31 Ekim 2023 Salı

Jeneratör Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?



Jeneratör Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Jeneratörler, dizel, benzin gibi bir yakıt kullanarak bir alternatörün dönmesini sağlayarak elektrik enerjisi üreten cihazlardır. Evlerde ve işyerlerinde yaygın olarak kullanılırlar. Bir fazlı veya üç fazlı olabilirler. Bazıları taşınabilir ve küçük boyutlarda iken bazıları büyük ve sabittir. 

Jeneratörler elektrik kesintisi olduğunda elektrik enerjisi devamlılığını sağlayan cihazlardır. Elektrik kesintisini ortadan kaldırarak hastanelerde cihazların kesintisiz çalışmasını sağlayan, iş yerlerinde üretim sürecinin devamını sağlayan, evimizde konforumuzu artıran jeneratörlerin kullanımında aşağıdaki bilgileri göz önünde bulundurmalıyız.

1- Jeneratörde kullanılan yakıt miktarını kontrol etmelidir.

2- Jeneratörün yakıt deposunun temizliği kontrol edilip yaptırılmalıdır.

3- Jeneratör soğumadan ya da çalışır durumdayken yakıt eklemesi yapılmamalıdır. Aksi halde yangın çıkmasına neden olabilir.

4- Jeneratörün yağ seviyesi kontrol edilmelidir.

5- Jeneratörün gücüne uygun yükte cihazlar bağlamalıdır. Jeneratörün gücünde fazla yükleme durumunda sigorta atabilir, jeneratör ve cihazınız zarar görebilir.

6- Jeneratöre çalışacak cihazlar direk bağlanmamalıdır. Bir pano veya ara kablo kullanılması gerekir.

7- Jeneratörü kullandığımız zeminin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir.

8- Jeneratörü kullanırken fırın, ocak, sigara gibi yanıcı maddelerden uzak tutmalıdır.

9- Jeneratör elektrik kesintileri olmasa da ayda bir kısa süreli de olsa çalıştırmalıdır.

10- Jeneratörün kablolarının sağlam olup olmadığı aralıklarla kontrol edilmelidir. Yıpranan, eskiyen kabloları değiştirmelidir.

11- Jeneratör hava soğutmalı bir model ise etrafında bir metre boş alan bırakılmalıdır.

25 Ekim 2023 Çarşamba

İlk Elektrikli Araba Ne Zaman İcat Edilmiştir?



İlk Elektrikli Araba Ne Zaman İcat Edilmiştir?

Elektrikli araçlar üzerine yapılan çalışmalar 1830’lara uzanmaktadır. En kullanılabilir elekrikli arabalar 1900’lü yıllar civarında yapılmaya başladı. New York’ta elektrikli ticari taksiler bile kullanılmaya başladı. Bir dönem ABD’de üretilen 4.000’den fazla aracın yüzde 28’i elektrikle çalışıyordu. New York, Boston ve Chicago gibi büyük şehirlerdeki arabaların üçte ikisi elektrikli arabalardan oluşmaktaydı. 

İlk elektrikli araba 1835 yılında yapıldı. Thomas Davenport tarafından Amerika’da yapılan araba, iki elektromıknatıs, bir pivot ve bir pil kullanılarak yapılmış küçük bir lokomotiftir. İskoçya’da da Robert Anderson elektrikli araba üretmeyi başardı. İskoçyalı Anderson’ın arabansının şarj etme işlevi olmadığı için başarısız oldu.

1894 yılında Salom ve Morris ilk elektrikli araçlarının prototipini yapmayı başardı. 31 Ağustos 1894 tarihinde yaptıkları elektrikli arabanın patentini aldılar. Ürettikleri bu ilk elektrikli otomobil, 725 kilogram ağırlığında kurşun asitli bir bataryaya sahipti. Arabada ağırlığından dolayı çelik lastikler kullandılar. İlk denemede problem yaşanmaması için güvenlik önlemleri alındı. Electrobat arabalarına verdikleri isimdi.

1895 yılında Morris and Salom Electric Wagon and Carriage Company adında ilk elektrikli otomobil üretim firmasını kurdular. Böylece Electrobat’ın seri üretimine başlanmış oldu.

Seri üretimde Electrobat havalı lastikler ile üretildi. Tam dolu batarya ile saatte 32 km/h hıza ve 40 km mezile sahipti. Electrobat'da 1,5 beygir gücünde çift motor bulunmaktaydı. Electrobat; Philadelphia, Boston ve New York’ta ticari taksi olarak da kullanıldı. Zamanına göre iyi bir teknoloji sunmaktaydı. Petrol yakıtlı araçların ucuz maliyetli ve daha hızlı üretilmeye başlaması ile elektrikli araç üretimleri zamanla azaldı ve yerlerini petrol yakıtlı araçlara bıraktı.

24 Ekim 2023 Salı

Apartman ve Site Ortak Alanlarına Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurmak



Apartman ve Site Ortak Alanlarına Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Kurmak

Ülkemizde elektrikli araç sayısı her geçen gün artmaktadır. Türkiye'de elektrikli araç kullanımı son iki yılda ciddi şekilde yaygınlaşmıştır. Normal bir arabaya bütçesi yetmeyen pek çok kişi düşük fiyatlı küçük elektrikli araçlar da satın almaktadır. Artan araç sayısıyla beraber araçların şarj sorunu ortaya çıkmaktadır. Elektrikli araç sahiplerinin ilk aklına seçeneklerin başında oturdukları apartmanın girişine veya sitenin otoparkına kendilerine ait bir şarj ünitesi kurmak gelmektedir.

Pek çok apartman ve sitede araçlarını kendi imkanları ile şarj etmek isteyen araç sahipleri apartman sakinleri ve site yönetimleri ile karşı karşıya gelmektedir. 

Apartman ve sitelerin ortak kullanım alanlarına şarj istasyonu kurulumu elektrikli araç kullanıcılarına daha fazla şarj hizmeti sunmak için büyük önem arz etmektedir.

Araç sahiplerinin kendilerine ait şarj ünitesi montajını onay almadan yaptıramamaları gerekmektdir. Ayrıca kontrolsüzce yapılan şarj ünitelerinden dolayı elektrik güvenliği riskleri de ortaya çıkmaktadır. 

Elektrikli araç şarj ihtiyacının izinsiz şekilde, bireysel kullanılan ünitelerle sağlamak, apartman ve sitelerin elektrik altyapılarına çok fazla yük getirmekte ve çok ciddi güvenlik riskleri meydana getirmektedir. 

Bireysel şarj istasyonu kurmak yerine, EPDK'nin Şarj Hizmet Yönetmeliği uyarınca şarj istasyonlarının, apartman ve sitelerin ortak alanlarında şarj ağı işletmecilerince ödenebilir şekilde kurulumlarının sağlanması gerekmektedir. Ortak alanlara yapılacak kurulumlar, mutlaka Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği'ne uygun bir mühendislik çalışmasıyla kurulmalıdır. 

Bireysel şarj istasyonu kurmak isteyen kişiler apartman ve sitelerin ortak kullanım alanlarına kat maliklerinden izin almadan şarj istasyonu kurduklarında komşuları tarafından şikayet edilme durumlarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Hiçbir kat maliki, kendi aracını şarj edebilmek için şarj ünitesi montajı yaptıramaz. Kat Mülkiyeti Kanunu göre kendi otopark alanına elektrikli araç şarj istasyonu kurmak isteyen kişiler kat maliklerinin 5'te 4'ünün yazılı iznini alması gerekmektedir. Bu izinlerin alınması sonucunda kendi otopark alanınıza bir elektrikli araç şarj istasyonu kurulabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre izinsiz şarj istasyonu kurulduğunda, kat maliklerinden biri tarafından dava edilerek hakim müdahalesi sonunda şarj istasyonunu sökmek durumuyla karşılaşılır.

Sitelerde herkesin kullanımına açık bir şarj istasyonu kurulacaksa, Kat Mülkiyeti Kanunu göre kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun aranması gerekmektedir. Elektrik araç şarj istasyonu kurulumu için site yönetim planında karar varsa, genel kurul yapılması gerekmeden gerekli kurulum işlemleri yapılabilir. Yoksa genel kuruldan yetki alınması gerekmektedir. Kiracıların kanundan doğan hakkı bulunmamaktadır. Sadece kat malikleri elektrikli şarj istasyonu kurma konusunda karar alabilmektedir.

