özellikle 5 yaş altı çocuklar. Cep telefonu kullanımında en fazla dikkat edilmesi gereken konulardan biri küçük yaştaki çocuklarla cep telefonu görüşmesinin sağlanmaması. Bununla birlikte bizim temel politikamız üç yaşına kadar sıfır ekrandır. Sıfır cep telefonu, sıfır televizyon ve sıfır bilgisayardır" diye konuştu.

"EKRANLA KİŞİNİN ARASINDA EN AZ 30-40 SANTİMLİK BİR MESAFE OLMAK ZORUNDA"

Elektronik cihazların kullanımında en çok karşılaşılan problemin ortopedik problemler olduğunu ifade eden Yalçın, "Üç yaşından sonra bizim en fazla karşılaştığımız problemlerden bir tanesi kullanılan aletin özelliğine bağlı olarak karşılaşılan ortopedik problemlerdir. Özellikle bel, sırt, omuz ve ense ağrıları çok sık olarak görülmekte. Bu durum kullanılan alete uygun mesafeden uygun pozisyonda bakmamaktan kaynaklanıyor. Ekranla kişinin arasında en az 30-40 santimlik bir mesafe olmak zorunda. Mümkün olduğunca ekrana ya dik ya da biraz yukarıdan bakmak gerekir. Aşağıdan bakmamak gerekir. Klavye ile elin paralel olması lazım. İçe dönük olmaması lazım. Mausu tam olarak kavramamız gerekir. Bunlar olmadığı taktirde duruşa bağlı olarak ciddi ortopedik problemler ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

"EKRANA ODAKLANILDIĞI İÇİN ÇOCUK DOYDUĞUNUN BİLE FARKINA VARMIYOR"

Elektronik alet kullanımının çocuklar açısından en büyük problemlerden bir tanesinin obezite olduğunu vurgulayan Yalçın, "Ülkemizde yapılan çok ciddi bazı çalışmalara göre; bir çocuk ortalama iki saatten fazla bilgisayar ve televizyon karşısında vakit geçiriyorsa obez olma riski çok yüksek. Bir diğer unsur çocuklar ekran başındayken bir şeyler atıştırmak istiyor. Dolayısıyla ne yediklerini bilmiyorlar. Ekrana odaklanıldığı için çocuk doyduğunun bile farkına varmıyor. Çocuklar uyku saatlerini geçiriyor. Kayseri'de çocuklar üzerine yapılan bir araştırmaya göre çocuklar 10 saatten az uyuyorsa obez olma eğilimindedir. Çocuk uykusundan feragat ederek bilgisayarla zaman geçiriyorsa bir şekilde hormonal dengesini engelliyor. Biz gündüz ışık almak gece ise almamak zorundayız. Burada önemli olan melatonin hormonu. Bu hormonda değişiklik veya azalma olursa bu bizim; iştahımızı, insülin dengemizi her şeyimizi etkiliyor. Çocuk obezitesinin ortaya çıkmasındaki önemli etkenlerden biri de bu ritmin bozulmuş olmasıdır. Bu nedenle ebeveynler çocukların uyku saati konusunda biraz hassas olmaları gerekir" dedi.

"BİLGİSAYAR BAŞINDA İKİ SAAT GEÇİREN BİR İNSANIN IQ'SU CİDDİ ŞEKİLDE AZALIYOR"

Çocukların uykusuz kalmaması gerektiğini belirten Yalçın, "Uykusuzluğun getirdiği bazı sorunlar var. Uykusuzluk çocukların akademik başarılarını etkiliyor. Çocuklardaki hafıza bölümünü etkilediği gibi yeni bir şeyler öğrenme de ortadan kalkıyor. İngiltere'deki bir araştırmaya göre bilgisayar başında iki saat geçiren bir insanın IQ'su ciddi şekilde azalıyor. Belli bir süre için bilişsel fonksiyonlarınızı kullanamıyorsunuz. Onun için bu sürelerin ciddi şekilde azaltılması gerekiyor" diye konuştu.

"ELEKTRONİK BİR ALET KULLANIRKEN GÖZÜMÜZÜ KAPATMAYI UNUTUYORUZ"

Çocuklarda karşılaşılan diğer bir sorunun göz problemleri olduğunu dile getiren Yalçın, "Çok aşırı bilgisayar kullanmada göz kuruluğu, göz yorgunlukları ve miyopi gelişebiliyor. Göz kuruluğunun nedeni elektronik bir alet kullanırken gözümüzü kapatmayı biraz unutuyoruz. Aslında bunu çok yapmamız gerekiyor. Normalde yarım saatlik bir bilgisayar kullanımından sonra muhakkak 5 dakikalık bir dinlenme yapmamız lazım. 6 metre civarı bir uzaklığa gözlerimizi odaklayıp bakmamız gerekiyor. Yakını görüp de uzağı görememizin en büyük nedenlerinden bir tanesi elektronik alet kullanımı. Bunun sebebi gözün dışarıda bir şeylere odaklanmayı ihmal etmesidir. Çocuklar dışarı çıkıp başka şeylere baktıklarında miyopi ortadan kalkıyor. Araştırmalara göre yeni nesilde miyopi de çok ciddi bir artış gösterecek" şeklinde konuştu.

"KULAKLIKLAR DİŞ FIRÇASI GİBİ HİJYENİK OLMALI"

Son zamanlarda enfeksiyon sorunu ile karşılaşıldığını söyleyen Yalçın, "Son zamanlarda piyasaya sürülen akıllı telefonların büyük bir kısmı kulaklıkla kullanılıyor. Bunların hijyeni konusunda herhangi bir bilgi yok. Yapılan bir araştırmada, bunlarda ciddi patalojik mikroorganizmalar ürediği belirtiliyor. Bu da kulak enfeksiyonlarına neden oluyor. Gençler arasında bunların değiş tokuşu yapılıyorsa birbirlerine mikrop geçmesi söz konusu olabilir. Bunların diş fırçası gibi hijyenik olarak kabul edilmesi gerekir. Burada diğer bir sorun sesin direk olarak kulağa verilmesidir. Kulak belli bir sese kadar kendini koruyabiliyor. Devamlı olarak verirseniz kulağın işitme seviyesinde ciddi azalma sağlayabilirsiniz. Uzun süre, yüksek seste müzik dinlemek işitme kaybına neden olabiliyor" dedi

MAVİ IŞIK

Mavi ışığın akıllı telefon, bilgisayar ve diğer bazı elektronik cihazların ekranlarından geçen ışık olduğunu belirten Yalçın, "Bu oldukça yüksek enerjili görülebilen bir ışıktır. Bunun bazı olumsuz etkileri var. Bu ışık zaman içerisinde gözün iç kısmındaki sinir tabakasında, retinada, ciddi tahribat yapabiliyor. Daha sonra bunlar yaşa bağlı olarak katarakt dediğimiz bazı göz problemlerine yol açıyor. Bunun için kullanımın sınırlandırılması gerekiyor. Gün içerisinde ihtiyaç olduğu kadar kullanılması gerekir. Akıllı telefon sahibi olan insanın yatmadan önce yaptığı son şey genelde telefonuna bakmak. Çoğu kişinin yataktan kalktıktan sonra yaptığı ilk şey de telefonuna bakmak. Bu ışığa çokça maruz kalıyoruz. Bunu fazla kullanınca ne yapıyor? Öncelikle hafızamızı etkiliyor. Yeni birşeyler öğrenmemizi etkiliyor. Eğer uykusuz kalırsak biriken nörotoksinler bir sonraki günün uykusunu da etkiliyor. Bir süre sonra melatonin seviyesinin aşağıya çekildiğini görüyoruz. Buna bağlı olarak depresyon gelişebiliyor. Aynı şekilde buna bağlı olarak obezite gelişebiliyor. Teknoloji vazgeçilmez bir şey ama bunu dikkatli kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.

KANSER

Bu etkilerin içerisinde en çok konuşulması gereken şeyin kanser olduğunu belirten Yalçın, "Cep telefonun kanser yapıp yapmadığı insanların merak ettiği bir soru. Bu konuda en önemli çalışma 2010 yılında Danimarka'da yapıldı. 360 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışma. Bu araştırmada cep telefonu ile beyin kanseri arasında doğrudan bir bağlantı kurulamamış. Bu çalışmanın kendine göre zayıflıkları var. Araştırmada ne kadar süre cep telefonuna maruz kalındığı çok dikkate alınmamış. Cep telefonu kullanım süresi 13 yıl olarak belirlenmiş ve çalışmaya katılanların büyük bir kısmı erişkin. Yani gençler ve çocuklarda telefon kullanımının etkileri konusunda herhangi bir bilgimiz yok. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı 2011 yılında mobil telefon kullanımının özellikle çocuklar için kanser riski taşıyabileceğini iddia etti. Çoğu otorite çocukların cep telefonu kullanma yaşını 14 olarak açıklıyor. 14 yaşından önce çocukların telefonla tanıştırılmaması gerektiği ve 14 yaşından sonra da belli kurallara dahil olması gerektiği belirtiliyor" şeklinde konuştu.

27 Eylül 2017 Çarşamba

Yenilenebilir Enerji Lisesi Türkiye'de İlk Ankara Eryaman'da Açıldı


Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılış töreninde, "Bu okulumuz yıllık 23,6 kilovatsaat enerji tüketecek. Yüzde 80 enerji verimliliği demek." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Eryaman'daki Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk yenilebilir enerji lisesinin bu yönüyle birçok kuruma örnek oluşturacağını söyledi.