Kanun gereği, yapılacak yenilik ve ilave, tüm malikleri ilgilendiriyor ve onların tümünün yararına ise yapım ve giderine herkes katılır. Herkesi ilgilendirmiyorsa, mesela 4 bloklu bir sitede 2 blokun yararlanacağı bir yenilik ve ilave yapılırsa bundan faydalanan o 2 bloktaki malikler ödeme yapar. 

Kanuna göre, yapılacak yenilik çok masraflı veya lüks nitelik taşıyorsa veya tüm kat maliklerini ilgilendirmiyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen malikler giderlere katılmak zorunda değillerdir. 

Bir sitede 250 araç varsa ve sadece yüzde 10'u elektrikli ise sadece 25 araç sahibinin yaralanacağı şarj istasyonunun kurulum giderini de bu 25 aracın sahibinin karşılaşması gerekir. Sadece bir kişinin elektrikli aracı varsa o bir kişi bu maliyetin tümünü kendisi üstlenmek zorundadır.

Pek çok elektrikli araç sahibi, kendi saatinden elektrik çekerek, izinsiz şekilde aracını şarj etmektedir. Bu durum binanın elektrik gücünün yetmediği durumda yangına sebebiyet verebiliyor. Böyle örnekler yaşandı. Elektrikli araçlar için izinsiz şeklide şarj ünitesi kurulamaz. Böyle bir durumda diğer kat malikleri, şarj mekanizmasının sökülmesi için dava açma hakkına sahiptir. Binanın kurulu elektrik gücüne göre hareket edilmelidir. Ortak alan elektriğinin izinsiz kullanılması halinde ise komşular ve yönetim birlikte görsellerin de yer aldığı tutanak tutarak, savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkına sahiptir.

23 Ekim 2023 Pazartesi

Barış Çocuk - Atatürk'le Kurtuluş Savaşı'nda (Bilgin Adalı) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili

Kitabın Adı: Barış Çocuk - Atatürk'le Kurtuluş Savaşı'nda

Kitabın Yazarı: Bilgin Adalı

Kitap Hakkında Bilgi:

Kurtuluş Savaşı'nı bir de Bilgin Amca'dan dinle!

Çocukların Bilgin Amca'sından hem eğlenceli hem öğretici bir tarih anlatısı: Hazırlayacağı ödev için internette Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları arayan Barış, birdenbire karşısına çıkan bir fotoğrafın içinde bulur kendini: Tarih 16 Mayıs 1919'dur; Barış, Mustafa Kemal'le birlikte Samsun'a doğru yola çıkar. 10 Eylül 1922 günü İzmir'de son bulan bu yolculuk boyunca, Kurtuluş Savaşı'nı adım adım izler, başından geçenleri de Paşa'nın armağanı olan kırmızı deftere yazar.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:

Kitap, Kurtuluş Savaşı'nı çocuklara anlatacak ve sevdirecek bir dille anlatmaktadır.

Kitabın Özeti:

Barış, öğretmeninin verdiği ödevi yapmak için bilgisayarın başına oturur. 19 Mayıs tarihine birkaç gün vardır. Barış, Atatürk hakkında fotoğraflar bulmaya çalışır. Bilgisayarda internette araştırırken Atatürk'ü Yaşamak adlı bir internet sitesine girer. Sitedeki fotoğrafları incelerken Atatürk'le yaşamaya davet eden ışıklı bir yazıya tıklar. Barış'ın yazıya tıklamasıyla bilgisayar ekranında farklı şeyler olmaya başar. Barış bu durum karşısında endişeye kapılır. Bilgisayarı kapatmaya çalışırken ekranda Mustafa Kemal Paşa'nın görüntüsü, Barış'ı Bandırma Vapuru'yla Samsun'a yolculuğa çağırır. Barış bir anda kendisini Mustafa Kemal Paşa'nın yanında bulur.

Barış, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarıyla Bandırma Vapuru'na binip yola çıkmıştır. Mustafa Kemal Paşa, Barış'a çocukluğunu anlatır. Yurdumuzun güzelliklerinden ve birlik olan Türk halkı karşısında hiçbir düşmanın başarılı olamayacağından bahseder. 

Mustafa Kemal Paşa gemi kaptanı İsmail Hakkı Bey'den bir kalemle defter isteyerek Barış'a verir. Barış'tan yolculuk boyunca günlük tutmasını ister. Barış hemen ilk izlenimlerini yazmaya başlar.

Bandırma Vapuru ilk olarak Sinop'ta kısa bir mola verir. Mustafa Kemal Paşa kıyıya gelen halkı selamlar.  Sinop'taki yetkililerle toplantı yapılır. Bandırma Vapuru yeniden yola koyulup Samsun'a varır.

Mustafa Kemal Paşa, Samsun'da çeşitli görüşmeler yapar. Bu sırada Barış, Yusuf adında bir arkadaş edinir ve Samsun'u gezmer. 

Yolculuk Samsun'dan Havza'ya, Havza'dan da Amasya'ya uzanır. Barış, Amasya vardıklarında Kerim adında bir arkadaş edinir. Kerim'in mahallesindeki çocuklarla çetecilik oyunu oynarlar. Barış, günlüğüne oyun sırasında kimsenin düşman askeri olmak istemediğini yazar. Rauf Orbay Bey ile Ali Fuat Cebesoy Paşa'nın Amasya'ya geleceklerini de günlüğüne yazar.

Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler önce Sivas'a gider. Sivas'taki çalışmaları tamamladıktan sonra zor ve uzun bir yolculuk yaparak Erzurum'a varılır. Mustafa Kemal Paşa, Erzurum'dayken Dokuzuncu Kolordu Müfettişliği görevinden alınır. Mustafa Kemal Paşa, askerlik görevinden istifa eder. Barış gelişmeleri günlüğüne yazmaya devam eder ve Erzurum'u gezip şehrin güzelliklerini keşfeder. Erzurum Kongresi 23 Temmuz'da başlar ve 7 Ağustos'ta sona erer. Barış, bu kongrede alınan kararları günlüğüne yazar. 

Yeni bir kongre için Sivas'a geçilir. Sivas Kongresi 4 Eylül'de başlar ve 11 Eylül'de sona erer. Barış, Sivas'ta Cemil adında bir arkadaş edinir.  Cemi'le birlikte Sivas'ı gezerler. 

Sivas'taki çalışmalar bitince Ankara'ya yolculuk başlar. Ankara'ya 27 Aralık'ta tarihinde varılır. Ankara merkez olarak belirlenir ve Millet Meclisi burada kurulur. Meclisin kurulmasının ardından İnönü Meydan Savaşları ve Sakarya Savaşı gibi önemli olay gerçekleşir.

Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler 10 Eylül'de İzmir'e giderler. Barış, İzmir'de Mustafa Kemal Paşa ile konuşurken annesinin sesini duymaya başlar. Bbilgisayar ekranı kararmaya başlar. Barış bir rüya gördüğünü sanmaktadır. Kendi yazdığı anılarla dolu olan kırmızı kaplı defteri masasında görünce fikri değişir. Yaşadıklarını anlatmak üzere heyecanla annesinin yanına koşar. Barış kırmızı kaplı defteri annesinin aldığını öğrenir.

Atlantis'in Çocukları 1 (Bilgin Adalı) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili



Kitabın Adı: Atlantis'in Çocukları 1

Kitabın Yazarı: Bilgin Adalı

Kitap Hakkında Bilgi:

Denizin dibindeki benzersiz dünya

Yaşadığı yere fabrika kurulunca çevre kirliliği ile tanışan Tekin, fabrikanın atıksularına kapılınca kendini Atlantis'te bulur. Tekin, Atlantis'tekilerin teknik donanımı ve arkadaşlarının yardımıyla doğaya zehir saçanlara karşı bir savaş açar.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Konusu:


Kitap, macera dolu fantastik bir hikaye ile özellikle deniz temizliği ve çevre konusunda çocukları bilgilendirmektedir.

Kitabın Özeti:

Tekin, Nergislidere'nin yakınlarında yaşamaktadır. Fabrikanın boşalttığı atık sular okuldan dönerken Tekin'in dereye düşmesine neden olur. Tekin düştüğü dereden kendi çabalarıyla kurtulmayı başaramaz. Kendini bir anda şeffaf bir balonun içinde bulur. Tekin şeffaf balonla Karadeniz'e uçar ve denizin derinlerindeki Atlantis'e iner. 