Okulun isminin sibernetik alanında çığır açan buluşlarıyla bilinen El-Cezeri'den geldiğini ifade eden Albayrak, El-Cezeri'nin bu toprakların bilimle, ilimle, fenle, tarihin her alanıyla ne kadar iç içe olduğunun göstergelerinden biri olduğunu dile getirdi.

Okulun yaklaşık 39 bin metrekare alan üzerine bütünleşik bina sistemiyle inşa edildiğini anlatan Albayrak, standart bir okulun yıllık enerji tüketiminin yaklaşık 159 kilovatsaat olduğunu bildirdi. Bakan Albayrak, şöyle devam etti:

"Bu okulumuz yüksek enerji verimliliği sağlayan altyapısı sayesinde yıllık 23,6 kilovatsaat enerji tüketecek. Bu, diğer liselere göre toplamda en az yüzde 80 enerji verimliliği demek. Ayrıca, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve havalandırma sistemleri için gereken enerji güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinden üretilerek sağlanacak. Gelişmiş arıtma kapasitesine sahip sulama sistemleriyle de atık su ve yağmur suyunun geri dönüşümünden yüzde 70 oranında verimlilik sağlanacak. Standart bir lisede 60 yıllık toplam enerji, su, işletme ve bakım maliyetleri bugünkü değerleriyle yaklaşık 257 milyon lira. Bu okulumuzda bu rakam 71 milyon Türk lirası olacak. Yani 180 milyondan daha fazla bir tasarruf. 26 derslik, 6 laboratuvar, 10 atölye, kapalı spor salonu ve 147 yataklı pansiyona sahip okulumuz yaklaşık 26 milyon liraya mal oldu. Yani aynı özelliklerdeki standart bir liseye göre 1,5 kat daha fazla paraya mal olmasına rağmen, ortaya koyduğu bu tasarrufla bu yatırımı 9,5 yılda amorti edecek. Normal bir liseye göre daha fazla maliyet gerektiren bu ek yatırımları ise yani rüzgar, güneş, verimlilik noktasındaki yatırımların geri dönüşü 3 yılda sağlanacak."

"Türkiye enerji teknolojileri üretiminde merkez olacak"

Albayrak, okulun teknolojik altyapısıyla Türkiye'nin son 15 yılda geçirdiği değişim ve dönüşümü gösteren en önemli örneklerden olduğunu vurgulayarak, artan enerji talebinin dengeli bir enerji sepetiyle karşılanması için Milli Enerji ve Maden Politikası Strateji Belgesi'ni nisan ayında kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı.

Yıllık ortalama 55 milyar dolarlık enerji ve maden ithalatı gerçekleştiren Türkiye için bunun önemli sorunlardan biri olmaya devam ettiğinin altını çizen Albayrak, "Bunun için uzun vadeli, sürdürülebilir ve şeffaf enerji stratejileriyle Türkiye'yi, enerji ve maden alanında dışa bağımlılıktan kurtaracak çok boyutlu bir politikayı uygulamak için adımlar atmaya başladık. Aramacılıktan üretime, alternatif kaynak yatırımlarından, tüketime kadar enerjinin her alanında bütüncül bir süreç oluşturulması için gerekenleri nakış gibi işliyoruz." diye konuştu.

Bakan Albayrak, yenilenebilir teknolojilere yapılan yatırımlarda teknoloji transferini öncelik olarak belirlediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Enerjide atacağımız bu adımlar sadece dışa bağımlılığa, cari açığa, ekonomiye etki etmeyecek. Bu adımlar aynı zamanda Türkiye'yi enerji ticaretinde küresel anlamda önemli bir noktaya taşıyacak. Maliyetleri düşürecek. Sanayicilerimiz, vatandaşlarımız artık enerji maliyetlerine daha az kaynak ayırarak ucuzlaması vesilesiyle daha rahat edecek. Bu da ekonominin büyümesinde, sanayinin büyümesinde ve rekabet etmesinde ülkemize doping etkisi yapacak. Biz biliyoruz ki, bu politikalarımızın başarılı olmasıyla ülkemiz enerji teknolojileri üretiminde aynı zamanda bir merkez haline gelecek."

Mezunlara istihdam sözü

El Cezeri'nin 12'nci yüzyılda tasarladığı 50'den fazla makinayla dünyada robot alanının öncüsü olması gibi, bugün Türk mühendislerin, bilim insanlarının enerji teknolojilerine yapacakları çalışmaların da büyük ve güçlü Türkiye amacına ulaşmak için gerekli olduğuna dikkati çeken Albayrak, "Buradaki öğrenci kardeşlerimizin bizler de yanında olacağız. Bu okulumuzda başarılı olan tüm kardeşlerimize lise ve üniversite sonrası istihdam, master ve doktora süreçlerinde en büyük desteği vermek için buradan söz veriyorum. Sevgili gençler sizlerin içlerindeki dinamizm Türkiyenin en büyük gücüdür." diye konuştu.

Anadolu Ajansı

25 Eylül 2017 Pazartesi

Matematikte İşçi Problemini Elektrik Paralel Devre Eşdeğer Direnç Çözümü Yapar Gibi Çözmek


Matematik problemleri arasında işçi problemleri öğrencilere en karmaşık gelen sorular arasındadır.

Özellikle mesleki ve teknik liselerde elektrik elektronik bölümlerinde okuyan öğrenciler için aslında bu soruları çözmek çok kolay olabilir. Çünkü bu soruların çözümü ile paralel bağlı direnç devrelerinde eşdeğer direnç hesabı aynıdır.

Paralel direnç devrelerinde kullandığımız aşağıdaki formül işçi problemleri için de geçerlidir.


Örnek-1: Bir işi A işçisi tek başına 6 saatte, B işçisi tek başına 12 saatte bitirebilmektedir. İki işçi beraber çalışırsa bu işi kaç saatte bitirir?
Biz soruyu yukarıdaki elektrik devresi gibi düşünüp çözüm yaparsak işçi problemininde sonucunu bulmuş oluruz.

1/Rt=1/6 + 1/12   (paydaları eşitliyoruz)
1/Rt=2/12 + 1/12
1/Rt=3/12 (eşitliğin iki tarafını ters çeviriyoruz)
Rt=12/3
Rt=4 ohm çıktığına göre işçi probleminin cevabı da 4 saattir.

Örnek-2: Bir işi A işçisi tek başına 6 saatte, B işçisi tek başına 9 saatte, C işçisi tek başına 18 saatte bitirebilmektedir. Üç işçi beraber çalışırsa bu işi kaç saatte bitirir?

Bu soruyu da yukarıdaki elektrik devresi gibi düşünüp çözüm yaparsak işçi problemininde sonucunu bulmuş oluruz.

1/Rt=1/6 + 1/9 + 1/18  (paydaları eşitliyoruz)
1/Rt=6/36 + 4/36 + 2/36
1/Rt=12/36  (eşitliğin iki tarafını ters çeviriyoruz)
Rt=36/12
Rt=3 ohm çıktığına göre işçi probleminin cevabı da 3 saattir.

16 Eylül 2017 Cumartesi

Dahi Doğuştan Mı Olunur Yoksa Sonradan Mı? Polgar Kardeşler Bir Başarı Hikayesi


İlginç bir başarı hikayesi: Polgar Kardeşler

Suzan Polgar dünyayı farklı algılıyor. O bir dahinin beynine sahip. Ancak Suzan doğuştan bir deha değil bunu geçirdiği sıradışı çocukluk sayesinde kazandı. O sıradan bir çocuğun bir dahiye dönüştürülebileceğinin canlı bir ispatı aslında. Onun beynini ve düşünüş biçimin anlamak suretiyle kendi beyinlerimizin sınırlarını geliştirebiliriz belki de…

Suzan, her üçü de satranç tarihinin büyük isimleri arasında olan Polgar kardeşlerin en büyüğü. Onların bu inanılmaz başarıları, babaları Laszlo Polgar’ın yaptığı bir deneye dayanıyor aslında.

Macaristan’da yaşayan pedagojik psikolog Laszlo Polgar’ın ilk kızı olan Suzan 1969 yılında doğduğunda babasının bir teorisi vardı. Ona göre “Dahiler doğmaz, yaratılır”dı. Bu tezini savunurken de Mozart’ı örnek gösteriyordu sonuçta Mozart’ın daha 5 yaşında müzik konusunda gösterdiği başarısı Mozart gibi bir müzisyen olan ve oğlunu sistematik olarak yetiştiren babasının eseriydi. Ona göre birçok çocuk kapasitesinin çok altında yetiştiriliyordu ve okula devam ederek bu kapasitenin arttırılması imkanı yoktu. Bir deney yapmaya karar verdi kızı üzerinde. Öncelikle kızını bir matematikçi olarak yetiştirmeyi düşündü ancak Suzan bir gün evde bir satranç tahtası bulup bunun hakkında ailesine sorular sormaya başlayınca baba Polgar satrançta karar kıldı.

Satrancı sadece hobi olarak oynayan baba, bilgisinin bu proje için yeterli olmayacağını düşündüğünden önce kendisini bu konuda yetiştirdi. Susan, henüz daha dört yaşına basmadan babası ile satranç çalışmalarına başladı.