Tekin bu yolculuk sırasında bayılır. Kendine geldiğinde Atlantis'te Enki, Sunku ve Atamya adlı bilge Atlantislilerle tanışır. Atlantisliler çevre kirliliği ve küresel ısınma sorunlarıyla mücadele etmektedir. Bunun için Tekin'den yardım isterler. Tekin bunun zor bir görev olduğunu düşünür. Atlantisliler yardımcı olursa Tekin'i üstün teknolojileriyle donatacaklarını ve eğiteceklerini söylerler. Tekin yardımcı olmayı kabul eder.

Tekin'in ilk görevi, dereye düşmesine neden olan atık suların akıtan fabrikanın borusunu kapatmak olur. Nergislidere'yi kirleten fabrika, atık sular nedeniyle çalışmaz hale gelir ve kapatılır. Atlantislilerin teknolojisi sayesinde bu görev kolayca gerçekleştirilir.  

Tekin, Atamya'nın yönlendirmesiyle güvendiği arkadaşlarından oluşan bir ekip kurar. Tekin'in ekibi yakın arkadaşları olan Barış, Emre, Elif ve Aslıhandan oluşmaktadır. Beş arkadaş dünyayı kurtarmak için birlikte mücadele etmeye başlar. Ekibin adı Çevre Kardeşliği Takımı'dır. Ekip, Karadeniz'den Boğaz'a doğru yol alan çok eski olduğu için tehlike arz eden bir petrol tankerinin durumunu yetkililere bildirip büyük bir felaketin engellenmesini sağlar. 

Beş arkadaş daha sonra  Güllük'teki yüzeyde biriken ölü balıkları ve denizin dibinde oluşan balçık tabakasını temizleyip Sibirya'daki ölü bölgeye taşırlar. 

Daha sonra Tuna Nehrinden Karadenize doğru giden ve zehirli madde taşıyan bir gemiyi durdururlar. Bu görev çok zor bir şekilde tamamlanır. Çevre Kardeşliği Takımı artık Sahil Güvenlik yetkilileri tarafından tanınmaya başlar. 

Dördüncü görev, Yortanlı Barajı yüzünden sular altında kalacak olan Allianoi Antik Kenti'ni kurtarmak olur. 

Beşinci görev, fabrika atıkları yüzünden eski güzelliğini kaybeden Nergislidere'yi yeniden güzelleştirmektir. Atlantislilerin yanı sıra Sahil Güvenlik'in ve Deniz Temiz Derneğinin de yardımıyla Nergislidere eski güzel günlerine kavuşur. 

Altıncı görev, Karadenizdeki bulanık akıntıların kaynağını bulup buna son vermektir. Dayanışma içinde hareket eden beş arkadaş denizden kum çıkaran Cornelis Zanen adlı geminin sebep problemi Sahil Güvenlik, Deniz Temiz Derneği ve Balıkçılar Kooperatifi sayesinde giderir.

Son görev, Trabzon ile Japonya tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen bir projeyi desteklemek olur. Proje Karadeniz'deki kalkan balığı stokunu yeniden arttırmayı amaçlamaktadır. Atlantis'ten gönderilen özel yemler ve kalkan balığı yavrularıyla proje desteklenir. 

Son görevlerinin ardından yaz tatilinin de başlamasıyla beş arkadaş ödül olarak Atlantis'e giderler. Beş arkadaş hem Atlantis'i gezerler hem de kendi yaşıtları olan Atlantislilerle tanışma fırsatı bularak güzel bir tatil geçirirler.

22 Ekim 2023 Pazar

Genlerin Şifresi (Bilgin Adalı) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili


Kitabın Adı: Genlerin Şifresi

Kitabın Yazarı: Bilgin Adalı

Kitap Hakkında Bilgi:

İlke, kendi halinde bir kızdır. Bir gün,bir rastlantı sonucu geçmişin kilidiniaçar ve tarihin en eski çağlarından bu yana,atalarının yaşamış olduğu şeyleri,rüyaları yoluyla anımsamaya başlar...Okurlarını her kitabında başka bir serüvene sürükleyen Bilgin Adalı, Genlerin Şifresi'nde de, yepyeni ve gizemli bir dünyanın penceresini aralıyor. Heyecanla okuyacaksınız...

Kitabın Konusu:

Kitap, ışınlara maruz kalan bir genç kızın eski tarihlerde yaşanmış olayları rüya yolu ile görmesini konu edinmiştir.

Kitabın Özeti:

İlke, Fen Bilimleri dersi ödevi için yüksek teknolojiye sahip bir iş yerini gezmeye gider. Bu işyeri İlke'nin Sinan dayısının çalıştığı Nükleer Araştırmalar Merkezi'dir. İlke, dayısıyla Nükleer Araştırmalar Merkezi'ni gezip bilgi alır. Dayısının acil bir işi çıkması üzerine Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde İlke tek başına kalır. Bir süre dayısının dönmesini bekleyen İlke daha fazla dayanamayarak merkezi kendi başına gezmeye başlar. İlke yanlışlıkla tehlikeli bir odaya girer ve ışınlara maruz kalır.

İlke, Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde ışınlara maruz kaldıktan sonra garip rüyalar görmeye başlar. İlkw bu durumu dayısına söyler. Dayısı ve çalışma arkadaşları İlke'ye testler yapmalarına karşın nedenini bulamazlar. 

Bir genetik mühendisinin teklifi üzerine İlke'ye başka testler yapılır. İlke'nin ışınlar nedeniyle genetik açılım yaşadığı öğrenilir. Bu yüzden İlke atalarının geçmişte yaşadığı pek çok şeyi rüya olarak görmeye başlamıştır.

İlke, bir gece rüyasında kendisini eski çağlarda yaşayan İluyanna adında bir kız olarak görür. İnsanlar bu çağda balık tutarak ve hayvanları avlayarak beslenmektedir. İlke rüyasında tehlike ve heyecan dolu büyük bir ava İluyanna'nın gözünden şahit olur. 

İlke başka bir rüyada kış mevsiminde göç eden küçük bir klanın parçası olur. Böylece Nili adında bir genç kız olarak anne babaları göç yolunda ölen 4 çocukla zorlu bir göç macerasına şahit olur. Yolculuk sırasında avlanarak beslenirler. Soğuktan korunmak için yaptıkları bir barınakta kalırlar. Yolculuk sırasında çeşitli tehlikeler atlatırlar ama birlik olup sabırla ilerlerler. Sonunda İlke'nin Karadeniz kıyıları olduğunu tahmin ettiği güzel bir yere ulaşırlar. İlke bu hikayeyi birkaç günde rüya olarak parça parça görür.

İlke birbirinden farklı pek çok rüya daha görür. Atlantis'in hikâyesine şahit olur. Bir deniz macerası yaşar. Bir savaşa şahit olur. Kapadokya halkının çapulcularla nasıl mücadele ettiğini Nadya'nın gözünden görür. Akdeniz kıyılarında esir olan Afrahim'in kaçıp kurtulmasını ve köyündeki insanların desteğiyle diğer esirleri kurtarmasını görür.

Uzaylılar Geliyor (Bilgin Adalı) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili



Kitabın Adı: Uzaylılar Geliyor

Kitabın Yazarı: Bilgin Adalı

Kitap Hakkında Bilgi:

"Selam Dünyalı! Biz dostuz."

Evren tarihindeki gezegenler arası ilk işbirliğine tanık olmaya var mısınız? Barışçı ve eşitlikçi bir uygarlık olan Şin-a gezegeni, nükleer sızıntılardan açığa çıkan radyasyon tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Tek umutları ise Dünya'dan sağlanabilecek askeri yardımdır. Peki, uzaylılar ile dünyalılar arasındaki
iletişim nasıl kurulacaktır? Merak etmeyin; Bilgin Amcanız ve küçük dostlarınız Doğay ile Akita size yol gösterecek. Haydi gecikmeyin; evrenin kapılarının dünyaya nasıl açıldığını birlikte öğrenelim.

Kitabın Konusu:

Kitap, meydana gelen bir sorundan dolayı iki farklı gezegenin yardımlaşmasını konu edinmiştir.

Kitabın Özeti:

Uzaydan dünyaya doğru bir cisim yaklaşmaktadır. Televizyon haberlerinde bu olayda bahsedince herkes tedirgin olur. Uzaydan dünyaya gelmekte olan uzaylılardır.

Birleşmiş Milletler Topluluğu tüm ülke liderlerini acil toplantıya çağırır. Toplantıda bazı ülke liderleri gelmekte olan cisimlerin düşmanımız olduğunu söyleyerek yok edilmesini ister. Bazı ülke liderleri ise uzaydan gelenlerin dost mu yoksa düşman olduğunu bilmediklerini söyler.