Susan ilk turnuvasına beş yaşında girdi ve dönemin önemli tabularından birini de alt itti. 1970’li yıllarda satranç dünyası erkek egemenliği altındaydı ve bu oyunun kadınlara dönük olmadığına dair yaygın bir inanış vardı. Ancak 10 maçın hepsini kazanarak bu tabunun yıkılması için ilk adımları atmaya başlamıştı aslında. Bu esnada Polgar ailesine 1974 yılında ikinci çocukları Sofya ve 1976’da son kızları Judit katıldı. Baba Polgar onların satranç eğitimlerine beş yaşına kadar başlamasa da Susan ile çalışmalarına devam ederken diğer iki kız kardeş de bu ortamda büyümeye başladı…

Susan, 1991 yılında büyük usta oldu. 1996-1999 yılları arasında ise Dünya Kadınlar Şampiyonu ünvanını elde etti. İkinci kız kardeş Sofya, henüz beş yaşındayken 11 yaş kızlarda Macaristan şampiyonu olarak başlar satranç kariyerine. 1986 yılında 14 Yaş Kızlar Dünya Şampiyonu olan Sofya olimpiyatlarda da birçok madalya sahibi olur. Sofya’nın en büyük başarısı ise Roma’da en iyi erkek satranç sporcuları arasında sekiz oyun üst üste kazanmasıdır.

En küçük kardeş Judit, 1988 yılında Dünya 12 Yaş Genel Kategori Şampiyonu olarak ilk rekorunu kırar. 1989 yılında dünyada en iyi yüz sporcu arasına giren Judit, 1991 yılında da yeni bir rekor kırarak tarihteki en genç büyük usta ünvanını elde eder. 2005 yılında dünyada en iyi sekiz numaralı sporcu olarak kariyerinin en parlak dönemini yaşar.

Peki bu üç satranç dehası kardeşin sırrı nedir? Gerçekten babalarının savunduğu gibi çalışmayla dahi mi olmuşlardı?

Satranç oyunu gibi süregelen bir görev beynin ön kısmında, ön bellek adı verilen bir bölgede işlenmektedir. Buradaki nöronlar gerekli bilgileri bağlantılar oluşturarak kaydederler. Ancak bu bağlantılar kısa sürede kaybolur. Yani ön bellek geçici bir not defteri gibi çalışır ve sadece yaklaşık 7 değişik bilgi saklayabilir. Bu nedenle 7 basamaklı bir telefon numarası aklımızda tutabildiğimiz maksimum bilgidir. Suzan’ın bu inanılmaz hafıza becerisinin temelinde gördüğü taşları akılda gruplayarak tutması yatıyor. Siyahlar, beyazlar, piyonlar vb…

Çocukluğunda itibaren Suzan binlerce kitap okuyup, binlerce hamle incelediği için satranç oyununun tüm ihtimallerini neredeyse beynine kazımıştı. 10 yaşındaki bir çocuk yaklaşık 10 bin kelime bilir, oysa Suzan 10 yaşındayken 100 bin satranç grubunu öğrenmeye çalışıyordu. Bu işlem onun beyninin fiziksel olarak değişmesini sağladı.

Polgar’ların başarısının temelinde örüntü tanıma yatıyordu. Yani herhangi bir satranç oyunu esnasında Polgar’lar rakiplerinin tersine oyunda muhakeme yürütmüyor, sezgisel hareket ediyorlardı. Herkesin dakikalar, bazen saatlerce süren muhakeme sonunda yapabildiği bir hamleyi, Polgar’lar hiç düşünmeden yapabiliyorlardı ve üstelik sonunda oyunu da kazanıyorlardı. Onlar satranç oynarken, beyinlerinde kullanılan kısım, hepimizin yüz tanırken kullandığı kısımla aynıydı. Yani Polgar’lar herkes nasıl tanıdıklarının yüzünü bilebiliyorsa, herhangi bir satranç oyununda karşılarına çıkan durumları “önceden tanıyorlardı”.

Kısacası yıllar süren çalışma Polgar kardeşlerin beyinlerini değiştirmiş. Bu da aslında babasının deha doğulmaz, deha olunur teorisini kanıtlayan bir durum.

21 yaşındayken Suzan satranç ustası ünvanını kazandı. Yaklaşık 600 erkek arasındaki ilk kadın oldu. En küçük kızkardeşi Judit ablasının izini takip etti, şu anda adı dünyanın en iyi 15 erkek oyuncusu ile birlikte anılıyor. Polgar kardeşlerinde etkisi ile günümüzde satranç şampiyonalarında artık kadınlar, erkeklerle eşit şartlar altında yarışıyorlar.

Anlaşılan o ki yaptığımız şey her ne olursa olsun eğer aklımızı tamamen ona verirsek ve gerçekten istersek başarılı olmak mümkün.

Matematiksel

Elektrik Elektronik Mühendisliği Üniversitelerin 2017 Yılı Taban Puanları ve Başarı Sırası


ÜniversiteProgram AdıPuanTaban PuanBaşarı Sırası
Türü
Boğaziçi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4532,0234515
Koç ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4531,1421567
İhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4529,0693708
Orta Doğu Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4512,48922.408
TOBB Ekonomi ve Teknoloji ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4504,91493.639
İhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4503,98543.821
Koç ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4501,27074.383
TOBB Ekonomi ve Teknoloji ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4484,99688.357
Özyeğin ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4479,83879.972
Abdullah Gül ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4457,655118.317
Hacettepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4456,567218.786
Koç ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4455,633619.207
Bahçeşehir ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4454,607719.690
Yeditepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4450,70621.441
Gazi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4447,227923.048
TOBB Ekonomi ve Teknoloji ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4440,407526.322
İhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4439,573726.733
İstanbul Bilgi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4438,943627.049
Orta Doğu Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Yerleşkesi) (Tam Burslu)MF-4438,112427.420
Marmara ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4436,733628.102
İstanbul Şehir ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4436,515828.203
MEF ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4436,064828.412
İzmir Ekonomi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4434,825729.070
Kadir Has ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4430,704631.268
Gazi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.)MF-4429,178832.072
Ankara ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4428,453732.474
Başkent ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4425,637334.017
Koç ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4424,158334.828
Ege ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4422,002836.046
Işık ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4418,827737.829
Dokuz Eylül ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4417,886338.347
Çankaya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4416,363339.253
MEF ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4415,113939.968
İstanbul ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4414,835440.123
İstanbul Ticaret ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4414,474140.321
Anadolu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4411,648341.945
Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4411,268242.162
Yaşar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4411,153842.228
Marmara ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4410,042242.895
Uluslararası Antalya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4403,586146.834
İstanbul Kültür ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4403,470346.905
Atılım ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4403,384546.957
Okan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4401,92147.855
Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4401,803947.927
İstanbul Medipol ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4401,625148.037
Orta Doğu Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Yerleşkesi) (%75 Burslu)MF-4397,548750.555
İzmir Katip Çelebi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4394,824352.306
İstanbul Aydın ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4394,478252.525
Maltepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4394,353652.604
TOBB Ekonomi ve Teknoloji ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli)MF-4393,442153.195
Çukurova ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4392,460153.822
KTO Karatay ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4392,046754.080
Gazi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.)MF-4384,519259.285
Haliç ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4382,581160.664
Akdeniz ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4378,672463.502
Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (İÖ)MF-4377,607864.310
Başkent ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4377,143564.656
İstanbul Medeniyet ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4375,465.924
İstanbul Arel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4372,578468.034
Fatih Sultan Mehmet Vakıf ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4372,140868.371
Sakarya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.)MF-4369,433170.434
Selçuk ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.)MF-4369,187570.642
İstanbul Kemerburgaz ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4366,467972.797
Gedik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4364,913774.018
Çukurova ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (İÖ)MF-4361,813476.499
İstanbul Sabahattin Zaim ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4359,965477.964
Karadeniz Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4359,371578.471
İzmir Ekonomi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4359,160778.650
Bursa Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4358,391679.323
İstanbul Kültür ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4358,258479.440
Yeni Yüzyıl ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4357,927679.724
İstanbul Gelişim ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4356,776380.627
Erciyes ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4356,739980.657
Piri Reis ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4356,358680.969
Gaziantep ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4352,95983.697
İstanbul Arel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4352,157984.372
Özyeğin ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4349,528786.549
Akdeniz ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4349,398486.658
Marmara ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4346,139489.465
Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4345,61589.942
Pamukkale ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4344,261191.161
Nuh Naci Yazgan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4343,653891.714
Ondokuz Mayıs ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4343,026192.299
Adnan Menderes ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4342,050893.145
Çankaya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4339,579295.477
KTO Karatay ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4339,503195.547
Maltepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4339,144295.874
Sakarya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.)MF-4338,90896.095
Sakarya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.)MF-4337,390797.554
Abant İzzet Baysal ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4335,603499.250
Celal Bayar ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4333,4506101.286
İstanbul Esenyurt ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4333,1279101.589
Adana Bilim ve Teknoloji ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4332,2505102.403
Hasan Kalyoncu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4330,4876104.140
Gazi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (UOLP – Michigan State Üniversitesi) (Ücretli)MF-4329,8369104.779