Birleşmiş Milletlerdeki Türkiye Temsilcisi Bilgin amcadır. Bilgin amcanın önerisi ile uzaylılarla evrensel bir dille iletişime geçmek için çaba gösterilir. Uzaylılarla bir şekilde iletişim kurulur. İki tane zeki uzaylı oldukları öğrenilir. Ancak bunun dışında bir bilgi yoktur. Birleşmiş Milletler daha etkili bir iletişim kurmak için toplanırlar.

Bütün bunlar olurken 6. sınıf öğrencisi olan Doğay adında bir kız çocuğu internet üzerinden uzaylılarla iletişim sağlar. Görüştüğü uzaylı kendi gibi bir kız çocuğu olan Akita'dır. Sonuda anlaşılırki uzaylılar yardım istemeye gelmiştir. Uzaylıların gezegeni Şin-a'da nükleer atıklardan dolayı zararsız hayvanlar canavarlaşarak tehlikeli olmaya başlamıştır.

Uzaylıların gezegeni Şin-a’ya yardım için Birleşmiş Milletlerde dünya ülkeleri karar alır. Şin-a gezegenine Doğay, Berk yüzbaşı pilotluğunda ve askerler giderler. 

Şin-a gezegeni dünyada olduğu gibi içinde hayat olan güzel bir gezegendir. Berk yüzbaşı ve Şin-a’nın komutanı birlikte canavarları etkisiz hale getirmeye çalışırlar. Dünyadan gelen desteklerle canavarları helikopterlerle etkisiz hale getirmeye çalışırlar. Canavarlar çok güçlü olduğu ve kendilerini yenileyebildiği için başarısız olurlar. 

Akita ve Doğay canavarları yenmenin yolunu bulurlar. Bu duruma çok üzülseler de canavarları yok etmek için ne gerektiğini Yüzbaşı Berk’e söylerler. Çözüm önerisi Yüzbaşı Berk’in aklına yatar ve uygulamaya geçerler. 

Sonunda canavarları yok olur Şin-a gezegeni canavarlardan temizlenir. Dünyaya dönüş başlar. Artık iki gezegen arasında çok güzel bir dostluk vardır.

21 Ekim 2023 Cumartesi

Ayvayı Yedik Müzesi (Mert Arık) Kitabının Özeti, Konusu ve Tahlili



Kitabın Adı: Ayvayı Yedik Müzesi

Kitabın Yazarı: Mert Arık

Kitabın Konusu:

Kitap, Rüya adında küçük bir kızın babaannesinin maceraperest, hayalci, yerinde duramaz farklı karakteri üzerinden çocuklara hayal kurma ve farklı düşünme becerisi edinmeyi konu edinmiştir.

Kitabın Özeti:

Rüya'nın babaannesi bir gün salçalı makarna yerken trenle dünya turuna çıkmaya karar verir. Rüya'nın annesi dünya turuna çıkamayacağını düşünürken, babası annesinin dünya turuna çıkacağından emindir. 

Rüya ve babası tren istasyonuna babaanesini yolcu etmek için gelmişlerdir. Trene binmeden önce babaannesi Rüya'ya bir ayva hediye eder. Rüya, ayva ile ne yapacağını sorsa da bir cevap alamaz. Babaannesi trene biner ve dünya turu yolculuğuna başlar.

Rüya'nın babaannesi çok farklı ve eğlenceli bir kişidir. Farklı bilmeceler sormayı, tekerlemeler yazmayı, bulmacalar oluşturmayı sevmektedir.

Rüya'nın babannesi bir gün örgü örme hastalığına yakalanır. Çeşit çeşit örgüler örmeye başlar. Kazaklar, çoraplar, atkılar... Hatta Rüya'nın kardeşine ördüğü ejderha şeklindeki kazak ile ödül bile kazanır.

Rüya'nın babaannesi çeşitli şeyleri koleksiyon yapmayı da çok sevmektedir. Kaşık koleksiyonu yapmaya başlar. Hatta kaşık tarihi ile ilgili bir kitap yazarak basılması için çeşitli yayın evlerine gönderir. Aynı zamanda televizyon kumandası biriktirerek koleksiyon yapar. Evin içi televizyon kumandaları ile doludur.

Rüya'nın babaannesinin değişik fikirleri vardır. Oğlunu yani Rüya'nın babasını küçükken liselere giriş sınavı için yanlışları bulması için eğitir. Rüya'nın babası yanlış yapmak için o kadar çok çalışırki sınava girdiğinde bütün soruları doğru cevaplayarak çok iyi bir okula gider.

Rüya'nın babaannesi başka bir gün sakız üretmeye karar verir. Soğanlı, sarımsaklı, enginarlı, patlıcanlı çeşit çeşit sakızlar üretir. Hatta kasabada bir sakız dükkanı açarlar. Çakkıdı Çakkıdı Sakız markası ile ünlü olur. Çok satış yaparak çok para kazanır. Rüya'nın babaannesi herkes tarafından tanınan biri olur. Sonra bir gün birden ben artık sakız işinden sıkıldım diyerek sakız dükkanlarını kapatmaya karar verir ve bir işadamına satar.

Rüya babaannesinin gitmeden önce verdiği ayvayı ne yapacağına karar veremez ve sonra ayvayı yer. Ayva çekirdeklerini atmaz ve çekirdeklerinden kendisine bir kolye yapar. Sonra bu ayva çekirdekleri için kasabada bir müze oluşturur. Sosyal medyada herkesten ayva ile ne yapılabileceği ve ayva çekirdekleri için yardım ister. Ayvayı Yedik Müzesi ziyaretçilerle dolup taşar. 

Aradan geçen iki yıldan sonra bir gün Ayvayı Yedik Müzesinden içeri biri girer. Gelen kişi Rüya'nın babaannesidir. Bir çok ülke gezmiştir ve son gezdiği ülkede maymunlar saldırınca geri dönme zamanı geldiğine karar vermiştir. Herkes Rüya'nın babaannesi geri döndüğü için çok mutludur.

Ayvayı Yedik Müzesi (Mert Arık) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları ve Cevap Anahtarı



Kitabın Adı: Ayvayı Yedik Müzesi

Kitabın Yazarı: Mert Arık

Ayvayı Yedik Müzesi Kitap Soruları ve Cevap Anahtarı

1- Rüya'nın babaannesi trenle nereye gidiyordu?

A- Konser vermeye gidiyordu
B- Dünya turuna çıkıyordu
C- Köyüne gidiyordu
D- Kızının evine gidiyordu

2- Babaannesi trene binerken Rüya'ya hediye olarak ne verdi?

A- Oyuncak bebek
B- Boya kalemi
C- Ayva
D- Kitap

3- Rüya'nın babaannesi trenle yolculuğa çıkarken kaç yaşındaydı?

A- 57 yaşında
B- 67 yaşında
C- 77 yaşında
D- 87 yaşında

4- Rüya'nın babannesi ne hastalığına yakalanmıştır?

A- Grip
B- Nezle
C- Astım
D- Örgü Örme

5- Rüya'nın babaanesi televizyon izlerken ne olmaya karar vemiştir?

A- Astronot
B- Doktor
C- Aşçı
D- Öğretmen

6- Rüya'nın babaannesi oğluna yani Rüya'nın babasına lise sınavlarına hazırlanırken hangi konuda çalışmasını istemiştir?

A- Bütün doğruları yapması
B- Matematik
C- Yanlışları öğrenmesi
D- Türkçe

7- Rüya'nın babaannesi hangi konuda kitap yazmıştır?

A- Yemek kitabı
B- Örgü Kitabı
C- Matematik kitabı
D- Kaşık tarihi kitabı

8- Rüya'nın babaannesi kasabada ne dükkanı açmıştır?

A- Örgü
B- Sakız
C- Oyuncak
D- Kaşık

9- Rüya babaannesinin hediye ettiği ayvayı ne yapmıştır?

A- Ayvayı yedi
B- Ayvayı tatlı yaptı
C- Ayvayı reçel yaptı
D- Ayvayı çürüyene kadar sakladı

10- Rüya'nın babaannesi kaç yıl sonra geri dönmüştür?

A- 1 Yıl
B- 2 Yıl
C- 3 Yıl
D- Geri dönmemiş

11- Rüya'nın babaannesi hangi olaydan sonra geri dönmeye karar vermiştir?

A- Parası bittiği için
B- Oğlunu özlediği için
C- Çok yaşlandığı için
D- Maymun kovaladı için

12- Rüya yediği ayvanın çekirdeklerini nerede saklamaya başlamıştır?

A- Banka kasasında
B- Toprağa gömmüştür
C- Ayvayı Yedik Müzesi'nde
D- Çöpe atmıştır

Cevap Anahtarı

1-B          2-C          3-A          4-D

5-A          6-C          7-D          8-B

9-A         10-B        11-D        12-C

16 Ekim 2023 Pazartesi

Elektrikli Arabalarda Rejeneratif Frenleme Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?



Elektrikli Arabalarda Rejeneratif Frenleme Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Rejeneratif frenleme; hareket eden bir arabayı kinetik hareket enerjisini hemen kullanılabilecek veya depolayabilecek bir kullanıma dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım teknolojisidir.

Hibrit ve elektrikli otomobillerde güç sağlamak için elektrik motoru kullanır. Elektrik motoru aynı zamanda enerji üreten generatör olarak da kullanılabilir. Elektrik motoru generatör olarak fren esnasında çalışır. Elektrik motoru generatör olarak çalışırken frenlemeden kaynaklı oluşan enerji geri kazanılır.

Faydalı frenleme olarak da bilinen rejeneratif frenleme, normal frenlemelerden farklıdır. Rejeneratif frenlemede elektrik motoru tarafından yavaşlama sağlanarak, frenleme, yavaşlama ve durma sağlanır. Rejeneratif frenlemede frenlere ve lastiklere daha az basınç uygulanır. 

Elektrikli arabada gaz pedalının bırakılması rejeneratif frenlemeyi etkinleştirir. Elektrikli arabayı güç modundan şarj moduna geçirir. Elektrik motoru, çalışmasını generatör olarak değiştir ve elektrikli arabayı yavaşlatan bir etki oluşturur. Generatörden frenlemeyle gelen elektrik aküye aktarılır.

Rejeneratif frenlemeyi kullanarak ortalama olarak menzile yaklaşık %20 ekleme sağlayabiliriz. 

Elektrikli Arabaların Elektrik Enerji Tüketimini Batarya Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?



Elektrikli Arabaların Elektrik Enerji Tüketimini Batarya Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

1- Arabanın Modeli: 

Elektrikli araba modelleri farklı enerji verimliliği düzeylerine sahiptir. Daha küçük ve daha hafif elektrikli arabalar daha büyük ve daha ağır olanlara göre daha az eneji tüketirler. Arabanın aerodinamiği ve lastik seçimi enerji tüketimini etkiler.

2- Yol Durumu: 

Engebeli veya dağlık arazide araç kullanmak, tepelere tırmanmak enerji tüketimini artırabilir. Rejeneratif frenleme, yokuş aşağı yollarda enerjinin bir kısmının geri kazanılmasına yardımcı olurak tüketimi azaltabilir.

3- Sürüş Tarzı: 

Elektrikli arabada ani hızlanma, frenleme ve yavaşlama enerji tüketimini artırır. Sakin ve kademeli bir sürüş tarzı ise enerji tüketimini azaltır.

4- Sürüş Hızı: 

Elektrikli arabalarda enerji tüketimi yüksek hızlarda artar. Elektrikli arabalar şehir içi veya dur-kalk trafikde daha az enerji tüketir.

5- Batarya Şarj Durumu: 

Elektrikli arabaların enerji tüketimi, batarya şarj durumuna bağlı olarak değişir. Batarya kapasitesinin % 20 ila % 80’i arasında çalışırken enerji tüketimi daha verimlidir.

6- Hava ve Sıcaklık: 

Soğuk hava batarya verimliliğini azaltır, enerji tüketimi artar. Sıcak hava, klima talebinden dolayı enerji kullanımını artırır.

7- Yardımcı Sistemler: 

Kılima, radyo, ekran gibi yardımcı sistemlerin kullanılması enerji tüketimini arttırmaktadır. 

8- Şarj Verimliliği: 

Şarj işlemi sırasında kayıplar meydana gelebilir. Yüksek şarj hızlarında şarj etmek veya hızlı şarj cihazları kullanmak enerji verimliliğinin düşmesine neden olur.

9- Yükler: 

Araçtaki kişi sayısı, bagaj yükleri, tavan bagajları ve çekici römorklar gibi ekstra yükler elektrikli arabanın ağırlığını etkileyerek enerji tüketimini artırır.

Elektrikli Arabalarla İçten Yanmalı Dizel, Benzin, LPG'li Arabaların Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?



Elektrik Motorlu Arabalarla İçten Yanmalı Motorlu Dizel, Benzin, LPG İle Çalışan Arabaların Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

1- Sıfır Emisyon

Elektrikli arabalar sıfır egzoz emisyonuna sahiptirler, egzos gazları yoktur. Bu nedenle benzinli, dizel, LPG'li arabalardan çok daha temiz ve çevre dostudurlar. Elektirkli arabalar hava kirliliğini azaltmaya ve genel hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur.

2- İşletme Maliyetleri

Elektrikli arabalarda, benzinle çalışan araçlara göre yakıt çok daha ucuzdur. Elektrik maliyeti genellikle benzin, dizel ve LPG'den çok daha ucuzdur. Ayrıca elektrikli arabalar, daha az hareketli parçaya sahip oldukları ve yağ değişimi gerektirmedikleri için benzinli araçlara göre daha az bakım gerektirirler.

3- Geliştirilmiş Performans

Elektrikli arabalar, hızlanma ve tork konusunda benzin, dizel ve LPG'li arabalara göre daha performanlıdırlar. 

4- Enerji Bağımsızlığı

Elektrikli arabalar, yenilenebilir enerji kaynakları güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve şebeke elektriği dahil olmak üzere çeşitli kaynaklar kullanılarak şarj edildikleri için dışa bağımlı değildir. Petrole bağımlılığı azaltır ve yerli enerji kullanımı sağlar.

5- Azaltılmış Karbon Ayak İzi

Elektrikli arabalar, benzin, dizel ve LPG'li arabalara göre daha az sera gazı emisyonu üretir. Elektrikli arabalar, daha çevre dostu bir ulaşım seçeneği sunar. 

Elektrikli arabalar çeşitli avantajları olmakla birlikte, dikkate alınması gereken bazı dezavantajları da vardır:

1- Sınırlı Menzil

Elektrikli arabalar, benzin, dizel ve LPG'li arabalara göre sınırlı bir menzile sahiptir. Menzil, batarya teknolojisindeki gelişmelerle artırılırken hala uzun mesafeler kat eden sürücüler için pek de kullanışlı değildir.

2- Uzun Şarj Süreleri

Elektrikli araba bataryasının şarj edilmesi, hızlı şarj seçenekleriyle bile birkaç saat sürebilir. Arabasını sık kullanan veya evinde ya da iş yerinde şarj istasyonu olmayan kişiler için can sıkıcı olabilir.

3- Batarya Arızaları

Elektrikli arabalardaki bataryalar zamanla bozularak menzil ve performansın azalmasına neden olabilir. Pil teknolojilerindeki gelişmeler pil ömrünün uzatılmasına ve arızaların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

4- Sınırlı Şarj Altyapısı

Elektrikli araba şarj altyapısı hızla artarken, bazı bölgelerde, özellikle kırsal veya yerleşimden uzak yerlerde sıkıntılı olabilir. Elektrikli arabalarını uzun mesafeli yolculuklarda ve şarj istasyonu olmayan yerlerde kullanım orlaşır.

5- Atık Sorunu

Çevre için zaralı maddeler barındıran elektrikli araba bataryaların ömürleri bittikten sonra geri dönüşümleri bir problem olarak gözükmektedir.

Kobalt, lityum, mangan, nikel ve grafit gibi değerli madenleri barındıran Lityum iyon bataryalar geri dönüşüm ile bu metallerin %95’i geri kazanılabilmektedir.

Elektrikli Arabalarda (EV), Araçlarda Kullanılan Batarya ve Pil Yapıları, Çeşitleri, Teknik Özellikleri Nelerdir?

 

Elektrikli Arabalarda ve  Araçlarda Kullanılan Batarya ve Pil Yapıları Nasıldır? Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli araçlarda  (EV’lerde) kullanılan pil-batarya çeşitleri şunlardır;

1- Lityum-İyon Bataryalar:

Elektrikli arabalarda kullanılan en yaygın batarya çeşididir. 
* Yüksek enerji yoğunluğu, 
* Uzun çevrim ömrü ve 
* Hızlı şarj etme özelliklerine sahiptir. 