Balıkesir ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4329,7414104.874
Yaşar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4327,7852106.850
Necmettin Erbakan ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4327,1438107.480
Trakya ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4325,5673109.080
Selçuk ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.)MF-4324,546110.156
Bahçeşehir ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4323,3633111.430
Kırıkkale ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4323,2669111.535
Gazi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4322,3618112.485
Mersin ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4321,9197112.951
Karadeniz Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4321,8468113.034
Nişantaşı ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4319,0816116.019
Selçuk ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.)MF-4319,058116.044
Erciyes ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4316,9473118.372
Toros ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4316,4368118.934
Özyeğin ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4316,3618119.017
Yeditepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4315,345120.135
Pamukkale ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4315,1025120.401
Doğu Akdeniz ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4314,2497121.372
Sakarya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Teknoloji F.)MF-4311,8721124.128
Gaziantep ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (İÖ)MF-4309,6709126.582
Atılım ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4308,8136127.561
Avrasya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4308,2486128.216
Işık ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4307,9944128.511
Celal Bayar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4307,5964128.974
Başkent ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%25 Burslu)MF-4307,076129.580
Dumlupınar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.)MF-4306,8326129.869
Süleyman Demirel ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4305,7377131.164
Karabük ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce)MF-4305,1824131.791
İstanbul Sabahattin Zaim ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4301,997135.657
Sakarya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4301,8347135.854
Balıkesir ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4300,6088137.352
Piri Reis ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4300,461137.535
Düzce ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.)MF-4299,2845138.980
Fatih Sultan Mehmet Vakıf ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli)MF-4298,08140.453
İstanbul Bilgi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4297,7971140.804
İnönü ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4296,7497142.127
Fatih Sultan Mehmet Vakıf ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4296,5722142.358
Orta Doğu Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Yerleşkesi) (%50 Burslu)MF-4295,3644143.902
Kırıkkale ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4295,3099143.971
Selçuk ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Teknoloji F.)MF-4293,8915145.781
Yakın Doğu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4292,5541147.626
Atatürk ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4291,9728148.408
Uluslararası Antalya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4291,7659148.682
İstanbul Arel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4290,6135150.220
Afyon Kocatepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4289,718151.455
Karabük ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4288,5199153.133
Bülent Ecevit ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4288,4783153.189
Selçuk ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4284,2254159.279
Fırat ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Mühendislik F.)MF-4283,92159.731
Yeni Yüzyıl ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4283,6231160.171
Cumhuriyet ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4282,1511162.314
İskenderun Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4280,5338164.642
Recep Tayyip Erdoğan ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4279,916165.540
Süleyman Demirel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4279,2079166.600
Sakarya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ)MF-4277,6356168.973
İstanbul Sabahattin Zaim ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4277,6142169.004
Bilecik Şeyh Edebali ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4277,5267169.134
Başkent ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli)MF-4277,482169.200
Dumlupınar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.)MF-4277,424169.286
Dicle ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4275,9103171.569
Düzce ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.)MF-4275,2036172.626
Kırklareli ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4274,0475174.476
Aksaray ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4272,7818176.485
Selçuk ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ)MF-4271,9809177.740
Kahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4270,7363179.687
Niğde ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4269,2318182.131
Düzce ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.)MF-4267,4096185.103
İnönü ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4267,1785185.471
Amasya ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4267,0748185.636
Karabük ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4266,9787185.793
Afyon Kocatepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4266,0294187.496
Nevşehir Hacı Bektaş Veli ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4265,0919189.038
Dumlupınar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Simav Teknoloji F.)MF-4264,9839189.216
İstanbul Arel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4264,6039189.875
Yeditepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4264,0174190.891
Giresun ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4263,9071191.086
Atatürk ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4263,6331191.570
KTO Karatay ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4263,1967192.343
Okan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4262,6127193.391
İstanbul Bilgi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4262,4669193.654
Düzce ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4262,4629193.662
Çankaya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4262,1939194.148
İskenderun Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4262,0587194.392
MEF ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4261,9574194.578
Erzurum Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4261,5724195.298
Yaşar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4260,869196.613
Süleyman Demirel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4260,7818196.777
Afyon Kocatepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4260,6285197.064
Bülent Ecevit ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4260,3421197.602
Fırat ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Mühendislik F.)MF-4260,2503197.774
Osmaniye Korkut Ata ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4260,1873197.892
Karamanoğlu Mehmetbey ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4258,8318200.426
İstanbul Kültür ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4257,8259202.255
Harran ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4257,6976202.493
Yüzüncü Yıl ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4257,658202.566
Gaziosmanpaşa ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4257,2342203.350
Haliç ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4256,2556205.138