Kurşun-asit veya nikel-kadmiyum şarj edilebilir pillerden daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahiptirler.

Nispeten küçük boyut ve ağırlıkla çok fazla enerji depolayabildiklerinden dolayı tercih edilirler. 

Lityum ayrıca tüm metallerin en hafifidir. 

Lityum-iyon bataryalar, katot ve anot elektrotları arasında lityum iyonları kullanarak çalışırlar.

Lityum-iyon bataryalar şarj edildiğinde, lityum iyonları katottan anoda doğru hareket eder. Batarya boşaldığında, lityum iyonları katoda geri dönerek dolumu gerçekleştirir.

* Nikel-kobalt-alüminyum (NCA), 
* Nikel-mangan-kobalt (NMC) ve 
* Lityum-demir-fosfat (LFP) olmak üzere çeşitli lityum-iyon batarya türleri vardır.

2- Nikel Metal Hibrit Bataryalar:

Nikel-metal hibrit bataryalar, daha önceki elektrikli araçlarda yaygın olarak kullanılırken, daha düşük enerji yoğunlukları ve daha kısa döngü ömürleri nedeniyle lityum iyon pillerin gerisinde kalmıştır.

Lityum iyon bataryalara göre daha düşük özgül enerji ve özgül güç kapasitelerine sahiptir. Nikel-metal hibrit piller, kurşun-asit pillerden çok daha uzun ömürlüdür ve güvenlidir.

Bazı hibrit elektrikli araçlarda kullanılmaktadırlar. 

Yüksek maliyetleri, kendi kendine deşarj olmaları ve yüksek sıcaklıklarda ısı üretmeleri dezavantajlarıdır.

3- Kurşun-Asit Bataryalar:

SLA veya kurşun-asit, en eski şarj edilebilir pillerden biridir. Kurşun-asit batarya hem yanmalı hem de elektrik motorlu birçok araçta hala bulunmaktadır. Lityum pillerle karşılaştırıldığında bunlar çok daha ağırdır ve sonunda kapasitelerini kaybederler. Ancak, otomobil şirketleri hala ucuz fiyatları nedeniyle kullanmaktadır.

4- Katı Hal Bataryalar:

Katı hal bataryalar, lityum iyon bataryalardan bile daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir. 

Katı hal bataryalar, sıvı elektrolitinin plastik polimer, sıkıştırılmış inorganik tozlar veya ikisinin karışımı şeklini alabilen katı bir malzeme ile değiştirilmesinden oluşur.

5- Akış Bataryalar:

Akış bataryalarda, pil hücrelerinin içinde değil harici tanklarda depolanan sıvı bir elektrolit kullanılır. Elektrolit değiştirilerek hızlı bir şekilde şarj edilebilirler. Elektrikli araçlar için şarj konusunda çok iyi bir olanak sunarlar.

Önümüzdeki yıllarda katı hal bataryaların daha yaygın hale gelmesi beklenmektedir. 

Batarya Paketi Oluşumu

Batarya Teknik Özellikleri




15 Ekim 2023 Pazar

Türkiye'de Hangi Modelden Kaç Tane Elektrikli Araba Satışı Oldu? 2023 Yılı



ODMD verilerine göre 2023 yılında Ağustos ayı dahil Türkiye'de satılan araçların yakıt durumu Benzin, Dizel, Hibrit, Elektrikli, LPG-Otogazlı olma durumuna göre satış adetleri aşağıda verilmiştir.

Türkiye'de Ocak -Ağustos ayı döneminde araç satışlarında benzinli araçların oranının %68,2 ile ilk sırada olduğu görülmektedir. Elektrik araba satışları ise toplam 28.391satış adetiyle ve %4,8 oranıyla satış miktarın hızla artırmaktadır.

        Yakıt Tipi                  Satış Adeti          Satış Yüzdesi

1. Benzinli otomobil         401.118 adet             % 68,2 

2. Dizel otomobil              91.492 adet               % 15,6

3. Hibrit otomobil             60.489 adet               % 10,3

4. Elektrikli otomobil       28.391 adet                %  4,8 

5. Otogazlı otomobil          6.429 adet                %  1,1 

ODMD Ağustos 2023 raporundan alınmıştır.

Türkiye'de 2023 yılında Eylül ayı dahil en çok satılan elektrikli otomobil modellerinden 10 tanesinin satış sıralaması;

   Marka                Ocak-Eylül Toplam                Sadece Eylül Ayı

Tesla                                10.200 adet                         4.700 adet

TOGG T10X V2               5.604 adet                          2.204 adet

Renault Zoe                      1.708 adet                                88 adet

MG4                                 1.564 adet                              184 adet

Skywell ET5                     1.421 adet                              750 adet

Opel Mokka                      1.238 adet                              413 adet

Renault Megane E-Tech   1.018 adet                              100 adet

Volvo XC40                         953 adet                              117 adet

Dacia Spring                        896 adet                              292 adet

MG ZS EV                          890 adet                                18 adet

Opel Corsa                          693 adet                                35 adet

Türkiye'de Satılan Araçların Yakıt Durumuna Göre Satış Adeti ve Oranları Nedir? 2023 Yılı

 


Türkiye'de Satılan Araçların Yakıt Durumuna Göre Satış Adeti ve Oranları Nedir? 2023 Yılı

Türkiye'de Ocak -Ağustos ayı döneminde yakıt durumuna göre satılan  araç miktarları aşağıda verilmiştir. Satışlarda benzinli araçların oranının %68,2 ile ilk sırada olduğu görülmektedir. Elektrik araba satışlarında ise toplam 28.391 adetlik satış ve %4,8 oranıyla satış miktarının hızla arttığı görülmektedir.

        Yakıt Tipi                  Satış Adeti          Satış Yüzdesi


1. Benzinli otomobil         401.118 adet             % 68,2 

2. Dizel otomobil              91.492 adet               % 15,6

3. Hibrit otomobil             60.489 adet               % 10,3

4. Elektrikli otomobil       28.391 adet                %  4,8 

5. Otogazlı otomobil          6.429 adet                %  1,1 

ODMD Ağustos 2023 raporundan alınmıştır.

9 Ekim 2023 Pazartesi

Nohut Adam (Anıl Basılı) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları ve Cevap Anahtarı 1


Kitabın Adı: Nohut Adam
Kitabın Yazarı: Anıl Basılı

Nohut Adam Kitap Sınavı Soruları 1-20. Sorular

1) Kitabın kahramanı kimdir?

A) Mercimek Adam 
B) Nohut Adam 
C) Fasulye Adam

2) Nohut Adam’ın gözlerinin rengi nedir?

A) Yeşil 
B) Mavi 
C) Ela

3) Nohut Adam’ın giydiği çorapları nasıldır?

A) Beyaz renkte
B) Siyah renkte 
C) Kareli, desenli ve çizgili

4) Nohut Adam giyinmek için önce hangi kıyafetini seçerdi?

A) Şapkasını 
B) Kazağını
C) Pantalonunu

5) Nohut Adam’ın dükkanı nasıldı?

A) Büyüktü. 
B) Alışveriş merkezindeydi 
C) Küçücüktü.

6) Nohut Adam dükkanında ne satıyordu?

A) Yemek 
B) Şapka 
C) Dondurma

7) Nohut Adam’ın dükkanının camının önünden başlayıp, patikaya kadar devam eden çiçeklerden hangisi yoktur?

A) Aslanağzı 
B) Asma çiçeği 
C) Sürahi bitkisi

8) Nohut Adam, aklındaki şapkayı süslerken hangi malzemeyi kullanmamıştır?

A) Ağaç yapraklarını 
B) Kuru sarmaşık dallarını 
C) Mantar kabuklarını

9) Nohut Adam şapkaları neye benzetiyor?

A) Çadır 
B) Gökyüzü 
C) Yap-Boz

10) Nohut Adam’ı rahatsız eden ve iletişim kurmakta zorlandığı kişiler kimlerdir?

A) Bayan Pırasa, Boşboğaz, Sivri Dil, Isırgan
B) Bay Burun, Boşboğaz, Bayan Pırasa, Isırgan
C) Sivri Dil, Bayan Pırasa, Boşboğaz, Bay Burun

11) Ormanda yaşayanlardan hangisinin şaç şekli yanlış verilmiştir?

A) Boşboğaz: Çukur bir tepsiye. 
B) Bayan Pırasa: Pırasa şeklinde.
C) Bay Burun: Kocaman delikleri olan bir buruna.

12) Nohut Adam’a “Problemler senin peşine düşmesin, sen çözümlerin peşine düş. Hiç pes etme!” diyen kimdir?

A) Annesi
B) Uzunçorap 
C) Babası

13) Nohut Adam küçükken neyi yakalamayı kafasına koymuş?

A) Bulutları yakalamayı. 
B) Kuşları yakalamayı.
C) Gökkuşağını yakalamayı.

14) Nohut Adam’ın tek dostu kimdir?

A) Babası 
B) Uzunçorap 
C) Hayvanlar

15) Zamanında ormanın en havalı saçları kime aitti?

A) Uzunçorap'a
B) Nohut Adam'a
C) Bay Burun'a

16) Nohut Adam gece yarısı kendisi için tasarladığı şapkayı ilk önce kime göstermeyi istedi?

A) Boşboğaz’a 
B) Uzunçorap’a 
C) Bay Burun’a

17) Nohut Adam Uzunçorap’ın evine giderken etrafta hangi ağaçları görmüş?

A) Böğürtlen 
B) Çilek 
C) Elma

18) Uzunçorap’ın evinin önünde söğüt dallarına hangi kuşlar yuva yapmıştır?

A) Nar 
B) Saka
C) Muhabbet

19) Uzunçorap, Nohut Adam’a neden kapıyı açmamış?

A) Yorgun olduğu için. 
B) Meşgul olduğu için.
C) Saçları döküldüğü için.

20) Nohut Adam hayatında en çok neye çok önem veriyordu?

A) Paraya
B) Dostluğa 
C) Yemeğe


Cevap Anahtarı:

1-B        2-B        3-C        4-A        5-C
6-B        7-A        8-A        9-C        10-B
11-A      12-C      13-C      14-B      15-A
16-B      17-A      18-A      19-C      20-B

Nohut Adam (Anıl Basılı) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları ve Cevap Anahtarı 2

Kitabın Adı: Nohut Adam

Kitabın Yazarı: Anıl Basılı

Nohut Adam Kitap Sınavı Soruları 21-40. Sorular

21) Nohut Adam’ın hangi hediyesi Uzunçorap’ı çok mutlu etmiştir?

A) Şapka 
B) Kolye 
C) Mantar

22) Nohut Adam ile Uzunçorap çok sevindiğinden fazla ses çıkarmışlardı. Orman halkından bazıları yanlarına gelmişti. Hangisi gelen orman sakinlerinden biri değildir?

A) Bayan Ispanak 
B) Saf Lüle 
C) Kıvırcık Olta

23) Nohut Adam’ın yaptığı son güzel şapkadan sonra, Nohut Adam’ı ormandan kovmadığı için sinirlenen kimdir?

A) Bayan Pırasa 
B) Boşboğaz 
C) Bay Burun

24) “Nohut Adam şapka yapabiliyorsa, biz daha iyisini yaparız.” diyen kimdir?

A) Bayan Pırasa 
B) Bay Burun 
C) Boşboğaz

25) Şapka yapmak için ormana giden ve güneşte renk değiştiren mantarları bulan kimdir?

A) Bayan Pırasa 
B) Bay Burun 
C) Boşboğaz

26) Orman halkının ve Uzunçorap’ın saçlarını döken neydi?

A) Kaşıntı
B) Mantar 
C) Pire

27) Orman halkına mantar şapkaların saç döktüğünü söyleyen kimdir?

A) Uzunçorap 
B) Nohut Adam 
C) Boşboğaz

28) Nohut Adam ile Uzunçorap sohbet ederken ormandan gelen gürültünün nedeni neydi?

A) Mantar şapkayı takanların saçı dökülüyordu. 
B) Ormanda yangın çıkmıştı.
C) Ormanda filler geçiyordu.

29) “Sen haklıydın Uzunçorap. Seni dinlemeliydik. Bu mantarda saça zarar veren bir şey varmış. Saçlarımız dökülüyor.” diyen kimdir?

A) Bay Burun 
B) Bayan Pırasa 
C) Çatalkara

30) Nohut Adam dükkanını kapatmak üzereyken, şapka yapmasını istemek için dükkana gelenler kimdi?

A) Çatalkara-Isırgan 
B) Kurnaz Diken-Arapsaçı 
C) Bay Burun-Bayan Pırasa

31) Orman halkının saçlarının dökülmesinde kimin suçu yoktur?

A) Bayan Pırasa 
B) Çatalkara 
C) Bay Burun

32) Nohut Adam neden “ Artık eski Nohut’tan eser yoktu.” diyordu?

A) Problemlerinden kaçmıyor onların üstüne gidiyordu.
B) Ormandan uzak bir yere gidip yalnız yaşamaya başlamıştı.
C) Şapka yapmayı bırakmıştı.

33) Nohut Adam şapkalarını kiminle birlikte yapıyordu?

A) Çatalkara 
B) Arapsaçı 
C) Uzunçorap

34) Orman halkı Nohut Adam’ın dükkanına neden uğruyorlardı?

A) Özür dilemek için. 
B) Kendilerine uygun şapka almak için.
C) Nohut Adam’ın şapkaları nasıl yaptığını merak ettikleri için.

35) Nohut Adam’a göre şapkalar ne gibidir?

A) Mantar 
B) Balkabağı 
C) Yapboz

36) Bütün yaşananlardan sonra Nohut Adam’ın dükkanının girişinde asılı tabelada ne yazıyordu?

A) Umutlu ol, umut ol! 
B) Hiç pes etme! 
C) Çok çalış!

37) Nohut Adam’ın dükkanının girişinde ne yer alıyor?

A) Şapka rafları. 
B) Dikiş makinesi. 
C) Küçük bir masa.

38) Nohut Adam’ın şapkaları çok ün kazandıktan sonra bir sürü kişi dükkana gelmeye başladı. Hangisi dükkana gelme nedenlerinden biri değildir?

A) Devasa gösterişli şapkalardan isteyenler vardı.
B) Kendi şapkalarını yapmak için örnek almak isteyenler vardı.
C) Hayalindeki şapkayı tasarlatmak için gelenler vardı.

39) Nohut Adam’ın sonunda gerçekleşen isteği neydi?

A) En iyi marangoz olmak. 
B) En iyi şapkacı olmak. 
C) En iyi aşçı olmak.

40) “Nohut Adam” kitabının yazarı kimdir?

A) Gizem Gözde UÇAR 
B) Gülten DAYIOĞLU 
C) Anıl BASILI


21-A        22-A        23-C        24-C        25-A
26-B        27-A        28-A        29-C        30-B
31-B        32-A        33-C        34-B        35-C
36-A        37-C        38-B        39-B        40-C

Göğü Yere İndirelim (Özgür Balpınar) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları ve Cevap Anahtarı


Kitabın Adı: Göğü Yere İndirelim
Kitabın Yazarı: Özgür Balpınar

Göğü Yere İndirelim Kitap Sınavı Soruları

1-) Deniz'in ailesi Deniz'in davranış sorununa çözüm bulmak için ne yapmıştır?

A) Deniz'in okulunu değiştirmişlerdir.
B) Deniz'e ceza vermişlerdir.
C) Bir uzmanla görüşmüşlerdir.
D) Yeni arkadaşlar edinmesini sağlamışlardır

2-) Uzman, Deniz’in davranışlarını değiştirmesi için ne öneriyor?

A) Hastaneye yatırılmasını.
B) Farklı yaşamları ve kültürleri tanımasını sağlayacak bir değişim programı.
C) Çok ders çalışmasını.
D) Spor yapmasını.

3-) Deniz’in değişim programı ile gittiği ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kenya
B) Korsika
C) Kongo
D) Kazakistan

4-) Deniz’in değişim programı ile evinde yaşamaya başladığı kişinin adı nedir?

A) Basalito
B) John
C) Jenifer
D) Boris

5-) Kabiledeki diğer insanlar Deniz’in isminin neden evlat oluğunu sanmaktadırlar?

A) Evinde kaldığı kişinin Deniz'e bu şekilde seslenmesi.
B) Evlat kelimesinin oralarda çocukların genel adı olması.
C) Deniz’in bu şekilde hitap edilmesini sevmesi.
D) Kabiledekilerin misafirlere bu şekilde hitap etmesi.

6-) Deniz’e ormanda saldıran ve Basalito’nun avladığı hayvan aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aslan
B) Fil
C) Leopar
D) Antilop

7-) Kabilede alışverişler nasıl yapılmaktadır?