Doğu Akdeniz ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4255,6413206.236
Hasan Kalyoncu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4255,1814207.046
Düzce ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Teknoloji F.)MF-4254,8439207.690
Aksaray ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4254,3482208.720
İstanbul Gelişim ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4253,9398209.564
Yakın Doğu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4253,3273210.794
Amasya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4253,3126210.824
Süleyman Demirel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ)MF-4253,192211.066
Dumlupınar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4252,629212.235
Cumhuriyet ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4252,4446212.624
Bozok ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4252,0726213.410
Yakın Doğu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4251,7339214.110
İstanbul Şehir ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4251,6169214.351
Gümüşhane ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4251,3225214.956
Erzurum Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4251,2147215.177
Adıyaman ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4251,1281215.355
Düzce ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ)MF-4250,6872216.248
Nuh Naci Yazgan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4250,1077217.416
Haliç ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4249,8408217.961
Niğde ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4248,3516221.008
Afyon Kocatepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ)MF-4247,7615222.222
Yakın Doğu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4247,6683222.418
Hasan Kalyoncu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4247,2509223.294
Fırat ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Teknoloji F.)MF-4247,2493223.297
Gedik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4247,2223223.354
Çankaya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4247,2049223.390
Kahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4247,155223.495
Uluslararası Antalya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4247,0375223.742
Bahçeşehir ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4246,7211224.397
Atılım ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4246,5185224.816
Dumlupınar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Simav Teknoloji F.)MF-4246,306225.255
Amasya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4246,0376225.810
İzmir Ekonomi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4245,7418226.435
Yakın Doğu ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4245,7416226.435
Dumlupınar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ)MF-4244,9629228.091
Avrasya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4244,9304228.164
Orta Doğu Teknik ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (KKTC Yerleşkesi) (Ücretli)MF-4244,9157228.196
Kilis 7 Aralık ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4244,4505229.239
İstanbul Ticaret ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4244,044230.150
Işık ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4244,0342230.172
Lefke Avrupa ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4243,5687231.212
Doğu Akdeniz ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4243,4846231.400
Fatih Sultan Mehmet Vakıf ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%25 Burslu)MF-4243,201232.034
Siirt ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4243,0955232.270
Amasya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ)MF-4242,6244233.295
Girne Amerikan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4242,2822234.035
Gümüşhane ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4242,2252234.158
Maltepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4242,1469234.327
İstanbul Gelişim ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4241,3932236.016
Bitlis Eren ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4241,3624236.086
Yeni Yüzyıl ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4241,2239236.398
İstanbul Kemerburgaz ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4241,1568236.550
Fırat ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.)MF-4241,0685236.750
Piri Reis ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4241,0021236.900
İzmir Ekonomi ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4240,8965237.134
Girne Amerikan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4240,6762237.621
Bingöl ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4240,5171237.974
Osmaniye Korkut Ata ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4240,4623238.095
Iğdır ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4240,2942238.467
İstanbul Aydın ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4240,2227238.625
Siirt ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4240,2196238.632
Okan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4240,1907238.696
Lefke Avrupa ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4240,1708238.740
Kadir Has ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4240,1192238.855
Yeditepe ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4240,1049238.886
Bozok ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4239,9642239.203
Uluslararası Kıbrıs ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)MF-4239,9118239.327
Uluslararası Kıbrıs ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu)MF-4239,909239.334
Yaşar ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4239,8628239.444
Tunceli ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4239,8179239.550
Erzincan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ)MF-4239,8154239.556
Fırat ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İÖ) (Teknoloji F.)MF-4239,8077239.574
Toros ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4239,7877239.621
Erzincan ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4239,7873239.622
Batman ÜniversitesiElektrik – Elektronik MühendisliğiMF-4239,7244239.771
Fırat ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) (İÖ)MF-4239,7134239.798
İstanbul Ticaret ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4239,6686239.904
İstanbul Esenyurt ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4239,6316239.991
Nişantaşı ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4239,627240.002
Avrasya ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli)MF-4
İstanbul Arel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4
İstanbul Arel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4
İstanbul Arel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli)MF-4
İstanbul Arel ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%25 Burslu)MF-4
İstanbul Kemerburgaz ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu)MF-4
İstanbul Ticaret ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4
İstanbul Esenyurt ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4
Girne Amerikan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli)MF-4
Girne Amerikan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4
Girne Amerikan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4
Girne Amerikan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (Ücretli)MF-4
Girne Amerikan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4
Girne Amerikan ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%25 Burslu)MF-4
Lefke Avrupa ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu)MF-4
Lefke Avrupa ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%50 Burslu)MF-4
Lefke Avrupa ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (%75 Burslu)MF-4
Lefke Avrupa ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4
Uluslararası Kıbrıs ÜniversitesiElektrik – Elektronik Mühendisliği (İngilizce) (%75 Burslu)MF-4

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...