A) Parayla
B) Altınla
C) Takas yaparak
D) Boncukla

8-) Aşağıdakilerden hangisi Deniz’in misafir olduğu kabileyi anlatan önemli özelliktir?

A) Saldırmak
B) Paylaşmak
C) Zenginlik
D) Kıskançlık

9-) Kabile çocukları futbol oynarken nasıl top yapmaktadır?

A) Çorapları bir araya getirerek
B) Marketten alarak
C) Ağaç kabuklarına şekil vererek
D) Hindistan ceviziyle

10-) Deniz kabilede yaşamaya başladıktan sonra annesini endişelendiren olay nedir?

A) Deniz’den dört gün boyunca haber almaması
B) Deniz'in gittiği yerde fırtına çıkması
C) Deniz'in sakatlandığını söylemeleri
D) Deniz'in gittiği yerde savaş çıkması

11-) Kabile insanlarının yıkanmak için kullandıkları ırmak aşağıdakilerden hangisidir?

A) Afrika Nehri
B) Şeddul-Arap Nehri
C) İturi Nehri
D) Kongo Nehri

12-) Kabileyi korkutan ve Lider Mobutu’nun yaralanmasına sebep olan olay aşağıdakilerden hangisidir?

A) Vahşi hayvanların saldırması
B) Şehirli insanların iş makineleriyle ormana saldırması
C) Kabilede iç savaş çıkması
D) Kabilede açlık yaşanması

13-) Deniz’in kabilede kendini kanıtlamasını sağlayan olay aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çok zeki olması
B) Güreşte herkesi yenmesi
C) Maçta başarılı bir oyun sergilemesi
D) Vahşi bir hayvanı yakalaması

14-) Musa, Deniz'in ve kendisinin adını nereye yazmıştır?

A) Kardeşlik ağacına
B) Tepedeki kayaya
C) Bahçe duvarına
D) Okuduğu kitaba

15-) Deniz'in değişim programından döndükten sonra, şenlik gününde herkesi şaşırtan davranışı nedir?

A) İnsanlara sevgi dolu ve nazik davranması.
B) Herkese hediyeler getirmesi.
C) Çok hareketli olması.
D) Masayı devirmesi.

16-) Gökkuşağı kabile için neyin simgesidir?

A) Yağmur yağdığının
B) Güneş açtığının
C) Kötü günlerin içinde umutla beklenen iyi günlerin
D) Ağaçların çiçek açtığının

17-) Anne ve babası Deniz’den kaç gün haber alamadıkları için tartışmışlardır?

A) Yirmi
B) Yedi
C) Otuz
D) Dört

18-) Mbuti kabilesi liderinin adı nedir?

A) Sensei
B) Jumanji
C) Montaro
D) Mobutu

19-) Shavili dilinde “kitu” ne demektir?

A) Herkes
B) Hiçbir şey
C) Hemen
D) Heryerde

20-) Kongo’da kullanılan para birimi nedir?

A) Kongo Lirası
B) Kongo Manatı
C) Kongo Sterlini
D) Kongo Frangı

Ccevap Anahtarı:

1-C        2-B        3-C        4-A        5-A
6-D        7-C        8-B        9-C        10-A
11-C      12-B      13-C      14-A      15-A
16-C      17-D      18-D      19-B      20-D

Perşembeleri Çok Severim (Hacer Kılcıoğlu) Kitap Sınavı Test Soruları ve Cevap Anahtarı


Kitabın Adı: Perşembeleri Çok Severim
Kitabın Yazarı: Hacer Kılcıoğlu

Perşembeleri Çok Severim Kitap Sınavı Soruları

1) Perşembeleri Çok Severim kitabının yazarı kimdir?

A) Gülseren Budayıcıoğlu
B) Ömer Seyfettin
C) Mert Arık
D) Hacer Kılcıoğlu

2) Aşağıdakilerden hangisi kitabın kahramanlarından biri değildir?

A) Kel Mahmut
B) Koray
C) Yağmur
D) Tibet

3-) Tibet okulda neden perşembeleri çok sevmektedir?

A) Müzik dersi olduğu için.
B) Okula arkadaşlarıyla gittiği için.
C) Yemekhanede döner çıktığı için.
D) Arkadaşlarıyla oynadığı için

4-) Tibet'in hayata değişik bakış açılarıyla bakmasını sağlayan kişi kimdir?

A) Dedesi
B) Eda Öğrertmen
C) Babannesi
D) Okul Müdürü

5) Tibet'in köpeğinin adı nedir?

A) Şimşek
B) Değerli
C) Yıldırım
D) Tüylü

6-) Tibet'in babası ne iş yapmaktadır?

A) Mühendis
B) Kaptan
C) Pilot
D) Kasap

7-) Eda öğretmen, Tibet’ten her hafta kime mektup yazmasını istiyor?

A) Annesine
B) Dedesine
C) Parktaki ağaca
D) Köpeği Değerliye

8-) Aşağıdakilerden hangisi Tibet’i rahatsız eden olay ve düşüncelerden biri değildir?

A) Arkadaşlarının ona şişko demesi.
B) Şebnem’e olan ilgisinin ortaya çıkması.
C) Pilot olan babasının kaza geçirme ihtimali.
D) Annesinin sevdiği yemekleri yapmaması

9-) Tibet’in en yakın arkadaşının ismi nedir?

A) Koray
B) Murat
C) Aslı
D) Cüneyt

10-) Babası Tibet’e ne diye sesleniyor?

A) Aslanım
B) Kaptan
C) Naber
D) Kartal
 
11-) Aşağıda kitaptan alıntı ifadelerde hangi söz sanatları bulunmaktadır?
I- "On saat ayaklarımızı yerlere vura vura güldük.’’ (sy.57)
II- "Aynalar seni görünce titriyormuş artık’’ (sy. 61)


           I                        II
A) Abatma            Konuşturma
B) Tezat                Benzetme
C) Kişileştirme     Abartma
D) Abartma           Kişileştirme

12-) Tibet babasıyla sinemaya gittiğinde hangi filmi izleyerek hayvan hakları konusunda bilgi sahibi olmuştur?

A) Aslan Kral
B) Uçan Kaz
C) Hayvan Çiftliği
D) Kaplumbağa Dünyası

13-) Tibet’ten köpeği Değerli’ye mektup yazmasını isteyen Eda Öğretmen kendisi hangi hayvanları için mektup yazıp Tibet’e okuması için vermiştir?

A) Balıklarına
B) Kedilerine
C) Kanaryalarına
D) Tavuklarına

14-) Eda öğretmen Tibet’in korkularını yenmesi için hangi öneride bulunmuştur?

A) Mektup yazması
B) Çok kitap okuması
C) Geziler yapması
D) Arkadaş edinmesi

15-) Tibet’in en yakın arkadaşı Koray’ın abisinin adı nedir?

A) Mehmet
B) Ahmet
C) Erkin
D) Zeki

16-) Tibet zayıflamak için her akşam ne yapıyor?

A) Spor salonuna gidiyor.
B) Yüzmeye gidiyor.
C) Ağırlık kaldırıyor.
D) Köpeği Değerli’yi yürüyüşe çıkartıyor.

17-) Koray, abisini Tibet’ten niçin kıskanıyor?

A) Tibet’le oynadığı için
B) Tibet'le sinemaya gittiği için
C) Tibet'le yüzmeye gittiği için
D) Tibet’le ilgilendiği için.

18-) Tibet’in babası Eda öğretmenin kedileri için Avustralya’dan hangi hediyeyi getirmiştir?

A) Kedi tasması
B) Peluş kedi
C) Işıklı yanan top
D) Oyuncak fare

19-) Tibet’in sünnetinde müzik yapmak için kimler sahne alacaktır?

A) Mazhar, Fuat, Özkan
B) Erkin ve Koray
C) Mahsun Kırmızıgül
D) Barış Manço

20-) Tibet, Erkin'in de etkisiyle hangi spor dalına ilgi duymaya başlamıştır?

A) Basketbol
B) Futbol
C) Yüzme
D) Okçuluk

Cevap Anahtarı:

1-D        2-A        3-C        4-B        5-B
6-C        7-D        8-D        9-A        10-B
11-D      12-C      13-B      14-A      15-C
16-D      17-D      18-C      19-B      20-A

Veba Geceleri (Orhan Pamuk) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi

Kitabın Adı: Veba Geceleri Kitabın Yazarı: Orhan Pamuk Kitap Hakkında Bilgi: Orhan Pamuk’un üzerinde 5 yıldır çalıştığı Veba Geceleri, 190...